Rodziny ptaków

Mewa srebrzysta lub Smithsonian Gull Facts

Pin
Send
Share
Send
Send


Amerykańska mewa srebrzysta zwana także swą naukową mewą Smithsonian Larus smithsonianus lub Larus argentatus smithsonianus to duża mewa, która rozmnaża się w Ameryce Północnej, gdzie jest traktowana przez Związek Ornitologów Amerykańskich jako podgatunek mewa srebrzysta (L. argentatus).

Dorosła mewa srebrzysta jest znowu biała z szarymi i skrzydłami, czarnymi końcami skrzydeł z białymi plamkami i różowymi nogami.

Niedojrzała mewa srebrzysta jest szaro-brązowa, ciemniejsza i bardziej jednolita niż mewa srebrzysta, z ciemniejszym ogonem.

Dzieje się to w dość wielu siedliskach razem z wybrzeżami, jeziorami, rzekami i wysypiskami śmieci. Szeroki program odchudzania obejmuje bezkręgowce, ryby i wiele różnych gadżetów.

Amerykańska mewa srebrzysta zwykle gniazduje w pobliżu wody, składając w zagłębieniu na dnie trzy jaja.

Opis

Mewa srebrzysta to zwarta budowa, masywna mewa z przedłużonym, bardzo skutecznym dziobem, pełną klatką piersiową i opadającym czołem.

Samiec mewa srebrzysta ma 60-66 cm (24-26 cali) długości i waży 1050-1650 g (2,31-3,64 funta). Samice mają 53-62 cm długości i ważą 600-900 g (1,3-2,6 funta).

Rozpiętość skrzydeł mewy amerykańskiej wynosi od 120 do 155 cm (47 do 61 cali).

Wśród normalnych wymiarów cięciwa skrzydeł mewy amerykańskiej wynosi 41,2 do 46. 8 cm (16,2 do 18), a mewa srebrzysta 4 do 6,2 cm (1,7 do 2). a stęp ma od 5,5 do 7,6 cm (2,2 do trzech zerowych cali).

Ponieważ ponad 90% informacji o smithsonianus w Europie składa się z ptaków w upierzeniu pierwszej zimy, jest to właściwie najlepiej reprezentowany gatunek upierzenia w europejskiej części Atlantyku, nie mniej niż w Eire, miejsce to większość mew srebrzystych należy do jaśniejszego gatunku argenteus, smithsonianus pierwszej zimy może być umiarkowanie rzucającym się w oczy pośród stada mew zimowych.

Smithsonianus wydaje się wykazywać znacznie bardziej szczegółową odmianę osobowości niż argenteus w tym samym wieku, poza tym odkrycie ptaków w Japonii w USA było problemem, który nie przemawia do pewnych rozważań w rutynowych poszukiwaniach stada mew w europejskiej części Atlantyku.

Wiele postaci, które pomagają młodym młodym mewom smithsonianus i mewy srebrzystej, w szczególności te odnoszące się do pokryw górnych i podogonowych, skrzydeł i ogona, pozostają niezmienione w pierwszych zimach i dzięki temu nie muszą się powtarzać tutaj. Dodatkowe postacie, na które należy zwrócić uwagę w konfrontacji z możliwym do zdobycia uosobieniem smithsonianusa z pierwszej zimy:

Jednorodność spodniej części ciała Do połowy zimy wiele pierwszorocznych mew smithsonianus jest tylko trochę jasnych i mniej równomiernie ciemnych, niż byłyby, ponieważ młode osobniki są jednak bardziej jednolite niż przeważająca większość europejskich mew.

Te ostatnie zwykle mają jaśniejsze, bardziej cętkowane lub prążkowane części spodnia, jednak często mogą być one bardziej jednolite (a co za tym idzie, ciemniejsze), przypominając w ten sposób smithsonianus (tablice 21 i 34).

Stabilna ciemność na zmniejszonej tylnej szyi i wyższym płaszczu Czasami smithsonianus ujawnia wyjątkowo jednolicie brązowawy ubytek tylnej szyi i wyższego płaszcza, które łączą się z jednolitą brązowawą częścią spodnią.

