Rodziny ptaków

Gatunki dzięciołów - cechy konstrukcyjne, cechy i przykłady ptaków wraz z nazwami

Pin
Send
Share
Send
Send


Dzięcioły żywią się owadami zbieranymi z drewna. Ułatwiają to niektóre cechy strukturalne ciała:

  • Dziób dzięcioła ma kształt dłuta, dzięki czemu jest bardziej skuteczny podczas uderzania w drewno.
  • Ptasie nozdrza chronią gęsto rozstawione kosmki, co zapobiega przedostawaniu się do dróg oddechowych kurzu i drobnych cząstek z odprysków drewna.
  • Język ptaka jest długi, elastyczny, rozwidlony na końcu. Ta funkcja pomaga dzięciołowi wyciągać owady z kory.
  • Kości czaszki dzięcioła mają porowatą, gąbczastą strukturę. Taka konstrukcja chroni mózg ptaka przed wstrząsem w wyniku licznych uderzeń w drzewo.

Łapy i ogon dzięcioła pełnią funkcję podpierającą i są do tego dobrze przystosowane: łapy z reguły czteropalczaste, z dwoma palcami skierowanymi do przodu i dwoma do tyłu. Jedynym wyjątkiem od tej reguły jest dzięcioł trójpalczasty. Upierzenie dzięcioła jest gładkie. Bliżej ogona staje się sztywny, co pozwala ptakowi oprzeć się o ogon siedząc na drzewie.

Dzięcioły mają bardzo wyraźny dymorfizm płciowy., co z reguły wyraża się w jaśniejszym upierzeniu samców.

Dzięcioł czarny

W inny sposób ten ptak nazywa się żółty. Jego zasięg ogranicza się do lasów euroazjatyckich. Jest dość duży, osiąga długość 49 centymetrów i waży 450 g. Rozpiętość skrzydeł waha się od 64 do 80 centymetrów.

Dorosłe samce mają lśniące czarne upierzenie. Czubek głowy ma kolor jasnoczerwony, przypominający czapkę (czasami określaną jako rudowłosa). Kobiety różnią się mniejszym rozmiarem czapki, wyrażonym tylko z tyłu głowy. Nieletni wyglądają mniej więcej tak samo jak dorośli, różniąc się tylko mniejszym nasileniem plamki na głowie lub jej całkowitym brakiem. Głos tego ptaka słychać przez cały rok.

Dzięcioł czarny wybiera się na zamieszkanie jako małe wysepki lasu, więc może osiedlać się w ciągłych masywach tajgi. Często można go spotkać na wyciętych lub wypalonych obszarach lasu. Dieta dzięcioła czarnego nie ogranicza się do owadów pozyskiwanych z drewna. Oprócz chrząszczy i mrówek może jeść także owoce, jagody i nasiona drzew iglastych. Dzięcioł czarny jest ptakiem monogamicznym. Okres płodny rozpoczyna się pod koniec pierwszego roku życia. Pary powstają na jeden sezon. Jednak pary zamieszkujące ten sam obszar leśny często łączą się ponownie w następnym roku.

Dzięcioł zielony

Długość dzięcioła zielonego sięga 33-36 cm, rozpiętość skrzydeł 44 cm, upierzenie górnej części ciała ma kolor zielonkawo-oliwkowy, a dolna połowa jest jasna. W okolicy ciemieniowej znajduje się mała czapka z jaskrawoczerwonych piór.

Siedliskiem tego ptaka są obszary leśne regionu Wołgi i Kaukazu. Dzięcioł zielony charakteryzuje się siedzącym trybem życia. Nie odlatuje na zimę jak ptaki wędrowne.

W jego diecie znajdują się głównie owady lądowe, w szczególności mrówki i inne bezkręgowce. Potrafi też łapać małe gady. Informacje na temat dzięcioła zielonego znajdują się w Czerwonej Księdze niektóre podmioty Federacji Rosyjskiej: jego zdjęcie i opis są w nim w całości przedstawione.

Dymorfizm płciowy u tych ptaków jest słabo wyrażony, główną różnicą między samcami a samicami jest kolor wąsów.

Obecnie wyróżnia się odrębny podgatunek dzięcioła zielonego - dzięcioła zielonego czubatego, który żyje w północno-zachodnim Maroku w Tunezji.

Dzięcioł duży

Ten ptak ma 25 centymetrów długości i waży około 100 gramów. Takie dzięcioły są powszechne w Europie, Afryce i Azji. Zasadniczo są osiadłe i tylko dla gatunków północnych charakterystyczne są wędrówki koczownicze w sąsiednim regionie.

Ważną rolę w stabilności ekosystemu leśnego odgrywa fakt, że mniejsze gatunki ptaków, jak muchołówki czy sikory, osiedlają się w wydrążonych przez tych leśnych „lekarzach” dziuplach. Ponadto niewątpliwe są pożytki dzięcioła grubego dla otaczającego świata oraz w walce ze szkodliwymi dla lasu owadami.

Pasza dla zwierząt stanowi większość diety tych ptaków w okresie letnim. Hibernują, przechodząc na pokarmy roślinne. W zimnych porach roku ich dieta obejmuje:

  • nasiona drzew iglastych,
  • jagody,
  • orzechy.

