Rodziny ptaków

Azure Kingfisher Bird - Profil | Fakty |

Pin
Send
Share
Send
Send


Azure Kingfisher to mały zimorodek z wydłużoną smukłą czarną fakturą i krótkim ogonem. Góra, szyja, wyższe elementy i boki piersi są ciemnoniebieskie z fioletowym (fioletowym) połyskiem.

Lazurowy zimorodek, nazwa naukowa Ceyx azureus to mały zimorodek z podrodziny zimorodka rzecznego Alcedininae.

Opis

Lazurowy zimorodek mierzy 17–19 cm (6,7–7,5 cala), [2], a samiec waży 29–32 g (1,0–1,1 uncji), podczas gdy samica jest niewiele cięższa przy 31–35 g (1,1–1,2 uncji). ).

Jest to bardzo żywy ptak, ponownie od ciemnoniebieskiego do lazurowego, z dużą białą plamką na szyi i gardle, szorstkowłosą z niebiesko-fioletowymi smugami na piersi i bokach. Palce są różowe i mają tylko dwa przednie palce.

Wiedza (obszar między uwagą a fakturą) jest biała i niepozorna, poza tym w widoku wejściowym, w miejscu, w którym wyróżniają się jako dwie gigantyczne białe plamki podobne do oczu, które mogą odeprzeć potencjalne drapieżniki.

Klasyfikacja

Gatunek: Azura
Rodzaj: Alcedo
Rodzina: Alcedinidae
Zamówienie: kruszkowate
Klasa: Aves
Podtyp: Vertebrata
Gromada: Chordata
Królestwo: Animalia

Zakres rozmiarów Azure Kingfisher

17 cm do 19 cm

Identyfikacja

Azure Kingfisher to mały zimorodek z wydłużoną smukłą czarną fakturą i krótkim ogonem. Góra, szyja, wyższe elementy i boki piersi są ciemnoniebieskie z fioletowym (fioletowym) połyskiem.

Szyja ma charakterystyczny pomarańczowy pasek ze wszystkich stron, a przed każdym okiem znajduje się mała pomarańczowa plamka.

Gardło jest bladopomarańczowo-białe, przechodzące w pomarańczowoczerwone na brzuchu i pod ogonem. Boki i boki piersi są myte od fioletu do fioletu.

Nogi i palce są różowe. Płeć są spokrewnione. Młodsze ptaki mają ciemniejszą czapkę i zwykle są bardziej matowe.

Siedlisko zimorodka Azure

Azure Kingfisher nie jest usuwany z wody, preferując rzeki i strumienie słodkowodne oprócz billabongów, jezior, bagien i tam, zwykle w cienistej roślinności.

Lazurowy zimorodek występuje w północnej i japońskiej Australii i na Tasmanii, oprócz nizin Nowej Gwinei i sąsiednich wysp, a także w północnych Malukach i Romang.

Strefa kontaktu między podgatunkami z Australii kontynentalnej znajduje się wzdłuż wschodniego wybrzeża Far North Queensland, między Cairns i Zatoką Princess Charlotte, a strefa Nowej Gwinei między prowincją Simbu a północnym półwyspem Huon, oprócz południowej części zatoki Cenderawasih.
Siedlisko lazurowego zimorodka składa się z brzegów porośniętych roślinnością potoków, jezior, bagien, ujść rzek i namorzynów.
Występuje powszechnie na północy, na południu bywa niezwykły. Zwykle jest siedzący, chociaż może się zdarzyć sezonowa migracja.

Zwykle występuje w parkach nad rzekami, oprócz stawów z kaczkami lub złotymi rybkami w obszarach miejskich.

Dystrybucja

Azure Kingfisher jest odkrywany w północnej i japońskiej Australii, a także na Molukach i Małych Sundach (Indonezja), Nowej Gwinei i okolicznych wyspach.

W Australii odkryto go od obszaru Kimberley w Australii Zachodniej, przez całe Prime Finish do Queensland i jest szeroko rozpowszechniony na wschód od Wielkiej Dzielnicy Vary do granicy wiktoriańskiej i na południe do Wiktorii.

