Rodziny ptaków

Baleen tit

Pin
Send
Share
Send
Send


Sikora wąsata (łac. Panurus biarmicus) mieszka w Europie Środkowej i Azji, spotykając się od wybrzeża Atlantyku po wybrzeże Pacyfiku. Występuje w trzcinowych zaroślach, poza które opuszcza tylko ostrą zimę w okresie przymusowych migracji z brakiem pożywienia.

Jest to bardzo atrakcyjny mały ptak o długości ciała zaledwie 14-16 cm U samców dwie osobliwe czarne czułki w kształcie klina wychodzą z oczu i dzioba, dzięki czemu sikory mają swoje imię. Wierzchołek ich głowy i szyi jest niebieskawo-szary, grzbiet i ogon żółtobrązowy, skrzydła brązowo-czarne z białymi podłużnymi paskami. Spód ciała i spód ogona są białe z lekkim różowawym odcieniem.

Kobiety, jak przystało na panie, nie noszą wąsów. Mają czerwonawą głowę i jasne, brązowożółte upierzenie. Młodzi ludzie mają podobny kolor do samic, tylko ich pióra są nieco jaśniejsze - są raczej beżowo-żółte. Dodatkowo ogon ma czarne plamy, a środek tułowia ozdobiony jest ciemnym paskiem.

Brodacze żyją w stadach, których liczba podlega silnym wahaniom. Podczas ostrej zimy na danym obszarze cała populacja może zginąć, ale następnej wiosny zostaną zastąpione przez nowe ptaki, które tu migrowały. Przeżywalność tego lub innego stada zależy bezpośrednio od jego wielkości, ponieważ sikory niebieskie mają tylko jeden sposób na przetrwanie zimna: spędzają noc blisko siebie.

Ich dieta składa się z owadów, pająków i nasion różnych roślin. Ciekawe, że latem fiszbinowate preferują pokarm dla zwierząt, a zimą przechodzą na pokarm roślinny. Bardzo lubią czyścić sobie nawzajem pióra, za co można je znaleźć podczas popołudniowego odpoczynku.

To bardzo ruchliwe i wesołe ptaki, których głos często słychać rano lub wieczorem. Śpiewając jako tacy, nie mają - ich „rozmowa” składa się z krótkich, powtarzających się dźwięków „chviin-chviin-chviin” lub dźwięcznych „dzie-dzie-dziee”, a czasem nagłego „prrrr”.

Jednak podczas krycia samiec przyciąga swoją partnerkę nie pięknym głosem, ale jasnym strojem godowym, który demonstruje jej ze wszystkich stron. Musi to zrobić tylko raz w życiu, bo brody tworzą trwałe, nierozłączne pary.

Wąsate sikorki wykluwają się dwa razy w roku. Aby to zrobić, u podstawy trzcin, obok wody, budują gniazdo w postaci głębokiej filiżanki. Jego ściany składają się z zeszłorocznych trzcin, a dno wyłożone jest wiechami z tych samych trzcin.

Samica składa od 5 do 7 malutkich białych jaj ozdobionych brązowymi plamkami. Ich inkubacja, w której biorą udział zarówno mama, jak i tata, trwa około dwóch tygodni. Pisklęta rodzą się bardzo małe i nagie, w gnieździe wyraźnie widoczne są tylko szeroko otwarte pyski otoczone czerwono-żółtymi paskami.

Ze względu na niezwykły kolor ich dzioby przypominają jasne bukiety kwiatów - na podniebieniu znajduje się czerwona plama usiana białymi kropkami, język jest dwukolorowy, a brzegi dzioba szkarłatne lub żółto-pomarańczowe. Ale w naturze wszystko dzieje się z jakiegoś powodu: ten kolor stymuluje rodziców do aktywnego poszukiwania pożywienia.

