Rodziny ptaków

Najpiękniejsze ptaki (Top-25)

Pin
Send
Share
Send
Send


Ibis łysy (Geronticus calvus) - gatunek wrażliwy

Ibis madagaskarski (Threskiornis bernieri) - gatunek zagrożony wyginięciem

Święta ibis reunion (Threskiornis solitarius) - gatunek wymarły

Saotom ibis (Bostrychia bocagei) - gatunek zagrożony wyginięciem

Czaple (Ardeidae)

Madagaskar (Ardeola idae) - gatunek zagrożony wyginięciem

Czapla madagaskarska (Ardea humbloti) - gatunek zagrożony wyginięciem

Czapla rdzawoszyja (Egretta vinaceigula) - gatunek wrażliwy

7 faktów na temat dzioborożca

  • Do tej pory ich dokładna pozycja w taksonomii nie została ustalona. Kiedyś nazywano je podobnymi do Raksha. Teraz albo reprezentują oddzielny oddział, albo są uważani za Dudka.
  • Obserwatorzy ptaków od dawna próbują dowiedzieć się, dlaczego te ptaki mają tak niezwykły dziób. Zakłada się, że wzmacniają płacz lub wabią samice.
  • Nawiasem mówiąc, ich głos jest bardzo donośny. Odgłosy rogów niosą się przez kilka kilometrów.
  • Posiadają bardzo nietypowy sposób ochrony przed drapieżnikami. Rzucają gałęziami w napastnika, głośno krzycząc.
  • Czarne lub szare upierzenie kontrastuje z jaskrawo pomalowanym dziobem. W ogóle nie ma piór na gardle i przy oczach.
  • Najjaśniejsze dzioborożce to azjatyckie. Mają kolorowy nie tylko dziób, ale także całe ciało.
  • Nie rozmnażają się co roku. Wynika to z braku odpowiedniego zagłębienia, w którym samica może bezpiecznie wykluć pisklęta.

Kormorany (Phalacrocoracidae)

Kormoran przybrzeżny (Phalacrocorax neglectus) - gatunek zagrożony wyginięciem

Kormoran przylądkowy (Phalacrocorax capensis) - gatunek zagrożony wyginięciem

Kormoran perski (Phalacrocorax nigrogularis) - gatunek wrażliwy

Gołębie (Columbidae)

Komory zielony gołąb (Treron griveaudi) - gatunek zagrożony wyginięciem

Żółw maurytyjski (Nesoenas cicur) - gatunek wymarły

Gołąb Mauritiusa (Columba thiriouxi) - gatunek wymarły

Dodo Mauritiusa (Raphus cucullatus) - gatunek wymarły

Gołąb mauretański niebieski (Alectroenas nitidissimus) - gatunek wymarły

Żółw zwyczajny (Streptopelia turtur) - wrażliwy

Pembas zielony gołąb (Treron pembaensis) - gatunek wrażliwy

Gołąb reunion różowy (Nesoenas duboisi) - gatunek wymarły

Gołąb różowy (Nesoenas mayeri) - gatunek zagrożony wyginięciem

San Tomi Olive Dove (Columba thomensis) - gatunek zagrożony wyginięciem

Saotome zielony gołąb (Treron sanctithomae) - gatunek wrażliwy

Na Ziemi żyje ponad 9800 różnych gatunków ptaków. Nie sposób skomponować prawdziwego TOPU najpiękniejszych ptaków świata z takiej ilości i wspaniałości gatunków. W tym zbiorze fotografii przedstawimy Wam kolorowe gołębie, papugi, kolibry, tukany i wiele innych ptaków, których niesamowicie piękny widok zasługuje na uwagę.

Błyszczący Quetzal (Quetzal)

Długość do końca ogona 35 cm, dwa najdłuższe pióra nadogonowe są tej samej długości, pozostałe dwa są krótsze. Samiec z góry jest jasnozielony ze złotym odcieniem i metalicznym połyskiem. Pióra na głowie są puszyste w postaci krótkiego, ale szerokiego grzebienia. Duże zielone osłony skrzydeł są wydłużone i wiszą nad ciemnymi skrzydłami. Brzuch i ogon są gęsto karmazynowe. Ogon jest od spodu biały. Pod koniec okresu lęgowego upierzenie samca zużywa się i traci swój blask.

