Rodziny ptaków

Western Gull - fakty | Opis | Hybrydyzacja

Pin
Send
Share
Send
Send


Mewa zachodnia, nazwa naukowa Larus occidentalis to duża mewa białogłowa żyjąca na zachodnim wybrzeżu Ameryki Północnej. Wcześniej myślano o tym, że współgra z mewą żółtą (Larus livens) z Zatoki Kalifornijskiej.

Zachodnia mewa rozciąga się od Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie do Baja California w Meksyku. Ten artykuł zawiera przegląd faktów, drapieżników, mewy kalifornijskiej i mewy srebrzystej, w locie, latania oraz adaptacji i dźwięków.

Opis

Mewa zachodnia to duża mewa, która może mierzyć od 55 do 68 cm (22 do 27 cali), rozciąga się na skrzydłach od 130 do 144 cm (od 51 do 57 cali) i waży od 800 do 1400 g (od 1. do trzy,1 funta).

Wspólna masa w badaniu 48 mew tego gatunku wynosiła 1011 g (2,229 funta).

W normalnych wymiarach cięciwa skrzydła wynosi od 38 do 44. 8 cm (15–17,6 cala), faktura ma 4,7–6,2 cm (1,9–2,4 cm), a stęp ma 5–7,5 cm. (2. trzy do trzech. Zero w).

Mewa zachodnia ma białą głowę i budowę ciała oraz szare skrzydła. Ma żółtą fakturę z fioletową kropką subterminalową (to jest mała plamka w górnej części faktury, którą pisklęta dziobią w celu stymulowania karmienia).

W dużym stopniu przypomina mewę grzbietową (Larus schistisagus). Na północy od jej zróżnicowania tworzy strefę hybrydową z zamkniętym krewniakiem mewą jaskrawą (Larus glaucescens).

Zachodnie mewy potrzebują około 4 lat, aby odnieść sukces w pełnym upierzeniu [6], warstwie piór oraz wzorach i kolorach na piórach.

Mewa zachodnia czasami żyje około 15 lat, jednak może żyć nawet 25 lat.

Największa kolonia mew zachodnia znajduje się na Wyspach Farallon, około 40 km na zachód od San Francisco w Kalifornii; szacuje się, że w zatoce San Francisco mieszka około 30 000 mew. Na wybrzeżu Oregonu zamieszkują również mewy zachodnie.

Dystrybucja i siedlisko

Mewa zachodnia jest całorocznym mieszkańcem Kalifornii, Oregonu, Baja California i południowego Waszyngtonu.

Jest wędrowny, przenosząc się do północnego Waszyngtonu, Kolumbii Brytyjskiej i Baja California Sur, aby spędzić sezon nielęgowy.

Zwyczaje

Mewa zachodnia rzadko zapuszcza się na odległość większą niż około 100 mil w głąb lądu, prawie wcale nie bardzo oddaloną od oceanu; to prawie całkowicie morska mewa.

Gniazduje na przybrzeżnych wyspach i skałach wzdłuż wybrzeża oraz na wyspach w ujściach rzek. Kolonia istnieje dodatkowo na wyspach Anacapa i Alcatraz w zatoce San Francisco.

W obrębie kolonii długookresowe pary agresywnie bronią terytoriów, których granice mogą się przesunąć zaledwie z 12 do 12 miesięcy, jednak są one utrzymywane przez całe życie samca.

Karmienie

Mewy zachodnie żerują w środowiskach pelagicznych i międzypływowych. Na morzu łowią ryby i bezkręgowce, takie jak kryl, kalmary i meduzy.

Nie są w stanie nurkować i całkowicie pożywić się na dnie wody. Na lądzie żywią się zwłokami fok i lwów morskich oraz padliną drogową, a także sercami, rozgwiazdami, skałami i ślimakami w strefie pływów.

Ponadto żywią się odpadami ludzkimi w siedliskach zmienionych przez człowieka wraz z wysypiskami śmieci i przyjmują posiłki im podane lub skradzione z przystani, wybrzeży i parków.

Uważa się, że zachodnie mewy są drapieżne, zabijając i zjadając młodsze z różnych ptaków, zwłaszcza kaczych, a nawet dorosłe osobniki niektórych mniejszych gatunków kur.

Zachodnie mewy, wraz z jednym, który mieszkał nad jeziorem Merritt w Oakland, są znane z zabijania i zjadania gołębi (gołębi skalnych).

Mogą nawet wyrwać rybę z pyska kormorana lub pelikana, zanim zostanie połknięta.

Reprodukcja

Buduje się gniazdo roślinności na terytorium taty lub mamy i składa trzy jaja. Te jaja są inkubowane przez miesiąc.

Pisklęta zaraz po wykluciu pozostają zamknięte na terytorium, dopóki nie uciekną. Pisklęta zbłąkane na terytorium innej mewy mogą zostać zabite przez parę z tego terytorium.

Śmiertelność piskląt jest nadmierna, a jedno zwykłe pisklę przeżywa. Od czasu do czasu opuszczone pisklęta mogą być adoptowane przez różne mewy.

Hybrydyzacja

W stanie Waszyngton mewa zachodnia hybrydyzuje w sposób ciągły z mewą jaskrawoskrzydłą i będzie przypominać mewę thayera.

Mieszańce mają bardziej płaską i większą główkę oraz grubszą fakturę z wyraźnym kątem na zmniejszeniu części faktury, co odróżnia ją od mniejszej mewy Thayera.
Jedna w każdej z naszych bardzo rozpowszechnionych mew. Zdecydowanie najbardziej typowe w portach, dokach i na nadmorskim ruchu.

