Rodziny ptaków

Gruby Murre - Fakty | Adaptacja | Jajko | Nurkuj | Siedlisko

Pin
Send
Share
Send
Send


Murre grubodzioby to ogromna, potężna, głęboko pływająca i nurkująca rasa ptaków w chłodnej wodzie morskiej. Bardzo podobny do Common Moore. Obydwa znajdują się razem w kilku miejscach, nawet gniazdują na tym samym końcu skalistych północnych wysp, ale na gęsto wymarłej północy są centra obfitości. Pomimo niedawnego załamania populacja wschodniej części Arktyki kanadyjskiej niewątpliwie wzrasta do kilku milionów.

Grube rachunki za morderstwa

Murre grubodzioby lub guillemet Brannicha (mocznik Lomvia) to ptak z rodziny Auke (Alcidia). Murre grubodziobego został nazwany na cześć duńskiego zoologa Mortena Threna Brannicha. Głęboko ciemny podgatunek mocznika aury Lomvia na północnym Pacyfiku jest również nazywany Moor of Palace od swojego deskryptora.

Nazwa rodzaju to akwarela opisana przez starożytnego greckiego Oureę, Atenejusza. Słowo gatunkowe Lomvia to szwedzkie słowo oznaczające alkę lub nurek. Angielski „Guillemot” pochodzi od francuskiego Guillemot, prawdopodobnie od Gilliama, „William”. „Murray” ma niepewne pochodzenie, ale może naśladować wezwanie generała Guillemota.

Moores mają najwyższe koszty lotu dla każdego rozmiaru ciała.

Opis

Kolor głowy grubodzioba jest jednolity w całym upierzeniu pomostowym we wszystkich Gillette Bridnicha

Wraz z wyginięciem Wielkiego Auke w połowie XIX wieku, mordercy są największymi ocalałymi członkami Alcidi. Murre grubodzioby i blisko spokrewniony nilowiec zwyczajny (lub zwykła próżnia, ULZ) są tego samego rozmiaru, ale grubodzioby nadal wiążą zarówno średni, jak i maksymalny rozmiar innych gatunków.

Skręt grubodzioby ma 40-48 cm (16 cali 19 cali) całkowitej długości, rozciąga się na 64-81 cm (25-32 cali) w poprzek skrzydeł i waży 736-1 481 g (26,0-52,2 uncji). Kraj Pacyfiku (USA) jest większy niż Atlantyk, zwłaszcza jeśli chodzi o poziom rachunków.

Dorosłe ptaki są czarne z białymi podszewkami na głowie, szyi, plecach i skrzydłach. Rachunek jest długi i spiczasty. Mają mały okrągły czarny ogon. Dolna twarz staje się biała zimą. Gatunek ten wytwarza szereg sztywnych odgłosów rechotów w koloniach lęgowych, ale w oceanie milczy.

Różnią się od prostych pawi gęstymi, krótkimi dziobami w białe paski; Wariant „druhny” składa się z białego paska na oczy lub z białego paska na dziobie lub obu, ale nie obu, w stylu nieznanym w Łomwii w USA; Może to być przesunięcie tego charakteru, umożliwiając poszczególnym ptakom wykrywanie gatunków współplemieńców w odległych lokalizacjach w gęsto upakowanych koloniach lęgowych, ponieważ w koloniach północnoatlantyckich, w których hoduje się oba gatunki gatunków skrzelochronów, zdecydowanie najczęściej spotyka się warkocze.

Zimą grubsze banknoty mają mniej bieli na ustach. Wydają się krótsze niż normalne trymowanie lotu. Ptaki pierwszoroczne mają mniejsze dzioby niż starsze, a biała linia dzioba jest często zamazana, co sprawia, że ​​dziób w tym wieku może je wykryć w niesamowity sposób. Wzór głowy jest jednym z najlepszych sposobów na odróżnienie pierwszorocznych ptaków od zwykłego zabójcy.

Dystrybucja

Przestrzenie o gęstej zabudowie są rozmieszczone w polarnych i subpolarnych regionach półkuli północnej, gdzie występują cztery podgatunki; Jedno życie na północnoamerykańskim Atlantyku i Oceanie Arktycznym (U. L. Lomvia), drugie na wybrzeżu Pacyfiku w Ameryce Północnej (U. L. Ara), a dwa inne w rosyjskiej Arktyce (Euleniore i U. Checkeri).

