Rodziny ptaków

Cichlazoma w czarne paski

Pin
Send
Share
Send
Send


Nazwa łacińska:Dryocopus martius
Angielskie imie:Dzięcioł czarny
Oderwanie:Dzięcioły
Rodzina:Dzięcioły
Masa ciała:250-500

Głos dzięcioła czarnego

Wygląd: Dzięcioł czarny lub żółć to dość duży ptak, którego rozmiar ciała wynosi 40-50 centymetrów, a waga około 250-500 gramów. Jest najbliższym krewnym dzięcioła siwogłowego. Ma smukłe ciało, długą i cienką szyję oraz stosunkowo małą głowę. Osobliwością tego ptaka jest obecność na głowie samców czegoś w rodzaju jaskrawoczerwonej „czapki”, a samica ma tylko czerwoną plamkę z tyłu głowy. Dziób dłuta jest wydatny, długi i bardzo mocny. Skrzydła są długie i zaokrąglone (rozpiętość do 70 cm), a ogon, choć również długi, jest przeciwnie, spiczasty. Upierzenie jest miękkie i gęste. Chociaż kolor jest ciemny, wygląda bardzo pięknie. Prawie całe ciało, wraz z ogonem i skrzydłami, jest pomalowane na lśniący czarny kolor. Samice są również czarne, ale w przeciwieństwie do samców nie mają blasku. Dziób jest żółtawoszary. Młode ptaki mają luźne upierzenie i bardziej matowe.

Jedzenie: Najczęściej jedzą mrówki, rzadziej inne owady, larwy, poczwarki, chrząszcze. Pożywienie zdobywają za pomocą mocnego, długiego dzioba spod kory drzew. Często też zbierają owady z ziemi. Lepki język pomaga im również łapać mrówki i inne owady. Ptaki te mogą przez wiele godzin kopać w mrowiskach w poszukiwaniu dużych mrówek.

Reprodukcja: Dzięcioł czarny jest ptakiem monogamicznym i do końca życia kojarzy się z nim. W okresie godowym samiec stuka dziobem w suche sęki, co wytwarza wibrujący dźwięk, który przyciąga samice. W tym okresie, kiedy się spotykają, samce patrzą na siebie z irytacją i grożą dziobami. Zaczynają gniazdować pod koniec zimy, tworząc własne zagłębienia w osikach, sosnach, ledwie brzozach. Obaj partnerzy biorą udział w budowie gniazda i czasami spędzają na nim pół dnia. Dzięcioły czarne co roku wolą osiedlać się w tym samym miejscu, a jeśli ich dziuplę jest zajęte, samiec wypędza gości. Lęg składa się z 3-6 małych jaj, które oboje rodzice wysiadują kolejno przez dwa tygodnie. Pisklęta rodzą się słabe i całkowicie bezradne. Oboje rodzice karmią swoje młode, a po 3-4 tygodniach pisklęta opuszczają gniazdo.

Siedlisko: Większość dzięciołów czarnych prowadzi siedzący tryb życia i są szeroko rozpowszechnione w Eurazji, wiele z nich występuje w Europie Zachodniej. Preferują lasy liściaste, iglaste lub mieszane, w których występuje wiele krzewów.

Interesujący fakt: Ptaki te, należące do rzędu dzięciołów, mają dość twardą skórę, która chroni je przed ukąszeniami owadów, zwłaszcza przed mrówkami stolarskimi, które uwielbiają jeść. Ponadto skóra nie jest pokryta puchem, a pióra są twarde i spiczaste na końcach. Punkty na końcu ogona służą jako niezawodne podparcie dla tego ptaka, podczas gdy żłobi zagłębienie.

Szyjki obrotowe (Jynginae)

Dzięcioły (Picumninae)

Dyatlovye (również dzięcioły, lat.Picidae) To rodzina ptaków z rzędu dzięciołów.

Obejmuje podrodzinę dzięciołów (Picinae), dzięcioły (Picumninae) i gramofony (Jynginae).

Długość ciała od 8 do 56 cm.

Żyją głównie w lasach i drzewach, więc nogi dzięciołów są krótkie, z długimi palcami i ostrymi pazurami.

Zhelna, czyli dzięcioł czarny

Dobrze rozwinięte skrzydła ogonowe służą jako wsparcie przy wspinaniu się po drzewach. Dzięcioły mają mocny dziób, za pomocą którego wbijają korę i drewno w poszukiwaniu pożywienia lub robiąc gniazdo, z wyjątkiem wiatraczek, których słaby dziób nie pozwala na dłutowanie drewna.