Dieta Azure Kingfisher

Azure Kingfisher zanurza się z wiszących okoni w wodzie, aby złapać zdobycz. Gadżety Prey obejmują:

ryby, skorupiaki, pluskwy wodne i różne bezkręgowce i ogólnie żaby. Zazwyczaj uderzają swoją zdobycz w opozycji do okonia wcześniej niż połkną ją głową.

Zazwyczaj obserwuj dziobaki żerujące pod wodą i łap wszelkie gadżety z posiłkami, które mogą być zakłócone.

Zimorodek lazurowy żeruje na małych rybach, skorupiakach (odpowiadających krewetkom, amfipodom i jabłom słodkowodnym), chrząszczach wodnych, pająkach, szarańczy i małych żabach lub kijankach. Zazwyczaj trudno jest to zobaczyć, dopóki nie odskoczy z okonia nad wodą.

Hodowla zimorodka Azure

Okres lęgowy lazurowego zimorodka trwa od września do kwietnia w północnej Australii i od sierpnia do lutego w południowej Australii, na ogół z dwoma lęgami.

Składa się sprzęgło 4-6 białych, zaokrąglonych, błyszczących jaj o wymiarach 22 mm x 19 mm (0,87 cala x 0,75 cala).

Każdy tata i mama inkubują jaja przez 20-22 dni, po czym karmią pisklęta przez dodatkowe trzy do pięciu tygodni.

Gniazdo zimorodka Azure

Azure Kingfisher gniazduje w norze wykopanej z brzegu rzeki.

Gniazdo znajduje się w komorze na końcu 1 m (3 stopy 3 in) nory w instytucji finansowej ziemnego potoku.

Gniazda są czasami niszczone przez powodzie, a ich zawartość może zabrać również wąż brunatny.

Drapieżniki Azure Kingfisher

Wśród lazurowych zimorodków można wymienić węże, koty i inne duże ptaki drapieżne.

Samica Azure Kingfisher

Plik lazurowy zimorodek mierzy 17-19 cm (6,7-7,5 cala) długości, a samiec waży 29-32 g (1,0-1,1 uncji), podczas gdy Płeć żeńska jest nieco cięższy przy 31-35 g.

Komunikacja Azure Kingfisher

Zwykle jednak cichy, ma nadmiernie chudy gwizd podczas lotu: „pee-ee, pee-ee”.

Zachowania hodowlane

Azure Kingfishers to monogamiczne pary, które bronią terytorium lęgowego. Każdy tata i mama inkubują i karmią pisklęta.

Gniazdo znajduje się na końcu nory wykopanej z ziemi w brzegu rzeki. Tunel wznosi się ku górze do komory lęgowej i ma długość 80 - 130 cm. Powodzie mogą zniszczyć nisko położone nory.
Okres lęgowy: od września do stycznia

Wymiar sprzęgła: od czterech do 7, zwykle 5

Inkubacja: 21 dni

Czas w gnieździe: 28 dni

Wezwanie Azure Kingfisher

Lazurowy zimorodek zwykle milczy, ale podczas lęgów wydaje szpiczastą, piskliwą nazwę. Jego głos to piskliwy, przenikliwy „pseet-pseet”, zwykle w locie.

Wielkość lazurowego zimorodka jest niewielka, która żyje w podrodzinie zimorodka rzecznego. Zimorodek lazurowy jest zazwyczaj cichy, nie jest zbyt głośny, ale podczas sezonu lęgowego wydaje ostry, piskliwy i słodki dźwięk. Głos Azure Kingfisher to piskliwy, przenikliwy „pseet-pseet” i robi to często podczas lotu.

Stan ochrony

Stado depczące roślinność wokół wodopojów wpływa na zimorodka Azure. Ludzkie działania, które powodują syntetyczne zalanie dróg wodnych, mogą spowodować zatopienie gniazd.

Woda, która jest mętna (niejasna) i wprowadzenie europejskiego karpia (który konkuruje o źródła pożywienia) również może mieć niekorzystny wpływ na rodzime populacje.

Obejrzyj wideo: Acrylic Painting on Canvas Tutorial. How To Paint Kingfisher- Acrylic on Canvas (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send