Rodziny ptaków

Lovebird Lilian (Agapornis lilianae) - Fakty | Cena | Jedzenie | Opieka

Pin
Send
Share
Send
Send


Potężni bardowie są nazywani ze względu na ich ścisłe pary. Lovebird Lilian ma rozmiar od zaledwie 5 cali do zaledwie 6,5 cala, co czyni go jednym z mniejszych gatunków papug. W przeciwieństwie do kumpli („papużek”) lilian's Lovebird, istnieją pióra o krótkim, tępym ogonie, które mają długi ogon, a lilian's Lovebirds są również bardziej krępe.

Klasyfikacje Lilian's Lovebird

Dziewięć gatunków zaklasyfikowanych jako nierozłączki pochodzi z Agornis. Większość gołąbków ma zielone ciało i sportowe pióra na głowie. Ich najbliżsi krewni to wiszące papugi znalezione w Azji. Zakochane ptaki pochodzące z Afryki i Madagaskaru, a także mieszkańcy sawann

Jaki rodzaj Lovebirds Mate For Life? Zakochane ptaki to małe papugi należące do technologicznego rodzaju Agapornis. Jest dziewięć ras Lovebird, ale tylko trzy są trzymane jako zwierzęta domowe. Wszystkie te gatunki tworzą silne, jednorodne pary i zazwyczaj łączą się w pary na całe życie.

Lillian's Lovebird (Agapornis liliana), znany również jako Nyasa Lovebird, to mały afrykański gatunek papugi z rodzaju Lovebird. Zasadniczo jest zielony i ma pomarańczowy kolor na piersi i głowie na górze. Ma 13 centymetrów (5 cali) długości i jest najmniejszą papugą w Afryce kontynentalnej. Rozmnażanie w niewoli jest niezwykłe i trudne.

Opis

Lovebird Lillian ma 13 cm (5 cali) długości i jest przeważnie zielony z białymi oczami. Ma pomarańczę na głowie, szyi i górnej części klatki piersiowej i jest zielonkawożółta. Mężczyźni i kobiety są podobni pod względem wyglądu zewnętrznego.

Lovebird Lillian jest często mylony z nieco większym Fishera Lovebird, który ma oliwkowozielony kaptur i niebieski odcień. Jest również ogólnie podobny do Lovebirda o smołowatej twarzy, który wyraźnie ogranicza pomarańczowy kolor i brakuje mu białych kolczyków.

Jedzenie i karmienie

Lillian's Lovebirds żywią się nasionami traw, prosem, dzikim ryżem, kwiatami oraz innymi gatunkami nasion i owoców.

Hodowla

Okres lęgowy Lillian Love Birds trwa od stycznia do marca oraz od czerwca do lipca. Tworzą zadaszone gniazda podczas suszy drzew. Złapany lęg zawiera od trzech do ośmiu białych jaj, z których wykluwa się około 22 dni, a kury opuszczają gniazdo około 44 dni po wykluciu.

Dystrybucja i zakwaterowanie

Lilian's Love Bird występuje lokalnie w Malawi, Mozambiku, Tanzanii, Zambii i Zimbabwe. W 2004 r. Oszacowano, że dziki obszar liczy mniej niż 20 000 osób [1]. Obecnie znajduje się w Parku Narodowym Leonarda (LNP), a kilka grup skupień występuje w okolicznych lasach poza LNP. Jego dystrybucja szybko ogranicza się do LNP, ponieważ ich siedliska żerowania i rozrodu są wykorzystywane do celów rolniczych. Zakres utraty siedlisk poza LNP nie został naukowo określony, chociaż pozostałe siedlisko poza LNP podzieliło rezerwat leśny Mimbo.

Zagrożenie

Park Narodowy Leonard znajduje się w południowej części Malawi, gdzie najwyższa gęstość zaludnienia w kraju wynosi około 100-115 mieszkańców na kilometr (FAO, 1997). W porównaniu z innymi parkami narodowymi w kraju, na LNP duży wpływ ma wzrost liczby ludności i działalność rolnicza. Niedawno zatrucie Lovebirdem nasiliło się, chociaż nie wiadomo, dlaczego myśliwi zatruwają ptaki. Naukowcy z Lillian's Love Bird uważają, że drapieżniki zatruwają większe ssaki i padają ofiarą nierozłączek.

Lovebird Lillian to twardy gatunek powracający do niewoli. Wiele gatunków hodowców na całym świecie walczy o rozmnażanie.

Obejrzyj wideo: Supper video shot of Lutino Red Eyes lovebirds 2 Ep. 22 (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send