Samica pozbawiona jest piór grzebieniowych i długiego ogona. Powyżej jest zielony, ale bez złotego odcienia, poniżej jest brązowo-brązowy, ogon poniżej jest nakrapiany brązowymi paskami.

Afrykańska papuga szara

Długość ptaka sięga 30-35 cm, rozpiętość skrzydeł 65, długość skrzydła 22, a ogon 8 cm. Dziób szary ma zakrzywiony czarny, tęczówka oka dojrzałego ptaka jest żółte, a nogi ołowiano-szare. Jego nozdrza, wosk, uzda i obwódka wokół oka są pokryte skórą. Długie skrzydła Szaraków mają dobrze rozwinięte końce skrzydeł, ogon średniej długości, o równo ściętym kształcie. W upierzeniu szarego występują dwa główne kolory - pióra w kolorze popielatym z nieco jaśniejszymi krawędziami oraz fioletowo-czerwony kolor piór ogonowych. Maksymalna zarejestrowana żywotność szarej szarości wynosi 49,7 lat.

Papugi nierozłączki

Kocham ptaki

- rodzaj ptaków z rodziny papugowatych. Małe papugi, długość ciała 10-17 cm, skrzydło 4 cm i ogon 6 cm, waga 40-60 g. Ich głowa jest stosunkowo duża. Kolor upierzenia jest głównie zielony, ale niektóre części ciała, górna część ogona, klatka piersiowa, głowa, szyja i gardło mogą mieć inny kolor - różowy, czerwony, niebieski, żółty i inne. Dziób jest gruby, bardzo zakrzywiony i mocny.Dziobem mogą poważnie zranić nawet osobę. Kolor dzioba u niektórych gatunków jest jaskrawoczerwony, u innych słomkowożółty. Ogon jest krótki i zaokrąglony, nogi również krótkie, ale papugi są bardzo zwinne, dobrze biegają po ziemi i doskonale wspinają się na drzewa.

Naga Crux

Wielkie kraki

- ptak z rodziny gokko, jego największy przedstawiciel. Waga może wynosić do 7 kg. Samce mają przeważnie czarne upierzenie. Podstawa dzioba, na której znajduje się mięsisty wyrostek, jest żółta. Na głowie kępka zwiniętych piór. Samice są nieco mniejsze od samców o brązowobrązowym upierzeniu.

Przeważnie duże kraki spędzają w koronach drzew, ich gniazda znajdują się na wysokości 6-30 metrów. Żywią się liśćmi, kwiatami, owocami, rzadziej owadami.

Zimorodek czerwononosy

Długość skrzydeł 7-8 cm, waga 25-45 gramów. Ma jasne upierzenie, błyszczące u góry, niebieskawo-zielone, z małymi jasnymi plamkami na głowie i skrzydłach, rdzawo-czerwonawe poniżej, prążek biegnący przez oko do tyłu głowy i szyi jest jasny. Głowa jest duża, dziób długi i prosty, skrzydła i ogon krótkie. Samce i samice są tego samego koloru, ale samce są nieco większe i jaśniejsze. Dodatkowo żuchwa samicy jest pomarańczowa, a dziób samca cały czarny. Porusza się za pomocą skrzydeł, ponieważ nogi są krótkie i nie są przeznaczone do długotrwałego ruchu. Upierzenie zimorodka jest blisko przyćmione, jego jasność uzyskuje się dzięki załamaniu światła przez pióra. Zimorodki uwielbiają samotność i rzadko je widują. Głos to przerywany pisk „tyip-tyip-tyip”. Średnia długość życia to około 15 lat.

