Rodziny ptaków

Gajówka szara

Pin
Send
Share
Send
Send


Pokarm podstawowy składający się z frytek z 4% mączki z owadów

sera vipachips Nature to podstawowy pokarm składający się z szybko tonących chipsów bez barwników i konserwantów dla wszystkich ryb żerujących na dnie.

Zawiera mączkę z owadów jako wysokiej jakości źródło białka i jest surowcem odnawialnym. Zbilansowany skład z naturalnymi składnikami i prebiotykami pozwala na spożywanie posiłków w warunkach zbliżonych do naturalnych, co sprzyja zdrowemu wzrostowi i intensywnemu rozwojowi.

Szybko tonące chipsy zachowują swój kształt przez długi czas, a tym samym optymalnie zaspokajają nawyki żywieniowe ryb dennych bez zanieczyszczania wody.

Kąpielisko

  • Strefa dolna

Naturalny pokarm dla ryb ozdobnych

Ten produkt należy do linii produktów sera Nature, która nie zawiera barwników i konserwantów. Zróżnicowana dieta z naturalnymi składnikami jest najlepszą obroną przed objawami niedoboru oraz wspiera zdrowie i witalność ryb. Dlatego pokarmy Nature zawierają naturalne składniki, takie jak spirulina, kryl lub mąka z owadów z odnawialnego zasobu pochodzącego z larw młodych czarnych lwów (Hermetia). Te składniki i ich udział procentowy w paszy są oznaczone specjalnymi ikonami z przodu opakowania.

Zalecenia żywieniowe

Podawaj raz lub dwa razy dziennie, ale tylko tyle, ile ryba może zjeść w krótkim czasie.

Nazwa produktu SAP-Mat.-DesignationZawartośćSztuka. Numer SAP-Mat
sera Vipachips Nature (sera Vipachips Nature) Vipachips Nature Tüte 15g RUS / PL / CZ / H15 g (15 g)00516 45868
sera Vipachips Nature Vipachips Nature 100ml RUS / PL100 ml (37 g)00514 45848
sera Vipachips Nature (sera Vipachips Nature) Vipachips Nature 250ml RUS / PL / CZ / H250 ml (90 g)00515 45854
sera Vipachips Nature (sera Vipachips Nature) Vipachips Nature 1000ml RUS / PL / CZ / H1.000 ml (370 g)00519 45864
sera Vipachips Nature (sera Vipachips Nature) Vipachips Nature 10L 3,6kg10 l (3,6 kg)00518 45840

Pliki do pobrania

Pełnoporcjowa karma dla ryb z dolnej warstwy wody

mączka rybna, mąka pszenna, skrobia kukurydziana, kiełki pszenicy, młode lwiątka (4%), drożdże piwne, proszek z całych jaj, olej rybny (w tym 49% kwasy tłuszczowe omega), mleko w proszku, mannanoligosacharydy, surowce roślinne, lucerna, pokrzywa , małże zielone, pietruszka, wodorosty, papryka, spirulina, szpinak, marchew, algi hematococcus, czosnek.

Białko 35,0%, Tłuszcz 7,5%, Błonnik 4,6%, Wilgotność 5,0%, Popiół 6,4%.

Witaminy i prowitaminy: Wit. A 37 000 IU / kg, wit. re3 1.800 IU / kg, wit. Octan E (D, L-α-tokoferylu) 120 mg / kg, Bit. b1 35 mg / kg, wit. b2 90 mg / kg, Stab. Kawałek. C (monofosforan L-askorbylu) 550 mg / kg.

02.05.2019

Gajówka szara (łac. Sylvia communis) należy do rodziny Sylviidae z rzędu Passeriformes. Ten mały ptak śpiewający jest mniejszy niż wróbel. Łatwiej jest usłyszeć niż dostrzec wśród gęstej roślinności.

Śpiew szarej laski jest melodyjny i składa się z kilku krótkich, szybko powtarzających się sylab. Zaczynają cicho, ale zawsze kończą się głośniejszym, wysokim tonem.

Śpiewający samiec nieustannie zmienia swoje położenie. Zainspirowany własną melodią, może na chwilę wzlecieć nad koronę drzewa, a następnie ponownie zniknąć w zaroślach. Czasami naśladuje śpiew innych gatunków ptaków.

Nieokreślona śpiewaczka często naśladuje bogatka (Parus major), szczygieł czarnogłowy (Carduelis carduelis) lub Linnet (Carduelis cannabina).

