Rodziny ptaków

Alexandrine Parakeet - Alexandrine Parrot Size | Fakty | Dieta

Pin
Send
Share
Send
Send


Papuga aleksandryjska lub papuga aleksandryjska jest uważana za najlepszą dla wspaniałego zwierzaka rodzinnego, ponieważ nie są graczami, sutkami i dobrymi mówcami. Chociaż czuli, niektórzy nie lubią świecić jak papugi. Poziomy hałasu od 1 do 10: Mogą być hałaśliwe - choć nie tak głośne, jak ich starsi kuzyni.

Cena aleksandryjskiej papugi

Możesz spodziewać się pieniędzy na swoją papugę od 200 do 600 USD. Warto również kupić dużą, solidną klatkę i stojak na papugi. Jest to średnia cena sprzedaży papugi aleksandryjskiej.

Czy handel zagraniczny w Indiach jest legalny? Znalazłem różową, pulchną głowę i aleksandryjską papugę w niewoli. Wymienione w wykazie nr 50 ustawy Parakeets (Piscitidae) Wildlife (Protection) Act z 1972 r., W związku z czym nie mogą być chronione i zatrzymywane, chwytane ani sprzedawane.

Papuga aleksandryjska jest łatwa do karmienia, ponieważ papuga zjada wszystko, co zjada człowiek. Powinny mieć podstawową dietę składającą się z nasion i łodyg oraz świeżych owoców i warzyw. W jedzeniu należy unikać awokado, alkoholu, słodkich cukierków i czekolady.

Dla białka papugi Alexandrin powinna być dostępna niewielka ilość mięsa, podawaj je do jedzenia, aż będzie dobrze ugotowane. Łosoś i tuńczyk są najlepiej konserwowane i pakowane w wodę. Chociaż papugi nie tolerują laktozy, niewielka ilość produktów mlecznych dodaje wapnia do ich składników odżywczych.

Długość życia aleksandryjskich papug

Jak długo przeżywa Alexandrine Parakeet? 40 lat. Mają smukłą budowę jak na papugę charakterystyczną dla papugi azjatyckiej, ale mimo to są nieco bardziej krępe niż inne ptaki azjatyckie, takie jak papuga indyjska. Średnia długość życia: zdrowa papuga aleksandryjska, pod odpowiednią opieką, może przebywać w więzieniach do 40 lat.

Faworyzowanie Papugi aleksandryjskie są stosunkowo popularnymi ptakami domowymi ze względu na ich długie życie, zachowanie w niewoli i zdolność do naśladowania ludzkiej mowy w niewoli. Uważa się, że Aleksander Wielki trzymał zwierzaka.

Większość zaczęła mówić w ciągu ośmiu miesięcy, ale przeciętny Alexandrine zaczął mówić rok później. Zarówno mężczyźni, jak i kobiety potrafią mówić, chociaż wydaje się, że mężczyźni przyswajają szersze słownictwo i są znacznie bardziej utalentowani, jeśli chodzi o klarowność.

Dorosłe pióra są zwykle nabywane między 18 a 30 miesiącem życia, ale czasami można je postrzegać jako mające 12 lat i / lub całe 36 miesięcy. W rezultacie aleksandryjskie papugi mogą być trudne do wykrycia dzięki doskonałemu widzeniu do 36 miesiąca życia.

Alexandrine Parakeet pochodzi z Hyderabad w stanie Andhra Pradesh na Sri Lance w południowych Indiach.

Aby skopiować jedzenie, które Alexandrine Parrot otrzymuje na wolności, karm je różnymi warzywami i owocami w ich diecie. Aby dowiedzieć się, co lubią, zaopatrz się w większość spożywanych przez Ciebie odmian… Spróbuj jabłek, bananów, jagód, cytrusów, śliwek, granatów i suszonych owoców, takich jak rodzynki, kukurydza i figi.

Kompletna i zbilansowana dieta Twojej papugi powinna obejmować: Owoce: Papuga może jeść wszystkie inne owoce, w tym jabłka, pomarańcze, gruszki, morele, melony, truskawki, mandarynki, winogrona i banany.

Słodka kukurydza, szpinak z buraków cukrowych, fasola, groszek, sałata, seler, kiełki (kiełki fasoli i kiełki lucerny). Poniższe ciemnozielone i pomarańczowe warzywa powinny być lekko gotowane na parze, aby rozbić celulozę: - Bataty, marchew, dynia, brokuły, brukselka.

Papuga aleksandryjska nie jest bardzo hałaśliwą papugą, może być głośna, jeśli chce, szczególnie rano i po południu. Niektórzy ludzie nie radzą sobie z wezwaniami trzody.

Nuda, choroba, kontuzja, brak ruchu lub po prostu wylew radości są przyczyną głosu papugi. Jeśli ptaki są zbyt długo lub zbyt długo samotne, mogą zacząć krzyczeć, ponieważ nie mają nic innego do roboty i dlatego, że ktoś w pomieszczeniu zwraca na nie uwagę.

Te ptaki są znane z tego, że są niezwykle inteligentnymi i świetnymi negocjatorami, co czyni je bardzo popularnymi zwierzętami domowymi. Umaszczenie: Papugi aleksandryjskie to dimorficzny gatunek ptaków podobny do wielu papug azjatyckich.