Papuga wróblowa zielonooka

Długość ciała 12-13 cm, ogon 4 cm, waga 30 g. Kolor upierzenia jest zielono-trawiasty, grzbiet w dolnej części i zad są niebieskie, dlatego czasami nazywane są niebieskoogonkami. Pod przykryciem jest ciemnoniebieski. Skrzydełka i pióra drugorzędne mają kolor ultramarynowy. Końce lotek sięgają końca ogona. Ich ogon jest krótki, zaokrąglony. Dolna część ciała jest lżejsza. Samce, w przeciwieństwie do samic, mają niebieskie pióra po wewnętrznej stronie skrzydła, podczas gdy samice mają jasnozielone upierzenie.

Papuga hiacyntowa

Jeden z największych gatunków papug. Niektóre osobniki osiągają długość 80-98 cm, z około połową ogona, długość skrzydła 36,5 cm, waga 1,5 kg. Kolor upierzenia jest kobaltowo niebieski. Z boków głowa pokryta jest upierzeniem, jedynie cienki pasek u podstawy żuchwy i wąski pierścień wokół oczu nieopierzony, koloru złotożółtego. Ogon jest szaro-niebieski, długi i wąski. Dziób jest duży, mocny, czarno-szary. Samiec jest większy niż samica. Łapy są ciemnoszare. Tęczówka jest ciemnobrązowa. Głos jest bardzo głośny, szorstki, gardłowy, w tym zachrypnięty pisk. Słyszane na dość dużych odległościach (1-1,5 km).

Tukan rudy

Tukan rudy

zamieszkuje południową i wschodnią Brazylię, wschodni Paragwaj i północno-wschodnią Argentynę. Występuje głównie w Lesie Atlantyckim. Ten typ tukana jest dość powszechny, dlatego nie jest zagrożony wyginięciem.

Jest to jeden z najmniejszych gatunków z rodziny tukanów, ważący ok. 350 gi mający najkrótszy dziób ok. 10 cm. Tukan rudy zawdzięcza swoją nazwę dużej plamie czerwonych piór znajdujących się na odwłoku. Jego klatka piersiowa jest pomarańczowa z żółtymi plamkami na brzegach. Dziób jest blady zielonkawo-beżowy.

Bażant pospolity

Długość ciała do 85 cm, waga do 1,7-2,0 kg. Samce są większe niż samice. Na głowie bażanta, w przeciwieństwie do innych rodzajów bażantów, tylko pierścień wokół oczu pozostaje nieopielęgnowany. Bardzo długi, klinowaty ogon - 18 piór zwężających się ku końcowi. Wierzchołek krótkich, zaokrąglonych skrzydeł tworzą czwarte i piąte lotki. Samce z ostrogami na nogach i lśniącym upierzeniem.

Samce są jaskrawo ubarwione, ubarwienie dość zmienne. W formach północnych (podgatunkach) głowa i szyja samca są złotozielone z czarno-fioletowym odcieniem poniżej.Pióra na grzbiecie, złocistopomarańczowe z czarnymi obwódkami, stopniowo przechodzą w miedziano-czerwone, pióra górnego ogona lśnią fioletowym kolorem. Pióra ogonowe są żółto-brązowe z miedziano-fioletowymi krawędziami. Nagi pierścień wokół oczu jest czerwony. Samica jest matowo brązowa, szaro-piaskowa, z czarnobrązowymi plamami i liniami.

Turaco Lady Ross

Turaco Rossa

lub
Turaco Lady Ross
jest głównie niebieskawo-fioletowym afrykańskim ptakiem z rodziny Turaco, Musophagidae.

Gatunek ten wykazuje bardzo mały dymorfizm płciowy, samce i samice mają ten sam ciemnoniebieski odcień z czerwonymi koronami głowy i lotkami. Samice mogą mieć nieco więcej żółto-zielonych dziobów, podczas gdy samce zawsze mają jasnożółty kolor, przy czym oba mają przednią tarczę, która miga do średnio pomarańczowego koloru. Ich skrzydła są okrągłe i krótkie, najlepsze do krótkich serii lotu. Mają czarne nogi z trzema stojącymi z przodu palcami, a czwarty jest półprzezroczysty, co czyni ich zwinnymi mieszkańcami baldachimu. Mogą mieć rozmiar od 15 do 18 cali i ważyć niecały funt. Są uważane za bardzo wytrzymałe ptaki, które mogą żyć od 8 do 20 lat. Źródła dotyczące oczekiwanej długości życia są różne.

