Rodziny ptaków

Profil i przegląd męski American Kestrel Falcon

Pin
Send
Share
Send
Send


Niezależnie od samca czy samicy, pustułka amerykańska jest najmniejszym i najbardziej kolorowym sokołem w Ameryce Północnej. Samiec pustułki amerykańskiej jest gatunkiem odważnym i wesołym. Ten artykuł zawiera przegląd samców pustułki amerykańskiej.

Omówienie samca pustułki amerykańskiej

Średnia 67-letnia: 389 (1992-2001: 611)

Rekordowy rok: 839 (1989)

Najlepsza szansa zobaczenia: pod koniec września, kiedy dzienna szansa wynosi 78%, a wskaźnik zdawalności to 1 ptak / godzinę.

Trendy długoterminowe: wzrost od połowy lat sześćdziesiątych do wczesnych trzydziestych XX wieku, spadek pod koniec lat siedemdziesiątych i na początku dziewięćdziesiątych, względnie stabilny pod koniec lat osiemdziesiątych i na początku osiemdziesiątych.

Inna nazwa: Sparrow Thunderbolt, Kylie Lightning, Mouse.

Znaki polowe: Sokół o niebieskiej szczęce, kolorowy sokół, długie, muskularne skrzydła, długi ogon i wyraźne znaczenia na głowie.

Samiec pustułki amerykańskiej jest dziwny w białych spodniach (czasem z czarnymi plamami); Rufy ogon z niebieskimi skrzydłami, szorstkim grzbietem i czarnymi końcówkami. Kobiety mają uderzone, kremowe spódnice, abstrakcyjne baraki, skrzydła i ogon.

Zachowanie samolotu: Zwykle samotna emigracja, chociaż czasami z małymi gwałcicielami podróżującymi z innymi gwałcicielami. Czasami lata; Zwykle klapki i ślizgają się podczas migracji. Szybki, nieregularny samolot.

Jaki rozmiar ma pustułka amerykańska?

1'8 “-2” Rozpiętość skrzydeł
8-11 ”długości
Stosunek 2,2: 1 W-L
3,5-5Wight (w uncjach)

American Kestrel Raptor Bytes

Rodzina Falconi to grupa 60 gatunków korkociągów, sokołów, sokołów karłowatych, sokołów leśnych i sokołów.
O wielkości Blue J.
Kiedyś nazywany iskrzącą błyskawicą.
Dzieje się tak w lasach borealnych Alaski i Kanady z Ziemi Ognistej w południowej Ameryce Południowej.
Dzieje się to tylko w Nowym Świecie.
Pustułki amerykańskie są często mylone z gołębiami porannymi ze względu na ich mały rozmiar i zwyczajowe przyzwyczajenia.
Samce pustułki amerykańskiej mają niebiesko-szare skrzydła; Dziewczynki mają brązowe skrzydła.
Samce i samice pustułki amerykańskiej mogą być nazywane indywidualnie przez ich stado w wieku trzech lat.
Nie buduj własnego gniazda, zamiast tego gniazduj w skrzynkach lęgowych wykonanych przez inne ptaki i budkach lęgowych wykonanych przez człowieka.
Niektóre pustułki migrują na duże odległości, podczas gdy inne migrują do niczego.
samca pustułki amerykańskiej jest daleko bardziej na północ w Ameryce Północnej niż samica pustułki.
Zimą samice pustułki polują na otwartych, mniej zalesionych obszarach niż mężczyźni.
Hawk Mountain Sanctuary od wczesnych lat pięćdziesiątych XX wieku produkuje skrzynki lęgowe dla pustułek w dolinie Kempton.
Samiec pustułki jest jednym z najmniejszych i najbardziej kolorowych sokołów w Ameryce Północnej, a jednym z najbardziej znanych, często obserwowanych i łatwo rozpoznawalnych gwałtów pustułki jest przezroczysty, kolorowy, otwarty ptak wielkości gołąb żałobny.

Gdzie żyją pustułki amerykańskie?

Samiec pustułki amerykańskiej występuje na całej półkuli zachodniej, od Alaski i Kanady po południową Amerykę Południową. Są najmniejszymi i najbardziej rozpowszechnionymi Falconami w Ameryce Północnej.

Samiec pustułki amerykańskiej występuje w większości otwartych siedlisk, w tym w odpowiednich jamach do polowania i okoni do polowania.

