Rodziny ptaków

Czerwony węzeł - dlaczego czerwony węzeł rozmnaża się w Arktyce?

Pin
Send
Share
Send
Send


Węzeł czerwony to przysadzisty, krótkonogi, krępy ptak brodzący. Zimą robi wiele szarpnięć, które kołyszą się, a ich gasnące przedmieścia migają, gdy samolot toczy się i obraca. Lepki, mały brodziec, Knot będzie można zobaczyć w atrakcji od sierpnia… Under the Birds of Conservation Concern 4 w Wielkiej Brytanii, klasycznie jako Amber.

Czerwony węzeł

Orzechy w zoologii to kilka dużych, grudkowatych ptaków z rodzaju Calidris z podrodziny Calidritini (rodzina Scolopacidae).

Węzeł czerwony (Calidris canutus) (w anglojęzycznej Europie ledwie sękowy) to średniej wielkości strzała, która pochodzi z Kanady, Europy i północy Rosji, z tundry i Kordyliery Arktycznej. To duży członek Kalidris Sandpipers, drugi po wielkim węźle. Rozpoznano sześć podgatunków.

Ich dieta różni się w zależności od diety; Stawonogi i larwy są preferowanymi pożywieniem na polach lęgowych, podczas gdy innym razem różne mięczaki o twardej skorupie są zjadane w różnych miejscach żerowania. Hodowcy z Ameryki Północnej pływają wzdłuż wybrzeży Europy i Ameryki Południowej, a populacje euroazjatyckie zimują w Afryce, Papui Nowej Gwinei, Australii i Nowej Zelandii. Rasa ta powoduje wiele szarpnięć, gdy nie jest rozmnażana.

Klasyfikacja, metoda i ewolucja

Czerwony węzeł został po raz pierwszy opisany przez Linneusza jako Trisha Cantus z Sistema Naturai w przełomowym dziesiątym wydaniu z 1758 roku. Jedna z teorii głosi, że wywodzi swoją nazwę i gatunek od imienia króla; Nazwa nawiązuje do historii wrzenia, korki i przypływu wzdłuż linii przypływu. Wydaje się, że ta etymologia nie ma historycznych podstaw. Inną etymologią jest nazwa anomatopoiczna, oparta na nagłych dźwiękach ptaka.

Czerwony węzeł i wielki węzeł były jedynymi dwoma gatunkami pierwotnie utrzymywanymi w rodzaju Calidris, ale później dodano wiele innych gatunków brodźców. Badanie z 2004 roku wykazało, że rodzaj był polifiletyczny, a najbliższymi krewnymi tych dwóch gatunków węzłów były ptaki surfingowe (obecnie Afriza virgata).

Dlaczego czerwony węzeł rozmnaża się w Arktyce?

Red Knot Shorebird to solidny, długodystansowy latający samolot, który corocznie transportuje z Arktyki na półkulę południową iz powrotem. Od dziesięcioleci ptak był zagrożony, ponieważ źródła pożywienia, takie jak jaja krabów, zmniejszyły się na polach żywieniowych jego szlaku migracyjnego.

Dostawa i transfer

C. Koktajl duży c. Wyspy na brytyjskich przybrzeżnych mokradłach, wraz z innymi strażnikami zimowymi. Wash, Norfolk

W okresie lęgowym czerwone sęki rozprzestrzeniają cirkowopolarną do wysokich obszarów Arktyki, a następnie migrują na wybrzeża na całym świecie w temperaturze 50 ° N do 58 ° C. Czerwony węzeł jest jedną z najdłuższych wędrówek ptaków. Każdego roku podróżuje ponad 9 000 mil (14 000 km) od Arktyki do południowego krańca Ameryki Południowej. Dokładne trasy migracji i zimowiska poszczególnych podgatunków są nadal nieco niepewne. Wyznaczona rasa c. C. Cantus wyemigrował do Europy Zachodniej, a później do Afryki Zachodniej i Południowej na Półwysep Temi i prawdopodobnie do Jakucji. C c. Gatunki różańca na Półwyspie Czukockim we wschodniej Syberii oraz zimy we wschodniej Australii i Nowej Zelandii.

W Zatoce Mannar i na wschodnim wybrzeżu Indii Kadaflatt, mała i zanikająca zimowa zima (ale prawdopodobnie opisana jako Pierceae), jest niedawno podzielonym gatunkiem zimowym c. C. Pierceum rozmnaża się zimy na Wyspach Nowej Syberii i północno-zachodniej Australii. C c. Róże występują na Syberii na wyspie Wrangell i na północno-zachodniej Alasce i oczywiście zimują na Florydzie, w Panamie i Wenezueli. C c. Niska sztuka Kanady jest znana jako gatunek Rafa, a zimą w Ameryce Południowej itd. C. Wyspy hodują gatunki zimowe w kanadyjskiej Wysokiej Arktyce, a także w Grenlandii i Europie Zachodniej.