Szarość piersi i boków Jako część młodzieńczego wylinki piór tułowia, większość smithsonianusów pierwszej zimy kupuje proste, kontrastująco szare pióra na piersiach i bokach, równomiernie rozciągające się na pozostałą część ciała. podwozia.

Prawdopodobnie ze względu na ich zwykle dodatkowe cętkowane części spodnia, mewy srebrzyste obecne przetwarzają identyczne wylinki, prezentując raczej bardziej wyrafinowane rozróżnienie między przestarzałymi (brązowawymi) i nowymi (bardzo szarymi) piórami.

Dorosłe osobniki hodowlane mają białą głowę, zad, ogon i spód oraz ponownie bladoszary i górne skrzydła. Końcówki skrzydeł są czarne z białymi plamami, często nazywanymi „lustrami”, a końcowa krawędź skrzydła jest biała.

Podszewka jest szarawa z ciemnymi akcentami na zewnętrznych głównych piórach.

Nogi i stopy są zwykle różowe, ale mogą mieć niebieskawy odcień lub często być żółte. Dziób mewa srebrzysta jest żółty z szkarłatną plamką na obniżeniu żuchwy.

Uwaga jest żywa, od bladej do średnio żółtej, z nagim żółtym lub pomarańczowym pierścieniem dookoła. Zimą szczyt i szyja są poplamione brązem.

Kurczak pierwszego cyklu w Teksasie

Młodszym ptakom potrzeba 4 lat, aby osiągnąć sukces w całkowicie dorosłym upierzeniu. W tym czasie przechodzą szereg poziomów upierzenia i mogą mieć bardzo zmienny wygląd.

Ptaki pierwszej zimy są szarobrązowe z ciemnobrązowym ogonem, brązowym zadem z ciemnymi pręgami, ciemnymi zewnętrznymi prymarami i bladymi wewnętrznymi prawybórkami, ciemnymi oczami i ciemnawym dziobem mewy amerykańskiej, która zwykle rozwija jaśniejszą podstawę za pomocą zima.

Góra jest zwykle jaśniejsza niż budowa ciała. Ptaki drugiej zimy mają czasem blade oko, blady dziób z czarnym czubkiem, bladą głowę i znowu zaczynają pokazywać szare pióra.

Ptaki z trzeciej zimy są bliższe dorosłym, niemniej jednak mają trochę czarnego dzioba i brązowego na ciele i skrzydłach oraz mają czarną obwódkę na ogonie, która jest widoczna u mewy amerykańskiej.

Głos

Nie ma melodii, ale ma sporo krzyków i wezwań. „Długie imię” to zbiór nut, w których szczyt jest zanurzony, a następnie podniesiony.

„Duszące imię” pojawia się podczas pokazów zalotów lub sporów terytorialnych.

Młode ptaki wydają wysokie, żałosne okrzyki, aby nakłonić tatę lub mamę do karmienia, a także mogą wydawać klikające, żałosne imię, gdy tata lub mama nagle odlatują.

Bladogłowy wygląd Wiele smithsonianus kupuje bladą głowę późną zimą z powodu ubierania się (Howell 2001) i przypisywanej ich ciemnej sylwetce funkcja ta może zwrócić uwagę na smithsonianus wśród stada mew srebrzystych.

Znaczenie tej funkcji zostało nieco przecenione, ponieważ tylko niewielka część ma w rzeczywistości bladą głowę, a europejskie ptaki o ciemniejszej budowie mają skłonność do tego, aby dodatkowo często wyglądały blado z dokładnie tych samych przyczyn.

Mewy srebrzyste z japońskiej przestrzeni nadbałtyckiej są czasami uderzająco blade w zimie (Klaus Malling Olsen osobiście).

Próbka szkaplerza Różnorodność poszczególnych osób w oznaczeniach szkaplerzowych z pierwszej zimy wykazywanych przez każdego smithsonianusa i mewy srebrzystej oraz dyplom nakładania się na siebie, co sprawia, że ​​określenie jakichkolwiek specyficznych wzorców, które być może uważa się za „wyjątkowe”, jest bardzo trudne.