Blue turaco

Świetny niebieski turako

To tropikalny ptak z rodziny Turac. Jedyny w swoim rodzaju i największy członek rodziny. Duży niebieski turaco długości 70-76 cm, o masie od 800 do 1200 g. Ma długi ogon i krótkie, zaokrąglone skrzydła. Szeroki, prosty grzebień jest stale podnoszony. Upierzenie górnej części ciała jest niebieskie, dolne jest czerwono-żółte.

Duże niebieskie turako zasiedlają obrzeża nisko położonych lasów, lasów łęgowych i górskich, wysp leśnych na sawannie Afryki Zachodniej i Środkowej. Ptak słabo lata, częściej przeskakuje z gałęzi na gałąź. Żywi się głównie owocami i bezkręgowcami. To płochliwy ptak żyjący w stadzie. Czasami ptaki krzyczą chórem przez kilka minut. Refren rozpoczyna się płaczącymi wołaniami, po których następują krótkie dźwięki kok-kok, a kończy głębszymi, wibrującymi wezwaniami.

Turak czerwonoczuby

Rudowłosy turako

Jest ptakiem z rodziny Turac. Ciało ma około 40 cm długości, charakterystyczną cechą jest czerwony grzebień na głowie i zewnętrznych palcach, które poruszają się do przodu i do tyłu. Nozdrza są okrągłe. Nie ma różnicy w rozmiarze ani kolorze między mężczyzną a kobietą. Głównym kolorem upierzenia jest metaliczna zieleń i błękit, z ciemnoczerwonymi piórami skrzydeł. Ze względu na ich upierzenie trudno jest znaleźć ptaki w koronie drzewa, ich obecność zdradza tylko głośny krzyk. Zamieszkuje lasy i sawanny w Angoli, Kongo i Zairze w Afryce.

Turak czerwonoczuby żyje w większości przypadków w koronach drzew i rzadko schodzi na ziemię. Ptak dobrze lata i czołga się po drzewach. Pożywienie składa się z owoców, jagód, nasion, ślimaków i owadów. Podczas nurtu samiec unosi grzebień i szeroko rozpościera skrzydła. Zwykle ptaki żyją w parach i rzadko w małym związku rodzinnym. Kiedy pojawia się niebezpieczeństwo, turako siedzi nieruchomo na swoim miejscu i ucieka, jeśli nadarzy się okazja.

Nawiasem mówiąc, przeczytaj też ten artykuł, którego symbolem jest biała róża.

Wiktoria Koronowany gołąb

Koronowany gołąb

Jest dużym ptakiem z rodziny gołębi.

Długość ciała 66 - 74 cm, waga do 2,5 kg. Ubarwienie górnych partii ciała jest zdominowane przez odcienie niebieskawe i łupkowo-niebieskie. Ubarwienie dolnej części ciała jest kasztanowo-brązowe. Na skrzydle znajduje się szeroki biały poprzeczny pasek, od dołu otoczony wąskim szaro-niebieskim paskiem. Na głowie grzebień składający się z puszystych piór, które na końcach tworzą wyrostki w postaci podłużnych trójkątów. Różni się od podobnego gatunku - koronowanym gołębiem z czarno-białymi wierzchołkami kępkowych piór.

Turaco Livingston

lub
turako
,
jedzenie bananów
- rodzina ptaków przydzielonych do rzędu monotypowego
turakuidy
... Wcześniej zawarte w porządku z kukułką.Większość Turaków to ptaki średniej wielkości (z wyjątkiem Wielkich Turaków Błękitnych) z długimi ogonami i krótkimi, zaokrąglonymi skrzydłami. Długość ciała waha się od 40 do 75 cm. Ptaki te są słabo przystosowane do lotu, ale mają mocne nogi i potrafią poruszać się zwinnie po gałęziach drzew i roślinności.