Za pomocą długiego języka, umieszczonego w specjalnym zagłębieniu czaszki i przechodzącego przez nozdrze, dzięcioły mogą wydobywać owady z przejść w drewnie. Dzięcioły często żywią się mrówkami w mrowiskach, nasionach drzew (zwykle zimą) i jagodach.

Niektóre gatunki dzięciołów żyją na pustyni, szukają pożywienia na ziemi, żyją w dołach lub wśród kamieni, a także w gigantycznych kaktusach.

W gronie dzięciołów - zwykle 3-7 jaj, rzadziej więcej.

Pisklęta wykluwają się nago.

Gatunek dzięcioła

W sumie występuje około 220 gatunków dzięciołów, występują one prawie wszędzie, nie występują tylko w Australii, Oceanii i na Madagaskarze.

Prawie wszystkie gatunki są osiadłe lub koczownicze. Dzięcioły latają rzadko iz reguły na krótkich dystansach. Dzięcioły zwykle żyją samotnie.

Najczęstszy gatunek dzięcioła w Rosji

  • Dzięcioł duży
  • Krętogłów
  • Zhelna
  • Dzięcioł zielony
  • Dzięcioł siwogłowy
  • Dzięcioł trójpalczasty

Zabawne o dzięciołach

  • Jedną z nagród Nobla w 2006 roku (Wikinews) w dziedzinie ornitologii przyznano naukowcowi z Kalifornii za jego pracę „Dlaczego dzięcioł nie ma bólu głowy?” Naukowiec odkrył, że dzięcioł ma wysoce rozwinięty amortyzator, który chroni go przed bólami głowy.

Dzięcioł jako przekleństwo

Dzięcioł nazywany jest często osobą, która „łapie”, czyli przeszkadza w życiu, a także osobą, która jest uznawana za głupią lub która zrobiła coś głupiego. Przykład użycia słowa: „Cóż, jesteś dzięciołem!”

Redstart - mały ptak z czerwonym ogonem

Zagłębienie zbudowane jest głównie przez samca. Oboje rodzice inkubują lęg i karmią pisklęta. Pisklęta wykluwają się nagie i ślepe.

Nienasycony. Latem żywi się mrówkami, chrząszczami, gąsienicami, zwłaszcza w okresie ich liczebności oraz innymi owadami.

Zimą głównym pokarmem są nasiona świerku i sosny, które pozyskuje z szyszek. W tym celu szyszki umieszcza się w specjalnych miejscach - „kuźniach”: pęknięciach i innych niszach w drewnie, zwykle w miejscach, w których pęknięty jest pień lub duże gałęzie, na szczycie drewnianych słupków oraz w innych miejscach, w których stożek może być mocno zaciśnięte. Wiosną pije sok klonowy i brzozowy, wybijając poziome rzędy małych otworów w korze.

W osadach odwiedza wysypiska śmieci, może niszczyć gniazda małych ptaków.

Podczas karmienia stosuje różne techniki - dłutowanie, dziobanie, odrywanie kory i inne. Raz w roku rodzi potomstwo.

Różni się wysoką aktywnością i mobilnością. Jesienią i zimą wykazuje ścisłą samotność terytorialną.

Dzięcioł plamisty lub dzięcioł duży (Dendrocopos major)

Żhelna to największy dzięcioł europejski. Kolor jest żółty jak węgiel, dlatego nazywa się go dzięciołem czarnym. Pożądany jest bardzo nieśmiały ptak. Relacja ptasia z filmem i zdjęciem

Drużyna - Dzięcioły

Rodzina - Dzięcioły

Rodzaj / gatunek - Dryocopus martius

Podstawowe dane:

Rozpiętość skrzydeł: 66-75 cm.

Dojrzewanie: od 1 roku.

Okres lęgowy: zwykle marzec-czerwiec.

Liczba jaj: 2-6.

Inkubacja: 12-14 dni.

Karmienie piskląt: 27-28 dni.

Zwyczaje: dzięcioł czarny jest żółty (patrz zdjęcie) - płochliwy ptak, gniazduje w zagłębieniach.

Dźwięki: głośno „fryu-fryu-fryu”, rzadziej „keee”.

Pokarm: Owady, głównie mrówki stolarskie.

Oczekiwana długość życia: według danych dzwonienia maksymalny wiek to 7 lat.

Białobrzuchy żyjący w Azji Południowej i Wschodniej.