Opis

Mimo swojej nazwy bliżej mu do Sutory i Tymelii niż do prawdziwych sikorki. Mały (mniejszy od wróbla) ptak o długim ogonie, którego budowa przypomina sikorkę lub kapar. Długość ciała 14,5–18 cm, waga 11–20 g. Ze względu na zapadający w pamięć kolor i osobliwości biologiczne sikorki wąsatej z nikim nie da się pomylić, ale w gęstych zaroślach trudno ją dostrzec. Wspina się na trzciny bardzo zręcznie i szybko. Lot jest nierówny, trzepocze, z charakterystycznym „parsknięciem” podczas trzepotania skrzydeł. Przez większość roku ptaki prowadzą stadny tryb życia, są bardzo towarzyskie i hałaśliwe.
Główny kolor upierzenia jest słomkowy, u góry bardziej nasycony, poniżej nieco jaśniejszy. Charakterystyczny jest wyraźny dymorfizm płciowy. U samca czubek głowy jest niebieskawo-szary, gardło białe, od podstawy dzioba przez oko, a następnie w dół do granicy gardła i klatki piersiowej kontrastujące czarne znaczenia - wąsy. Wąsy składają się z kilku części upierzenia głowy, ich szerokość jest maksymalna na wysokości oczu, policzków i wędzidełka, następnie stopniowo zwężają się i zwężają do nasady szyi. Tęczówka ma kolor od jasnożółtego do żółto-pomarańczowego, dziób jest pomarańczowo-żółty, nogi są czarne. Ogólne tło koloru skrzydeł jest czerwone; zewnętrzne sieci piór pierwotnych tworzą na nich zauważalne białe pole. Trzeciorzędowe lotki są bardzo kontrastowo ubarwione - ich wewnętrzne sieci są białe, a zewnętrzne czarne. W efekcie skrzydło z daleka wygląda trójkolorowo. Boki są jednolicie ubarwione z tyłu, dolna część ciała jest jaśniejsza, z charakterystycznym winno-różowym odcieniem na piersi. Podogon samca jest jasnoczarny. Ogon jest długi, schodkowy, u góry lekko szorstki, poniżej szaro z jasnymi zewnętrznymi krawędziami najbardziej zewnętrznych par piór ogonowych.
U samic ubarwienie górnej części ciała, skrzydeł i ogona jest takie samo jak u samca. Głowa jest monochromatycznie czerwona, bez wzoru, winoróżowy odcień na klatce piersiowej słabo rozwinięty, ogon czerwony. Kolor tęczówki i dzioba jest również matowy.
U młodych ptaków ogólne tło upierzenia jest jeszcze jaśniejsze niż u samic; kontrastujące czarne smugi rozwijają się wzdłuż całego grzbietu aż do górnej części ogona, zlewając się w jedno duże czarne pole. Na skrzydłach i ogonie jest również znacznie więcej czerni niż u dorosłych ptaków. Młode samce różnią się od samic czarnym uzdy i żółtym dziobem; młode samice mają szarą uzdę i czarny dziób.
Typowe wołanie brzmi jak krótkie brzęczenie „jin…” lub „chir…”, powtarzane wielokrotnie przez wszystkie ptaki w stadzie. Pieśń godowa samca składa się z trzech sylab „chirr-chik-chiiyuyu ...”, ostatnia sylaba jest najdłuższa, piosenka jest zwykle wykonywana z przeplatanymi okrzykami.

Rozpiętość

Obszar ten rozciąga się od Atlantyku do Oceanu Spokojnego. Gatunki południowe, gniazdują w południowo-zachodniej, południowej i południowo-wschodniej części naszego regionu, sporadycznie notowane w jego centralnej części. Na zimę z regionów północnych przenosi się na południe, na południu jest gatunkiem osiadłym. W odpowiednich biotopach południowej części europejskiej Rosji nie jest to rzadkie; w strefie środkowej populacje gniazdujące są rozmieszczone sporadycznie i są nieliczne.

Biologia

W swoim rozmieszczeniu sikora fiszbinowa jest prawie nierozerwalnie związana z terenami podmokłymi, a mianowicie z rozległymi zaroślami trzcinowymi, nie można jej spotkać w żadnym innym biotopie. Tylko od czasu do czasu stada sikorki fiszbinowej mogą oddalać się od trzcinowych podpór, lecąc, by żerować w wysokich krzewach i krzewach w pobliżu zbiorników wodnych.
Ptak przeważnie osiadły, szczególnie mroźne zimy migruje na południe. Młode ptaki charakteryzują się rozległymi ruchami poplęgowymi, prowadzącymi często do powstawania nowych osad lęgowych.
Żywi się różnymi drobnymi owadami i nasionami roślin, w szczególności niełupkami trzciny i buzdyganka trzcinowego.
Kuliste gniazdo, utkane z suchych liści trzciny, umieszcza się na wysokości do 1 m w gęstych trzcinowych zaroślach. W lęgu znajduje się 3–11 białych lub kremowych jaj z drobnymi plamkami. Pisklęta są nagie, usta czerwone, język i podniebienie czarne. Oboje rodzice inkubują lęg i karmią pisklęta, pisklęta opuszczają gniazdo w wieku 12–18 dni, jeszcze nie nauczywszy się latać.

Źródła informacji

Kompletny przewodnik po ptakach z europejskiej części Rosji / pod redakcją doktora nauk biologicznych. M. V. Kalyakina: W 3 częściach. - Część 3. M.: Fiton XXI, 2014.

Pin
Send
Share
Send
Send