Gatunek został po raz pierwszy opisany w 1787 roku przez brytyjskiego ornitologa Johna Leithama. Według różnych szacunków całkowita wielkość populacji wynosi od 57 do 150 milionów dorosłych.

Rozpiętość

Siedlisko zajmuje terytorium Europy z wyjątkiem Półwyspu Skandynawskiego, północnego wybrzeża Afryki, zachodniej Syberii, Azji Mniejszej i Azji Środkowej. Wschodnia granica pasma biegnie wzdłuż brzegów jeziora Bajkał.

Zimowanie odbywa się w Afryce Środkowej, Indiach i na Półwyspie Arabskim.

Migracje sezonowe odbywają się od kwietnia do maja i od sierpnia do września. W tym okresie ptaki mogą pokonywać odległości do 3000 km.

Znane są 4 podgatunki. Podgatunek nominatywny żyje w Europie, północnej Afryce i Turcji.

C.c. volgensis zamieszkuje europejską część Rosji, zachodnią Syberię i północne regiony Kazachstanu. C.c. icterops zamieszkuje przestrzeń od centralnych regionów Turcji po Turkmenistan i Iran. Podgatunek C.c. rubicola jest pospolita w górach Azji Środkowej.

Na obszarach górskich szara wodniczka występuje na wysokości do 2600 m nad poziomem morza.

Zachowanie

Gajówka szara bezpretensjonalnie wybiera miejsce zamieszkania. Zasiedla różne biotopy, omijając zbyt gęste lasy i krzaczaste zarośla. Ptak może osiedlać się na obszarach bezdrzewnych i na łąkach. Dobrze czuje się w miejskich parkach, sadach i na leśnych plantacjach.

Charakteryzuje się nisko falującym lotem. Okresowo lata pionowo w górę. Po powierzchni gleby porusza się podskakując ruchami zygzakowatymi z podniesionym ogonem.

Dieta składa się z owadów i innych bezkręgowców. Późnym latem, jesienią i podczas migracji zjada się różne dojrzałe jagody i owoce.

Reprodukcja

Dojrzałość płciowa następuje w wieku jednego roku. Sezon lęgowy trwa od maja do lipca. W tym okresie, w sprzyjających warunkach, małżeństwo może dwukrotnie rozmnażać potomstwo.

Gniazdo w kształcie kielicha znajduje się zwykle w gęstych, ciernistych krzewach, nisko nad ziemią.

Do jego budowy wykorzystuje się suche źdźbła trawy, korzenie, włókna roślinne i liście. Oboje małżonkowie zajmują się budownictwem. Samica składa od 4 do 6 zielonkawych jaj z licznymi brązowymi lub szarymi plamkami na skorupce.

Partnerzy inkubują sprzęgło naprzemiennie przez 12-13 dni. Oboje rodzice karmią pisklęta. Rosną bardzo szybko i opuszczają gniazdo na około 14 dni.

Przez około tydzień pozostają na utrzymaniu rodziców. Następnie pisklęta unoszą się na skrzydle i rozstają się z nimi.

Pielęgnacja gardła

Dla jednego dorosłego osobnika potrzebna jest przestronna woliera lub klatka o minimalnej objętości 80x60x60 cm Slavka jest trzymana w ciepłym pomieszczeniu z dobrym światłem dziennym iz dala od przeciągów.

Temperaturę pokojową utrzymuje się na poziomie 20 ° -26 ° C.

W wolierze umieszcza się grzędy, karmidło, poidło i płytką wannę. Czyszczenie odbywa się codziennie. Dezynfekcja klatki wymagana jest co najmniej dwa razy w miesiącu. Ptaki karmione są mieszankami zbożowymi, kawałkami owoców, warzyw i jagód.

Wegetariańskie menu jest okresowo uzupełniane o świerszcze, motyle, pająki i mączniki.

Opis

Długość ciała 13-15 cm, rozpiętość skrzydeł 22-24 cm Masa ciała 14-17 g. Długość dzioba 12-14 mm.

Budowa ciała jest smukła, nie obserwuje się wyraźnego dymorfizmu płciowego w kolorze. Górna część ciała jest brązowawa z rdzawym odcieniem.

Ogon jest ciemnobrązowy, długi, z białymi krawędziami. Brzuch jest białawy z szarym lub różowawym nalotem na klatce piersiowej. U samców głowy i szyje są szare, a gardło białe.

U kobiet są brązowawe, a gardło matowsze. Kończyny są żółtawe lub jasnobrązowe. Palce są uzbrojone w krótkie pazury.

Żywotność zwyczajnej wodniczki wynosi około 5 lat.

Pin
Send
Share
Send
Send