Siedlisko

Mordercy grubodziwii spędzają całe życie w wodzie morskiej poniżej 8 ° C, z wyjątkiem sezonu lęgowego, kiedy tworzą gęste kolonie na klifach. Oceany kolonizują kolonie u szczytu oceanu. Wybór bardzo chłodnej wody morskiej w Arktyce; Kiedy nie gniazduje, często znajduje się daleko od ziemi nad głęboką wodą. Pakiet można przymocować do krawędzi lub otworu lodu. Położone na skalistych wybrzeżach lub wyspach ze stromymi klifami.

Hodowla

Zabójcy grubodziobów tworzą duże kolonie lęgowe, czasami składające się z ponad miliona ptaków lęgowych skierowanych w stronę wody na wąskich końcach i stromych klifach. Mają najmniejszą powierzchnię ze wszystkich ptaków, co wymaga mniej niż jednej stopy kwadratowej na osobnika. Para hodowlana składa jedno jajo rocznie. Mimo to są jednymi z najliczniejszych ptaków morskich na półkuli północnej.

Dorosłe osobniki przejawiają komunalizm na początku sezonu lęgowego, podczas ich cyklu rozrodczego. Nie gniazdują, ale składają jaja bezpośrednio na pustych kamieniach. Oboje rodzice zajmują się wykluwaniem i wychowywaniem dziecka. Ze względu na dużą ilość energii potrzebnej do odbycia lotu, dorośli mogą zapewnić kurczakom tylko jeden posiłek na raz.

Kozy spędzają 18–25 dni w górach, zanim wyruszą w morze. Gdy będą gotowi do wyjścia, młodzi zaczekają na noc i wskoczą do wody. Jedno z rodziców natychmiast wskoczyło i wyszło z centymetrem świeżości. Na morzu mężczyzna i pisklę mieszkają razem przez około 8 tygodni, podczas których dorośli zapewniają dzieciom pożywienie.

Przeżywalność młodego mordercy grubodziobego nie zależy od indywidualnej populacji kolonii, ale od wieku hodowców w kolonii [potomstwo niedoświadczonej pary rośnie wolniej niż doświadczeni hodowcy, prawdopodobnie dlatego, że nie jak najwięcej pożywienia od rodziców.

Ponadto wskaźnik wylęgu jest niższy w przypadku stawów, które mają co najmniej jednego młodego ptaka lęgowego. Starsze i bardziej doświadczone osoby dorosłe otrzymują lepsze miejsca do gniazdowania w centrum kolonii, podczas gdy niedoświadczone osobniki są umieszczane na marginesie ich obrzeży, gdzie ich młode osoby dorosłe są bardziej prawdopodobne, że będą ofiarami.

Wzorce migracyjne

Zimą grubodzioby przenosi się na południowy Atlantyk i północną część Pacyfiku, ale tylko po to, by trzymać się w wodach wolnych od lodu.

Funkcje lotu i karmienia

Gęsty dziób pokręcony lot jest silny i prosty, a ich krótkie skrzydła szybko uderzają w skrzydła. Podobnie jak inne ptaki, ptaki te zanurzają się w skrzydłach i używają skrzydeł do pływania. Są to wyszkoleni nurkowie, osiągający głębokość 150 metrów i nurkujący jednorazowo przez cztery minuty; Generalnie jednak ptaki albo wykonują płytkie, krótkie nurkowania lub zanurzają się poniżej 21-40 metrów przez długi czas. Podczas polowania trajektoria nurkowania jest analogiczna do płaskiego „U”.

Ptak wyruszy w długą podróż do żądanego miejsca, w którym będzie jadł; Zwykle pokonują ponad 100 km, pokonując dziesiątki kilometrów od domu. Rezultat ich krótkich skrzydeł, jak na rozmiar ich ciała, potężnego i bezpośredniego samolotu Maurów, najdroższej formy zrównoważonej lokomocji jakiegokolwiek zwierzęcia

Głębokość i czas trwania nurkowania, które są regularnie nabywane przez te ptaki, wskazują, że one i podobne alki, niektóre mechanizmy nurkowania i niektóre, aby nadal unikać zapaści płuc, są wciąż nieznane - konieczne jest, aby alki tymczasowo pochłonęły nadmiar gazów w formacji naczyniowej ich kości. Stamtąd jest stopniowo uwalniany z tymczasowego składowania w kontrolowanym procesie erozji.

