Rodziny ptaków

Opis i profil puszczyka

Pin
Send
Share
Send
Send


Puszczyk, nazwa naukowa Strix var, określana również jako puszczyk zwyczajny lub puchacz, to prawdziwa sowa pochodząca ze wschodniej części Ameryki Północnej. W tym artykule omówiono zawołanie puszczyka, dźwięk, siedlisko, atak, rozmiar, rozmowę godową, pióro i gniazdo.

Dorosłe osobniki są olbrzymie i są brązowe do szarego z pręgami na piersi. Sowa pręgowana rozszerzyła swój zasięg na zachodnie wybrzeże Ameryki Północnej, miejsce, które uważa się za inwazyjne.

Dojrzałe lasy są ich najbardziej lubianym siedliskiem, ale dodatkowo występują na otwartych terenach leśnych.

Ich pożywienie składa się głównie z małych ssaków, jednak dodatkowo uznaje się, że polują na różne małe zwierzęta, takie jak ptaki, gady i płazy.
Masywna sowa, nakrapiana brązowo-biała. Zaokrąglona głowa bez kępek uszu. Czarne oczy. Zwróć uwagę na natychmiast rozpoznawalne „Kto dla Ciebie gotuje? Kto dla was wszystkich gotuje ”.

Preferuje olbrzymie, dojrzałe lasy z krzewami liściastymi i iglastymi, zwykle blisko wody.

Poluje na małe zwierzęta w nocy; niemniej jednak jest bardziej energiczny przez cały dzień niż inne sowy.

Opis

Dorosły ma 40-63 cm (16-25 cali) długości i 96-125 cm (38-49 cali) rozpiętości skrzydeł. Waga tego gatunku wynosi od 500 do 1050 g (1,10 do 2,31 funta).

Ma bladą twarz z ciemnymi pierścieniami na oczach, żółty dziób i brązowe oczy. To jedyna prawdziwa sowa we wschodnich Stanach Zjednoczonych, która ma brązowe oczy; wszyscy inni mają żółte oczy. Wyższe składniki są nakrapiane, szaro-brązowe.

Podszewki są łagodne ze znaczeniami; klatka piersiowa jest poziomo pręgowana, a brzuch poprzecznie prążkowany (stąd tytuł „puszczyk”).

Nogi i palce pokryte są piórami tak samo jak szpony. Szczyt jest kulisty i nie ma nauszników.
Wygląda na to, że starannie kojarzona zauważona sowa, ta smugowata, ciemnooka, grubo wyglądająca sowa jest mało prawdopodobne, aby pomylić ją z wieloma różnymi odmianami.

Zauważona sowa ma porównywalny wygląd, jednak jest nieco mniejsza i ma nieco plamki niż smugi na spodzie. Sympatyczna sowa rogata jest dużo większa, ma kłosy uszu i żółte oczy.

Dystrybucja i siedlisko

Sowa pręgowana występuje w wielu wschodnich Stanach Zjednoczonych, a także w dużej części południowej Kanady.

Ich zróżnicowanie rozciąga się na Kolumbię Brytyjską, a stamtąd przenieśli się do północno-zachodnich Stanów Zjednoczonych.

W stanach Waszyngton, Oregon i Kalifornii, włochate sowy pochłonęły różnorodność rodzimej północnej sowy, z którą obecnie konkurują. [2]
Historyczny brak krzewów na Równinach Nicejskich działał jako bariera dla różnorodnego wzrostu, a dotychczasowy wzrost lasów przełamał tę barierę.

Zwiększenie rozmieszczenia lasów wzdłuż rzeki Missouri i jej dopływów zapewni sowom poprzecznym obfite siedliska żerowania, ochronę przed klimatem i ukrycie się przed drapieżnikami, aby umożliwić sówkom manewrowanie na zachód.

Długo później wzrost lasów na północnych Równinach Nicejskich pozwolił im dołączyć ich wschodnią i zachodnią dystrybucję w całej południowej Kanadzie.

Siedliska lęgowe to gęste lasy w całej Kanadzie, Ameryce i na południu do Meksyku. [

Sóweczka zwyczajna lub puszczyk meksykański jest zazwyczaj uważana za odrębny gatunek dla mieszkańców Meksyku, jednak jak dotąd Amerykańskie Towarzystwo Ornitologiczne nie uznało jej za odrębną.