Niemniej jednak istnieją pewne wzorce atrybutów w smithsonianus, które nie są tak regularne w stosunku do ich europejskich odpowiedników.

W tym miejscu ważne będzie, aby odróżnić często trzymane młodociane szkaplerze (zwykle najbardziej wysunięte do tyłu większe pióra), które są gładkie, brązowawe, znacznie zużyte i ze spiczastymi sugestiami, oraz (świeżo) wylinione pióra pierwszej zimy, które mają szersze, zaokrąglone sugestie.

Zasadniczo najbardziej charakterystyczne z nich (ponownie, normalnie widoczne wśród znacznie większych tylnych i mniejszych rzędów piór) są umiarkowanie ciemne i gładkie, z lub bez rozproszonego ciemniejszego środka (tablica 38).

Być może ze względu na skłonność wielu smithsonianus do wylinki szkaplerza po młodocianym (przez który młodzieńcze szkaplerze są wymieniane na pióra z pierwszej zimy), która jest umiarkowanie przedłużonym biegiem, zwykle jest więcej wzory szkaplerza w obrębie jednej kury niż w większości przypadków u ptaków europejskich; Powodem tego jest to, że wygląd piór z tej samej epoki może się zmieniać w zależności od pory roku, w której linowała mewa srebrzysta.

U większości mew śledziowych próbka szkaplerzy z pierwszej zimy jest zwykle umiarkowanie stała, a piórko każdej osoby wykazuje takie same oznaczenia jak poniżej, a ogólny wpływ ma zbiór standardowych poprzecznych bladych i ciemnych pasków.

Niemniej jednak istnieje wiele wyjątków od tych podstawowych tendencji i co najwyżej należy uznać, że pewne wzory szkaplerzy dostarczają niewiele większego niż marginalny dowód potwierdzający w identyfikacji włóczęgi pierwszego roku smithsonianus w Europie.

Podszewki Jednorodność pach (szczególnie) i podszewek oraz ogólna „zadymienie” z brakiem widocznych wzorów mogą wisieć w smithsonianus.

U argentatus i argenteus obszary te są zwykle jaśniejsze i mają dodatkowo cętkowaną teksturę.

Niemniej jednak podszewki graellsii mogą być bardzo podobne do smithsonianus, jednak wiele różnych odmian od smithsonianus (patrz powyżej) zwykle wyklucza krytyczne zamieszanie.

Każdy smithsonianus i argentatus ma tendencję do rozwijania bladej podstawy dzioba dość wcześnie podczas pierwszej zimy, a prawdopodobnie najbardziej nadmierne ptaki zbliżają się do pierwszego roku mewy jaskrawej pod tym względem. U argenteus, rozróżnienie w próbce dzioba jest zwykle bardziej przytłumione aż do późniejszej zimy

Porównywalne gatunki

Dorosłe mewy srebrzyste są podobne do mew amerykańskich, jednak te z podgatunku L. a. argenteus jest mniejszy niż wiele ptaków amerykańskich, podczas gdy te z północnego podgatunku L. a. argentatus jest czasem ciemnoszary powyżej.

Ptakom europejskim brakuje długich szarych języków na szóstym, siódmym i ósmym lotniku prawybornym oraz stabilnych czarnych znaczeń na piątej i szóstej loterii lotniczej, czego dowodzą mewy amerykańskie.

Ptaki europejskie pierwszej zimy mają dodatkowo kraciaste górne partie, dodatkowo prążkowane dolne partie oraz jaśniejszy zad i podstawę ogona.

Dystrybucja i siedlisko

Lęgowa mewa srebrzysta rozciąga się w północnej części Ameryki Północnej, od środkowej i południowej Alaski po jeziora Nicei i północno-wschodnie wybrzeże Stanów Zjednoczonych, od Maine na południe do Karoliny Północnej. Amerykańska mewa srebrzysta gniazduje na większości terytorium Kanady, z wyjątkiem obszarów południowo-zachodnich i arktycznych.

