Rodziny ptaków

American Stilt / Himantopus mexicanus

Pin
Send
Share
Send
Send


  • główny
  • Chordates
  • Ptaki
  • Siewkowe
  • Avocet
  • Szczudło

Przynależność taksonomiczna: Klasa - Ptaki (Aves), rząd - Siewkowe, rodzina - Recurvirostridae. Jedyny gatunek z rodzaju na Ukrainie, reprezentowany przez podgatunek nominatywny.

Stan ochrony gatunku: Wrażliwy.

Obszar gatunku i jego rozmieszczenie na Ukrainie: Obejmuje południową część Europy, południe. Azja, Afryka (na południu. Sahara), Australia, Ameryka Południowa, południe. Północ. Ameryka. Na Ukrainie gniazduje w pobliżu Morza Czarnego i Azowskiego: wzdłuż delt rzecznych i ujść rzek. Osady mozaikowe znajdują się na Wołyniu, Charkowie, Doniecku, Ługańsku, stepowej części Krymu.

Liczba i przyczyny jej zmiany Na terytorium Ukrainy gniazduje ok. 8,5-10 tys. Osobników, na Sivash 3,5-3,6 tys. Par.

Przyczyny zmiany liczb: wypas bydła i rozwój rekreacji w miejscach lęgowych, gwałtowne wahania poziomu wody w zbiornikach, wzrost liczebności wrogów (gawron, wrona szara, lis, jenot, bezpańskie psy), degradacja biotopów paszowych i gniazdowych w wyniku działalność człowieka, czynnik niepokoju podczas gniazdowania, tworzenie stawów w miejscu biotopów paszowych, zanieczyszczenie chemiczne środowiska.

Cechy biologiczne i znaczenie naukowe: Emigrant. Migracja wiosenna w okresie kwiecień-maj. Zamieszkuje wybrzeża morskie, wyspy przybrzeżne, częściowo zalane wysepki, doliny rzeczne, pagórkowate bagna, płytkie jeziora świeże i słonawe, zbiorniki sedymentacyjne, lęgowiska ryb.Gnieździ się nad wodą lub w odległości do 100 m w głąb zbiornika, w osobnych parach i koloniach, czasem razem z rybitwami. W pełnym lęgu są 4 jajka. Wysiadują samce i samice (22-24 dni). Pisklęta stoją na skrzydłach przez 30-35 dni. Migracja jesienna od końca lipca do końca sierpnia. Żywi się głównie owadami i ich larwami.

Znaki morfologiczne: Długość ciała - 35-40 cm, rozpiętość skrzydeł - 67-83 cm, waga - 150-190 g. U dorosłego latem czubek głowy i tył szyi są czarne lub białe, grzbiet i skrzydła czarne z odcieniem reszta upierzenia jest biała, dziób jest czarny, nogi czerwone, zimą korona i tył szyi są szare. U młodych ciemne części upierzenia są brązowo-szare, pióra z jasną obwódką, wierzchołek piór wtórnych jest biały.

Reżim ochrony ludności i środki ochrony: Chronione konwencją bońską (załącznik II) i berneńską (załącznik II), porozumienie AEWA, zawarte w Czerwonej Księdze (1994). Chronione w BZ Dunaju, Krymskim PZ (Wyspy Lebyazhy), EJ Sivash, Tiligulskiy RLP w niektórych rezerwatach. Konieczne jest objęcie ochroną osiedli lęgowych w pobliżu zbiornika Sasyk, Mierzei Lebiedińskiej oraz w niektórych miejscach Krymu, na terenie obszaru RLP Meotida, aby ograniczyć wypas zwierząt gospodarskich i zabronić pojawienia się ludzi na terenach lęgowych. Konieczne jest tworzenie sezonowych rezerwatów ornitologicznych w okresie lęgowym, prowadzenie szeroko zakrojonych działań edukacyjnych.

Rozmnażanie i hodowla w specjalnie stworzonych warunkach: Brak informacji.

Wartość ekonomiczna i handlowa: Brak informacji.

Źródło: IVA terytorium Ukrainy, 1999, 2001, 2004, 2005, Birds Az.-Chern. region. 2000, Liczba i rozmieszczenie ptaków lęgowych. 2000, Materiały naukowo-praktyczne. conf. Az.-Cher. ornitolog.Union, 2003, Directory of Azov-Black Coastal Wetlands (Ukraina), 2003

Pin
Send
Share
Send
Send