Rodziny ptaków

Moneta Western Blackhead / Saxicola rubicola

Pin
Send
Share
Send
Send


Moneta czarnogłowa jest rozumiana jako pierzasta osoba należąca do rodziny drozdów. Pod względem ogólnych cech ptaki te są nieco mniejsze w porównaniu z wróblami domowymi. Ponadto monety są ruchome i aktywne, wzdłuż ciała dorastają do 15 cm przy masie ciała 20 gramów. odpowiednio. Charakterystyczną cechą omawianych gatunków jest stale drgający krótki ogon i zwyczaj opuszczania głowy w kulcie. Ale nie wyprzedzimy siebie, badając aspekty w kolejności.

Opis

  1. Pod względem cech przypomina nieco przedstawicieli podgatunku łąkowego. Niezbyt duży, okrągły w kształcie ciała. Długość ciała waha się w granicach 12-15 cm przy masie 12-20 gramów. Przez większość życia żyją w krzaczastych zaroślach lub wysokiej trawie. Wspomniano wcześniej, że cechą charakterystyczną jest szarpanie skróconym ogonem i pochylanie głowy.
  2. W europejskiej części Rosji bardziej powszechne są 3 podgatunki mennic. W części zachodniej mennica zaliczana jest do podtypu Rubikol, na Kaukazie szeroko rozpowszechniona jest varigata, a po stronie wschodniej podgatunek Maura.
  3. Rubikola woli mieszkać w suchym miejscu, dobrze oświetlonym. Samce na podstawie danych zewnętrznych są określane po prostu. Charakteryzują się białawą szyją i czerwonawą klatką piersiową. Głowa jest czarna, co umożliwia oddzielenie tego gatunku np. Od przedstawicieli łąki. Samice, a także młode i osobniki samców w wiosennym upierzeniu różnią się od siebie jasną strefą nad ogonem i brwiami tego samego odcienia.
  4. Męscy przedstawiciele podgatunku Rubikola mają białawy kołnierz i czarną głowę. Klatka piersiowa jest pigmentowana na jaskrawoczerwony kolor, obszar nad ogonem i odcinek lędźwiowy są białe z włączeniem odcienia ochry. Ogon jest całkowicie czarny.

Głosować

  1. Śpiew osób, o których mowa, przypomina nieco podarte frazy, które można usłyszeć przy skrzypiących trylach. Takie dźwięki są bardzo podobne do okrzyków miętówek łąkowych. Jedynie prezentowane ptaki mają nieco bardziej monotonny głos. W takim przypadku nie usłyszysz wyraźnego zgrzytania.
  2. Kiedy dłuta z czarnogłowymi dłutami są wypełnione piosenkami, prawie nie usłyszysz w nich elementów dźwiękowych gwizdka. Często można usłyszeć, że osoby, o których mowa, wydają się z nich naśmiewać. Ptaki często śpiewają na drzewach, słupach, wysokich krzewach, a nawet w locie. Na widok niebezpieczeństwa ptaki zaczynają głośno krzyczeć.

Rozpiętość

  • Warto zauważyć, że w regionach europejskich często spotyka się kilka podgatunków omawianych osobników. Te same ptaki można znaleźć w Afryce i Azji. Jeśli chodzi o terytorium Federacji Rosyjskiej, rozpowszechnione są tu tylko 3 podgatunki.
  • Zaskórniki często rozprzestrzeniają się od najbardziej wysuniętych na południe punktów kraju do północnych szczytów. W takich miejscach już zaczyna dominować roślinność leśna. Również osobniki są bardzo powszechne w podstrefie południowej tundry.
  • Po przezimowaniu osobniki, o których mowa, wracają do swoich zwykłych siedlisk w środku wiosny. Ptaki przylatują dokładnie w porze pojawienia się zieleni. Mennica wraca do regionów północnych, gdy tylko topnieje ostatni śnieg.
  • W wielu regionach takie ptaki można znaleźć w dużych lub umiarkowanych ilościach. Jeśli spojrzysz na centrum europejskiej Rosji, to na takim obszarze osoby są niezwykle rzadkie. Na przestronnych obszarach w ogóle nie ma ptaków.

    Stan gatunku na terytorium kraju i w regionach przyległych

    Gatunek wymieniony w Czerwonych Księgach i objęty ochroną w regionach Tambow (kat. 4) i Lipieck (kat. 3). W rejonach Penza i Moskwy znajduje się na listach gatunków wymagających szczególnej uwagi ze względu na ich stan w środowisku naturalnym.

    Siedliska i biologia

    Moneta czarnogłowa osiada na suchych terenach otwartych wśród gruntów rolnych, łąk porośniętych drzewami i krzewami, nieużytków przy drogach oraz stepowych stoków wąwozów (10, 11). Widok migracji. Rasy w pojedynczych parach lub w grupach po 2-3 pary, daleko od siebie. Monogi. Gniazdo jest budowane na ziemi w małej dziurze, czasem u podstawy krzaka. W sezonie 1-2 lęgi, w pełnym lęgu 4-7, zwykle 5-6 jaj (12, 13). W diecie dominują owady, głównie Coleoptera i Hymenoptera (14, 15).

    Ograniczające czynniki i zagrożenia

    Czynniki ograniczające obejmują ogół czynników środowiskowych działających na granicy zasięgu gatunkowego.

    Podjęte i niezbędne środki bezpieczeństwa

    Gatunek ujęty jest w Załączniku II Konwencji berneńskiej. W regionie Ryazan moneta z czarną głową jest objęta ochroną od 2001 r. (16). Konieczne jest zbadanie rozmieszczenia gatunku na terenie województwa, monitorowanie jego liczebności w celu identyfikacji czynników ograniczających, identyfikacji stałych miejsc lęgowych i objęcia ich ochroną.