Jajko

Murre grubodzioby znosi jedno jajko. Bardzo zmienna, zwykle biała, podpalana, niebieska lub zielona z brązowymi i czarnymi znaczeniami. Inkubacja u obu płci, 30-35 dni. Rodzic prawie zawsze znajduje się w cyklu zagnieżdżania. Młode: oboje rodzice karmią. Dorośli często chodzą wiele mil do kolonii. Młodzież może opuścić dom po 15-30 dniach; Schodzi nad morze z dorosłym samcem. Młodymi mężczyznami opiekuje się kilka tygodni po wyjściu z domu.

Nieletni

Oboje rodzice karmią grubodziobego mordercę. Dorośli często chodzą wiele mil do kolonii. Młodzież może opuścić dom po 15-30 dniach; Schodzi nad morze z dorosłym samcem. Młodymi mężczyznami opiekuje się kilka tygodni po wyjściu z domu.

Stan i ochrona

Chociaż ich zasięg zmniejszył się w większości miejsc, gruba budowla nie jest gatunkiem niepokojącym, ponieważ szacuje się, że całkowita populacja wynosi od 15 do 20 milionów ludzi na całym świecie.

Populacja wciąż wynosi kilka milionów, ale w ostatnich dziesięcioleciach 20% -50% redukcja w kilku dużych koloniach jest powodem do niepokoju. W niektórych rejonach Arktyki mieszkańcy zbierają jaja i dorosłe osobniki w celach spożywczych. Głównymi zagrożeniami dla przetrwania są masowe ofiary i zanieczyszczenie sieci rybackich, ryzyko wycieków ropy oraz skutki zmian klimatycznych.

Zagrożenie zbieraniem jaj i dorosłymi ptakami jest zagrożone na Grenlandii, gdzie populacja zmniejszyła się między 3 a 7 rokiem. W regionie Morza Barentsa gatunek zmniejszył się lokalnie ze względu na wpływ związany z ośrodkami polarnymi w Rosji.

Zagrożeniem może być również rybołówstwo, ale efekt nadmiernego phishingu nie jest tak poważny, jak w przypadku zwykłego pochówku, ze względu na możliwość korzystania z alternatywnych źródeł żywności ze względu na tuczące rachunki. Zanieczyszczenie ropą morską stoi w obliczu innego poważnego zagrożenia. Wrzosowiska należą do najbardziej wrażliwych na zanieczyszczenie ropą mórz. Przypadkowa śmiertelność związana ze sprzętem połowowym jest również ważnym czynnikiem spadku populacji.

Morderstwa o grubych rachunkach były kojarzone z lodem morskim przez cały rok. W rezultacie niektórzy naukowcy uważają, że zmiany klimatyczne mogą stanowić zagrożenie dla tego gatunku wyhodowanego w Arktyce. Wydaje się jednak, że gatunek ten ma zdolność adaptacji. Gdy wschodni lód zamienił się w pękanie lodu, populacje na południowym krańcu ich zasięgu przeniosły się z karmienia związanego z lodem dorsza arktycznego na gromadniki gorącowodne.

Daty składania jaj zmieniały się wraz z zanikaniem lodu. Rozwój dzieci jest powolny w latach, w których pęknięcia lodu następują wcześniej niż w przypadku złożenia jaj przez Moore'a. W bardzo upalnych latach komary i upały zabijają niektórych hodowców.

Dieta

Gruby morderca zjada ryby. Dieta to głównie ryby latem (a młodzi ludzie są prawie całkowicie karmieni rybami); Zima może obejmować więcej skorupiaków. Ryby w diecie to dorsz, śledź, gromadnik, lanca piaskowa, łuska i wiele innych. Zjadane przez skorupiaki to krewetki, obunogi, mysoidy, widłonogi. Niektóre robaki morskie jedzą również kalmary.

Ptaków

Prawdopodobnie powyżej 3 lat przy pierwszej hodowli. Dom dla kolonii, niektóre są bardzo duże. Niektóre stawy mogły powstać przed przybyciem do kolonii. W miejscu gniazda członkowie pary trzymają się swoich rachunków; Kamienie można podnosić i prezentować sobie nawzajem. Miejsce gniazda znajduje się na klifie; Zwykły może używać węższego i krótszego ogona niż Moore. Nie ma gniazda, jaja leżą na gołych kamieniach.

Obejrzyj wideo: randka w ciemno (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send