Rodziny ptaków

Orzeł karłowaty to drapieżny ptak z rodziny jastrzębi, mały orzeł, którego budowa ciała i wielkość są bliższe myszołowom

Pin
Send
Share
Send
Send


Uniwersalny słownik rosyjsko-angielski. Academic.ru. 2011.

  • Okoń australijski (Macquaria novemaculeata)
  • orzech australijski

3. Powielanie

Najwyraźniej orły karłowate zawsze wracają na swoje dawne miejsca lęgowe. Pary hibernują osobno, ale wiosną co roku łączą się ponownie na polu. Po powrocie samce zachowują się demonstracyjnie - po wąskiej spirali wznoszą się na wysokość 500 - 800 m, szybują przez kilka minut i opadają z wygiętymi skrzydłami, po czym ponownie wznoszą się w górę, czasami wykonując martwą pętlę. Jednocześnie ptaki zachowują się hałaśliwie, wydając charakterystyczny pisk orła. Gniazda gałęzi i gałązek układane są w lesie w pobliżu otwartej przestrzeni, w rozwidleniu w pniu, rzadziej w grubej gałęzi drzewa na wysokości 5 - 18 m nad ziemią Obserwacje prowadzone w Parku Narodowym Doñana w Hiszpanii wykazano, że orły zwykle wybierają pnie wyższe i grubsze niż średnia dla tego okręgu.

Gniazdo jest szerokie iz płaską tacą, zewnętrznie przypomina gniazdo jastrzębia - ma średnicę 70-100 cm, grubość 30-70 cm, średnicę tacy 20-50 cm, głębokość tacy 5-10 cm Obaj członkowie pary wyciągają materiał i układają go na miejscu, gotowy budynek wyłożony jest zeszłorocznymi igłami sosnowymi i suchą trawą. Ponadto, podobnie jak zjadacz os, ptaki często dodają do gniazda grubą warstwę zielonych liści.Często zamiast nowego gniazda wykorzystuje się stare gniazda innych ptaków drapieżnych - kani czarnej, myszołowa, jastrzębia, orlika grubodziobego lub krzykliwego, sokoła, orła bielika. Jedno lub dwa jaja są składane w połowie kwietnia - na początku maja. Jajka są białe, czasem z lekkim żółtawym lub zielonkawym odcieniem, z brązowymi lub ochrowymi smugami. Wielkość jaj: 50 - 62 x 39 - 50 mm. Inkubacja rozpoczyna się od pierwszego jaja, głównie samica siedzi przez 36 - 38 dni. W momencie wyklucia pisklęta pokryte są żółtawo-białym puchem, mają bladożółte woski i nogi, niebieskie oczy. Samica po raz pierwszy po wykluciu pozostaje w gnieździe, ogrzewając potomstwo, podczas gdy samiec zajmuje się żerowaniem. Pod koniec lipca lub na początku sierpnia, w wieku 50 - 60 dni, młode pisklęta opuszczają gniazdo, ale przebywają w jego pobliżu przez kilka dni. Lęg utrzymują się do końca sierpnia, po czym najpierw młode, a po 2 tygodniach ptaki dorosłe odlatują na zimę.

4. Odżywianie

Mocne nogi z długimi szponiastymi palcami, potężny orle dziób i wąskie skrzydła pozwalają krasnoludowi polować na dość dużą, szybko poruszającą się zwierzynę wielkości królika. Potrawy są różnorodne, zaangażowanie w polowanie na określoną grupę zwierząt jest uzależnione od regionu. Łowi małe i średnie ptaki na ziemi iw locie - skowronki, wróble, szpaki, kosy, gołębie, turkawki, derkacze itp., A także niszczy ich gniazda. W suchych regionach gady stanowią dużą część - jaszczurki, gekony, węże.Jadowite węże zabija się jednym uderzeniem w głowę dziobem, jednak w tropikalnej Azji i Afryce zdarzają się przypadki śmierci lub utraty wzroku z powodu jadu węża. Wśród ssaków poluje na małe zające, wiewiórki ziemne, szczury, myszy i inne gryzonie. Owady nie odgrywają znaczącej roli w diecie, ale czasami ich udział może sięgać 20% masy całkowitej - np. Termity to jeden z ulubionych przysmaków podczas zimowania.

Czasami pilnuje ofiary z zasadzki, siedząc na gałęzi na skraju otwartej przestrzeni lub jak jastrząb szybko przelatuje między drzewami nie wysoko nad ziemią, odstraszając potencjalną ofiarę. Czasami poluje na otwartej przestrzeni z dużej wysokości, ale rzadko unosi się w powietrzu. Dostrzegając zdobycz, opada na wysokość 20-30 m, a następnie gwałtownie pędzi w dół. Ofiara bije za pomocą ostrych pazurów, wybierając najbardziej wrażliwe części ciała - głowę lub szyję.

Pin
Send
Share
Send
Send