Rodziny ptaków

Southern Giant Petrel (Macronectes giganteus) Profil

Pin
Send
Share
Send
Send


Southern Giant Petrel, nazwa naukowa Macronectes giganteus, znany również jako Antarctic Giant Petrel, Giant Fulmer, Stinky i Stinkpot, to ogromny ptak morski na Oceanie Południowym.

Jego rozmieszczenie podobnie pokrywa się w znacznym stopniu z Gigantycznym Petrelem na północy, chociaż jako całość jest skupiony nieco dalej na południe. Dorosłe osobniki dwóch gatunków można rozróżnić po kolorze czubka dzioba: zielonym na południu i czerwonym na północy.

Opis Southern Giant Petrel

Petrel olbrzymi i jego siostrzane gatunki są największymi przedstawicielami Pseillaridae. Gigantyczny petrel na południu mierzy od 86 do 99 cm (34-39 cali) ze skrzydłami o długości od 185 do 205 centymetrów (73-81 cali).

Zgodnie z regułą Bergmana, zarówno południowy petrel olbrzymi, jak i północny petrel olbrzymi różnią się znacznie pod względem wielkości, przy czym południowe kolonie mają większą średnią niż kolonia północna.

Ze względu na zmienność na dużą skalę trudno jest określić, który gatunek jest większy, ale kolonie o największej budowie ciała Petrela olbrzymiego są średnio nieco większe, zarówno pod względem masy, jak i wymiarów liniowych, niż największe z północnych płatków olbrzymów .

Masa ciała petrela olbrzyma z południa może wynosić od 2,3 do 5,6 kg (5,1-12,3 funta), czyli jest większa niż przeciętnych samic samców. Najwyższa średnia waga petrela olbrzymiego pochodzi z wyspy Macquarie, gdzie 20 samców ważyło średnio 8,5 kg (1,8 funta), a 20 samic średnio 6,2 kg (1,8 funta). Na Południowych Orkadach, 6 mężczyzn ważyło średnio 9,5 kg (1,8 funta), a 5 kobiet ważyło średnio 8,5 funta (4,5 funta).

Z kolei w Patagonii 15 mężczyzn średnio 3,5 kg (7,7 funta) i 21 kobiet średnio 2,5 kg (5,5 funta). Jednak inne badanie z Patagonii wykazało, że 26 mężczyzn miało średnią wagę 1,2 kg (1,8 funta), a 27 kobiet średnio 7,7 kg (1,2 funta).

Southern Giant Petrel ma bardzo duży żółty dziób z zieloną końcówką i szaro-brązowymi nogami. Istnieją dwa oddzielne kształty, ciemny jest podobny do północnego petrela olbrzymiego, a bardziej charakterystyczny jest forma jasna.

Górna pierś, głowa i szyja petrela olbrzyma z południa są jasne w ciemnym oplocie, a pióro stało się brązowe, a górna krawędź jego gałęzi znajduje się poniżej wewnętrznej, jak na przykład światło.

Jasna forma jest rzadka i absolutnie wyraźna, a poza tym całkowicie biała ma jasne czarne plamy. Jako nastolatka ciemna forma zaczyna się z wiekiem, z bardziej subtelnymi brązami i pałacami.

Oba płatki potworów mają mocne nogi i mogą skutecznie obracać się na ziemi. Wreszcie w samolocie gatunek ten ma nieco garbaty wygląd.

Petrel olbrzymi, podobnie jak wszystkie przedstawicielki formowatych, ma również cechy, które odróżniają go od innych ptaków. Po pierwsze, mają kanały nosowe zwane nasource, które są powiązane z powyższym rachunkiem. Otwory na nos płatków znajdują się u góry dzioba. Rachunki wszystkich Procellariiformes są również charakterystyczne, ponieważ są podzielone na siedem do dziewięciu rogowych płyt.

Wytwarzają olej żołądkowy złożony z estrów woskowych i trójglicerydów, który jest przechowywany w prowentriculus. Może być rozpylany z pyska jako ochrona przed drapieżnikami i jest używany jako źródło bogatego w energię pokarmu dla szczurów i dorosłych podczas długich lotów.

Mają gruczoł solny w górnej części przewodów nosowych, który pomaga im usunąć sól z krwi; Sole te, głównie chlorek sodu, są pobieraną przez nie wodą morską i obfitością wody morskiej, którą nasączają; Wydobywa gęsty roztwór soli z przewodów nosowych.

Reprodukcja

Gigantyczny potwór z Południa osiągnął dojrzałość płciową w wieku sześciu lub siedmiu lat; Jednak średni wiek pierwszej hodowli wynosi dziesięć lat.

W październiku rozpoczyna się okres lęgowy. Jego gniazdo to kopiec mchu, trawy i kamienia z zagłębieniem pośrodku, leżący na gołej lub trawiastej ziemi. Odpoczywali, nie licząc Falklandów. Kolonie powstały tam, gdzie były znacznie większe.