Papuga aleksandryjska (Pisitachula eupatoria), znana również jako papuga aleksandryjska, to średniej wielkości papuga z rodzaju Pittacidae. Został nazwany na cześć Aleksandra Wielkiego, który przetransportował wiele ptaków z Pendżabu do różnych krajów i terytoriów europejskich i śródziemnomorskich, gdzie były cenione przez rodzinę królewską, szlachtę i watażków.

Alexandrine Parakeet założył populacje krewnych obcych z różowymi obrączkami (żurawiny z kamicą żółciową) w Hiszpanii, Anglii, Belgii, Holandii, Niemczech, Turcji, Arabii Saudyjskiej, Bahrajnie, Katarze, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, Iranie, Hongkongu i Japonii .

Opis

Alexandrine Parakeet jest wiodącą papugą, która waży od 56 do 62 cm (22 do 24 cali) i waży od 200 do 300 gramów (7,1 do 10,6 uncji) od czubka głowy do ogona ogona. Ogon ma od 28 do 35 centymetrów (11 do 14 cali). Jest głównie zielony z jasnoniebiesko-szarym odcieniem na policzkach i drzemce (na karku), żółtozielony na brzuchu, czerwonymi plamami na ramionach i ogromnymi czerwonymi policzkami z żółtymi końcami. Górna część ogona przechodzi od zielonego do dołu do dołu i żółtego do końcówki. Spód ogona jest żółty.

Dorośli są przenoszeni drogą płciową. Dorośli mężczyźni mają czarny pasek na dolnym policzku i różowy pasek na nosie. Dorosłym kobietom brakuje zarówno czarnego paska na dolnym policzku, jak i różowego paska na sutkach. Młode są podobne do starszych żon, ale mają krótszy ogon.

Ekologia i zachowanie

Lasy, lasy, pola uprawne i lasy namorzynowe Alexandrine Parakeet żyją na wysokości 900 metrów (3000 stóp). Zjada różne chwasty i nasiona uprawne, pąki, owoce i orzechy. Gruszki mogą powodować poważne uszkodzenia kukurydzy i sorgo, na przykład dojrzałych owoców i upraw. Zwykle występuje tylko w małych stadach, ale pokarmy tworzą duże grupy na obszarach, które są duże lub na wspólnych pieczeniach.

Jest kilka wołań aleksandryjskiego obcego, z których jednym jest dzwonienie, głośny krzyk lub kiak, głęboki klak-klek-klak i rezonujące okrzyki gr-ak zwykle głębsze, sztywniejsze i bardziej dźwięczne niż obcy w różowych pierścieniach. Kiedy jest przerażony, jego głos staje się surowszy i głośno drży, gdy tłoczy się na drapieżnikach. Czasami odcinki brzmią jednocześnie z entuzjazmem. Jest znany z naśladowania ludzkiej mowy w niewoli.

Hodowla

Papugi aleksandryjskie rozmnażają się w swoim rodzimym zasięgu od listopada do kwietnia. Zwykle zamykają gniazda w pniach drzew, ale czasami używają rzeźbionych pni drzew lub pęknięć w budynkach. Samica składa od 2 do 4 białych, dymnych owalnych jaj o średnicy 27 do 34 mm (1,1 do 1,3 cala). Średni okres inkubacji wynosi 24 dni. Pisklęta przeklinają w wieku około 7 tygodni i są zależne od rodziców w wieku od 3 do 4 miesięcy.

Faworyzowanie

Alexandrine Parakeets są stosunkowo popularnymi ptakami domowymi ze względu na ich długie życie, zachowanie w niewoli i zdolność do naśladowania ludzkiej mowy w niewoli. Uważa się, że Aleksander Wielki trzymał zwierzaka. Są to najbardziej poszukiwane ptaki klatkowe na rynku indyjskim. Według danych handlowych CITES w latach 1981-2014 co najmniej 57 772 papug aleksandryjskich zostało przywiezionych do krajów poza ich granicami.

Ochrona

Alexandrine Parakit została zidentyfikowana przez Międzynarodową Unię ds. Naturalnych (IUCN) jako zagrożenie dla jej lokalnej populacji z powodu utraty siedlisk, ucisku i przeludnienia, aby sprostać wymaganiom nielegalnego handlu dzikimi zwierzętami. Występuje w południowych Indiach, rzadko występuje w Bangladeszu i maleje w częściach Północnego Bengalu i Sri Lanki. Zmniejszyła się liczba ludności w prowincjach Sindh i Punjab w Pakistanie, Laosie, północno-zachodniej i południowo-zachodniej Kambodży i Tajlandii.

Sprzedaż aleksandryjskich papug jest zabroniona w Pakistanie, ale można je znaleźć w publicznej sprzedaży na rynkach Lahore i Rawalpindi. Ich sprzedaż jest również zabroniona w Indiach, a mimo to są sprzedawane w świetle dziennym na miejskich targowiskach ptaków, co oznacza, że ​​rząd Indii przeznacza niewystarczające środki na ich ochronę.

Obejrzyj wideo: Stop parrot biting. Alexandrine parrot stop biting. Train your parrot in cage (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send