Puszczyk zwyczajny występuje nielicznie w wielu siedliskach leśnych w południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych. Najnowsze badania wskazują, że najlepszym siedliskiem dla puszczyka może być okolica podmiejska.

Korzystając z przekaźników, naukowcy odkryli, że niektóre populacje regionalne wzrastały wcześniej na obszarach podmiejskich niż w przestarzałych lasach rozwojowych.

Elementem tego podmiejskiego sukcesu mogłaby być także po prostu dostępna zdobycz gryzoni w takich warunkach.

Niemniej jednak ze względu na potrzeby rozrodu i odpoczynku gatunek ten potrzebuje minimum kilku gigantycznych krzewów iz tego powodu może być regionalnie nieobecny w niektórych obszarach miejskich.

Głównym zagrożeniem dla sów na terenach podmiejskich są samochody. Podwyższone potomstwo zrównoważyło opłatę za śmierć ze względu na skutki wypadków samochodowych i choroby.

Jednak badania z północno-wschodnich Stanów Zjednoczonych, podobnie jak w New Jersey, wykazały, że sowy pręgowane rozmnażają się głównie na działkach starodrzewu i ledwie skutecznie rozmnażają się na obszarach podmiejskich, częściowo z powodu agresywnego i drapieżnego przemieszczania się przez ładne sowy rogate.

Zachowanie i reprodukcja

Gniazdo puszczyka zwykle znajduje się w dziupli drzewnej, najczęściej tworzonej przez dzięcioły smugoszyje; może dodatkowo przejąć przestarzałą witrynę internetową dotyczącą gniazdowania, utworzoną wcześniej przez jastrzębia rudego, jastrzębia Coopera, wronę lub wiewiórkę.

Jest to wieczny mieszkaniec, który może się zastanawiać po sezonie lęgowym. Jeśli wcześniej strona internetowa okazała się odpowiednia, zwykle będą ją ponownie wykorzystywać, ponieważ ptaki nie migrują.

W Ameryce jaja składane są od początku stycznia na południu Florydy do połowy kwietnia w północnym stanie Maine i składają się z dwóch do czterech jaj na lęg.

Jaja są wysiadywane przez samicę, a wyklucie następuje mniej więcej cztery tygodnie później. Młodsze sowy wylęgają się od 4 do 5 tygodni po wykluciu.

Zasadniczo najważniejszym drapieżnikiem puszczyka jest dobra sowa rogata. Jaja, młode i czasami osoby dorosłe są podatne.

Uznano, że puszczyk zwyczajny przebywa na wolności aż 24 lata [36] i 23 lata w niewoli.

Posiłki i karmienie

Puszczyk zwyczajny jest drapieżnikiem ogólnym. Główną ofiarą tej sowy są norniki łąkowe, adoptowane przez myszy i ryjówki różnych gatunków; różne ssaki polowały na szczury, wiewiórki, króliki, nietoperze, krety, oposy, norki i łasice.

Sowa puszkowa została sfotografowana w Minnesocie w 2012 roku, chwytając i odlatując z dorosłym kotem domowym, pół-regularnym produktem zdobyczy dla dobrej sowy rogatej, jednak wcześniej nie był on brany przez ten gatunek.

Ptaki są często łapane i na ogół uosabiają dzięcioły, cietrzewie, przepiórki, sójki, lodowce, gołębie, gołębie, a nawet domowe gęsi i kurczaki, w miejscu, w którym będą nurkować przez małe otwory w zamkniętych i powlekanych wybiegach.

O wiele mniej ogólnie poluje się na różne ptaki drapieżne, razem z mniejszymi sowami. [39] Ptasie zdobycz jest zwykle łapana, gdy osiedla się w nocnych kryjówkach, w wyniku czego sowy te zwykle nie są wystarczająco zwinne, aby złapać ptaki na skrzydłach.

Często brodzi do wody, aby złapać ryby, żółwie, żaby i raki. Dodatkową ofiarą są węże, jaszczurki, salamandry, ślimaki nagie, skorpiony, chrząszcze, świerszcze, koniki polne i dżdżownice.

