Rodziny ptaków

Mewa grzbietowa - Fakty | Opis | Adaptacje

Pin
Send
Share
Send
Send


Mewa łuskowata, nazwa naukowa Larus schistisagus to duża mewa białogłowa, która rozmnaża się na północno-wschodnim wybrzeżu Palearktyki, jednak w okresach nielęgowych intensywnie podróżuje. Wygląda porównywalnie do mewy zachodniej i mewy skrzydłoskrzydłej.

Fakty o mewach grzbietowych

W tym artykule omówimy mewę grzbietową, fakty, opisy, adaptacje, identyfikację, zasięg, mapę zasięgu.

Inną alternatywną identyfikacją jest mewa pacyficzna, chociaż odnosi się to dodatkowo do gatunku L. pacificus z półkuli południowej.

Zgłaszano roszczenia co do jego (zwykle sporadycznej) obecności w całej Ameryce Północnej. oprócz wschodniego wybrzeża Azji o klimacie umiarkowanym (Palearktyka).
Wielka mewa grzbietowa z północnych wybrzeży; Jego zwarty, krótkoskrzydły profil wyróżnia go spośród wielu porównywalnych gatunków azjatyckich.

Dorosła mewa grzbietowa ma znowu ciemnoszarą szarość i skrzydła, intensywnie różowe nogi i szczególnie masywny biały „półksiężyc” (białe krawędzie tertialne) blisko końcówek skrzydeł, gdy przysiadł.

Hodowla dorosłych białogłowych; ptaki nielęgowe z różnie ciężkimi brązowymi pręgami na górnej i górnej piersi.

Młode mewy grzbietowe ciemnobrązowe i osiągają jaśniejszy żołądek dorosłego i znów stały się szare (upierzenie dorosłe osiągane w czwartym cyklu upierzenia). Nazwij głębokie, dźwięczne „khaao”.
Ten gatunek mewy grzbietowej jest powiązany z mewą żółtą i jest czwartym co do wielkości gatunkiem mewy. Gatunek ten mierzy 55-68,5 cm (21,7-27,6 cala) wielkości, 132-160 cm (52-63 cale) rozpiętości skrzydeł i 1,05-1,7 kg (2,3-3,7 funta) wagi.

W normalnych wymiarach cięciwa skrzydła wynosi od 40 do 48 cm (16 do 19 cali), dziób ma od 4 do 6,5 cm (1,9 do 2,6 cala), a stęp ma od 6 do 7,6 cm (2 do 4 do 6,5 cm). trzy, zero w).

Mewa grzbietowa ma białą głowę, brzuch i ogon z ponownie ciemnoszarym, łuskowatym i skrzydłami z szeroką białą krawędzią spływu. Skrzydła i znowu są ledwo ciemniejsze niż te u mewy zachodniej.

Na spodniej stronie skrzydeł wzdłuż krawędzi znajduje się „sznur pereł”; można je zobaczyć od spodu, gdy kura jest w locie. Jego oczy są żółte.

Nogi mewy grzbietowej są różowe i szybkie w porównaniu z nogami podobnie wyglądających mew, a budowa ciała wydaje się wyjątkowo gruba.

Dziób mewy grzbietowej jest żółty z pomarańczowo-czerwoną plamką podskórną (plamka w pobliżu końca dzioba, którą pisklęta dziobią w celu stymulacji żywienia regurgitacyjnego).

Upierzenie niedojrzałych mew jest brązowe, podobnie jak u dobrej mewy czarnoogrzbietowej, jednak jaśniejsze, i jest praktycznie nie do odróżnienia od niedojrzałej mewy srebrzystej na tym obszarze.

Dystrybucja mewy grzbietowej

Północno-wschodnia Syberia od Przylądka Nawarin i Kamczatki na S do Władywostoku i Japonii (Hokkaido i NE Honsiu); dodatkowo NW Alaska (hodowla zarejestrowana w Aniktun I). Zimy od Morza Beringa do Morza Japońskiego, rzadko na pd. Do wybrzeży Chin i Tajwanu

Opis

55-68 cm; 1050-1695 g; rozpiętość skrzydeł 132-150 cm. 4-letnia mewa. Hodowla dorosła mewy grzbietowej jest typową masywną mewą białogłową, ciemnowłosą, o niewiele wyższym nastawieniu seksualnym.

Mewa łuskowata Zadzwoń

Przypomina L. glaucescens. nazwa długa jest wolniejsza i głębsza niż u L. occidentalis.

Mewa Łuskowata Habitat

Przeważnie bywa na przybrzeżnych wodach przybrzeżnych, jednak wypływa do rzek, aby żerować na łososiu na tarle. Mewa grzbietowa rozmnaża się w północno-wschodniej Eurazji.

Zimy od Morza Beringa i Kamczatki na południe po Japonię i wybrzeże wschodnich Chin.

Często wędruje na Aleuty i wybrzeże zachodniej Alaski; istnieje co najmniej jeden dokument krajowy dla USA. Rasy na klifach i skalistych wyspach.

Posiłki i karmienie

Różne i oportunistyczne w odpowiedzi na dostępność. Przede wszystkim duży wybór ryb i bezkręgowców (np. Kraby, jeżowce)

Hodowla

Przybywa do kolonii w różnym okresie lęgowym, wczesnym czerwcem na Morzu Ochockim. Leży od późnych lat Może być zbyt wcześnie na południu Jun w N. Liczba kolonii

Działania

Wiele populacji niemigrujących, rozpraszających się w Morzu Beringa i Morzu Japońskim; niektórzy migrują z S w kierunku

Stanowisko i konserwacja

Nie jest zagrożony globalnie (Least Concern). Mieszkańcy całego świata nie są dokładnie poznani, istnieją jednak XX-wieczne szacunki ok. 100 000 par.
Mewa grzbietowa ma szeroką gamę, szacowaną na całym świecie na 100 000 do 1 000 000 kilometrów kwadratowych. Pochodząca z Japonii, Chin, Korei, Federacji Rosyjskiej, USA i Kanady kura ta preferuje obszary skaliste oraz nerycowe, międzypływowe i przybrzeżne ekosystemy morskie.

Liczebność tej kury na całym świecie szacuje się na 25 000 do 100 000 ludzi i nie przedstawia wskaźników spadku, które mogłyby wymagać wpisania na Czerwoną Listę IUCN. Z tego powodu obecna pozycja analityczna mewa grzbietowa jest najmniejszą troską.

Fakty o mewie grzbietowej

Mewa grzbietowa jest również nazywana mewą pacyficzną, chociaż dotyczy to dodatkowo gatunku z półkuli południowej, Larus pacificus.

Podstawowy potwierdzony dokument hodowlany dla Alaski i Ameryki Północnej pochodzi z wyspy Aniktun w lipcu 1996 roku.

Ogólnoświatowych mieszkańców lęgowych szacuje się na 131 300 par.

Grupa mew ma wiele rzeczowników zbiorowych, łącznie z „flotyllą”, „frajerem”, „wrzaskiem”, „grzebaniem” i „sprzeczką” mew.

Obejrzyj wideo: CZY ALKOHOL WYRZUCA Z KETOZY? CZY MOŻNA PIĆ ALKOHOL NA DIECIE KETOGENICZNEJ? (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send