Rodziny ptaków

Sieweczka rzeczna - wprowadzenie

Pin
Send
Share
Send
Send


Kwiaty o małych skrzydłach są ptakami gniazdującymi orzełki i zwykle mają dwa parasole. Sieweczka obrączkowana migrowała z Australii na Syberię, mogła spokojnie gniazdować bez drapieżników w pobliżu. Jednak teraz są hodowani w Australii i regularnie muszą chronić swoje obozy przed intruzami.

Sieweczka rzeczna

Sieweczka rzeczna, ptak pospolity z licznych gatunków przybrzeżnych rodziny Charadriidae (z rzędu Charadoriforms). Istnieje około trzech tuzinów gatunków siewek o długości od 15 do 30 cm (6 do 12 cali), z długimi skrzydłami, średnio długimi nogami, krótkimi szyjami i prostymi dziobami, które są mniejsze od ich głów.

Czasami 3-4 jaja są składane na 24 godziny, czasami z wylęgiem na co najmniej 48 godzin na ostatnie jajko. Okres inkubacji wynosi 25-5 dni, ale jaja są inkubowane przez 55-62 dni. Niemowlę opuszcza gniazdo prawie natychmiast, a niektóre młode opuszczają gniazdo, zanim się wyklują.

Jednak te pospolite sieweczki obrączkowane zaakceptowały płaskie dachy jako odpowiednie miejsce lęgowe, ponieważ są one ogólnie bezpieczne przed ludźmi i ofiarami. Jaja wykluwają się za około 28 dni. Podróżni mają skrzydła, ale wbrew powszechnemu przekonaniu nie są toksyczne.

Powszechna nazwa „czajka” również pochodzi od stylu samolotu. Wspólnym rzeczownikiem grupy czajek jest „oszukiwanie”; Wywodzi się z pomysłu, że czajki były oszukańcze i zdradzieckie.

Czajka północna (Vanellus vanellus), znana również jako pewit lub pewit, tut lub tu-it, zielona siewka lub (w Wielkiej Brytanii i Irlandii) tylko lewostronna, jest ptakiem z rodziny docierających. Jest to powszechne we współczesnej Eurazji.

Inni migrują dalej na południe do Francji lub Hiszpanii. Czajki spędzone w północnej Europie w okresie lęgowym można spędzać zimą w Wielkiej Brytanii, więc w Wielkiej Brytanii będzie można je podziwiać przez cały rok.

Sieweczka obrożna lub obrączkowana (Charadrius hiaticula) to mała siewka, która rozmnaża się w arktycznej Eurazji. Nazwa Charadrius Janus to wczesne łacińskie słowo oznaczające żółtego ptaka opisanego w Wulgaty z IV wieku. Jest to ptak znaleziony w starożytnym greckim Khadadrios, który występuje w dolinach i dolinach rzek (Khadra, „dolina”) od tej samej łaciny Hiaticula, a greckie słowo ma to samo znaczenie, hitas, „pęknięcia” i - kola do „ zamieszkany ”(cholera,„ mieszkanie ”). Dla ").

Opis

Dorośli mają 17-19,5 cm długości, 35-41 cm (14-16 cali) w prawo. Mają szaro-brązowe plecy i skrzydła, biały brzuch i czarną szyję z białą szyją. Mają brązową czapkę, białe czoło, czarną maskę wokół oczu i mały pomarańczowo-czarny dziób.

Nogi są pomarańczowe, a tylko zewnętrzne dwa palce są nieco mniejsze, ale jest też niewielka błonia złożona z trzech palców i nieznacznie wąska obwódka na sutkach w porównaniu do bardzo podobnej siewki półpełnej; Wcześniej był zaliczany do obecnego gatunku. Młode sieweczki obrączkowane są bardziej kolorowe niż starsze, często z niekompletnymi szaro-brązowymi opaskami na sutkach, ciemniejszymi falami i bladożółtawoszarymi nogami.

Gatunki te różnią się od braku małej sieweczki nerpy, wzoru głowy i wyraźnego żółtego I-ringa w kolorze nogi.

Hodowla, zasięg i siedlisko

Siedliska lęgowe sieweczki zwyczajnej to otwarte tereny plaż lub mieszkań w całej północnej Eurazji oraz w Arktyce na północny wschód Kanady. Niektóre ptaki rozmnażają się w pomieszczeniach, aw Europie Zachodniej gniazdują na południu, podobnie jak w północnej Francji. Gniazdują na otwartym terenie z niewielkim lub zerowym wzrostem roślin.

Jeśli potencjalny drapieżnik zbliży się do gniazda, dorosły odsunie się od złomu, aby zwabić wejście i zawiesić złamane skrzydła. Kiedy dotrze daleko od gniazda intruza, rozpylacz odlatuje.

Pierścienie pospolite są napędzane i zimują na południowym wybrzeżu Afryki. Norwegia, Geo-Investigators ujawnili, że dorosłe ptaki lęgowe migrują do Afryki Zachodniej. Wiele ptaków w Wielkiej Brytanii i północnej Francji żyje przez cały rok.

Ptaki te żywią się plażami, równinami pływowymi i polami, zwykle z widzenia orgi. Zjadają owady, skorupiaki i robaki.

Obejrzyj wideo: Leśny budzik - Pustułka (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send