Samca łatwo rozpoznać po jaskrawoczerwonej czapce, a samicy po czerwonej plamce z tyłu głowy. Zhelny drąży zagłębienia z owalnymi lub prostokątnymi otworami w żywych i martwych drzewach.

W tych niszach często gniazdują inne ptaki, na przykład niektóre gatunki sów i gołębi.

CO JEST JEDZONE

Żhelna żywi się głównie mrówkami.

Ptak preferuje duże mrówki stolarskie o czerwonych piersiach, ale nie gardzi innymi gatunkami, dla których często schodzi na ziemię. Oprócz mrówek dieta dzięcioła czarnego obejmuje różne owady, ich larwy i poczwarki.

Na żywych i martwych drzewach szuka chrząszczy, które wyciąga spod kory długim dziobem. W poszukiwaniu pożywienia dzięcioł czarny grabi darń i odrywa korę z martwych drzew.

Ptak odwiedza mrowiska i łapie owady lepkim językiem. Żhelna tak bardzo kocha duże mrówki, że może godzinami kopać w mrowisku, wydobywając z niego nie tylko mrówki, ale także ich larwy.

Znalazłszy bardzo zniszczone przez larwy drzewo, dzięcioł strącił z niego korę i uderzeniami dzioba wyrywa owady. W niektórych regionach 99% diety stanowią mrówki.

Na innych obszarach menu dzięcioła obejmuje larwy motyli i innych owadów latających oraz mrówek. Zimą preferuje mrówki i pszczoły, wyprowadzając je ze schronisk.

REPRODUKCJA

Dorośli są bardzo samotni.

W marcu, kiedy zaczyna się okres godowy dzięcioła czarnego, samiec przyciąga uwagę samicy, stukając dziobem w suche, dobrze wibrujące sęki. Krzyk samców - głośne „fry-fry-narybek” - słychać w lesie z dużej odległości. Rzadziej samce wydają dźwięk „keee”, przypominający mruczenie. Po utworzeniu par można obserwować czarne dzięcioły, które latają z drzewa na drzewo i gonią się po pniu drzewa, poruszając się po spirali. Ptaki latają jeden po drugim i bębnią o drewno, a następnie kłaniają się.

W obliczu irytacji samce kiwają głowami i grożą sobie dziobami. Samiec zaprasza ukochaną do swojej „posiadłości”. Tutaj samica bada zagłębienia i wybiera najdogodniejszą. Jeśli zagłębienie jest niedokończone, ptaki zaczynają współpracować.

Żhelny zwykle wydrążają kilka zagłębień, w których na przemian śpią. Dzięcioł żłobi przez 3-4 tygodnie zagłębienie o głębokości do 40 cm i szerokości do 22 cm Po zakończeniu budowy gniazda dzięcioł łączy się w pary i wkrótce samica składa 2-6 jaj.

Rodzice inkubują sprzęgło na przemian, zmieniając je co około 2 godziny. Ponieważ inkubacja nie trwa długo, pisklęta rodzą się raczej słabe: każdy z nich waży tylko 9 g. Początkowo karmienie bezradnych piskląt nie jest łatwe dla rodziców, a po 10 dniach pisklęta energicznie domagają się pokarmu. Rodzice opiekują się pisklętami, które opuściły gniazdo na długi czas.

GDZIE NURKOWA

Żhelny, czyli dzięcioły czarne, żyją w prawie wszystkich lasach Europy i Azji.

Zamieszkują zarówno lasy liściaste, jak i iglaste oraz mieszane, preferując nienaruszone, rozległe lasy otwarte. Dzielnice porośnięte starymi lasami o wysokich łodygach są wszędzie.

INTERESUJĄCE FAKTY

  • Żhelna pije deszczówkę, która gromadzi się w zagłębieniach kory starych drzew oraz w ich zagłębieniach.
  • Dzięcioła czarnego obserwowano w górach Tybetu na wysokości 4000 m npm.
  • Pod piórami dorosłego dzięcioła nie ma puchu. Pióra tego dzięcioła są bardzo sztywne, ostro zakończone. Sztywny ogon zapewnia niezawodne podparcie podczas zagłębiania, sztywna jest również kaflowa listwa poszczególnych piór okrywowych.
  • Nozdrza większości gatunków dzięciołów pokryte są kępkami piór, co stanowi ochronę przed wnikaniem pyłu i pyłu drzewnego.
  • W porównaniu z innymi ptakami mają bardzo twardą skórę, która chroni ptaka przed ukąszeniami owadów, w szczególności mrówek stolarskich, którymi żeruje głównie.
  • Wydrążenie zagłębienia zajmuje zwykle od 10 do 17 dni.
  • Na końcu długiego języka ma 4-5 par kubków smakowych w kształcie igieł i to do nich przylegają owady. W ten sposób dzięcioł usuwa je z dziur w korze.