Samce pustułki amerykańskiej łatwo przystosowują się do środowiska zmodyfikowanego przez człowieka i często można je spotkać na przydrożnych pastwiskach iw parkach. Lub, historycznie, pustułki czerpały korzyści z rolnictwa.

Jednak niedawne zmiany siedlisk, urbanizacja, suburbanizacja i wylesianie mogą potencjalnie zmniejszyć ilość siedlisk dostępnych dla tego gatunku. Identyfikacja Podobnie jak inne sokoły, pustułki mają długie, spiczaste skrzydła i długi ogon.

W porównaniu ze starszymi kuzynami Marlene i Peregrine Falcon, Kestrel ma słabsze skrzydła i wydaje się szczęśliwsza w samolocie, w przeciwieństwie do wielu innych gwałcicieli, Kestrelles mają dymorficzne upierzenie płciowe.

Unikalną cechą Kestrel jest to, że osobniki uzyskują starsze, dymorficzne upierzenie, zanim przysięgną.

Pustułki mają czerwono-brązowe grzbiety i ogon, niebiesko-szare korony ze zmienną ilością rufusa i dwa ciemne pionowe paski po bokach głowy.

Z tyłu głowy mają dwie ciemne „powieki”. Samce pustułki mają niebiesko-szare skrzydła. Dziewczynki mają czerwono-brązowe skrzydła z czarnymi łożyskami. Mężczyźni mają szeroki, czarny subterminal i szorstki ogon z białą końcówką.

Kobiety mają ogon od karabinu i wiele czarnych pasków. Jasne spódnice kobiet są zwykle dość powiększone i mają brązowy kolor; Mężczyźni mają różną liczbę ciemnych plam lub uderzeń. Samice są o 10-15% większe niż samce

Kiedy pustułki amerykańskie budują dom?

Samce pustułki amerykańskiej są również gniazdowane w innych konstrukcjach stworzonych przez człowieka, w tym w budkach lęgowych zbudowanych dla tego gatunku. Programy budek lęgowych dla piskląt pozwalają populacjom rosnąć na obszarach o ograniczonej liczbie gniazd.

Kiedy rozmnażają się pustułki amerykańskie?

Amerykańskie pustułki rok po roku wykazują lojalność i wiele gniazd w tym samym regionie. Stawy ponownie wykorzystują miejsca lęgowe, zwłaszcza jeśli z powodzeniem wyhodowały tam lęg. Samce pustułki są zwykle jednorodne, a niektóre pary przebywają razem przez cały rok. W populacjach podmiejskich pustułki często przebywają na miejscu przez cały rok.

W populacjach imigrantów samce najpierw wracają do obszaru rozrodczego, a kiedy przybywają samice, kojarzą się z regionalnymi samcami pustułki amerykańskiej.

Tworzenie więzi w pary za pomocą pokazów lotniczych i karmienia godowego. Pokazy lotnicze obejmują serię ciągłych nurkowań i wspinaczek, podczas których mężczyźni kilkakrotnie dzwonią. Mężczyźni odgrywają główną rolę w znajdowaniu odpowiednich miejsc gniazdowych.

Po wyszukaniu możliwego miejsca na gniazdo mężczyźni odnajdują kobietę i podchodzą do niej. W niektórych przypadkach mężczyźni niosą pożywienie, „trzepoczące ślizgacze” (co oznacza powolny, bagnet lecący z krótkimi, szybkimi skrzydłami) i nakłaniają żonę, by szła za nim w gnieździe.

Pustułka amerykańska jest dość rozmowna na temat sezonu lęgowego, a ich najczęstszym wezwaniem jest szybkie, wysokie cli-cli-cli-cli. Mężczyźni często „narzekają na poślizg” i dzwonią, zbliżając się do miejsca gniazda, dostarczając zdobyczy. Kiedy to robi, kobieta wylatuje z gniazda i towarzyszą jej „szarpnięcia”.

Obaj lecą razem na grzędzie, a mężczyźni przekazują jedzenie kobietom. Mężczyźni cierpią najbardziej, dopóki młodzi ludzie nie osiągną wieku dwóch tygodni, po czym zarówno mężczyźni, jak i kobiety karmią swoje małe dzieci.

Samice często wywołują frustrację lub „złom” na poziomie dna jamy jajników. Stawy zwykle wyrastają co roku o jeden lęg, ale jeśli lęg zostanie utracony na początku sezonu, samiec pustułki amerykańskiej utrzymuje przyczepność przy zastępstwie.

