Rodziny ptaków

Pingwin Galapagos: siedlisko, odżywianie, ciekawe fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Ptaki Aves klasy tetrapoda nadklasy
  • Zamówienie Penguin - Sphenisciformes
  • Pingwiny rodzinne - Spheniscidae
  • Rodzaj pingwiny okularowe - Spheniscus

O projekcie

Apus to jerzyk, najszybszy ptak na naszej planecie, który nigdy nie ląduje bezpośrednio na ziemi.

Celem naszego „Swifta” jest zebranie wszystkich najciekawszych informacji o dzikiej przyrodzie i podzielenie się nimi z Tobą.

Gdzie żyją kochające ciepło pingwiny?

Ptaki te preferują aktywny wypoczynek na piaszczystych brzegach. Zgodnie z nazwą ten gatunek pingwinów żyje na Wyspach Galapagos. Ptaki tego gatunku wolą osiedlać się na dużych wyspach, takich jak Isabella. W przeciwieństwie do innych gatunków pingwinów wolą składać jaja w górskich wąwozach i norach.

Wygląd zewnętrzny

W przeciwieństwie do innych gatunków, ten wyróżnia się niewielkimi rozmiarami. Pingwin z Galapagos, którego zdjęcie można zobaczyć w tym artykule, osiąga wysokość 55 cm, a jego waga to 3 kg. Ptaki te najczęściej występują w kolorze czarnym z białymi wykończeniami.

Co je pingwin z Galapagos?

Ze względu na swoje małe rozmiary ptak ten nie radzi sobie fizycznie z dużą zdobyczą, dlatego preferuje małe ryby i innych małych mieszkańców wód morskich. Tak więc sardynki, szproty, barwena i anchois stają się ulubionym przysmakiem pingwina z Galapagos. Krótkie skrzydła tych niesamowitych ptaków pomagają im dobrze poruszać się pod wodą.

Okres rozrodu i inkubacji

Pingwiny z Galapagos to bardzo romantyczne ptaki. Okres zalotów u tego gatunku pingwinów jest dość trudny i na długo zanim samiec podbije samicę. Obejmuje zabiegi oczyszczające, głaskanie się i przytulanie. Następnie rodzice przystępują do wspólnego budowania gniazda dla przyszłego potomstwa, które cały czas ulepszają, aż do złożenia jaj.

Interesujące fakty

  • Pingwin z Galapagos należy do rodzaju pingwinów okularowych
  • Łacińska nazwa ptaka to Spheniscusmendiculus.
  • Rozmiar ciała samca jest znacznie większy niż samicy.
  • Ptaki te tworzą gniazda z kamyków i małych gałązek.
  • W sprzyjającym klimacie pingwiny te mogą rozmnażać się przez cały rok.
  • Pingwiny rozmnażają się w wieku 4 lat.
  • Ten gatunek pingwinów jest ptakiem wyspiarskim.
  • Pingwiny żyją średnio 15 lat.
  • Pingwiny nieustannie chronią swoje gniazda przed atakami drapieżników.
  • Niewielka grupa tych ptaków jest w stanie zniszczyć do 8 000 ton zasobów rybnych.
  • W 2010 roku ze względu na ten gatunek pingwinów usunięto niektóre gatunki drapieżników i wyznaczono obszar do żerowania ptaków, chroniony prawem.
  • Do hodowli tego typu pingwinów planuje się budowę sztucznych wysp.

Pingwin z Galapagos, o którym ciekawe fakty są bardzo pouczające i interesujące, jest naprawdę wyjątkowym gatunkiem ptaków. Ma przyjemny wygląd i uroczą postawę. Turyści z całego świata gromadzą się na wyspach, aby rzucić okiem na życie tych niesamowitych ptaków. Warto zauważyć, że dziś pingwiny z Galapagos są zagrożone wyginięciem i tylko ludzie są w stanie pomóc ożywić swoją populację. Dlatego eksperci stale monitorują ptaki i tropią kłusowników. Utworzono rezerwat przyrody dla pingwinów, a połowy w morzu są ograniczone. Dostęp do ptaków w okresie lęgowym jest ściśle ograniczony.

