Rodziny ptaków

Profil ptaków pustułki amerykańskiej (Falco sparverius)

Pin
Send
Share
Send
Send


Pustułka amerykańska, nazwa naukowa Falco sparverius to najmniejszy i najczęściej spotykany sokół w Ameryce Północnej. Ma około dwa do jednego wymiaru w porównaniu z podgatunkami i płciami, różniącymi się od wielkości gołębia żałobnego w wadze niebieskiego ekwipunku.

Pustułka amerykańska występuje również w Ameryce Południowej i jest gatunkiem o ugruntowanej pozycji, który wyewoluował siedemnaście podgatunków, aby przystosować się do różnych środowisk i siedlisk w całych Stanach Zjednoczonych.

Pustułka amerykańska wykazuje intymność seksualną pod względem wielkości (samice są umiarkowanie większe) i upierzenia, chociaż obie płcie znajdują się z tyłu prącia, z widocznym piórem, które jest zauważalne i atrakcyjne i podobne dla nastolatków.

Pustułka amerykańska zwykle skanuje ziemię w poszukiwaniu zdobyczy na niebie, a także w sposób oszczędzający energię, polując w powietrzu. Czasami obraca się w powietrzu z szybkimi uderzeniami skrzydeł, gdy wchodzi na polowanie. W jej diecie zwykle znajdują się koniki polne i inne owady, kleszcze, szczury i małe ptaki (np. Wróble).

Ta ekstensywna dieta przyczyniła się do jej powszechnego sukcesu jako gatunku. Pustułka amerykańska gniazduje na drzewach, klifach, budynkach i innych konstrukcjach. Samica składa od trzech do siedmiu jaj, które pomagają w spalaniu obu płci.

Jego zasięg rozrodczy rozciąga się od północnej Kanady, przez środkową i zachodnią Alaskę po Nową Szkocję i przez całą Amerykę Południową po południowy Meksyk i Karaiby. Pustułka amerykańska jest rodzimym hodowcą Ameryki Środkowej i jest szeroko rozpowszechniona w całej Ameryce Południowej.

W Kanadzie i Ameryce Północnej większość ptaków w Stanach Zjednoczonych zimą podróżuje na południe. To okazjonalna intymność Europy Zachodniej.

Na podstawie wyglądu i zachowania uznano ją za członka europejskiej i afrykańskiej pustułki odzianej przez wiele lat w gatunku Falco, ale analiza DNA wykazała, że ​​amerykańska pustułka jest w rzeczywistości genetycznie spokrewniona z większym amerykańskim sokołem, takim jak Aplomado, wędrowny i Prairie Falcons.

Chociaż nazwa gatunku nie została zmieniona w wyniku tej analizy genetycznej, nie jest to tak naprawdę okulista w sensie filogenetycznym.

Zamiast tego, proces ewolucji ewolucyjnej, takiej jak prawdziwe pustułki, pozostawił ją w tych samych cechach fizycznych i wzorcach ofiar, aby dopasować się do małego gatunku zdobyczy podobnego do ekosystemu.

Pustułka amerykańska jest pospolitym ptakiem, używanym zwłaszcza przez przybyszów do Sokolnictwa. Chociaż nie tak potężne jak wiele innych, większych Sokołów, precyzyjny trening i kontrola wagi Falconera sprawiają, że wiele amerykańskich pustułek czasami odnosi sukcesy przeciwko ptakom z prawie dwukrotnie większym sukcesem, czasami zyskując własną wagę przeciwko ptakom.

Opis

Zgodnie z tradycyjną klasyfikacją American Kestrel jest najmniejszym inicjatorem w Ameryce. Pustułka amerykańska jest bardziej seksowna, chociaż występuje pewne nakładanie się koloru upierzenia między płciami. Długość ptaka wynosi od 22 do 31 centymetrów (8,7 do 12,2 cala), po prawej stronie 51-161 cm (20-24 cali).

