Rodziny ptaków

Sowa śnieżna - ptak | Rozmiar | Zabawne fakty | Adaptacja | Niemowlę

Pin
Send
Share
Send
Send


Sowa śnieżna, nazwa naukowa Bubo scandiacus, zwana także wielką białą sową lub sową polarną, jest jednym z najbardziej charakterystycznych gatunków kur na naszej planecie.

Śnieżna sowa

Chociaż nie znajdziesz ich we wszystkich obszarach Arktyki - nie istnieją na Svalbardzie z powodu braku lemingów - sowy śnieżne są widoczne na obszarach polarnych Eurazji i Ameryki Północnej i są możliwym klientem podczas rejsów na Grenlandii .

Dwumianowy tytuł gatunku „scandiacus” pochodzi ze Skandynawii, ponieważ jest to miejsce, w którym kura została znaleziona po raz pierwszy.

Sowa śnieżna jest oficjalną kurą w Quebecu i jest obowiązkowa dla wielu obserwatorów kur i przyrodników.

Sowa śnieżna: kolorystyka, rozpiętość skrzydeł, rozmiar

Sowa śnieżna słynie z oszałamiającego białego upierzenia i zaskakująco żółtych oczu. Sowy (młode sowy) wykluwają się na biało.

Ich pierwsze upierzenie jest ciemnoszare i cętkowane, aby zapewnić kamuflaż, podczas gdy nadal znajdują się w gnieździe. W miarę starzenia się zaczynają rozwijać swoje charakterystyczne białe upierzenie.

Dorosłe samce są przeważnie białe, ale ich skrzydełka mogą mieć ciemne zabarwienie.

Kobiece sowy śnieżne mają dodatkowo cętkowany wygląd, który zapewnia kamuflaż do gniazdowania na dnie, a ponadto są większe niż samce.

Ich dziób i szpony są czarne. Oczy sowy śnieżnej są proporcjonalnie mniejsze niż oczy większości sów. Ponadto nie mogą przenosić oczu, więc po odwróceniu głowy wydają się okrągłe.

Podobnie jak wszystkie sowy, sowy śnieżne mają naprawdę wszechstronną szyję, która może obracać się około 270 poziomów. Ich rozpiętość skrzydeł wynosi 1,2 - 1,5 metra (4-5 palców), zwykle mają około 0,6 metra wysokości (2 palce).

Okrutne siedlisko sowy śnieżnej w tundrze

Tundra, obejmująca północne obszary Kanady, Alaski, Europy i Rosji, jest siedliskiem zwykle odkrywanym na północ od 71,2 poziomu szerokości geograficznej.

Okolica jest chłodna i sucha, a zaczyna się tam, gdzie kończą się obszary leśne tajgi.

Na tundrze nie rozwija się drewno, jednak siedlisko jest bogate w trawę, zioła, mech, porosty i niskie krzewy. Dno jest kamieniste i wyczerpujące wieczną zmarzliną.

Sowa śnieżna dzieli to ekstremalne środowisko z wieloma gatunkami, takimi jak lis polarny (Vulpes lagopus), zając polarny (Lepus arcticus), renifer (Rangifer tarandus) i niedźwiedź polarny (Ursus maritimus), by nazwać kilka z nich.

Nie całkiem wieczorna sowa

Ponieważ sowa śnieżna żyje w przeważnie bezdrzewnym otoczeniu, zazwyczaj spoczywa na dnie lub na czystych żerdziach, odpowiadających kopcom skał.

Na terenach zasiedlonych można zobaczyć sowy śnieżne przysiadające na ogrodzeniach i budynkach. Większość z nas wie, że sowy są nocne (żywe wieczorem), jednak sowa śnieżna jest zdecydowanie dzienna (żywa przez cały dzień).

Co więcej, są zmierzchowe, co sugeruje, że są najbardziej żywe o świcie i wieczorem.

Samotny wilk świata ptaków

Sowy śnieżne są samotnikami poza sezonem lęgowym, kiedy samiec pomaga w gniazdowaniu i odchowie piskląt.

Choć są koczowniczymi, sowy śnieżne rozwiną się w ekstremalnie terytorialne w okresie lęgowym i lęgowym.

Agresywnie odpychają intruzów lub inne drapieżniki, które zagrażają ich jajom lub pisklętom.

Sowy śnieżne rozmnażają się w Could i czerwcu, a pisklęta można zobaczyć w lipcu i sierpniu. Wyłącznie samica siedzi na jajach, a samiec dostarcza jej posiłki, podczas gdy ona wysiaduje.

Po wykluciu piskląt sowy śnieżnej samiec ponownie przynosi do gniazda posiłki, a samica karmi pisklęta.

Pisklęta mogą być pod opieką matki i ojca przez pierwsze 5 lub 6 tygodni, podczas gdy rozwijają upierzenie i uczą się latać i polować.

Cecha obserwująca i czekająca podczas poszukiwań sowy śnieżnej

Jak wszystkie ptaki drapieżne, sowa śnieżna jest udanym myśliwym.

Obszary arktycznej tundry są zamieszkane przez płodne i przysłowiowe gryzonie, leming (Lemmus lemmus) oraz rozprzestrzenianie się różnych małych gryzoni, odpowiadających nornicom i myszom.

Są one podstawą planu redukcji wagi sowy śnieżnej. Większe gadżety zdobyczy uosabiają pardwa (Lagopus, kura podobna do cietrzewia), zające (Lepus), króliki (Lagomorpha) oraz liczne gatunki gęsi i gęsi.