OPIS OPIS

Dorosły ptak: wielkości wrony, upierzenie czarne, oczy i dziób jaśniejsze.

Samiec ma czerwony czubek głowy, a samica ma czerwony tył głowy.

Wydrążony: położone na wysokości 7-15 m od ziemi, przestronne, z charakterystycznym owalnym lub prostokątnym otworem.


- Siedlisko jest żółte

GDZIE NURKOWA

Żhelna mieszka w Eurazji wszędzie: od północy Hiszpanii i Półwyspu Skandynawskiego po Japonię.

OCHRONA I KONSERWACJA

Jest bardzo nieśmiała i ostrożna. Preferuje nie iglaste, ale liściaste lasy. Ptak jest rozprowadzany na całym obszarze.

Filmy Great Black Woodpecker-Zhelna

Ten piękny dzięcioł czarny został znaleziony w parku w południowo-wschodniej części Moskwy.

Każdego dnia wiosny 2012 roku szliśmy na spacer i słuchaliśmy śpiewu pięknego, prostego lasu deszczowego. Cały czas się zastanawiali, kto to był? Wytropili i zobaczyli, że był to dzięcioł czarny Żhelna. Było bardzo wysoko, nasza kamera jest niedoskonała, ale mimo to udało nam się strzelić dzięcioła pukającego w pień, głośno i zapraszająco. Szkoda, że ​​nie mogliśmy sfilmować jego śpiewu.

Dzięcioł czarny Dzięcioł Dryocopus martius.

Dzięcioł czarny. Naszym największym dzięciołem jest dzięcioł żółty lub czarny (Dryocopus martius).

Zabawny wygląd ptaka dopełnia sposób, w jaki wychyla się zza drzewa (przy tak długiej szyi nie jest to trudne).

Charakterystyczna dla osoby jest rozwinięta komunikacja głosowa. Jego głos jest bardzo szorstki. W locie wydaje nierówny tryl, a siedząc na drzewie - przeciągłe krzyki. Głos można usłyszeć prawie przez cały rok. Wiosną, w obecnym okresie, ta „pieśń” towarzyszy bębenkowi. Podczas wysiadywania jaj samiec i samica wymieniają się sygnałami głosowymi, zastępując się w gnieździe. Podczas karmienia piskląt rodzice z daleka zapowiadają swoje podejście, a głodne potomstwo odpowiada im ogłuszającym zgiełkiem.

Z natury jest to pożądane - samotnik. Występuje głównie w starych lasach mieszanych lub iglastych. Na swoim terytorium ma do dziesięciu zagłębień, ale jednocześnie aktywnie wykorzystuje 2-3. Najczęściej do dziupli wybiera się osikę, nieco rzadziej - sosnę.

Zwykle zagłębienie znajduje się na wysokości 10-20 m nad ziemią, ale czasami może znajdować się na wysokości 3 m. Wgłębienie można łatwo odróżnić kształtem i wielkością od dziupli innych dzięciołów: jest owalne, 10 centymetrów szerokości i 15 centymetrów wysokości, głębokość zagłębienia - do pół metra.

W diecie dzięcioła czarnego istotną rolę odgrywają mrówki. Pisklęta karmi prawie wyłącznie mrówkami. Innym godnym uwagi elementem jego menu są różne korniki, drwale, złotnicy, brzana, ogony rogate i inne leśne szkodniki zamieszkujące drewno. W poszukiwaniu tych owadów miażdży stare, zgniłe pnie, czyści z kory i miażdży suche drzewa zaatakowane przez szkodniki.

Jako największy i najsilniejszy dzięcioł może dostać się do owadów, których inni nie potrafią. I żywi się owadami przez cały rok, tylko nieznacznie urozmaicając stół jagodami. Prąd w gruczole zaczyna się wczesną wiosną. Już od początku do połowy kwietnia słychać charakterystyczny bęben (prawie 20 uderzeń na sekundę!) I krzyki. Zarówno samce, jak i samice pukają i krzyczą. W zagłębieniu nie ma ściółki, dno pokryte jest jedynie frytkami, na których samica składa 3-5 białych jaj.

