Rodziny ptaków

Maskonur rogaty - rozmiar | Fakty | Siedlisko | Dieta | Dźwięk

Pin
Send
Share
Send
Send


Maskonur rogaty (Fracticula corniculata) to postać występująca na północnym Pacyfiku, w tym na Alasce, Syberii i na wybrzeżu Kolumbii Brytyjskiej. Jest to pelagiczny ptak morski pierwotnie nurkujący w poszukiwaniu ryb. Jest domem dla kolonii, często z innymi gatunkami.

Wygląda jak maskonur atlantycki, bliski krewny północnego Atlantyku, ale oddziela go czarny „róg” o czarnej skórze znajdujący się nad oczami występującymi u dorosłych ptaków.

Opis

U dojrzałych płciowo ptaków obserwuje się niedobór rogów tego młodego osobnika i jaskrawe romfotyczne okresy lęgowe

Wysokość dorosłych ptaków wynosi około 20 cm (8 cali), waga około 500 g (18 uncji), a skrzydła około 58 cm (23 cale). Maskonury rogate są monomorficzne (mężczyźni i kobiety mają ten sam kolor upierzenia).

Ptaki dojrzałe płciowo mają wystający nad oczami mały mięsisty czarny „róg”, od którego pochodzi nazwa zwyczajowa zwierzęcia - maskonur rogaty. Od tyłu do oka rozciąga się ciemny pasek. Biała część policzka z żółtym miąższem u nasady dzioba jest poplamiona.

Podobnie jak wiele innych ptaków morskich, maskonury rogate są również zacienione, aby ukryć się przed drapieżnikami, zarówno samolotami, jak i pod wodą. Części dolne (piersi, szyja, brzuch, boki i otwory wentylacyjne) są białe, podczas gdy części górne (płaszcz, szkaplerz, powieki, pierwotne, płytki i kupry) są czarne. Nogi i stopy są pomarańczowe.

Podobnie jak wiele innych ptaków morskich, upierzenie rogatego porfina jest wodoodporne, dzięki czemu toną i zapobiega szybkiej utracie ciepła. Jest to możliwe dzięki naturze jego piór i obecności wyspecjalizowanego gruczołu zwanego gruczołem uropygialnym w kręgach poniżej ogona. Wydziela lepki i hydrofobowy płyn, który maskonur rozlewa brodą na pióra i pozwala mu unosić się na wodzie.

W upierzeniu letnim (rozrodczym) zewnętrzne kretynowe warstwy dzioba - Rampotheca - powiększają się i zmieniają kolor na jasnożółty u nasady i ciemnopomarańczowy na końcu. Rozmiar i kolor Ramaphotheque pomaga przyciągnąć towarzystwo.

Pod koniec lata zrzucają się jasne zewnętrzne warstwy ramphoteki. Twarz wraca do szaro-czarnego koloru, z mniejszym, mniej jasnym dziobem, a nogi i stopy stają się blade, mięsiste. Ten etap jest określany jako upierzenie uchwytów.

Dziób rogaty maskonura, który jest większy niż u innych gatunków maskonurów, jest koloru czerwonego i żółtego u podstawy. Język i podniebienie mają małe kolce, które trzymają kilka ryb w dziobie, gdy kontynuuje polowanie. Na dziobie może pomieścić średnio dziesięć ryb;

Ta liczba może wzrosnąć do sześćdziesięciu. Rachunki maskonurów są również fluorescencyjne. Są one szczególnie używane do przyciągania partnera. Trumny zobaczą promień ultrafioletowy i pozwolą im dostrzec luminescencję na innym rachunku maskonura podczas pokazu zalotów.

Wygląd młodych ludzi

Napalony liść maskonura ma przydymione szare policzki, a także drobny gruby, trójkątny kształt i jest całkowicie czarny. Nogi opuszczające gniazdo są różowe lub szare, a dorosły jest niższy od dorosłego. Po raz pierwszy wiosną młode maskonury tracą szare plamy na twarzy i zaczynają wyglądać jak większe, eliminując skórę głowy, która utrzymuje ją w czarnej i trójkątnej formie. Skorpion przyjął swoją ewoluującą formę w wieku jednego roku i nadal rósł przez lata, osiągając jasny kolor w wieku pięciu lat, czyli punktu dojrzałości płciowej. W tym czasie maskonur osiąga dorosłe rozmiary i wagę.