Uznano, że sowy pręgowe interesują się ogniskami i oświetlają miejsce, w którym polują na gigantyczne robale. Ofiara jest często pożerana na miejscu. Większa zdobycz jest przenoszona do żerującego okonia i odrywana na bok przed spożyciem.
Puszczyk wędrowny poluje w pogotowiu na nadmiernym okonie w nocy lub leci nad lasem i nurkuje na zdobycz. Puszczyk ma niezwykle gigantyczne oczy, które są tak łagodne, jak to możliwe, pozwalając na większą wyobraźnię i przewidywanie w nocy.

Sowę pręgowaną można na ogół zobaczyć wyglądającą wcześniej niż ciemnawa. Zwykle dzieje się to przez cały sezon lęgowy lub w ciemne i pochmurne dni.

Spośród sów północnoamerykańskich sóweczki, jastrzębie, sowy śnieżne i norki są zwykle energiczne przez cały dzień.

Ćwiczenia w ciągu dnia są zwykle najbardziej rozpowszechnione, gdy pisklęta podnoszą pisklęta. Niemniej jednak gatunek ten zwykle poluje blisko świtu lub nocy.

Nazwa

Standardowa nazwa to sekwencja ośmiu akcentowanych hootów kończących się na oo-aw, z obniżoną wysokością na mecie.

Najbardziej typową maszyną mnemoniczną do zapamiętywania decyzji jest „Kto dla was gotuje, kto gotuje dla was wszystkich”. Przez większość sezonów jest głośno.

Podekscytowany gatunek ten wydaje bzyczący, chrapliwy syk i wspólnie mocno kliknie dziób. Podczas gdy krzyki są najbardziej typowe w porze nocnej, ptaki równie dobrze nadają im nazwy w ciągu dnia.

Sowy mogą pochwalić się kilkoma najbardziej charakterystycznymi odgłosami w świecie kur: od zastraszającego, głębokiego pohukiwania dobrej sowy rogatej po upiorne rżenie puchacza wschodniego i ryk puszczyka.

większość gatunków jest głównie energiczna po zmroku i ma tendencję do chowania się w dobrze zakamuflowanej masce przez cały dzień, zwykle słyszysz sowy bardziej niż je widzisz.

To, w połączeniu z prawdą, że odgłosy sów są dość zróżnicowane, sprawia, że ​​łatwiej jest zmylić odgłosy przypominające sowy różnych ptaków - od gruchających gołębi po bekasy na skrzydle - dla prawdziwej sprawy.

Pohukiwanie gruchania, gruchanie: gołębie i gołębie

Być może wyróżniające się ptaki, które brzmią jak sowy, są członkami gospodarstwa domowego gołębi (razem z gołębiami), których wygodne pohuki i szmery zdecydowanie oddają hołd wielkookim ptakom drapieżnym.
Na przykład podstawowy dźwięk gołębicy żałobnej - rytmiczne pohukiwanie przypominające gruchanie - pozytywnie brzmi trochę sowiej, jednak przy odrobinie doświadczenia łatwo go rozróżnić.
Wśród wielu różnych głównych kandydatów do zamieszania jest prawdopodobnie gołąb pręgowany, gigantyczny krewny znanego gołębia z Zachodniego Wybrzeża, który wydaje pohukiwać tak głęboko, że można go pomylić nawet z sową rogatą, oprócz szarpanego gruchania białoskrzydły gołąb południowo-zachodni, nieco podobny do głosu meksykańskiej zauważonej sowy, która dzieli część jego odmienności.

Jak brzmi decyzja puszczyka?

Barred Owls mają specjalną nazwę pohukiwania 8-9, opisaną jako „Kto dla ciebie gotuje? Kto dla was wszystkich gotuje? ”

Ta nazwa ładnie nosi się w lesie i jest łatwa do naśladowania. Podczas zalotów, parki wykonują buntowniczy duet rechotów, pohukiwań, krakania i bulgotania.

Atak Barred Owl

Uważa się, że wszelkiego rodzaju sowy atakują ludzi, broniąc swoich młodszych, partnerów lub terytoriów.

Częste cele obejmują niczego nie podejrzewających biegaczy i pieszych wędrowców. Zazwyczaj ofiary uciekają bez szkody, a śmierć w wyniku ataków sów jest niezwykle rzadka.
Zasadniczo najbardziej przyciągającym uwagę czynnikiem u puszczyka jest sposób ich latania - może latać bezgłośnie przez gęsty las.