W piórach zjadaczy bananów znaleziono specjalny barwnik - turacynę, która rozpuszcza się w wodzie, przez co mokre pióra tych ptaków odbarwiają się i mogą zmienić kolor wody na czerwony. Inna substancja znajdująca się w piórach turako - specjalny pigment zawierający miedź zwany turacoverdin - sprawia, że ​​pióra stają się zielone. Dzięki niemu nawet mokre lśnią szmaragdami, podczas gdy u innych ptaków zielone pióra stają się matowo brązowe, jeśli ptak bardzo zmoknie w deszczu.

Koliber z pióropuszem

Koliber z pióropuszem

- ptak z rodziny kolibrów. Samce kolibrów z chorągiewką mają ciemne pióra ogonowe o długości do 17 cm, upierzenie zielono-czarne i niebieskie. Długi dziób jest jaskrawoczerwony. Ciało ma przeważnie 25 cm długości, a waga ok. 5 g. Samica jest mniejsza, ma dziób od ciemnoczerwonego do brązowego i białą podszewkę, podczas gdy grzbiet i głowa są brązowe. Koliber z ogonem w proporczyku trzepocze skrzydłami około 30 do 75 razy na sekundę. Samcowi w locie towarzyszy głośny półgłos, ponieważ przepływające powietrze prowadzi do drgań piór ogonowych. Zapraszający okrzyk brzmi jak głośne „ti-tay”.

Żyją na całej wyspie, preferując szczególnie jasne obszary na wysokościach nad poziomem morza. Są bardzo terytorialne i bronią swojego miejsca ostrymi dziobami przed każdym ptakiem, który próbuje wkroczyć na ich terytorium. Pomimo długich piór ogonowych samiec jest bardzo dobry w lataniu.

Niebieski tanager

Niebieski tanager

lub
niebieski traupis
- ptak z rodziny tanagerów. Upierzenie ciała jest szare. Górne osłony są w kolorze od zielono-niebieskawego do turkusowego. Samica jest ubarwiona tak samo jak samiec, jej upierzenie ma bardziej zielony odcień. Śpiew ptaków przypomina piskliwy śpiew.

Obszar dystrybucji rozciąga się od Meksyku po Peru i północno-zachodnią Brazylię. Mieszka również na Trynidadzie i Tobago.

Calipta Anna

Calipta Anna

- ptak z rodziny kolibrów. Gatunek został nazwany na cześć Anny Masseny, księżnej Rivoli (1802-1887). Anny ma ok. 10 cm długości, rozpiętość skrzydeł od 11,4 do 12,1 cm, waga od 4 do 4,5 g. Występuje wyraźny dymorfizm płciowy. Upierzenie samców i samic jest opalizująco zielone z metalicznym połyskiem. U młodych ptaków i samic gardło jest szare, a czubek głowy zielony. Gardło samicy oznaczone jest osobnymi czerwonymi znaczeniami. U samca czubek głowy i gardła są czerwone.

Calipta Anna mieszka w zachodniej części Ameryki Północnej, na wybrzeżu Pacyfiku w Kolumbii Brytyjskiej (Kanada), od Oregonu po stany Arizona i Nowy Meksyk (USA). Ptaki preferują gęstą roślinność, taką jak żywopłoty i krzewy, ale mogą też osiedlać się w parkach, ogrodach i otwartych lasach.

Nimfa z fioletowego drzewa

Fioletowa nimfa drzewna

znany również jako
fioletowy
nimfa nadrzewna to średniej wielkości koliber występujący w Gwatemali i Belize w północnej Kolumbii i zachodniej Wenezueli. Nimfa leśna z purpurową koroną jest powszechna wśród ptaków licznie występujących na wilgotnych nizinach i pogórzach do 2500 mi może poruszać się wyżej, gdy nie są rozmnażane. Samica nimfa bzu jest w pełni odpowiedzialna za budowę gniazda i inkubację. Składa dwa białe jaja w 1-5 m wysokim gnieździe z włókna roślinnego na poziomej gałęzi. Inkubacja trwa 15-19 dni, a upierzenie kolejne 20-26.