Mewa srebrzysta jest obecna przez cały rok na południowej Alasce, jeziorach Nicei i północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych, jednak większość ptaków zimuje na południu lęgów tak bardzo, jak Meksyk, a niewielka liczba dociera do Hawajów, Ameryki Środkowej i Indii Zachodnich. .

Włóczęgi dotarli do Kolumbii i Wenezueli i jest raport z Ekwadoru i jeszcze jeden z Peru.

Główny raport europejski dotyczył kurczaka zaobrączkowanego w Nowym Brunszwiku, który został złapany na statku na wodach hiszpańskich w 1937 r., A od 1990 r. Uzyskano wiele dalszych informacji z Europy Zachodniej. Główny raport brytyjski miał miejsce w 1994 r. W Cheshire.

Mewa srebrzysta zwykle gniazduje w koloniach blisko wody na wybrzeżach, wyspach i klifach. Dodatkowo gniazduje na dachach niektórych miast.

Mewa srebrzysta żeruje na morzu i na wybrzeżach, błotnistych terenach, jeziorach, rzekach, polach i wysypiskach śmieci. Na otwartych przestrzeniach w pobliżu witryn z karmami gnieździ się mewa srebrzysta.

Karmienie

Posiada różnorodny program odchudzania wraz z bezkręgowcami morskimi przypominającymi małże, kraby, jeżowce i kalmary; ryby przypominające gromadnika, staruszkę i pachnącą; błędy; i różne ptaki wraz z pisklętami i jajami.

Zwykle żywi się padliną i ludzkimi odpadkami. Posiłki są wyrywane z dna brzegu lub morza lub łapane przez zanurzenie pod wodą lub płytkie nurkowanie.

Ponadto żywią się małżami i małżami, upuszczając je z góry na pracochłonne powierzchnie przypominające drogi lub skały, aby przerwać ich muszle. Pojawia się pytanie, czy to zachowanie jest urzeczywistnione czy wrodzone, chociaż wydaje się, że zostało zrealizowane.

Reprodukcja

Pary miłe w marcu lub kwietniu. Gniazdo to zadrapanie na dnie wyłożone roślinnością przypominającą trawę, wodorosty i pióra.

Często trzy jaja są składane w odstępie od czterech do sześciu dni. Mewa srebrzysta ma 72 mm długości i ma zmienne ubarwienie z brązowymi znaczeniami na bladoniebieskim, oliwkowym lub cynamonowym tle.

Jaja są inkubowane przez 30-32 dni, począwszy od złożenia drugiego jaja. Młodsze mewa srebrzysta wychodzą na lęgi po 6-7 tygodniach i są karmione w gniazdach przez kilka dodatkowych tygodni.

Opiekują się nimi tata i mama, aż do około 6 miesięcy. Każdy tata i mama troszczą się o budowę gniazda, wysiadywanie jaj i karmienie młodszego.

Zauważono, że niektóre pary cementują głęboką więź, pozostając przez cały rok w czujnej bliskości; Różne mewy wykazują dodatkową niezależność, jednak każdej wiosny mogą przyjmować tego samego partnera.

Status

Gatunek mewy srebrzystej stał się dość rzadki w XIX wieku, kiedy polowano na niego ze względu na jaja i pióra.

Od lat trzydziestych do sześćdziesiątych XX wieku szybko się podniósł, co można przypisać bezpieczeństwu poszukiwań, zwiększył ilość odpadów z łowisk w celu pożywienia oraz mniejszą liczbę konkurentów dla małych ryb i bezkręgowców, ponieważ ludzie zmniejszyli populacje ogromnych ryb, wielorybów i płetwonogich (fok).

Liczebność mewy amerykańskiej utrzymywała się na poziomie w latach 70. i 80. XX wieku i powinna obecnie spadać na niektórych obszarach.

Obejrzyj wideo: Mewa srebrzysta, r., zb. Witoszówka (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send