Ten gatunek dzięcioła ma elegancki, pstrokaty wygląd dzięki połączeniu jaskrawoczerwonych odcieni ogona z czarno-białym ubarwieniem głównego upierzenia. Samiec ma szeroki czerwony pasek z tyłu głowy.

Pomimo tego, że dzięcioły tego gatunku latają dobrze i szybko, wolą się poruszać, wspinając się i schodząc po pniu drzewa. Od czasu do czasu wznoszą się w powietrze, by lecieć na pobliskie drzewo.

Dzięcioł

Żyje w lasach liściastych i mieszanych południowych i umiarkowanych regionów Europy.

Jego długość ciała sięga 22 cm, a waga 85 gramów. Swoim barwnym kolorem przypomina dzięcioła grubego, ale ma zaokrąglony kształt głowy, a nos jest cieńszy i krótszy. Dziób nie nadaje się dobrze do dłutowania kory.

Ten ptak woli zbierać pokarm z kory drzew.zamiast wyciągać spod kory. Latem żywi się owadami: mrówkami, robakami, zjada ogromną liczbę gąsienic. Zimą zamienia się w jagody i nasiona różnych roślin. Osiedla się głównie na starych terenach leśnych, gdzie występuje dużo martwego drewna, drzew chorych i martwych.

Ptak spędza większość czasu w koronie drzew, jego styl życia jest mobilny, latając z gałęzi na gałąź. W poszukiwaniu pożywienia bada pnie, gałęzie, a nawet powierzchnię liści. Trochę puka, najważniejsze są sygnały głosowe.

Przeciętny dzięcioł tworzy parę wiosną - od połowy kwietnia do początku maja.

Pusta konstrukcja może zająć od 10 do 20 dni. Zwykle znajduje się w pniu zbutwiałego drzewa liściastego z miękkim, a czasem całkowicie zgniłym drewnem. Zwykła wysokość, na której te ptaki budują dom, wynosi 2-3 metry od ziemi, głębokość zagłębienia może przekraczać 30 centymetrów.

W lęgu znajduje się 5-6 białych jaj o wymiarach 25 na 18 mm. W inkubacji biorą udział zarówno samiec, jak i samica, która trwa około dwóch tygodni. Dzięcioły również wspólnie karmią swoje potomstwo. Po 20-26 dniach pisklęta rosną i stają na skrzydle. Przez kolejne 10 dni rodzice karmią dorosłe pisklęta, które na razie są trzymane razem.

Dzięcioł siwowłosy

Rozmiar tego niesamowitego ptaka przewyższa wiele innych dzięciołów. Ma srebrzysto-szary kolor, a tył ozdobiony jest bogatymi zielonkawo-żółtymi kreskami. Na głowie samców znajduje się jasnopomarańczowy znak, a pod dziobem czarna linia.

Siedliskiem dzięcioła siwogłowego są lasy regionu Pacyfiku i Europy Środkowej. Ptaki te żywią się larwami i poczwarkami motyli. Jednak inne małe owady również mogą stać się ich pokarmem. Okres godowy dzięcioła siwogłowego rozpoczyna się wiosną. W tym okresie pukanie samca staje się najbardziej zawiłe, uderzenia dziobem w drzewo łączą się w całe łańcuchy kompozycji. Oprócz wyrazistego pukania słychać przeszywający płacz ptaka, bardzo niejasno przypominający płacz dziecka.

Dzięcioł

Ten leśny ptak wielkości wróbla waży zaledwie 25 g i ma dość specyficzny kolor upierzenia: poprzeczne prążki na skrzydłach i bocznych piórach ogona, czarne policzki i dolną część grzbietu oraz białą dolną połowę ciała, dlatego został nazwany srokaty. Górna część głowy jest czerwona u samców i czarna u samic.

Krzyk tego małego mieszkańca lasu jest głośny, niejasno przypominający chichot lub dźwięk „i”. Jest to stosunkowo rzadki gatunek dzięcioła, który zwykle prowadzi osiadły tryb życia. Chociaż czasami wędrują.Preferują głównie lasy wierzbowe, olszowe lub osikowe oraz zagajniki. Sporadycznie spotykany w mieszanych wilgotnych lasach. Pod koniec kwietnia dzięcioł rozpoczyna budowę jamy. Stukanie wytwarza miękkie, krótkie, szybkie dudnienia, przypominające częste bębny. Ten ptak wyposaża swoje mieszkanie w pniu po śmierci drzewa.

Podstawą diety tego ptaka są larwy chrząszczy, ryjkowce, mrówki, mszyce.

Pieprz lub tukan

To niezwykły gatunek tropikalnego ptaka z rzędu dzięciołów. Jest najbardziej znany jako tukan. Ten egzotyczny ptak jest szeroko rozpowszechniony w Ameryce Południowej i Środkowej, żyje również w Meksyku.

Ptak jest średniej wielkości, jaskrawo ubarwiony. Ma nieproporcjonalnie duży dziób o zębach piłokształtnych. Samica jest nieco mniejsza od samca.

Tukany żywią się małymi ptakami i owocami drzew. Gniazdują w zagłębieniach i na ziemi są wyjątkowo niezdarne.

Pin
Send
Share
Send
Send