Samica pustułki amerykańskiej jest większa niż samce, mniej niż duże sokoły, ale zwykle rośnie do około 10% do 15% plemienia, przy czym więcej podgatunków północnych pochyla się w kierunku większych rozmiarów, a większa samica północna podwaja rozmiar mniejszych samców z południa samce o masie od 1 do 300. Gramy (2,5-1,5 uncji) i kobiety 65 gramów (3,0-5,8 uncji). W standardowych pomiarach rozpiętość skrzydeł wynosi 16-25 cm (6,3-8,3 cala) długości, ogon 11-15 cm (4,3 4,5,9 cala), a stęp 3,2-4 cm (1,3-11,6 cala).

Fizycznie, amerykańskie pustułki są wolniejsze i muskularne w porównaniu do większych Sokołów. Mięśnie klatki piersiowej pustułki stanowią około 12% jej masy ciała, w porównaniu z około 20% potężnych sokołów latających, takich jak wędrowny.

Skrzydła są umiarkowanie długie, dość smukłe i zwężające się ku końcowi. Ich mniej umięśniony typ ciała jest dopasowany do agresywnej, energochłonnej ofiary, która zużywa dużo energii na skrzydłach i nie musi gonić za długim ogonem ptaka.

Jak na swój rozmiar mają silne szpony i plaże i mogą szybko wypędzić zdobycz. Ich szczupła sylwetka i strategie oszczędzania energii pozwalają im spożywać mniej codziennego pożywienia, niż są silniej umięśnione, a jednocześnie mają wystarczającą moc, aby sprawić, że drapieżne ptaki będą ogólnie większe, a czasem większe, dzięki sukcesowi tego stylu ciała i techniki polowania w całych Stanach Zjednoczonych.

Duży zasięg często znajduje odzwierciedlenie w dużym sukcesie gatunku. Lot na pustułkę amerykańską nie jest o wiele bardziej dramatyczny i szybszy niż bardziej muskularny Falcon, taki jak Massalins i Peregrines, ale wymagają one skutecznej adaptacji i mniejszego pożywienia dziennie, przy szerszej diecie mniejszych ofiar, co powoduje ich więcej jest obecny.

W przeciwieństwie do wielu innych gatunków wyżynnych, płcie różnią się bardziej upierzeniem niż wielkością. Męskie niebiesko-szare uskrzydlone czarne plamy i biały spód z czarnymi łożyskami.

Tył jest niezgrabny z powodu awarii dolnej połowy. Brzuch i boki są białe z plamami. Ogon jest również sztywny z białymi lub szorstkimi końcami i czarnym paskiem podrzędnym. Grzbiet i skrzydła samicy pustułki amerykańskiej są dziwne z ciemnobrązowymi łożyskami. Spód kobiety jest kremowy do polerowania z intensywnym brązem.

Ogon wyraźnie różni się od samca, ubarwiając się licznymi wąskimi, ciemnymi czarnymi pasami. Nastolatki prezentują kolorowe wzory jako dorośli. Głowa jest biała z niebiesko-szarą górą u obu płci.

Po obu stronach głowy znajdują się dwa cienkie, pionowe czarne ślady na twarzy, podczas gdy drugi Falcon ma po jednym białym lub pomarańczowym karku z każdej strony z dwoma czarnymi plamami (ocelli). Skuteczność tych plamek jest kontrowersyjna, ale najszerzej akceptowaną teorią jest to, że działają one jak „fałszywe oczy” i pomagają chronić ptaka przed potencjalnymi napastnikami.

Wokalizacje

Pustułka amerykańska ma trzy podstawowe wokale - „Clue” lub „Kylie”, „Whin” i „Cheater”. „Clie” jest zwykle dostarczane jako seria fast - cli, cli, cli, cli, gdy canstrelle jest zakłócony lub podekscytowany. To wezwanie jest używane w różnych sytuacjach i można je usłyszeć od obu płci, ale starsze kobiety mają zwykle niższy poziom głosu niż mężczyźni.

Wołanie „skomleć” jest związane przede wszystkim z karmieniem, ale jest również wyraźne podczas stosunku. „Oszust” jest używany w czynnościach, które obejmują interakcje między samcami i samicami, w tym karmienie na dworze, wspólne zamieszkanie i gniazdowanie. Pisklęta mogą wywoływać zawołania nawet w wieku 16 dni.

Ekologia i zachowanie

Pustułki amerykańskie występują w różnych siedliskach, w tym na łąkach, promach, pustyniach i innych otworach w regionie Semopen.

