Rodziny ptaków

Ivory Gull - Opis | Fakty | Zakres | Połączenie

Pin
Send
Share
Send
Send


Ivory Gull, częsty towarzysz niedźwiedzi polarnych, jest całkowicie białym ptakiem morskim, który żyje pośród lodowych krów w Nadmiernej Arktyce, o uroczym, smukłym kształcie i szybkim ruchu.

Fakty z Ivory Gull

Ten artykuł zawiera przegląd Ivory Gull, jego opis, fakty, zakres i wezwanie.

Jaka liczba mew Ivory jest w tej chwili? Według danych Birdlife Worldwide od 2012 roku liczba mieszkańców Ivory Gulls na świecie wynosi od 19 000 do 27 000 ptaków.
Mewa z kości słoniowej, nazwa naukowa Pagophila eburnea to mała mewa, jedyny gatunek z rodzaju Pagophila.

Mewa kość słoniowa rozmnaża się w nadmiernej Arktyce i ma zasięg okołobiegunowy, obejmujący Grenlandię, północną Amerykę i Eurazję.

Opis

Ten gatunek mewy kości słoniowej jest łatwy do określenia. Mając 43 centymetry (17 cali), ma specjalną, dodatkową formę przypominającą gołębie niż mewy Larus, jednak dorosły ma całkowicie białe upierzenie, ponownie brakuje mu szarego u różnych mew.

Gruby dziób mewy jest niebieski z żółtą końcówką, a nogi są czarne. Dziób jest różowo zakończony, a oczy mają mięsisty, lśniący różowy pierścień w okresie lęgowym. Jego nazwa lotu to ostry, podobny do rybitwy strażnik.

Mewa kości słoniowej ma wiele różnych wokalizacji, wraz z warczącym „okrzykiem lisa”, który oznacza potencjalnego drapieżnika odpowiadającego lisowi polarnemu, niedźwiedziowi polarnemu, mewie jaskrawej lub człowiekowi blisko gniazda, „długie wołanie” z wyciągniętymi nadgarstkami, wydłużona szyja i skierowany w dół dziób, nadawany w misternym pokazie różnym kościom Ivory podczas całej hodowli, i żałosne, żebrate imię. oddawane podczas zalotów samicom samcom, któremu towarzyszy podrzucanie głowy. Młodsze ptaki mają ciemną twarz i zmienną ilość czarnych plam na skrzydłach i ogonie.

Młode osobniki potrzebują dwóch lat, aby osiągnąć w pełni dorosłe upierzenie. Nie ma żadnych różnic, które można by spojrzeć na zróżnicowanie geograficzne gatunku.

Dystrybucja i siedlisko

W Ameryce Północnej rozmnaża się wyłącznie w kanadyjskiej Arktyce. Wyspa Seymour, Nunavut jest rezydencją największej zidentyfikowanej kolonii lęgowej, podczas gdy wyspy Ellesmere, Devon, Cornwallis i North Baffin to zidentyfikowane obszary kolonii lęgowych.

Uważa się, że istnieją różne małe kolonie lęgowe składające się z mniej niż sześciu ptaków, które mimo to mogą zostać nieodkryte. [4] Brak jest informacji o hodowli mewy na Alasce.
W okresie zimowym mewy z kości słoniowej przebywają w pobliżu polnii, czyli dużej przestrzeni otwartej wody otoczonej lodem morskim.

Ptaki północnoamerykańskie, wraz z niektórymi z Grenlandii i Europy, zimują wzdłuż 2000 km krawędzi lodu rozciągającej się między 50 ° a 64 ° N od Morza Labradorskiego do Cieśniny Davisa, graniczącej z Labradorem i południowo-zachodnią Grenlandią.

Zimujące mewy są czasami widywane na wschodnich wybrzeżach Nowej Fundlandii i Labradoru, a czasami pojawiają się na północnym brzegu Zatoki Świętego Wawrzyńca i wewnątrz Labradoru.

Dodatkowo zimuje od października do czerwca na Morzu Beringa i Morzu Czukockim.

Jest najbardziej rozpowszechniony we wszystkich polnii i paczkach lodu Morza Beringa.

Mewa kość słoniowa zwykle włóczy się po całej przybrzeżnej Kanadzie i północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych, chociaż doniesiono o ludziach tak daleko na południe, jak Kalifornii i Gruzji, oprócz Wysp Brytyjskich, a większość informacji pochodzi z końca listopada do początku marca. Nieletni są bardziej niż dorośli skłonni wędrować dalej od Arktyki.

Ekologia i zachowanie

Mewy kości słoniowej migrują jesienią jedynie na krótkie odległości na południe, a wielu mieszkańców zimuje na północnych szerokościach geograficznych na skraju paku lodowego, chociaż niektóre ptaki docierają do obszarów o bardziej umiarkowanym klimacie.

Dieta mewy kości słoniowej

Mewa kości słoniowej bierze ryby i skorupiaki, gryzonie, jaja i małe pisklęta, jednak może być oportunistycznym padlinożercą, zwykle znajdowanym na zwłokach fok lub morświnów.

Stwierdzono, że jest zgodny z niedźwiedziami polarnymi i różnymi drapieżnikami, które żywią się resztkami ich zabitych.

Ivory frajer Reprodukcja

Mewa ta rozmnaża się na wybrzeżach Arktyki i na klifach, składając od jednego do trzech oliwek w gnieździe w podłodze wyłożonym mchem, porostami lub wodorostami.

Na stojąco

Szacuje się, że w 2012 r. Ogólna liczba mieszkańców mewy wynosiła od 19 000 do 27 000 osób.

Prawie wszystkie z nich znajdowały się w Rosji, od 2 500 do 10 000 wzdłuż wybrzeża Arktyki, 4 000 na archipelagu Severnaya Zemlya i 8 000 na Ziemi Franciszka Józefa i Wyspie Wiktorii.

Ponadto szacuje się, że na Grenlandii przebywa około 4000 osób [8], aw latach 2002-03 500-700 odnotowano w Kanadzie.

Analiza informacji zebranych na temat lodołamacza kursującego między Grenlandią a Svalbardem w latach 1988-2014 przez Claude'a Jorisa z Królewskiego Belgijskiego Instytutu Czystych Nauk wykazała siedmiokrotny spadek liczby mewy po 2007 roku.

Gatunek mewy kości słoniowej szybko spada w Kanadzie, podczas gdy w różnych elementach jego zróżnicowania jego mieszkańcy są słabo zidentyfikowani.

Liczba mieszkańców Kanady na początku XXI wieku spadła o około 80% niż w latach 80-tych.
Bezprawne patrzenie może być również jedną z wielu przyczyn spadku liczby mieszkańców Kanady, a drugim czynnikiem często jest spadek lodu morskiego.

Mewy z kości słoniowej rozmnażają się w pobliżu lodu morskiego, a strata może utrudniać karmienie ich piskląt.

Obejrzyj wideo: Ivory Gull - U of M Flint Campus - March 10, 2017 (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send