Wokalizacja

Rogate maskonury emitują stosunkowo niewielką ilość hałasu. Te gardłowe słowa charakteryzują się chłodzeniem, rykiem lub krzykiem. Najpopularniejsze słowo maskonura jest zwykle zapisywane jako „R-R”, które po groźbie zwierzęcia przyspiesza, zmieniając się w „A-ga-kha-kha”. Te słowa są często tworzone przez dorosłych i podobnie używane do oszukiwania, określane jako „odległe słowo dyscypliny”.

Te słowa rzadko wypowiadane są na zewnątrz podczas rozrodu, a maskonury wydają się być stosunkowo spokojne w porównaniu z morzem. W okresie zbiegu słowa można skopiować jako „op-op-op-op-op”.

Dystrybucja i siedlisko

Maskonur rogaty jest stosunkowo powszechny w całym swoim zasięgu. Obejmuje cały północny Pacyfik, w tym Wyspy Szumagina, wybrzeże Syberii, Kamczatkę, Sachalin i Wyspy Kurylskie na Morzu Beringa. W Ameryce Północnej występuje na Alasce i na zachodnich wybrzeżach Kolumbii Brytyjskiej, Haida Gui i Wysp Aleuckich.

Maskonur próżniowy występuje również w pobliżu Morza Czukockiego, a zwłaszcza na wyspie Wrangell. Rzadko gatunek podróżował na południe wzdłuż wybrzeża Japonii, Oregonu i Kalifornii. Nie jest ptakiem wędrownym, choć żyje zimą, daleko na morzu, poza sezonem lęgowym.

Napalone maskonury żyją na stromych klifach i klifach W przeciwieństwie do innych maskonurów, kopią niewiele lub wcale starych maskonurów, preferując schronienie pod szczelinami skalnymi lub stosami skał jako schronienie i schronienie.

Zachowanie

Lot

Maskonury rogate to zwierzęta codzienne; Polują i są aktywni w ciągu dnia. W tym gatunku istnieją dwie główne metody samolotów. Pierwsza to skok na wycieczkę, aby nabrać prędkości, druga to szybkie przemieszczenie się nad brzeg wody w wyścigowy sposób, uzyskując prędkość potrzebną samolotowi. Napalone maskonury latają kompaktowo i lecą w dół, wyżej niż poziom morza. Bity skrzydeł są stałe, szybkie i regulowane.

Po wylądowaniu rogate maskonury przyjęły określoną postawę, aby udowodnić swoją niechęć do innych ptaków. Nogi są lekko rozstawione, a skrzydła rozpostarte nad głową przez około cztery sekundy. Pokazuje nieagresję maskonurów, dostosuje się w grupie.

Na lądzie

Większość maskonurów rogatych żyje i rozmnaża się w około 1000 par kolonii, chociaż znanych jest wiele dużych kolonii. Podczas konfliktu rogate maskonury obu płci zajmowały pozycje jako „szpary”, które utrzymywały szczyptę otwartą, nieco frustrowały język, a tylne pióra były strome.

Był używany jako groźny gest, zwłaszcza podczas walki między rywalami i lądowania w kolonii. Zagrożony ptak może się wycofać lub walczyć z innym.

Rogaty maskonur kroczy prosto, chwytając skrzydłami kamienną powierzchnię. Jego typowa pozycja biegowa jest wykonywana na glebie o małej gęstości, zwykle wokół dołka.

Na morzu

Maskonury rogate spędzają połowę czasu w wodzie. Reszta znajduje się głównie w pobliżu wody morskiej, gdzie są odprowadzane. Następnego ranka mogli spędzić noc na morzu, aby zapewnić sobie najlepsze miejsce do wędkowania.

Kolonie osiadały tylko w okresie lęgowym; Zimowe kofeiny rozprzestrzeniające się w małych grupach [maskonury poruszają się pod wodą tak szybko, że zamiast pływać można nazwać „lot zanurzonego nieba”.

Ich potężne skrzydła służą jako brodawki, a ich błoniaste nogi działają jak radary. Prasy wodne utrzymują przyczepność piór i utrzymują maskonura w aerodynamicznym kształcie. Nurkowanie dla ofiary trwa zwykle od 20 do 30 sekund. Maskonury mogą z łatwością pozostać pod wodą dłużej niż minutę.