W rzadkich przypadkach para wychowuje dwa lęgi w jednym sezonie. Pustułka amerykańska składa zwykle od czterech do pięciu jaj, a paliwo zaczyna blaknąć na krótko przed złożeniem ostatniego jaja.

Młode pisklę często nie jest w stanie konkurować ze swoim dominującym, starszym rodzeństwem o pożywienie, a czasami nie przeżywa, gdy brakuje pożywienia. Inkubacja trwa około 30 dni i robi to głównie samica.

Po wykluciu samica regularnie gniazduje do około dziewięciu dni życia. Następnie wysiaduje tylko w nocy i przy różnych warunkach pogodowych.

Gdy skraca się jej czas lęgowy, spędza czas na polowaniu i rozwijaniu swojej roli w gastronomii. Kiedy gniazdo ma dwa tygodnie, dorosłe osobniki zaczynają zostawiać nietkniętą zdobycz w domu. Nasiąkanie wodą często występuje po około 30 dniach od opryskiwania przez kilka dni.

Młode pustułki polegają na swoich rodzicach przez dwa do trzech tygodni po złożeniu obietnicy. W tym czasie młodzi ludzie czasami wracają do gniazda i są bliżej swojego rodzeństwa.

Przyzwyczajenia żywieniowe

Pustułki to oportunistyczne drapieżniki, które pasą się na wolnym powietrzu, z niewielkimi roślinami. Gatunek ten jest zasadniczo „siedzącym i czekającym” łowcą okoni, a ulepszony okoń jest ważnym składnikiem odpowiednich siedlisk, aby osiągnąć dobrą widoczność w okolicy.

Lot w zawisie jest odrębną, ale rzadziej stosowaną metodą polowania, zwykle polowania w zawisie, gdzie umiarkowane zamki i wskaźniki aktualizacji samcom pustułki amerykańskiej zwykle brakuje okoni.

Chociaż większość przedmiotów łowieckich łapie się na ziemi, czasami latają na nich owady i ptaki. Samiec pustułki amerykańskiej chwyta ofiarę za stopy, a następnie gryzie morderstwo w tył głowy.

Małe ofiary są czasami zjadane na ziemi lub w locie, ale przedmioty na dużą skalę są zwykle przynoszone na okonie.

Łowienie nadwyżek pokarmu jest dostępne przez cały rok, ale częstotliwość tego zachowania jest najwyższa jesienią i zimą, a najmniejsza latem. Gatunek żeruje głównie na owadach i małych ssakach.

Drzwi różnią się pod względem geograficznym i sezonowym. Pustułki amerykańskie lepiej łapią owady niż inne ofiary. Pustułki zazwyczaj zjadają małe owady w całości, ale czasami zjadają tylko głowy i wewnętrzne części dużych owadów.

Typowo akceptowane owady to koniki polne, cykady, chrząszcze, ważki, motyle i owady. Zjadane są również pająki i skorpiony.

Pustułki amerykańskie akceptują wilki, szczury i surowe małe ptaki, a także małe ptaki, gady i płazy. Gatunek ten jest rzadko spożywany w Koranie, z wyjątkiem polowań, zanim zostanie zabity i zbuforowany.

Pustułki są gniazdami, które zamieszkują istniejące jamy naturalne i sztuczne. Gatunek preferuje miejsca lęgowe otoczone odpowiednimi terenami łowieckimi i z zablokowanymi wejściami.

W niektórych regionach brak dostępnych zagłębień gniazdowych ogranicza liczbę par lęgowych. Castrelowie często korzystają z zagłębień wykopanych przez lasy.

Możliwym miejscem gniazdowania są również szczeliny skalne i wgłębienia na brzegach przeciętych przez potok.

Czy samiec pustułki amerykańskiej migruje?

Samiec pustułki jest jednym z 26 gwałcicieli z Ameryki Północnej, którzy są częściowymi imigrantami.

Część populacji pustułek wyemigrowała, ale nie wszyscy. Pustułki amerykańskie rozmnażają się częściej w północnych częściach ich zasięgu niż w południowych, a ptaki w regionach północnych migrują częściej niż na południu.

Wiele osób na południu to mieszkańcy. Gatunek ten wykazuje migrację typu „skacząca żaba”, podczas której ptaki północne zimują na południu.