Występują również w miastach i na przedmieściach. Rezydencja kestlera musi obejmować parki, otwartą przestrzeń do polowań i jaskinię (naturalną lub sztuczną) do gniazdowania. Od amerykańskiego koła podbiegunowego pustułki do tropików Ameryki Środkowej, Andy mają od 4500 metrów (14800 stóp) wysokości do możliwości życia w bardzo zróżnicowanych warunkach.

Ptak jest rozprowadzany od północnej Kanady i Alaski po południowy kraniec Ameryki Południowej, Ziemię Ognistą. To jedyna komórka okulistyczna w Stanach Zjednoczonych, chociaż ta taksonomia nie jest poprawna genetycznie. Zostało zgłoszone jako niejasne w Wielkiej Brytanii, Danii, na Malcie i na Azorach.

Pustułka amerykańska z Kanady i Ameryki Północnej zwykle przemieszcza się zimą na południe, czasem do Ameryki Środkowej i na Karaiby. Ptaki, które lęgną się na około 35 ° szerokości geograficznej północnej, przebywają na ogół przez cały rok.

Transfer zależy również od lokalnych warunków pogodowych. Wybór zakwaterowania dla pustułek zależy od płci.

Poza sezonem lęgowym samice częściej spotyka się na otwartej przestrzeni niż samce. Powszechnym wyjaśnieniem tego zachowania jest to, że starsze kobiety najpierw przybywają do pożądanego mieszkania i wykluczają mężczyzn z ich terytorium.

Pustułka amerykańska nie jest długotrwała, a jej żywotność wynosi mniej niż 5 lat dla dzikich ptaków. Najstarszy dzikie ptactwo pasiaste miał 11 lat i 7 miesięcy, podczas gdy żyjące w niewoli pustułki mogły przeżyć do 14-17 lat.

Według ankiety zginęło 43,2% z 1355 osób, w tym śmierć bezpośrednia i śmierć na drodze, podczas gdy drapieżnictwo (w tym duże ptaki drapieżne) wyniosło 2,5%.

Liczby te są prawdopodobnie nieobiektywne, chociaż istnieją doniesienia, że ​​liczba ofiar śmiertelnych jest generalnie wykrywana przez ludzi na obszarach zaludnionych lub pobliskich.

Wychowanie

Pustułki żywią się dużą liczbą małych zwierząt, takich jak drób, ważki, kleszcze, szczury, podstawki i małe ptaki. Donoszono również, że w zamku ginęły węże, nietoperze i wiewiórki.

Pustułka amerykańska jest w stanie przynajmniej częściowo utrzymać dużą gęstość zaludnienia dzięki szerokiemu zakresowi diety. Podstawową metodą polowania na pustułkę jest przybijanie gwoździ i czekanie, aż ofiara się zbliży.

Park można zobaczyć charakterystycznie na poboczu drogi lub z boku pola w postaci drzew, napowietrznych linii energetycznych lub słupków ogrodzeniowych.

Strzela, huśta się w powietrzu z szybkimi uderzeniami skrzydeł i skanuje ziemię w poszukiwaniu polowań. Inne strategie łowieckie obejmują latanie nisko nad ziemią lub ściganie owadów i ptaków w powietrzu.

Myśliwi są często łapani na ziemi, chociaż czasami latają na ptakach. Przed uderzeniem pustułka amerykańska charakterystycznie kiwnie głową i ogonem, a następnie leci prosto do ofiary, aby złapać ją wysoko.

Podobnie jak piorun z czerwononogimi piorunami, amerykańskie pustułki oszczędzają energię na ofierze i ostrożnie wybierają swoje ataki na sukces i przeciwności sukcesu. W okresie lęgowym ptak przyniesie dużą zdobycz z powrotem do partnera lub młodej osoby.

Jedno z badań wykazało, że amerykańska para pustułek „sprowadza się” w sposób, który zmniejsza koszt wzmocnienia siły w określonych sytuacjach. Na przykład, jeśli wskaźnik sukcesu polowania na określonym obszarze zostanie znacznie zmniejszony, ptak przeniesie się w inne miejsce.