Dorosły mężczyzna nimfa drzewna w purpurowej koronie ma 10,2 cm długości i waży 4,5 g. Ma fioletową koronę, górną część pleców, ramiona i brzuch, błyszczące zielone gardło i klatkę piersiową, zieloną dolną część pleców i głęboko rozwidlony niebiesko-czarny ogon. . Samica ma 8,4-9 cm długości i waży 3,5 g. Jest jasnozielona powyżej i matowozielona poniżej, z szarym gardłem i piersią.Ogon jest zaokrąglony, przeważnie zielony na tułowiu, ale z niebieskawo-czarną dolną połową i białymi rogami.

Woodnymph z zieloną koroną

Zielona korona drzewiasta

jest kolibrem z rodziny Trochilidae. Występuje w wilgotnych lasach i wysokim drugim wzroście od wschodniej Panamy, na południe przez zachodnią Kolumbię i Ekwador, aż po dalekie północno-zachodnie Peru. Taksonomia tego gatunku jest myląca. AOU uważa nimfę nadrzewną z koroną zieloną za podgatunek nimfy nadrzewnej z koroną koronowaną, podczas gdy inni taksonomiści dzielą ją na dwie lub więcej grup.

Samce mają zieloną głowę i grzbiet, a także fioletowo-niebieskie „łopatki”, rozwidlony ogon i brzuch (dno jest całkowicie zielone u samców taksonu podchlorowy

). Samice mają zieloną górną część ciała, niebieską lub zieloną „łopatkę”, ciemnoniebieski ogon z białą końcówką, białawe gardło, tułów i ciemnoszary do zielonego brzucha (dolne części są całkowicie białawe u samic podchlorowego taksonu ).

Europejskie pióro kulkowe

Europejskie pióro kulkowe

jest jedynym członkiem rodziny ptaków Rollerbird w Europie. Jego ogólny zasięg rozciąga się na Bliski Wschód, Azję Środkową i Maroko. Walec europejski występuje w wielu różnych siedliskach, omijając jedynie bezdrzewne równiny. Zimuje głównie na suchych zalesionych sawannach i krzewiastych równinach, gdzie zwykle gniazduje w dziuplach.

Wrotki to średniej wielkości ptaki Starego Świata na otwartych siedliskach leśnych. Mają jasne upierzenie i haczykowaty dziób. Większość z nich znajduje się w Afryce Subsaharyjskiej. Rodzaj Coracias

zawiera osiem typów siedzących i oczekujących łowców. Europejski film jest podobny w wyglądzie i zachowaniu do wideo z Abisynii, który wydaje się być jego najbliższym krewnym. Wydaje się, że dwa ptaki i poduszka z liliową piersią mają wspólnego przodka i prawdopodobnie można je uznać za podgatunek.

Gil

lub
gil zwyczajny
- ptak śpiewający z rodzaju gile, rodzina zięb. Ptak jest mały, nieco większy niż wróbel. Głowa powyżej, wokół dzioba i oczu, jest czarna. Pióra lotu i ogona są również czarne z niebieskim metalicznym połyskiem. Lędźwie i podudzie są białe. Grzbiet, ramiona i kark samca są szare. Policzki, spód szyi, brzuch i boki są czerwone. Odcień i intensywność koloru spodniej strony ciała zależy od podgatunku i indywidualnych cech. Szyja i ramiona kobiety są szare. Tył jest brązowo-brązowy. Policzki, dolna szyja, brzuch i boki są szaro-brązowe. Upierzenie piskląt jest przeważnie koloru ochrowo-brązowego. Pisklęta nie mają na głowie „czarnej czapki”, jak u dorosłych.

Gil zwyczajny żyje w lasach z gęstym poszyciem, można go spotkać także w ogrodach i parkach miejskich (szczególnie podczas wędrówek). Latem ptak żyje zarówno w gęstych lasach, jak i na terenach zalesionych, ale rzadko jest zauważany. Zimą można bardzo wyraźnie rozróżnić stada gili, podobnie jak pojedyncze ptaki na bezlistnych drzewach parku na śnieżnobiałym tle. U samców gili pierś jest różowoczerwona, u samic brązowo-szara. Gil zwyczajny należy do ptaków przeważnie osiadłych, w całości migruje na zimę tylko z północnej tajgi, na wędrówkach występuje aż do Azji Środkowej i wschodnich Chin.

