Rodziny ptaków

Cape Petrel (podpis Daption) Bird Profile

Pin
Send
Share
Send
Send


Cape petrel, nazwa naukowa, Daption capense, znany również jako Cape Pigeon, Pintado Petrel lub Cape Fulmer, pospolity ptak morski na Oceanie Południowym z rodziny Procellariidae. Jest jedynym przedstawicielem gatunku adaptacyjnego i kojarzony jest z petrelami fulmarami i petrelami olbrzymimi. Są to niezwykle pospolite ptaki morskie, których populacja szacowana jest na 20 milionów.

Cape Petrel Opis

Cape Petrel to wyjątkowo wyglądający petrel. Jest biały z czarną głową i szyją oraz czarnym brzuchem, piersią i czarną obwódką na bieliźnie. Jego tył i górna część są czarno-białe, z czarnym paskiem jak ogon. W pełni rozwinięte skrzydła mają 86 cm (34 cale) długości i 39 cm (15 cali) długości.

Zachowanie

Dieta

Dieta Cape Petrels to 5% skorupiaków, a także ryb i kalmarów. Kryl to ich ulubione skorupiaki, które zdobywają chwytając powierzchnie, opadając na podłogę i przycinając je. Są również znani z podążania za statkami i zjadania jadalnych odpadów i tusz wyrzucanych za burtę. Są agresywne i konkurencyjne nawet podczas opryskiwania i rozpryskują swoje oleje żołądkowe na swoim własnym gatunku.

Hodowla

Są domem dla kolonialnych ptaków i klifów lub około kilometra nad poziomem morza. Mają mniejsze kolonie niż inne petrele. Ich gniazda są wykonane ze żwiru i są umieszczane pod zwisającym kamieniem w celu ochrony lub w klatce.

W listopadzie składają czyste, białe jajo, które jest wysiadywane przez 45 dni przez obie płcie. Jajko ma zwykle wymiary 53 na 38 milimetrów (2,1 cala na 1,5 cala), podobnie jak większość innych foluszy.

Specyfika będzie dotyczyła polowań na jajka i niemowlęta Petrela. Po wykluciu lęg jest pieczony przez 10 dni do czasu termoregulacji, po czym oboje rodzice pomagają w karmieniu. Dzieci przysięgają po kolejnych 45 dniach w okolicach marca.

Zakres i siedlisko

W okresie lęgowym Cape Petrels żeruje wokół szelfu Antarktydy, a zimą rozprzestrzenia się dalej na północ, na wyspy Angoli i Galapagos.

Rozmnażają się na wielu wyspach i wyspach subkontynentalnych Antarktydy, niektóre rozciągają się na Wyspy Auckland, Wyspy Chatham i wyspę Campbell. Ich główne obszary lęgowe znajdowały się na Półwyspie Międzyatlantyckim, Georgii Południowej, Wyspach Balleny'ego, Wyspach Kerogelin i wyspach Morza Scotia.

Ochrona

Przylądek Petrel ma 146 000 000 km2 (56 370 915 mil kwadratowych), a według szacunków z 2009 r. Liczba dorosłych ptaków wynosi 2 miliony. W rezultacie IUCN określa je jako najmniejsze z obaw.

Obejrzyj wideo: Cape petrel Daption capense flock (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send