Reprodukcja

Pustułki amerykańskie dojrzewają przez płeć pierwszej wiosny. W populacjach wędrownych samce docierają do miejsc rozrodu przed żonami, po czym samice wybierają partnera. Wiązania par są często trwałe Stałe połączenia zwykle wykorzystują miejsca gniazdowania w późniejszych latach.

Daje to ptakom przewagę nad małoletnimi lub inwazyjnymi, ponieważ będą one już zaznajomione z łowiskiem, sąsiadami, drapieżnikami i innymi cechami miejsca.

Mężczyźni prezentują szeroką gamę pokazów nurkowych, aby reklamować swoje terytorium i przyciągać partnerów.

Te pokazy składają się z kilku podjazdów i nurkowań, z trzema lub czterema „klikami” na szczycie. Kobiety stoją około jednego do dwóch tygodni, zanim dotrą do gniazda.

Uważa się, że stymuluje owulację. Przekazywanie pokarmu z samca na samicę następuje po około jednym do dwóch tygodni po złożeniu jaj przez około cztery do pięciu tygodni.

Pustułki amerykańskie gniazdują w dziuplach, ale potrafią przystosować się do różnych warunków gniazdowania. Zwykle wolą naturalne wgłębienia (takie jak w drzewie) z zamkniętymi wierzchołkami i ciasno dopasowanymi wejściami, które zapewniają najlepszą ochronę jajom i małym dzieciom.

Pustułka amerykańska czasami gniazduje w norach robionych przez duże dzięcioły lub wykorzystuje opuszczone gniazda innych ptaków, takich jak pioruny w czerwieni, marliny i wrony. Są one wymienione jako schroniska klifowe i szczyty budynków, a także kaktusy gniazdujące w opuszczonych jaskiniach. Pustułki też zwykle używają skrzynek lęgowych.

Trzy do siedmiu jaj (zwykle cztery lub pięć) są trzymane oddzielnie przez około 24-22 godziny. Średni rozmiar jaja wynosi 32 mm x 29 mm (1,3 cala x 1,1 cala), o 10% większy niż ptak wielkości ciała.

Jajka mają kolor od białego do kremowego z brązowymi lub szarymi plamami. Inkubacja trwa zwykle 30 dni i jest głównie odpowiedzialna za samicę, chociaż samce spędzają 15–220% czasu, a utracone jaja zastępowane są zwykle przez 11–12 dni.

Wylęg trwa od trzech do czterech dni. Pisklęta są wyraźne, siadają do pięciu dni później i rosną bardzo szybko, osiągając wagę dorosłą po 16-17 dniach. Po 20-6 dniach rozwijają się skrzydła i są w stanie opuścić gniazdo.

Młode dorosłe pustułki mogą rozmnażać się od pierwszego roku życia, a na wolności gatunek utrzymuje się od około trzech do pięciu lat.

Mówiąc słowami ekologii, reprodukcja pustułki amerykańskiej skłania się w stronę strategii „r selekcji” małego ptaka. W teorii selekcji R / K zakłada się, że presje selektywne napędzają ewolucję w jednym z dwóch ogólnych kierunków: selekcja R lub K.

Gatunki wyselekcjonowane w R to te, które charakteryzują się wyższym tempem wzrostu, generalnie absorbują mniej zatłoczone nisze ekologiczne i rodzą wiele potomstwa, z których każde ma stosunkowo niskie prawdopodobieństwo przeżycia (np. Wysokie R, niskie K).

Natomiast gatunki wyselekcjonowane na K wykazują cechy siedliskowe w gęstości próchnicy i są na ogół silnymi konkurentami w niszy hodowlanej, którzy inwestują więcej w niższą rasę, z których każdy ma relatywnie większe prawdopodobieństwo przeżycia (np. , wyższe k).

Wśród tych dwóch skrajności, pustułka jest jednym z nielicznych gatunków raperów, który jest podatny na ponowną selekcję.

Są w stanie rozmnażać się w wieku jednego roku, mają małą liczbę nielęgowych dorosłych w populacji i mają duże lęgi.

Ich tempo wzrostu populacji jest wyższe niż w przypadku większych raperów, którzy są na ogół skłonni do selekcji K.

Obejrzyj wideo: Młode Pustułki amerykańskie i jedna myszka Wisconsin Kestrel (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send