Tukan Barbet

Bażant (Phasianidae)

Turach kameruński (Pternistis camerunensis) - gatunek zagrożony wyginięciem

Paw kongijski (Afropavo congensis) - gatunek wrażliwy

Żółw czerwonobrzuchy (Pternistis ochropectus) - gatunek na skraju wyginięcia

Udzungwas kuropatwa (Xenoperdix udzungwensis) - gatunek zagrożony wyginięciem

Turach etiopski (Pternistis harwoodi) - gatunek wrażliwy

Top 3: najciekawsze fakty dotyczące dzioborożca

  1. Kiedy samica składa jaja, samiec unieruchamia ją w zagłębieniu. Pozostawia tylko niewielką lukę, aby nakarmić swojego partnera i dzieci. Następnie samica podąża własną drogą i odlatuje z dorosłymi pisklętami.
  2. Kiedy lecą, słychać odgłos zbliżającego się samolotu. Powstaje, gdy powietrze szumią w ptasich piórach.
  3. Kaffir Horned Raven, chociaż jest dzioborożcem, bardzo różni się od reszty. Jego dziób jest znacznie mniejszy, a palce u nóg nie rosną razem jak u innych ptaków.

Papugi (Psittacidae)

Szarobrązowy (Psittacus timneh) - gatunek zagrożony wyginięciem

Jaco (Psittacus erithacus) - gatunek zagrożony wyginięciem

Papuga obrączkowana (Psittacula eques) - gatunek zagrożony wyginięciem

Papuga maurytyjska (Lophopsittacus mauritianus) - gatunek wymarły

Papuga mascarene (Mascarinus mascarin) - gatunek wymarły

Papuga szerokodzioba szara (Lophopsittacus bensoni) - gatunek wymarły

Zakochany nierozłączek (Agapornis nigrigenis) jest gatunkiem wrażliwym

Sekretarz ptak

Sekretarz to ptak z rzędu jastrzębia, jedyny gatunek z rodziny sekretarzy. Ptak zawdzięcza swoją zabawną nazwę czarnym piórom na koronie: wyglądają jak pióra gęsi, które pisały sekretarki. Sekretarki włożyły te pióra do peruk, aby ich nie zgubić.

Ptak jest dość duży: 125-155 cm długości i waży do 4 kg. Rozpiętość skrzydeł sekretarzy wynosi około 210 cm, upierzenie na szyi i brzuchu szare, bliżej ogona czarne. Wokół oczu i dzioba nie ma upierzenia, skóra jest pomarańczowa. Drapieżniki żywią się głównie wężami, a także małymi płazami, owadami, małymi ssakami i ptakami.

Ciekawe cechy sekretarzy:

  • Większość czasu spędzają na ziemi, co jest rzadkością wśród ptaków drapieżnych. Szybko poruszają się po ziemi.
  • Sekretarze są „wędrownymi” ptakami. Ciągle przemieszczają się w poszukiwaniu pożywienia z jednego terytorium na drugie.
  • Z rzadkimi wyjątkami sekretarki pozostają lojalne wobec wybranego partnera na całe życie. Ptaki oddalają się od siebie tylko w zasięgu ich wzroku.
  • Podczas walki z wężem sekretarz używa jednego skrzydła jako tarczy: rozkłada je i odpiera atak.
  • Pisklęta sekretarek wyskakują ze swoich gniazd, aby sprawdzić swoje umiejętności latania. Jeśli lot się nie powiedzie, a pisklę nie może wrócić do gniazda, rodzice karmią je na ziemi.
  • Sekretarz w Afryce uważany jest za szlachetne stworzenie. Te ptaki są przedstawione na herbach Republiki Południowej Afryki i Sudanu.

Pin
Send
Share
Send
Send