Patrzenie kończy się podejściem typu „patrz i czekaj”. Sowy śnieżne siadają na co dzień i wykorzystują swoje niezwykle dostrojone słuchanie, wyobraźnię i przewidywanie, aby znaleźć zdobycz.

Ich słuchanie jest tak dobre, że słyszą nawet zdobycz przenoszącą się pod śnieg. Uszy sowy śnieżnej są asymetrycznie umieszczone na głowie, aby pomóc w precyzyjnym określeniu źródła dźwięków.

Pióra sowy śnieżnej są bardzo wygodne, co pomaga wyciszyć odgłos ich metody podczas poszukiwań.

Sowa śnieżna arktyczne adaptacje

Arktyczna tundra to surowe otoczenie, jednak sowa śnieżna jest skutecznie przystosowana do przetrwania i rozwoju w chłodnym środowisku.

Są dość okrągłe, co pomaga im zachować ciepło ciała, zwykle mają grube upierzenie.

Większość ptaków ma nagie nogi, jednak sowa śnieżna ma pióra maskujące nogi i palce, aby dodatkowo izolować ją od chłodu.

Jego obfita sierść sprawia, że ​​jest jednym z najcięższych członków gospodarstwa domowego sów, z dorosłymi ważącymi około 1 kg (cztery kilogramy).

W ramach podejścia do przetrwania w tych trudnych warunkach sowy śnieżne zużywają równie mało energii, co kluczowe.

Loty są krótkie i nisko na dnie, zwykle czekają na ofiarę, zamiast latać i patrzeć.

Ptak nie może się doczekać śnieżnych sów

W przeciwieństwie do większości ptaków drapieżnych z cieplejszych terenów, sowy śnieżne są koczowniczymi. Nie zmieniają się każdego dnia, ponieważ ich zdobycz będzie dość rzadka i sezonowa.

Przez całą zimę na półkuli północnej podróżowali aż do Szkocji. Sowy śnieżne są żywe przez cały dzień i lubią klimat suchy, z niewielkim wiatrem.

Takie drapieżne ptaki mają wspólne miejsca, w których grzędują i skanują w poszukiwaniu zdobyczy, więc szukaj sów śnieżnych w nadmiernych obszarach, takich jak kopce, budynki i płoty.

Sowy śnieżne zwykle nie grzęzną w drewnie. Są wyjątkowo żywe i obfite przez całe lato na półkuli północnej, kiedy ich ofiara się rozmnaża.

Fakty o sowie śnieżnej

Tradycyjnie podróże ptaków w kierunku południowym (na zewnątrz są regularnie zmieniane) mniej więcej co 4 lata. Nazywa się to przerwaniem.

Jednak z wielu powodów, nie wszystkie zrozumiałe, śniegowce zazwyczaj „zakłócały” dodatkowo, a kilka z nich przewiduje jeszcze 12 miesięcy na obserwacje na południu.
Wiele ptaków drapieżnych całkowicie połyka zdobycz. Trawią mięso, a następnie zwracają kości i sierść w postaci granulek.

Naukowcy mogą wykorzystać te granulki, aby poznać szczegóły dotyczące planu redukcji wagi sowy i nawyków poszukiwań.

Sowa śnieżna jest uwzględniana przez IUCN (Światowa Unia Ochrony Przyrody).

Sowy śnieżne odgrywają ważną rolę w kontrolowaniu liczby gryzoni w otoczeniu arktycznej tundry. Jedna sowa śnieżna może zjeść nawet 1600 gryzoni w ciągu 12 miesięcy.

Filmy o Harrym Potterze były obciążone nagłym wzrostem zainteresowania sów śnieżnych jako zwierząt domowych.

Niemniej jednak te ptaki są masywne, krzepkie i silnie żują. Spowodowało to opuszczenie wielu sów śnieżnych w obiektach dla zwierząt na całym świecie.

Włosie na dziobach pomaga im wyczuć bliskość przedmiotów. Dziób (prawie wyłożony piórami na twarzy) jest haczykowaty i używany do chwytania zdobyczy i rozdzierania mięsa.

Potrzebując izolacji od temperatur arktycznych, sowy śnieżne mają dość dużo piór. To czyni je jednym z wielu najcięższych gatunków sów w Ameryce Północnej.

Palce mają podszyte piórami, jak puszyste kapcie. Zapewnia to wystarczającą izolację na chłodną, ​​lokalną pogodę w Arktyce.

Całkowicie połykają małą zdobycz. Sowy śnieżne zjadają sporo posiłków razem z lemingami, zającami polarnymi, myszami, gęsiami i ptakami morskimi.
Samice pozostają z młodszymi, samce niosą posiłki, po czym samice karmią je sówkami.

Ich rozpiętość skrzydeł wynosi 4-5 palców na wspólnych. Te niezwykle skuteczne skrzydła pomagają im cicho podkraść się lub przyspieszyć ściganie ofiary.

Samce sów śnieżnych są praktycznie całkowicie białe, podczas gdy samice są białe z ciemnymi pręgami w każdym innym przypadku z białym upierzeniem.

Arktyczne lato zmusza sowy śnieżne do polowania w świetle dziennym. W przeciwieństwie do większości sów nocnych, sowy śnieżne są dzienne.

Co zrobić, gdy zobaczysz sowę śnieżną?

Obejrzyj wideo: 10 Wymarłych zwierząt, które ludzie uważają za wciąż żywe (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send