    Źródła informacji

    1. Stepanyan, 1990, 2. Barabash-Nikiforov, Semago, 1963, 3. Blagosklonov, 1976, 4. Tomkovich, 1995, 5. Sarychev, 2008, 6. Ivanchev, 2008a, 7. Ptushenko, 1962, 8. Goryunov, w druku, 9. Ivanchev i in., w druku, 10. Ovchinnikova, 1980, 11. Talposh, 1984, 12. Dement'ev, Gladkov, 1954, 13. Banik, 2006, 14. Kuzmenko, 1977. 15. Skilsky i in., 2006, 16. Uchwała szefa administracji obwodu riazańskiego z dnia 16.04.2001, nr 203.

    Gatunek: Saxicola torquata (Linnaeus, 1766) = moneta z czarną głową

    Moneta czarnogłowa (Saxicola torquata) jest nieco większa od poprzedniego gatunku i ma piękniejszy kolor. Górna część ciała i gardło są czarne, spód rdzawoczerwony, górna część ogona i tył brzucha, a także plamy na skrzydłach i po bokach szyi są czysto białe. Samica jest szaro-czarna na wierzchu i na gardle, rdzawo-żółta na spodniej stronie, każde pióro na górnej stronie ma rdzawożółte brzegi.

    Bicie na łące często występuje na równinach Niemiec i krajów sąsiednich, na północy - do 67 stopni. Ponadto spotyka się w północnej i południowej Europie, także w zachodniej Azji, a zimą leci do Afryki i Indii. W Niemczech pojawia się pod koniec kwietnia i jest tu najwyżej do końca września. W Hiszpanii wręcz przeciwnie, można go zobaczyć przez cały rok, a nawet w Wielkiej Brytanii nie odlatuje na zimę.

    Moneta czarnogłowa występuje w Niemczech rzadziej niż jej odpowiednik, a to głównie w zachodniej części kraju. Ponadto występuje w Europie i Azji we wszystkich krajach o klimacie umiarkowanym, na północy - do szerokości południowej Szwecji, a zimą leci na południe do Afryki i Indii.

    Ulubionym siedliskiem mennic są łąki przecięte strumieniami lub generalnie w pobliżu wody, graniczące z otwartymi polami lub lasami i porośnięte niskimi krzewami. Monety unikają nieużytków i są przechowywane wyłącznie na obszarach uprawnych. Im bardziej żyzny region, tym częściej występują. W okresie lęgowym zasiedlają łąki, następnie wywożone są na pola i najchętniej rozrzucane po polach ziemniaczanych i ogrodach warzywnych. Tam, gdzie się spotykają, nie można ich przeoczyć, ponieważ zawsze wybierają podwyższone miejsca do odpoczynku, z których wypatrują zdobyczy.

    Trzeba przyznać, że dłuta są znacznie nudniejsze niż inne gatunki z tej rodziny, choć należą do rozbrykanych, ruchliwych, niespokojnych i niespokojnych ptaków. Na ziemi skaczą w szybkich skokach, zatrzymują się na każdym wzniesieniu, szybko pochylają się do przodu i szarpią ogonem. Podczas lotu opisują krótki łuk nisko nad ziemią, potrafią obracać się bardzo zręcznie i pewnie chwytać różne latające owady. Cały dzień spędzają w pracy: siedząc na wierzchołkach niskiego krzaka lub drzewa, ścigający rozglądają się we wszystkich kierunkach, a następnie szybko rzucają się na ziemię, chwytają poszukiwaną zdobycz i wracają na swoje pierwotne miejsce lub leć do innego podwyższonego punktu.Nie można ich nazwać dość towarzyskimi, ale mimo to są bardziej znośne niż inne gatunki z ich rodziny, chętnie zbiegają się z krewnymi, a nawet z innymi obcymi im ptakami i rzadko się kłócą. Ich inwokacyjne dźwięki są wyrażane przez kliknięcie „ttsa”, do którego zwykle dołączana jest sylaba „tek”, więc ogólnie brzmi ona jak „ttsa-tek” lub „tya-udek”. Piękny śpiew składa się z szeregu krótkich zwrotek o dźwięcznym i czystym tonie, które są powtarzane w różnej kolejności. W zależności od ukształtowania terenu towarzyszą im głosy innych ptaków, np. Fragmentaryczne motywy z pieśni zielonki, szczygła, lnu, zięby, świnki ogrodowej itp. Grzbiety łąkowe śpiewają pilnie do początku r. Lipca, zaczynając śpiewać wczesnym rankiem, rzadko są wyciszone w ciągu dnia, tak że słychać ich śpiew do późnych godzin nocnych.

    Pożywienie czekanów składa się z owadów, głównie chrząszczy, małych koników polnych, gąsienic, mrówek, much, komarów i innych, których szukają na ziemi lub łapią w locie. Gniazdo znajduje się zwykle na łące w trawie, najczęściej w niewielkim zagłębieniu, czasem pod małym krzakiem i jest zawsze starannie schowane, przez co bardzo trudno je znaleźć. Zwykle, jeśli nie ma zakłóceń, para wykluwa się tylko raz w roku.

    Górnicy mają wielu wrogów. Wszystkie małe drapieżne zwierzęta, szczury i myszy zagrażają pisklętom, a nasze gyrfalkony zagrażają również dorosłym mennicom. Osoba zazwyczaj nie prześladuje ich specjalnie, ale raczej ich chroni. W Szwajcarii panuje nawet powszechne przekonanie, że w Alpach, gdzie zabija się miętę czarnogłową, krowy z tamtego okresu będą dawać czerwone mleko. W niewoli, nawet jeśli wolno im latać po pokoju bez przeszkód, tęsknią i milczą.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send