W Afryce Zachodniej ptaki zimujące ograniczają swoje dzienne stado do zaledwie 2-16 km 2 (0,77-6,18 2) w głębi lądu i przycinają jedno miejsce przez kilka miesięcy. W regionach o klimacie umiarkowanym, takich jak Morze Wattowe, co tydzień zmieniają miejsca noclegowe, aw ciągu tygodnia ich żerowanie może sięgać nawet 800 kilometrów (310 mil kwadratowych).

Opis i anatomia

Dorosły czerwony węzeł to drugi co do wielkości brodziec Calidris, mierzący 47-253 cm (19-25 cali) i długość 23-25 ​​cm (9,1-1010 cali) po prawej stronie. Kształt ciała jest typowy dla Janosa, z małą głową i oczami, małą szyją i lekko stukającym dziobem, którego już nie ma na głowie. Ma krótkie nogi i umiarkowanie cienkie ciemne dzioby. Zimowe lub podstawowe, upierzenie jest równomiernie wyblakłe do szarego i jest podobne u obu płci. Pióro zastępcze, czyli przodek, jest szare z cynamonową twarzą, szyją i piersią oraz jasnym brzuchem z tyłu.

Kobiece alternatywne upierzenie jest nieco jaśniejsze, a oczy są mniej wyraźne, z wyjątkiem samców. Kanuty, wyspy i mola to podgatunki „ciemne”. Subsea Rosemary ma lżejszy brzuch niż rozmaryn lub gruszka, a rufa jest najlżejszym w ogólnym upierzeniu. Przejście od alternatywnego do podstawowego upierzenia rozpoczyna się w miejscach rozrodu, ale jest najbardziej wyraźne podczas migracji na południe. Upierzenie typu Mall-to-Alternative rozpoczyna się tuż przed migracją na północ na pola lęgowe, ale większość migracji ma miejsce w tym okresie.

Duże, białe pręty na skrzydłach oraz szare elementy i występy ułatwiają wykrycie w locie. Daje charakterystyczny wygląd „nisko zawieszony” podczas karmienia krótkiej ciemnozielonej stopy. Kiedy pływają samotnie, rzadko wołają, ale robiąc żagiel, robią mniej jednosylabowych węzłów i wypowiadają rozłączony noop-nup podczas zmiany biegów.

Rozmnażają się w wilgotnej tundrze od czerwca do sierpnia. Popisowa piosenka samca wydała mi się piskliwa, z uderzeniami skrzydeł drżących przy słabym, słabym przedstawieniu, a skrzydła napierające w górę i drżące na ziemi. Wylęgają się obie płcie, ale po wykluciu żona pozostawia opiekę rodzicielską nad samcem

Młode ptaki mają wyraźne podwodne linie i brązową osłonę w pierwszym roku. Sezon lęgowy wyróżnia się trudnością samców (dokładność <80% w porównaniu z metodą molekularną) opartą na większym odcieniu czerwieni pod częściami sięgającymi do tyłu brzucha.

Waga różni się w zależności od podgatunku, ale waha się od 100 do 200 g (3,5 do 7,1 uncji). Czerwone sęki mogą podwoić swoją wagę przed migracją. Podobnie jak wiele dojrzałych ptaków, przed emigracją zmniejszają rozmiar narządów trawiennych.

Stopień atrofii nie jest wyraźny w przypadku gatunku takiego jak anioł z ogonem prętowym, ponieważ prawdopodobnie jest więcej okazji do zjadania się czerwonych sęków podczas migracji. Czerwone sęki są w stanie zmienić wielkość swoich narządów trawiennych. Grubość żołądka zwiększa się podczas karmienia pokarmem stałym na zimowym podłożu i zmniejsza się podczas karmienia miękkim pokarmem na lęgowisku. Zmiany te mogą być bardzo szybkie, występujące w ciągu zaledwie sześciu dni.

Dieta i karmienie Red Knot

Na obszarach lęgowych węzły są najczęściej zjadane przez pająki, stawonogi i larwy na ziemi, aw zależności od zimy i migracji zjadają różne twarde skorupy, takie jak świąd, ślimaki i małe kraby, które są całkowicie zakażone i odżywiane przez muskularny brzuch.

Karmnik z czerwonym sękiem do karmienia i migracji na błotniska zimą, polega na użyciu płytkich sond w błocie podczas pakowania wzdłuż ich brzegów w poszukiwaniu niewidzialnej ofiary w błocie. Podczas odpływu wychylają się na powierzchnię, aw miękkim błocie mogą sondować dziób na głębokości około 1 cm i rozprowadzać pług. Na europejskich wybrzeżach ich ulubioną zdobyczą są różne mięczaki makaków, które połykają w całości i rozbijają na żołądki.