Sterylne białe jajo o wymiarach 103 na 70 milimetrów (4,1 na 2,8 cala) jest składane na 55-66 dni, gdzie zawsze jest chronione przez co najmniej jednego z rodziców. Kiedy rodzi się białe pisklę, jest ono wysiadywane przez dwa do trzech tygodni i rozprzestrzenia się w ciągu 104 dni 132 dni.

Wychowanie

Te petrele będą karmić ryby, kryl, kalmary, podroby i odpady z łodzi na wodach przybrzeżnych i równinnych, gdzie często podążają za statkami liniowymi i wycieczkowymi. W przeciwieństwie do większości innych procelariforum, ten ptak zjada Carrion. Petrel olbrzymi to wyjątkowo agresywne drapieżniki, które zabijają inne ptaki morskie (zwykle szczury pingwiny, chore lub zranione dorosłe pingwiny i inne ptaki morskie).

Stwierdzono również, że żeruje na dorosłym głuptasie australijskim, chwytając go pod wodą. Wykazano również, że ptaki te mają żółte nosy i są zanurzone w albatrosach czarnobrewych. Mężczyźni wykluczają żony z ich martwych ciał.

Populacja

Zasięg tego ptaka jest bardzo duży, ponieważ rozciąga się od Antarktydy po Chile, Afrykę i Australię oraz regiony przybrzeżne, a jego zasięg występowania wynosi 36 000 000 km 2 (14 000 000 mil kwadratowych). Lęguje się na licznych wyspach na całym Oceanie Południowym.

Zaludnione wyspy obejmują Falklandy, Georgia Południowa, Orkady Południowe, Wyspy Staten, Szetlandy Południowe, Hard Island, Macquarie Island, Prince Edward Islands i Crozet Islands.

Diego Ramirez wraz z Isla Noor wraz z Terre Adele Cztery lokalizacje na kontynencie Antarktydy i na małych wyspach u wybrzeży Argentyny, w pobliżu prowincji Chubut. Kolonie odwiedzano przez cały rok.

Polowanie na zwierzęta

Szczury są wrażliwe na ssaki drapieżne, takie jak małe szczury. Nie są rozpoznawane jako zagrażające przez członków kolonii i mogą zabić wszystkie skorupy kolonii.

Zapisać

20A był dobrym rokiem dla gatunku, ponieważ IUCN podniósł go do stanu największego zaniepokojenia ze względu na bliskie zagrożenie. Ta obniżka wynikała z wyraźniejszego obrazu i dokładniejszych obliczeń.

Z ogólnych trendów populacyjnych wynika, że ​​w dekadzie 9 było 5,4 par, które pod koniec dekady spadły do ​​5, a następnie było ich 3, 5.

Falklandy i większość wysp Georgia Południowa wykazują wzrost od lat 80. W dekadzie ০re০s Terre Adei wykazał drastyczny spadek, ponieważ liczba par spadła z 5 par do 3-4 par.

Oficjalny trend generacji 10/3 został wymieniony przez BirdLife International z redukcją o 1% -9%, ale stwierdzono, że jest to liczba konserwatywna.

Opracowują, że w najlepszym przypadku jest to 17% wzrost, a najgorszy scenariusz to 7,2% spadek.

Główne zagrożenia dla zdrowia tego gatunku zaczynają się od długotrwałych połowów i ogólnych przypadkowych zgonów spowodowanych połowami trolli w pobliżu Falklandów.

Między 2 a 5, 6 zginęło podczas nielegalnych połowów w 3-4. Zmniejsza się również liczba słoni morskich, które są ważnym źródłem pożywienia jako padlina. Niekorzystny wpływ na te ptaki wywarło również niepokojenie człowieka.

Został rozmieszczony w CMS Załącznik II i ACAP Załącznik I w celu zapewnienia nieprzerwanego przetrwania tego ptaka. Wiele wysp, z których się wywodzi, to archiwa przyrody, a wyspy Gough i Macquarie to fascynujący widok.

Obserwacje są prowadzone w Georgii Południowej, na wyspie Marion, na wyspach Crozeta, Terre Adley i na wyspach Macquarie. W ciągu ostatniej dekady przeprowadzono dwa spisy powszechne wyspy Gough.

Zaproponowano ciągłe monitorowanie i badania w głównych miejscach rozrodu, a także badania dotyczące przemieszczania się i migracji. Wreszcie, dalsze rozpowszechnianie „systemu łagodzenia skutków najlepszych praktyk” poprzez istniejące procedury określone w CCAMLR, CMS i FAO.

Obejrzyj wideo: Southern Giant Petrel Macronectes giganteus.Punta del Este-Uruguay-21-7-12-ASilveira (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send