Inkubacja trwa bardzo krótko, nawet dla dzięciołów - 12-13 dni. Pisklęta przebywają w dziupli około miesiąca i trzymają z rodzicami około miesiąca po opuszczeniu gniazda (gdzieś w połowie czerwca). Oboje rodzice inkubują i karmią młode.

Protvino Moscow Region Rosja

Dzięcioł czarny. Zhelna. Wideo

Na terenach zalewowych Maryinskaja i Brateevskaya występują podczas jesiennych ruchów wzdłuż brzegów rzeki Moskwy.

W pobliżu ujścia rzeki Plintovki zaobserwowano dzięcioła. Znajduje się tu ciekawy wąwóz, któremu w okolicy sprzyjają prawie wszystkie gatunki dzięciołów.

Na zdjęciu młode osobniki - narybek cichlazomy czarnopiaskowej

Istnieją również inne sposoby hodowli pielęgnic w czarne paski. Na przykład tutaj jest metoda dla tych, którzy nie chcą wygłupiać się z akwarium tarłowym, ale boją się agresywnego zachowania ryb lub chcą uzyskać więcej potomstwa niż w ogólnym akwarium. W tym celu na całej szerokości akwarium wykonuje się przegrodę, na przykład z pleksi, która jest instalowana w ogólnym akwarium, oddzielając producentów od innych ryb. W takim przypadku obszar tarła powinien wynosić 1/4 - 1/3 akwarium, w zależności od wielkości zbiornika. Jako przegrodę mogą służyć również inne dostępne materiały, w tym ramka z moskitierą, co wyklucza instalację dwóch systemów napowietrzania w różnych komorach (strefach) akwarium.

Zdjęcie Cichlazomy w czarne paski

Niektórzy akwaryści, aby uzyskać jak najlepsze rezultaty, bezpośrednio po tarle przenoszą jaja wraz z podłożem na jig z niewielkim poziomem wody 8-16 cm Woda jest pobierana z akwarium tarłowego. W takim przypadku w osadzarce ustawia się tzw. Punkt napowietrzania, a do wody wprowadza się niewielką dawkę błękitu metylenowego. W takim przypadku cała opieka nad potomstwem spada na barki akwarysty.

Zdjęcie Cichlazomy w czarne paski

Ciekawy: Istnieje albinosowa odmiana pielęgnicy w czarne paski! Nie jest to odrębny gatunek, ale jest wynikiem rzadkiej nieprawidłowości genów. Albinizm przejawia się w potomstwie wszelkiego rodzaju żywych stworzeń. „Albinos w czarne paski” żyje zarówno w naturalnym środowisku rybnym, jak iw akwariach. Warunki utrzymania i rozmnażania tej formy są podobne do opisanych powyżej. Jednak forma albinosa ma słabszą odporność i jest bardziej podatna na choroby.

Jest też Amatitlania (Cichlasoma) nigrofasciatum var. Flamingo to selektywna odmiana cichlazomy w czarne paski - „Flamingo”.

Życie w przyrodzie

Polypterus Senegalese pochodzi z gęsto porośniętych, wolno płynących zbiorników w Afryce i Indiach. Występuje w tym regionie bardzo często, do tego stopnia, że ​​występuje nawet w przydrożnych rowach.

Są to wyraźne drapieżniki, leżą i czekają wśród gęstej roślinności wodnej i błotnistej wody, aż nieostrożna ofiara sama popłynie.

Dorastają do 30 cm długości (w przyrodzie do 50), podczas gdy są stulatkami akwariów, oczekiwana długość życia może wynosić nawet 30 lat. Polują, koncentrując się na zapachu, dlatego mają długie, wydatne nozdrza, aby złapać najmniejszy zapach ofiary.

Dla ochrony pokryte są grubymi łuskami (w przeciwieństwie do węgorzy, które nie mają żadnych łusek). Tak mocna zbroja służy do ochrony polipterów przed innymi, większymi drapieżnikami, których w Afryce nie brakuje.

Ponadto senegalski pęcherz pławny stał się płucem. Dzięki temu może oddychać bezpośrednio z tlenu atmosferycznego, aw naturze często można go zobaczyć, jak unosi się na powierzchnię po kolejny łyk.

Tak więc Senegalczycy mogą żyć w bardzo trudnych warunkach i pod warunkiem, że pozostaną mokre, nawet przez długi czas poza wodą.

Teraz albinos jest nadal szeroko rozpowszechniony w akwariach, ale pod względem zawartości nie różni się od zwykłego polipterusa.