W zatoce Delaware żywią się dużą liczbą gniazdujących jaj krabów, które rozprzestrzeniają się, gdy ptaki przybywają w środku lata. Są w stanie wykryć mięczaki zakopane pod mokrym piaskiem w wyniku zmian ciśnienia wody, które ich zdaniem są wykorzystywane przez korpus Hervesta w ich rachunkach. W przeciwieństwie do wielu karmników dotykowych, ich pole widzenia nie jest panoramiczne (pozwala na około ৩ 360০ pola widzenia), tak że podczas krótkiego sezonu lęgowego przechodzą na ciągłą, ruchomą zdobycz, która jest uwiązana. Używany do pozyskiwania niektórych pokarmów powierzchniowych w mroźne zimy oraz w miejscach żerowania wędrownych, takich jak jaja podkowiaste.

Hodowla

Czerwone sęki na upierzeniu hodowlanym

Węzeł czerwony jest regionalny i wyłączny w tym sezonie; Nie wiadomo, czy para jest razem w sezonie z par. W Rosji wykazano, że hodowcy płci męskiej i żeńskiej od lat zachowują wierność w swoich miejscach rozrodu, ale nie ma dowodów na to, że wykazują wierność regionalną. Mężczyźni pojawiają się przed żonami po migracji i zaczynają chronić terytoria. Gdy mężczyźni przybywają, zaczynają eksponować i agresywnie bronić swojego terytorium przed innymi mężczyznami.

Czerwony węzeł jest na ziemi, w pobliżu wody i zwykle w środku. Płytki skrawek pokryty liśćmi lęgowymi, porostami i szoylami tworzy od trzech do pięciu kawałków gniazda na swoim terenie, zanim przybędą żony. Samice składają trzy lub więcej jaj, które zwykle składają cztery jaja w ciągu sześciu dni. Jaja mają wymiary 43 mm x 30 mm (1,7 cala x 1,2 cala) i są lekko zabarwione od podłoża, od jasnych oliwek do ciemnych oliwek, oboje rodzice składają jaja, równo dzieląc się obowiązkami. Rodzice po służbie są paleni w inwentarzu żywym razem z innymi osobami tego samego gatunku. Okres inkubacji trwa około 22 dni.

We wczesnych fazach inkubacji ssaki są bardzo łatwo wytrząsane z gniazda przez obecność ludzi w pobliżu gniazda i nie mogą wrócić przez kilka godzin. Jednak na kolejnym etapie inkubacji będą szybciej na jajku. Kreskowanie sprzęgła jest zwykle zsynchronizowane. Dachy są naturalne w okresie lęgowym, pokryte tajemniczym puchem. Pisklęta i rodzice wyprowadzają się z gniazda w ciągu jednego dnia po narodzinach dziecka i zaczynają paść się z rodzicami. Mężczyźni odchodzą, gdy są młodzi, podczas gdy młodzi są zaangażowani, mężczyzna rozpoczyna swoją migrację na południe, a młodzi mężczyźni rozpoczynają pierwszą podróż.

Status

Czerwony węzeł ma szeroki zasięg, szacowany na 100 000–1 000 000 km 2 (39 000 km i 386 000 mil kwadratowych), a jego populacja wynosi około 1,1 miliona ludzi. Uważa się, że gatunek nie osiągnął krawędzi kryteriów degradacji populacji z Czerwonej Księgi IUCN (tj. Spadł o ponad 30% w ciągu dziesięciu lat lub trzech pokoleń) i dlatego jest oceniany przynajmniej jako problem. Jednak odnotowano wiele lokalnych niedogodności, takich jak pogłębianie śródlądowych mieszkań jadalnych sercówek (Cerostoderma edulis), które doprowadziły do ​​zimowego wyczerpania wysp na holenderskim Morzu Wattowym. Jakość żywności w miejscach postoju migracji jest ważnym czynnikiem w strategii relokacji.

Jest to jeden z gatunków wymienionych w Traktacie o afrykańsko-euroazjatyckich wędrownych ptakach wodnych (AUA), który zobowiązał się sygnatariuszy do kontroli gatunków wymienionych lub ich jaj, ustanowienia stref chronionych dla siedlisk wymienionych gatunków, kontroli polowań i monitorowania populacji ptaków.

Plemiona grożą

Duża liczba brązowych, białych i czerwonych ptaków zanurza głowy w płytkiej wodzie za dużym pancerzem przypominającym kraba.

Karmienie czerwonych sęków na jajach kraba końskiego w Zatoce Delaware

Pod koniec XIX wieku w Ameryce Północnej rozstrzeliwano dużą liczbę czerwonych sęków w celach spożywczych. Szacuje się, że bardzo niedawno komercyjne ukąszenia krabów w Zatoce Delaware były zagrożone przez ptaki, które zaczęły się na początku lat 90. Zatoka Delaware jest ważnym przystankiem podczas wiosennej migracji; Ptaki ponownie zasilają jaja wyklute przez te kraby (czymś innym, jak jedzenie w zatoce Delaware). Jeśli obfitość krabów w zatoce zmniejszy się, może być mniej jaj do zjedzenia, na których węzeł może zagrozić przetrwaniu.

Obejrzyj wideo: Dlaczego samoloty nie latają nad Antarktydą (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send