Rodziny ptaków

Zakochany szary na czele - Fakty | Jedzenie | Siedlisko | Cena £

Pin
Send
Share
Send
Send


Lovebird szara lub Lovebird Madagaskar (Agapornis canas) to niewielki gatunek z rodzaju Parrot. Jest to głównie papuga zielona. Gatunek jest przenoszony drogą płciową i tylko dorosłe samce mają szary kolor na ciele.

Gray na czele Lovebird

Występują endemicznie na wyspie Madagaskar i są jedynym gatunkiem homara, który nie występuje na kontynencie afrykańskim. Są najmniejszymi z gatunków ptaków miłości. Jest rzadko spotykany w Harischal i trudno go rozmnażać w niewoli.

Lovebird szarogłowy woli nasiona zięby i kanarka w porównaniu do mieszanek słonecznika / rzeźnika, które je większość innych gołąbków.

Lovebird szarogłowy pochodzi z Madagaskaru, gdzie rozciąga się na jasne siedliska leśne i obszary uprawne. Gatunek został wprowadzony na kilka wysp Oceanu Indyjskiego. Wyspę dzielą i zamieszkują dwa podgatunki.

Lovebird szarogłowy jest izolowany na wyspie Madagaskar i jest uważany za najbardziej prymitywny z linii Agapornes. Ma dużo mniejszy dziób niż inne gatunki „Lovebird”.
Gatunek nie stanowi zagrożenia na całym świecie, ale obecnie jest mniej powszechny i ​​występuje rzadko w niektórych regionach.

Opis

Lovebird z szarą głową ma 13 lat cm (5 cali) długości i waży około 30-36 gramów, jest ogolony i bladoszary jak gatunek miniaturowych gatunków dżinsów Lovebird. Gatunek jest przenoszony drogą płciową: starsza samica jest całkowicie zielona, ​​ma ciemnozielone plecy i skrzydła, jasnozieloną pompę i podniebienie zieloną klatką piersiową; Dorosłe samce są tego samego umaszczenia, z całą głową i klatką piersiową z wyłączeniem bladoszarego.

Biometria:
Długość: 13-15 cm
Waga: 25-28 gramów

Szarogłowy gołąbek Nominee ma bladoszarą głowę, szyję i piersi dorosłych samców. Górne części są zielone z jasnymi czółenkami. Ogon jest zielony, z czarnym paskiem na zewnętrznych prostokątach.

Podszewki są żółtawozielone z czarnymi podszewkami.
Rachunek jest szaro-biały. Oczy są ciemnobrązowe. Nogi są szare.

W odróżnieniu od samca głowa, szyja i pierś dorosłej samicy są zielone. Ma bardziej jednolite zielone upierzenie z podszewkami. Górne partie są czasami bardziej brązowe niż mężczyźni.

Niedojrzały przypomina samicę, ale ma kolor żółty z czarną podstawą. Szara głowa młodych mężczyzn stała się zielona

Zachowanie

Zakochane gołąbki szare są potężnymi lotnikami, a po otwarciu ich skrzydła wyglądają na większe niż gołąbków o brzoskwiniowej twarzy w stosunku do ich ciał. Są szybkie i łatwe do rozwijania z dobrą prędkością i mogą się łatwo obracać, chociaż nie są tak zanurzone w powietrzu jak brzoskwiniowy facebook.

Faworyzowanie

Zakochane gołąbki szare zostały po raz pierwszy sprowadzone do europejskiej akwakultury w drugiej połowie XIX wieku. Kiedy zezwolono na import i był on dostępny dla dużej liczby zwierząt gospodarskich, bardzo niewiele wysiłku włożono w hodowlę. Wolą rozmnażać się jesienią i na ogół tolerują niepowodzenie w rozmnażaniu w chłodne zimowe dni. W powietrzu czują się przytłoczeni i bardzo łatwo się przestraszą.

W niewoli rzadko zdarza się, że tylko nieliczni hodowcy pomyślnie rozmnażają jedno lub dwa pokolenia. To i fakt, że ptaki karmione ręcznie są zbyt nieśmiałe i nerwowe, aby robić dobre zwierzęta, jest oczywistym powodem, dla którego można urodzić gatunek, zamiast trzymać w niewoli Madagaskar jako zwierzę domowe.

Sugestie i zakresy:

Istnieją dwa podgatunki nierozłączek szarogłowych.
A.c. Płótno (opisane powyżej) występuje na całym Madagaskarze z wyjątkiem SW.
A.c. Argatenius występuje w południowo-zachodnim Madagaskarze oraz od Mongochi po zachodnią stronę Anoceni Meats.
Ta rasa jest ciemnozielona na górze i żółta na dole. Głowa i piersi mężczyzn są bladoszaroniebieskie.

Gatunek (prawdopodobnie „cannas”) został wprowadzony na Komory, Seszele, Reunion, Mauritius, Rodrigues i Zanzibar oraz do innych miejsc afrykańskich. Przetrwa tylko na Komorach.

Siedlisko

Gołąbki szarogłowe można zobaczyć w siedliskach z jasnego drewna, takich jak sawanny, półsuche zarośla, obrzeża i polany lasów, zniszczone lasy i pola ryżowe sąsiadujące z osadami, miastami i wioskami. Można go zobaczyć do 1000/1500 m, ale występuje głównie na niższych wysokościach.

Wprowadzenie tych funkcji

Sezon lęgowy trwa od listopada do grudnia do marca na Madagaskarze oraz od listopada do kwietnia na Komorach.

Gołąbki szare zwykle gniazdują w otworach pni drzew, takich jak wee, wołek i inne gatunki. Wnęka jest wyłożona liśćmi, korą i kawałkami trawy do żucia na wodzie. Zawartość gniazda samica przenosi w piórach swojego ciała.

W ciągu jednego dnia składa 3-6 białych jaj. Zaczął od drugiego jajka, spalając je samo przez 20-20 dni (w niewoli). Młode są popełniane w ciągu około 44 dni, ale są niezależne dopiero po dwóch tygodniach

Bezpieczeństwo / Zagrożenia / Sytuacja

Lovebird szarogłowy jest szeroko rozpowszechniony i pospolity na całym Madagaskarze, chociaż jest teraz rzadki na E i rzadki na wyżynach. Gatunek występuje na kilku obszarach chronionych. Wiadomo, że atakuje uprawy rolne i może uszkadzać pola ryżowe. Handel lokalny jest powszechny.

Podejrzewa się, że populacja jest stabilna, a gołąbek szary jest obecnie oceniany jako minimalny wstrząs mózgu.

Zachowanie świata

Gołąbki szare zwykle żywią się owocami i nasionami traw. Występuje w dużych stadach w wielu źródłach żywności. Często żeruje na ziemi, ale jeśli zostanie zaniepokojony, wznosi się do pobliskiej okoni. Wkrótce wróci na ziemię.

Pieczą się na martwych, bezlistnych roślinach, gdzie stają się zielone i hałaśliwe.

Często gniazdują na martwych drzewach na pniach drzew. Są haniebne, zarówno dzikie, jak i uwięzione.

Siwowłosy Lovebird siedzi na wyspie.

Samolot jest bezpośredni i bardzo szybki

Obejrzyj wideo: Zobacz wnętrza domu skrajnego: (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send