Dorosłe osobniki w upierzeniu hodowlanym, podobnie jak kura na zdjęciu powyżej, zwykle nie są pracochłonne w określeniu, jednak zachodnie mewy potrzebują 4 lat, aby osiągnąć w pełni dorosłe upierzenie, a faza młodociana i pośrednia może być bardzo skomplikowana.

Mewy doskonale potrafią wywołać u ludzi poczucie ignorancji. Z przyjemnością wyrównaj błędy lub pominięcia. Jeśli nie masz pewności, przetestuj książki.

Standardowy dorosły w upierzeniu hodowlanym charakteryzuje się ciężką żółtą fakturą autobusu studenckiego z wyraźnym poszerzeniem w kierunku końcówki (gonys) zwykle oznaczonej fioletową plamą.

W przeciwieństwie do wielu innych szeroko rozpowszechnionych mew w hrabstwie Sonoma, wierzch i pierś pozostają w zimie czysto białe (większość mew zmienia się w pręgowane różnobrązowo-szare odcienie zimą).

Zwróć uwagę na różowe nogi i ponownie ciemnoszary (płaszcz) - trudny do oceny kolor może być trudny do oceny w kilku światłach i występuje nadmierna różnorodność kolorów od kury do kury i wśród zupełnie różnych populacji (mewy północno-kalifornijskie są zwykle jaśniejsze) .

Upierzenie wsobne, Western Gull ma wspaniały żółto-pomarańczowy pierścień na oko. Sama uwaga jest dość ciemna (patrz zdjęcie poniżej).

Prymary są zakończone czarnym kolorem, ale mają małe, wyraźne, białe „lustra”. Młode ptaki są przeważnie brązowe.

Zobacz standardowe książki informacyjne i Mewy obu Ameryk, aby dowiedzieć się, jak modyfikować upierzenie w ciągu 4 lat do osiągnięcia dojrzałości. Jedyną mewą, która rozmnaża się w hrabstwie Sonoma. Zwykle gniazduje przy głowie Bodega.
Może prawie na pewno należy pomylić z mewa srebrzystą, jednak mewa srebrzysta ma prostszy profil faktury (znacznie mniej guzka na czubku), faktura jest jaśniejsza żółta (znacznie mniej pomarańczowa), płaszcz będzie zwykle jaśniejszy, „Lustra” w ramach prawyborów mogą być większe, a mewa srebrzysta ma blade oko (z bladożółtym pierścieniem w upierzeniu rozpłodowym), chociaż na odległość lub w locie szczegóły uwagi zwykle nie są zbyt pomocne i kolor oczu jest bardzo zmienna. Zimą Herring Gull może mieć pręgowaną głowę.

Zachodnie mewy i ludzie

Obecnie nie myśli się o mewie zachodniej. Niemniej jednak w przypadku mewy mają one ograniczony zakres.

Liczby zostały drastycznie zmniejszone w XIX wieku przez zbieranie jaj ptaków morskich dla rozwijającej się metropolii San Francisco.

Zachodnie kolonie mew dodatkowo ucierpiały z powodu zakłóceń w miejscu, w którym stawały się stacjami latarni morskich lub, w przypadku Alcatraz, więzieniem.
Zachodnie mewy są bardzo agresywne w obronie swoich terytoriów, przez co były prześladowane przez niektórych jako zagrożenie.

Automatyzacja latarni morskich i zamknięcie więzienia Alcatraz umożliwiły gatunkowi odzyskanie składników jego różnorodności. Obecnie są podatne na sytuacje klimatyczne, takie jak El Niño i wycieki ropy.
Zachodnie mewy stały się krytycznym utrapieniem dla baseballowej siły roboczej San Francisco Giants. Setki mew przelatują nad AT&T Park w San Francisco podczas późnych rund gier wideo.

Zapełniają sektor, oddają kał na zwolenników, a po grach wideo zjadają resztki stadionowych posiłków na siedzeniach; skąd ptaki wiedzą, kiedy kończą się gry wideo, nie jest znane.

Mewy odeszły, podczas gdy jastrząb czerwonooki odwiedził park pod koniec 2011 roku, jednak wróciły po zniknięciu jastrzębia.

Federalne przepisy zabraniają chwytania ptaków, a zatrudnienie sokolnika kosztowałoby gigantów 8000 dolarów za sport.
Gatunek ten ma naprawdę ogromne zróżnicowanie i dlatego nie wyznacza progów dla wrażliwych poniżej kryterium zróżnicowanego wymiaru (zasięg występowania <20000 km2 zmieszany ze zmniejszającym się lub zmiennym rozmiarem, zasięgiem siedliska / wysoką jakością lub wymiarem mieszkańców i niewielkim różnorodność miejsc lub skrajna fragmentacja).

Wygląda na to, że wzorzec mieszkańców rośnie, w związku z czym gatunek nie strateguje progów dla wrażliwości poniżej kryterium wzorca mieszkańca (> 30% spadek w ciągu dziesięciu lat lub trzech pokoleń).

Wymiar mieszkańców może być bardzo masowy, w związku z czym nie wyznacza progów dla podatnych na podstawie kryterium wymiaru mieszkańców (10% w ciągu dziesięciu lat lub trzech pokoleń lub przy określonej konstrukcji mieszkańców). Z tych powodów gatunek jest oceniany jako najmniejszy niepokój.

Obejrzyj wideo: Western Gull family meal (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send