Rodziny ptaków

Tufted Puffin - Dieta | Siedlisko | Żywotność | Adaptacje

Pin
Send
Share
Send
Send


Maskonur czernica to morze otwartych wód, wysp i przybrzeżnych zbiorników wodnych na północnym Pacyfiku. Jest większy i wyraźny w wyglądzie w porównaniu z innymi gatunkami maskonurów. Ten maskonur o ciemnym ciele można zobaczyć na wyspach u wybrzeży północnego Pacyfiku, gdzie można go zobaczyć siedzącego na skale prosto w górę.

Tufted Puffin to średniej wielkości, krępy ptak o ciemnym cieniu z zaokrągloną głową. Wszystkie czarne z wyjątkiem białej, dorosłej twarzy hodowcy. Kępki maskonury 36-41 cm; 773 gramów; Rozpiętość skrzydeł 64-66 cm. Duży czerwony dziób w kształcie papugi, ściśnięty na końcu, od podstawowej jednej trzeciej żółtego do zielonkawej szczęki. Siedlisko maskonura kępek, zachowanie, dieta, schemat migracji, stan ochrony i gniazdowanie.

Maskonur czubaty (znany również jako maskonur czubaty) jest stosunkowo licznym, średniej wielkości, pelagicznym ptakiem morskim z rodziny Auke (Alcidae) występującym na całym północnym Pacyfiku. Jest to jeden z trzech gatunków maskonurów, który wytwarza rodzaj fraktuli i jest łatwo rozpoznawalny po grubych czerwonych dziobach i żółtych kępkach.

Opis

Maskonury czerpakowe mają około 35 cm długości i są mniej więcej tego samego rozmiaru co skrzydła i ważą około trzech czwartych (1,6 funta) na kilogram, co czyni je największym ze wszystkich maskonurów. Ptaki z zachodniego Pacyfiku są nieco większe niż na wschodnim Pacyfiku, a samce są nieco większe niż samice.

Są to przeważnie białe, czarne, z łatami na twarzy, a inne gatunki maskonurów zwykle mają gęsty dziób, który jest przeważnie żółty, a czasami czerwony z zielonymi znaczeniami. Ich najbardziej charakterystyczną cechą i nazwą są kępki koloru żółtego (łac. Siri), które pojawiają się corocznie na ptakach obu płci wraz z nadejściem letniego sezonu lęgowego. Ich stopy stają się jaskrawoczerwone, a latem ich twarze stają się jaskrawo białe. W okresie karmienia kępki są słodowane, a upierzenie, kawałki i nogi tracą większość blasku.

Spośród innych alcidów skrzydła są stosunkowo krótkie, przystosowane do nurkowania, pływania pod wodą i łapania zdobyczy zamiast szybowania, w czym nie potrafią. W rezultacie ich grube, ciemne, bogate w mioglobinę mięśnie sutków szybko i estetycznie dostosowują się do kadencji napiętych skrzydeł, którą mogą utrzymywać przez długi czas.

Młode maskonury są podobne do tych u dorosłych dorosłych zimą, ale mają szaro-brązowe piersi, białe odcienie na brzuchu i płytki, żółtawo-brązowy dziób.

Dystrybucja i zakwaterowanie

Od Kolumbii Brytyjskiej po południowo-wschodnią Alaskę i Wyspy Aleuckie, Kamczatkę, Wyspy Kurylskie i Morze Ochockie maskonury czubate tworzą gęste kolonie lęgowe w okresie letnim.

Chociaż dzielą pewne siedlisko z rogatymi maskonurami (F. corniculata), zasięg maskonurów czernic jest zwykle do przodu. Wiadomo było, że to niewielka liczba gniazd z południowej Kalifornii na południe od północnych Wysp Normandzkich, ale ostatnio potwierdzono, że znajdują się na Wyspach Normandzkich. Było w

Maskonury czubate zwykle wybierają wyspy lub strumienie, które są stosunkowo dostępne dla myśliwych, w pobliżu wód produkcyjnych i na tyle duże, że można je z powodzeniem przenosić w powietrzu. Idealne siedlisko jest strome, ale ze stosunkowo miękkimi warstwami gleby i trawą tworzącą norę.

W okresie karmienia zimą spędzają prawie cały czas w pobliżu morza, rozciągając się na Pacyfik i południe do Japonii i Kalifornii.

Zachowanie

Hodowla

Lęgi odbywają się na odosobnionych wyspach: ponad 20 000 par jest zarejestrowanych w jednej kolonii u wybrzeży Kolumbii Brytyjskiej. Gniazdo to zwykle pospolita stara kopalnia wykopana dziobami i stopami, ale czasami zamiast tego w kamieniu stosuje się rowek. Jest dobrze podszyty roślinami i piórami. Zaloty odbywają się przez Skype, Strutting i Billing. Zwykle jedno jajko jest składane jednego czerwca i gotowane przez oboje rodziców przez około 45 dni. Owocniki opuszczają gniazdo w ciągu 40 do 55 dni.

Dieta

Maskonury czernicowe żywią się różnymi rybami i morskimi sygnałami elektronicznymi, które wychwytują, nurkując z powierzchni. Jednak ich dieta różni się znacznie w zależności od wieku i lokalizacji. Dorosłe maskonury polują głównie na bezkręgowce, zwłaszcza kalmary i kryl.

W koloniach przybrzeżnych gniazdowanie jest głównie karmione przez ryby skalne i sandlainy, ale gniazda w koloniach sąsiadujących z siedliskiem pelagicznym bardziej polegają na bezkręgowcach. Ryby denne są do pewnego stopnia zjadane przez większość gniazd, co sugeruje, że maskonury żywią się do pewnego stopnia na dnie oceanu.

Strefy karmienia znajdują się daleko poza obszarami gniazdowania. Maskonury mogą przechowywać dużą liczbę małych ryb w rachunkach i przenosić je na półki.

Ochrona

Opracowano wiele zasad, aby spróbować ratować ryby i ptaki przybrzeżne w Paget Sound. Departament Zasobów Naturalnych stanu Waszyngton (DNR) stworzył rezerwaty wodne wokół Wysp Smith i Minor Islands. Proponowany rezerwat wodny obejmował około 36 000 akrów (150 km) siedlisk na lądzie pływowym i dnie morskim.

Archipelagi te zapewniają nie tylko niezbędne siedliska dla ptaków morskich, takich jak maskonury morskie i ssaki morskie, ale także największe łoża łydek w całym Puget Sound w regionie. Ponadto rezerwat wyspy konserwatorskiej jest poza zasięgiem ludności, która mogłaby pomóc w rozrodzie ptaków morskich. Protection Island jest jedną z ostatnich dwóch kolonii maskonurów lęgowych w cieśninie maskonurów na tej wyspie i stanowi około 70% gniazda populacji maskonurów.

Obejrzyj wideo: Tufted Puffin Release at Cannon Beach, Oregon. (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send