Trzymanie w akwarium

Bezpretensjonalna ryba, która może żyć w bardzo różnych warunkach, ale nie oznacza to, że opieka nie jest wymagana. Przede wszystkim ten mieszkaniec tropików potrzebuje ciepłej wody, około 25-29 ° C.

Rośnie również dość duże, do 30 cm i potrzebuje obszernego akwarium, od 200 litrów. Jest to jedna z nielicznych ryb akwariowych, dla których odpowiednie jest wysokie i wąskie akwarium, ponieważ polipterus rozwinął prymitywne płuca, które pozwalają mu oddychać atmosferycznym tlenem.

Jak wspomniano powyżej, musi wznieść się na powierzchnię wody, aby wykonać wdech, w przeciwnym razie się udusi. Dlatego w celu konserwacji konieczne jest zapewnienie swobodnego dostępu do powierzchni wody.

Ale jednocześnie mnogoper jest bardzo często wybierany z akwarium, gdzie jest skazany na powolną, bolesną śmierć z powodu wysychania na podłodze. Bardzo ważne jest, aby każda szczelina, nawet najmniejszy otwór, przez który przechodzą przewody i węże, była szczelnie zamknięta.

Wiedzą, jak czołgać się przez dziury, które wydają się niewiarygodne.

Wskazane jest użycie gleby, która będzie wygodna do czyszczenia, ponieważ mnogoper żeruje na dnie i pozostaje dużo odpadów.

Konieczne jest również zorganizowanie wystarczającej liczby schronisk. Rośliny nie są dla niego ważne, ale nie będą przeszkadzać.

Zgodność

Chociaż poliferus jest odrębnym drapieżnikiem, może współistnieć z wieloma rybami. Najważniejsze jest to, że byłyby najmniej podobne do ofiary, to znaczy miały co najmniej połowę ciała polipterusa.

Najlepiej trzymać go w grupach z innymi gatunkami afrykańskimi, takimi jak motylkowate, synodontis, apteronotus i dużymi rybami, takimi jak brzana olbrzymia lub gourami rekina.

Karmienie

Mnogoper Senegalese jest bezpretensjonalny w żywieniu i jest prawie wszystko, jeśli tylko żyje. Jeśli ryba jest zbyt duża, by ją połknąć, i tak spróbuje.

Dlatego sąsiedzi w akwarium powinni mieć co najmniej połowę długości polipterusa. Dorośli mogą być karmieni raz lub dwa razy w tygodniu.

Na szczęście można go również karmić innymi pokarmami.Granulki lub tabletki opadające na dno, żywe, zamrożone, czasem nawet płatki, nie są kapryśne.

Jeśli karmisz go sztucznym pokarmem, instynkt drapieżnika jest zmniejszony, co pozwala na trzymanie go z mniejszymi rybami.

Różnice płci

Odróżnienie kobiety od mężczyzny jest trudne. Doświadczeni akwaryści wyróżniają się grubszą i masywniejszą płetwą odbytową u samca.

Hodowla

Niezwykle złożone i rzadkie okazy handlowe są na ogół pobierane ze środowiska naturalnego.

Z tego powodu nowe ryby muszą zostać poddane kwarantannie.

Sekcje witryny

  • Ryby akwariowe
  • Ryby akwariowe: dla początkujących
  • Ryby akwariowe: żyworodne
  • Ryby akwariowe: złote
  • Ryby akwariowe: inne
  • Ryby akwariowe: karp
  • Ryby akwariowe: duże
  • Ryby akwariowe: labirynt
  • Ryby akwariowe: niezwykłe
  • Ryby akwariowe: irys
  • Ryby akwariowe: sum
  • Ryby akwariowe: haracin
  • Ryby akwariowe: pielęgnice
  • Płazy
  • Koty
  • Skorupiaki
  • Gady
  • Psy
  • Psy: Bichony
  • Psy: walczące
  • Psy: chartów
  • Psy: Psy
  • Psy: dla dzieci i towarzyszy
  • Psy: W domu i ozdobne
  • Psy: duże rasy
  • Psy: wskazujące psy
  • Psy: małe rasy
  • Psy: Molosy i Mastify
  • Psy: Owczarki
  • Psy: polowanie
  • Psy: pasterz
  • Psy: Pinczer
  • Psy: spaniele
  • Psy: rasy średnie
  • Psy: teriery
  • ślimaki
  • Pielęgnacja akwarium
  • Szpic

Administracja kontaktowa: c [chroniony adres e-mail]

Pin
Send
Share
Send
Send