W porównaniu z Merlinami i Wędrownymi, które często zimują w tropikach, większość amerykańskich samców pustułki zimuje w Ameryce Północnej.

Podobnie jak wielu innych gwałcicieli, pustułki amerykańskie podczas migracji skupiają się na pierwszej linii frontu, zwłaszcza wzdłuż wybrzeża Atlantyku, brzegów Wielkich Jezior i Appalachów na wschodzie i Gór Skalistych na zachodzie.

Ogólnie rzecz biorąc, liczby zawarte w amerykańskich pustułkach są wyższe na przybrzeżnych witrynach obserwacyjnych niż w witrynach do oglądania w pomieszczeniach. Samce pustułki amerykańskiej, podobnie jak inne Falcony, są również zasadniczo samobieżnymi imigrantami, którzy czasami migrują.

Mimo to, podczas podróży pustułki amerykańskie często polegają na sprzyjających warunkach wzrostu, takich jak aktualizacje w górach i upał.

Gatunek unika dużych przejść przez wodę. W rezerwatach jastrzębia górskich samce pustułki amerykańskiej występują najczęściej, gdy zimny front przecina region, prawdopodobnie z powodu silnych aktualizacji, które miały miejsce w tym czasie.

Jesienią samce pustułki amerykańskiej w okresie dojrzewania i samicy są bardziej podatne na wczesną migrację niż dorosłe samce, ponieważ samce potrzebują więcej czasu na dopełnienie słodu przed ciążą niż samce.

Mediana daty przejścia kobiet do Sanktuarium Jastrzębia Góra jest o 11 dni wcześniejsza niż data mężczyzn.

Późne przybycie na tereny zimowe może zmusić mężczyzn do spędzenia zimy w nieoptymalnych siedliskach, jeśli korzystniejsze siedliska są już zajęte.

W południowej części Ameryki Południowej płcie pojawiają się w różnych siedliskach zimowych, przy czym samice pojawiają się w bardziej otwartych siedliskach, a samce na obszarach bardziej zalesionych.

W sanktuarium Hawk Mountain, szczyt migracji zamku przypada na okres od połowy września do połowy października.

Stan zapisu Kestrel

Uważa się, że obecna populacja tego gatunku z Nowego Świata przekracza cztery miliony ptaków. Pod koniec XX wieku populacja pustułki zmniejszyła się w północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych, a także w Teksasie i Arkansas.

Chociaż samce pustułki amerykańskiej dobrze przystosowały się do środowisk zamieszkanych przez ludzi, systemy ograniczające wypalenie środowiska i liczbę miejsc gniazdowania, takie jak zmiany w rolnictwie, utrata terenów uprawnych oraz zwiększona suburbanizacja i urbanizacja, mają na nie negatywny wpływ.

Pustułki konkurują również z innymi gatunkami o miejsca lęgowe. Szterling europejski, pisklę, Northern Flickr i wiewiórka to potencjalni konkurenci dla gniazd.

Ekspansja sztucznych budek lęgowych w niektórych regionach umożliwia wzrost liczby samców pustułki amerykańskiej i pozwala populacji na ekspansję na wcześniej nieużywane obszary.

Niedawny wzrost liczby jastrzębi o ostrych łydkach, aw szczególności jastrzębi bednarskich, dwóch gatunków polujących na Nestrels, wydaje się być związany z przynajmniej pewnym spadkiem na północnym wschodzie.

Chociaż nadal dochodzi do molestowania, strzelaniny są niezwykłe. Lub historycznie, podczas migracji strzelano do pustułek amerykańskich.

Kolizje z pojazdami, budynkami i kablami, ataki kotów i psów oraz gaszenie elektryczne to dodatkowe źródła śmierci.

Toksyczność pozostaje lokalnym zagrożeniem, ale nie ma źródła powszechnego skażenia. Pestycydy, które mogą otwarcie zabijać, mogą wpływać na ich populację, zmniejszając liczbę dostępnych ofiar.

Amerykańskie badania nad zatruciami Questales zostały wykorzystane jako modele eksperymentalne dla gwałcicieli innych gatunków, w tym badania wpływu DDT na gęstość jaj.

Gatunek został również wykorzystany w badaniach nad wpływem pól elektrycznych i magnetycznych na ptaki.

Obejrzyj wideo: Kestrel Falcon Chooses Wild over Wildlife Ambassador (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send