Siedlisko

Jak sama nazwa wskazuje ptaki zamieszkują wyspy Galapagos. Można je zobaczyć odpoczywające na wybrzeżu. Większość przedstawicieli przebywa na dużych wyspach.Na przykład Isabella. Charakterystyczną cechą tego gatunku od innych członków rodziny jest to, że składają jaja w norach. Czasami górski wąwóz służy im również jako gniazdo.

Dieta tych ptaków to mieszkańcy morza. Jedzą tylko skorupiaki i ryby, które przynoszą prądy wodne. Ich ulubionym miejscem wypoczynku jest skała wulkaniczna. W siedliskach pingwina z Galapagos praktycznie nie ma zwierząt drapieżnych, które mogłyby stanowić dla nich zagrożenie, więc ptaki czują się spokojnie i komfortowo.

Wygląd

Galapagos, podobnie jak wszystkie inne pingwiny, ma białe ślady wokół oczu. A wzdłuż ciała są podłużne paski. Ciało i głowa są wąskie, małe. Na łapach są błony. Ze względu na swoją budowę ptak na lądzie jest praktycznie bezbronny, ponieważ jego skrzydła i nogi są bardzo małe. Kiedy chodzą, rozkładają swoje małe skrzydła i kołyszą się z nogi na nogę.

Jedzenie

Ponieważ ptak jest mały, nie może złapać dużej zdobyczy. Dlatego najczęściej żywi się małymi rybami i innymi mieszkańcami morza. Najbardziej ulubionym przysmakiem tego gatunku jest szprot, sardynka, a czasem sardele. Na lądzie ich skrzydła są praktycznie bezużyteczne, ale pomagają pingwinowi dobrze pływać pod wodą.

Gatunek ten można przypisać społecznemu, ponieważ polują nie pojedynczo, ale w grupach. Kolor ptaków pomaga im być niewidocznymi zarówno dla drapieżników, jak i zdobyczy. Kiedy są w wodzie, patrząc z góry, czarny kolor pozwala im połączyć się z powierzchnią wody, a patrząc od dołu, łączą się ze światłem. Ptaki te pływają dość dobrze i głęboko pod wodą. Aby złapać zdobycz, są w stanie nurkować do 30 m.

Reprodukcja


Przedstawiciele tego gatunku wyróżniają się specjalnym „romansem”. Samiec długo opiekuje się samicą. Ten proces składa się z wielu różnych działań. Aby wygrać wybrankę, pingwin z Galapagos czyści ją, głaszcze, a nawet przytula. Gdy samica zareaguje życzliwie, przyszli rodzice zabierają się do urządzania gniazda w celu szybkiego rozmnażania. Do samego momentu złożenia jaj starają się ulepszyć gniazdo, aby było wygodniejsze.

Podczas budowania gniazda para czasami kradnie materiał od sąsiadów, którzy również budują gniazdo podczas polowania lub poszukiwania nowego materiału. Kiedy samica składa jaja, oboje partnerzy biorą na siebie odpowiedzialność za opiekę nad nimi. Oglądają jajka jedno po drugim.Ten typ pingwina kilkakrotnie w ciągu roku przynosi potomstwo, gdyż pozwala na to ciepły klimat okolicy. Samica składa jednorazowo tylko około 1-2 jaj. Okres inkubacji jest długi w porównaniu z wieloma innymi gatunkami ptaków - wynosi 42 dni. Kiedy pojawiają się małe pingwiny, rodzice przez miesiąc z wielkim niepokojem patrzą na nie. Ale pisklęta rosną i rozwijają się dość szybko. Kiedy mają 2 miesiące. Są już w stanie prowadzić niezależne życie.

Pin
Send
Share
Send
Send