Techniki żywieniowe i myśliwskie

Dorosłe maskonury rogate są dość powszechne w ich diecie, karmiąc ryby, małe bezkręgowce, skorupiaki, wieloszczety i kalmary. Żywią się również małymi algami i roślinami morskimi.

Podczas wędkowania maskonur rogaty może opadać na około 24 metry, chociaż większość szaleństw występuje na głębokości 15 metrów. Te maskonury zwykle polują o świcie i nurkują głową w kontakcie z wodą i zaczynają trzymać ławicę ryb lub potencjalnych drapieżników.

Gdy blizny ofiary opadną, maskonur pogrąża się w pościgu. Maskonury zwykle zaczynają żerować przed polowaniem w kolonii, a kilka małych ryb połyka, zanim można je umieścić w doniczkach. Nie pozwalają swoim ofiarom biegać od luki do luki, aby nie ryzykować utraty jedzenia.

Strefy łowieckie są zwykle zlokalizowane dość daleko od gniazda. Rogate maskonury powrócą z polowania z kilkoma małymi rybami, kałamarnicami lub skorupiakami w swoich specjalnościach. Różnorodność diet szczurów jest ograniczona, żywiąc się wyłącznie sandałami lub gromadnikami, głównie przez rodziców oddalonych od wybrzeża o jeden lub dwa kilometry. Ryby te są rozprowadzane przez rodziców od dwóch do sześciu razy dziennie.

W przeciwieństwie do wielu innych ptaków morskich, które stosują restrukturyzację, aby nakarmić swoje młode, rogaty porfina karmi nietknięte ryby, od dziobów po kurczaki. Oboje rodzice uczestniczyli w karmieniu i odchowie kurcząt.

Reprodukcja

Sezon lęgowy maskonurów rogatych przypada na okres od maja do września i zwykle rozpoczyna się w wieku od pięciu do siedmiu lat. Kort zaczyna się na wodzie, gdy maskonury i mężczyźni pływają ze sobą.

Pokaz samca podnosi się z wody, szyja jest rozciągnięta, głowa otwiera i zamyka dziób, podczas gdy głowa się trzęsie, samica przyjmuje pozycję drapieżnika, ściśniętą w szyi, blisko wody.

Następnie następuje fakturowanie, praktyka polegająca na tym, że połączone ptaki dotykają plaż. Niewielki wiatr ze strony obojga partnerów zapewnił, że para będzie teraz partnerami na całe życie.

Pary rogate puffin są ekskluzywne. Każda para składa tylko jedno jajo rocznie, synchronicznie z innymi parami kolonii. Rzadko w stawach tej samej rodziny występują odstępy dłuższe niż tydzień. To jajko jest owalne, lawendowe, białe z biało-brązowymi refleksami.

Oboje rodzice wysiadują jaja zamiast 41 dni, a lęg kurczaków trwa czterdzieści dni, po czym jaszczurka opuszcza gniazdo samotnie iw nocy.

Wzrost temperatury morza zwiększył tempo rozrodu maskonurów rogatych. Późniejsza rola w selekcji plemników podczas współzawodnictwa jajowego wskazuje, że gruczoły do ​​pobierania plemników zostały znalezione w okolicy macicy i pochwy samicy maskonura.

Pary zwykle rozmnażają się stare na klifach, ale mogą również rozmnażać się na plaży lub za drewnianymi gruzami. Wypłynięcie nad ocean następuje zwykle rano lub wieczorem.

Ochrona

Łączną liczbę rogatych porfin szacuje się na 1 200 000. 300 000 jest zlokalizowanych w Azji, a pozostałe 900 000 w Ameryce Północnej, z dużym zagęszczeniem na Półwyspie Alaska, liczącym 760 tys. Na Alasce około 250 000 maskonurów jest rozmieszczonych w 608 różnych koloniach, z których największe na Soczystej Wyspie.

Wyspy Aleuckie zamieszkuje około 92 000 maskonurów rogatych, ale około 300 000 znajduje się na wyspach i wybrzeżach Ochocka. Na dnie Morza Czukockiego, największej w regionie, znajduje się kolonia 18 000 maskonurów.

Obejrzyj wideo: Ptaki w mieście: Niewidzialny zabójca (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send