Wynika to ze specjalności ich piór. Jednak ta specjalność dodatkowo czyni puszczyka szkodliwymi dla ludzi. W rezultacie stają się bardzo agresywne, jeśli zostaną zaniepokojone.

Rozmowa godowa sowy przedawkowej

Zew godowy puszczyka jest słyszalny, gdy są dojrzałe i wymagają reprodukcji.

Sowa pręgowana vs płomykówka

Cicho unosząc się między krzakami na wyżynach i bagnach Florydy, pierzaste stworzenie siada na wydziale i pohuka: „Kto dla was gotuje, kto gotuje dla was wszystkich?”

Siada na dzień na grzędę. Jego ogromne brązowe oczy zamykają się, gdy zasypia. Z biało-brązowych pionowych pasków na jego piersi nazywany jest puszką.
Nie jest największą z sów i jest ostrożny, aby nie przekroczyć tej, która jest. Cały czas czuwa nad swoim drapieżnikiem, miłą rogatą sową.

Gdy zapada noc, robi się głodny. Zaczyna rozważać miejsce do polowania na gryzonie lub małe ptaki.

Jeśli pierwotna przestrzeń nie działa, będzie szukał ryb, płazów lub gadów jako substytutu.

Czując się w międzyczasie chroniony, ale potrzebuje znaleźć nowe miejsce do polowania na noc, rozpościera skrzydła z ich pierzastymi sugestiami i cicho odlatuje.
W pobliskiej stodole jeszcze jeden badacz spokojnie skanuje obiekt w poszukiwaniu niczego niepodejrzewających myszy, aby wyjść z ukrycia na noc.

Jej ogromna biała twarz lśni jak księżyc; ukrywa się w cieniu, więc jej brązowe pióra na skrzydłach nie zamierzają jej zdradzić.

Płomykówka natychmiast zauważa ruch. Nietoperz, nieco bardziej niż mysz, wyszedł na noc.

Dla sowy to niezwykłe odkrycie. Przygotowuje się do polowania. Sowa rozpościera swoje długie, zaokrąglone skrzydła, które rozciągają się na 4 palce i nurkuje za nietoperzem.

Pożytecznie, ponownie przynosi nietoperza do swojego gniazda. Skrupulatnie robiła to gniazdo, szarpiąc swoje osobiste wyrzucone granulki i formując kubek na swoje jaja.

Szybko prawdopodobnie będzie łapać i przechowywać posiłki dla siebie w okresie lęgowym. Na razie może swobodnie polować w nocy.
Choć ich imiona są ze sobą spokrewnione, zwykle mają pewne cechy wspólne, sowy pręgowane i płomykówki to zupełnie inne ptaki.

Każde gniazdo w ciągu dnia i polowanie w nocy poluje na małe gryzonie i nie wędruje.
Mimo to puszczyk żyje i poluje na dodatkowych terenach leśnych, zaś płomykówka mieszka w poprzednich budynkach przypominających stodoły i silosy i poluje na terenach otwartych, przypominających pola i bagna.

Puszczyk, choć nie jest największą sową, pozostaje większy od płomykówki.
Puszczyk osiąga rozmiar od około 1½ do 2 palców, rozpiętość skrzydeł od trzech do 3½ palców i wagę od około 2 do trzech kilogramów.

Mniejsza płomykówka ma rozmiar od 1 do 1,5 palca, rozpiętość skrzydeł od czterech do pięciu palców i waży od 1 do 1,5 kg.

Oprócz tego, że są drapieżnikami i sowami, każde z tych niewiarygodnych stworzeń można również odkryć na całej Florydzie i Ameryce i są one bardzo ważne dla ekosystemu świata.

Najnowszy ambasador-rezydent Konserwatorium Barred owl! Możesz zobaczyć tę sowę na wystawie w naszym pawilonie widokowym von Arx Wildlife w naszym Nature Heart!

Conservancy ma szczęście, że wysłannik puchacza jest wystawiony w naszym pawilonie widokowym von Arx Wildlife!

Aby spełnić wymagania naszego nowego ambasadora-rezydenta i dowiedzieć się więcej o rodzimych drapieżnikach tutaj, w południowo-zachodniej Florydzie, przyjdź do naszego Nature Heart!

Obejrzyj wideo: Samogłoski czy spółgłoski? (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send