Rodziny ptaków

Maskonur atlantycki - fakty, rozmiar, siedlisko, gniazdowanie, rozród

Pin
Send
Share
Send
Send


Maskonur zwyczajny (Fractula cortica), znany również jako maskonur pospolity, to ptak morski z rodziny Auke. To jedyny maskonur występujący w Oceanie Atlantyckim; Dwa spokrewnione gatunki, maskonur kępkowy i maskonur rogaty, występują na północno-wschodnim Pacyfiku, w Islandii, Norwegii, Grenlandii, Nowej Fundlandii i na Wyspach Owczych oraz na zachód na południe od Maine i na wschód do części Wielkiej Brytanii. Maskonur atlantycki jest najczęściej spotykany na wyspach Westman,

Islandia. Chociaż ma dużą populację i szeroki zasięg, gatunek gwałtownie zmalał, przynajmniej w niektórych częściach swojego zasięgu, w wyniku czego został zidentyfikowany jako niechroniony przez IUCN. Na lądzie znajduje się w ogólnie wyprostowanej pozycji maskonura atlantyckiego nad morzem, pływa na powierzchni i karmi głównie małe ryby, których używa do zanurzania skrzydeł podczas kąpieli.

Ten maskonur ma czarną koronę i grzbiet, bladoszare plamy na policzkach i białą część pod spodem. Został on szeroko odznaczony odwagą w przeciwieństwie do piór z czerwono-czarnych orzeszków ziemnych i pomarańczowych nóg. Na morzu zimą topi się w gardle i traci kolor twarzy na jakiś jasny kolor, kolor wraca ponownie na wiosnę.

Wygląd zewnętrzny dorosłych samców i samic jest taki sam, chociaż samce są zwykle nieco większe. Nastolatka ma podobne upierzenie, ale jej policzki są ciemnoszare. Jaskrawo ubarwiona głowa nastolatka nie jest ozdobiona, jego dziób jest wąski i ciemnoszary z żółtawo-brązowym końcem, a nogi i nogi również są ciemne.

Maskonury z populacji północnych są na ogół większe niż te z południa i populacje te są generalnie uważane za odrębne podgatunki.

Spędzając jesień i zimę na otwartym morzu zimowego morza północnego, maskonur powraca do obszarów przybrzeżnych na początku sezonu lęgowego późną wiosną. Gnieździ się w koloniach na szczycie klifu i wykopuje starą, w której składa białe jajko. Pisklęta karmią głównie całe ryby i szybko rosną. Około 6 tygodni później jest w pełni wyposażony i żegluje nocą po morzu. Wypływa z dala od wybrzeża i przez kilka lat nie wraca na ląd.

Opis

Pas maskonura atlantyckiego jest zwarty, z gęsto osadzoną szyją i krótkimi skrzydłami oraz ogonem. Mierzy 28 do 30 centymetrów (11 do 12 cali) długości od czubka grubego dzioba do pięści ogona. Jego skrzydła mają od 47 do 63 cm (19 do 25 cali) wysokości i stoją około 20 cm (8 cali) na ziemi. Mężczyźni są zwykle trochę więksi od kobiet, ale różnią się kolorem.

Czoło, korona i kark są lśniąco czarne, podobnie jak plecy, skrzydła i ogon. Szeroki, czarny kołnierz rozciąga się wzdłuż szyi i szyi. Po obu stronach głowy znajduje się duży obszar w kształcie rombu, bardzo bladoszary. Kształt głowy tworzy bruzdę rozciągającą się od oka do najdalszego punktu każdej łaty, nadając wygląd szarego grzyba.

Oko wygląda prawie trójkątnie, z małym, wyniosłym obszarem zrogowaciałej niebiesko-szarej skóry na górze i prostokątną łatą na dole. Irysy są brązowe lub bardzo ciemnoniebieskie, a każdy z nich ma czerwony pierścień orbitalny. Spód ptaka jest biały poniżej piersi, brzucha i ogona.

Pod koniec sezonu lęgowego czarne upierzenie straciło blask lub może nawet mieć lekko brązowy kolor. Nogi są krótkie i dobrze przylegają do ciała, podczas gdy ptak ląduje w pozycji wyprostowanej. Obie nogi i duże żebrowe nogi kontrastują z jasnopomarańczowymi, ostrymi, czarnymi paznokciami.

Chanchu jest bardzo charakterystyczny. Z boku szczypta jest szeroka i trójkątna, ale widziana z góry wąska. Połowa końcówki jest pomarańczowo-czerwona, a druga połowa jest łupkowo-szara. Żółty grzbiet w kształcie jodełki oddziela dwie połowy żółtym mięsistym paskiem u podstawy dzioba.

Połączenie dwóch żuchw zawiera żółte róże ofiarne. Dokładna proporcja lęgu zależy od wieku ptaka. W nieznanym nóż osiąga pełną długość, ale nie jest tak szeroki jak dorosły.

Z biegiem czasu dziób się pogłębia, wyginając się na krawędzi i tworząc u podstawy węzeł. W miarę starzenia się ptaka w czerwonej części może tworzyć się jeden lub więcej rowków. Ptak ma mocne ugryzienie.

Wiosną rozwijają się charakterystyczne jaskrawopomarańczowe tabliczki dziobowe i inne rysy twarzy. Pod koniec sezonu lęgowego te specjalne powłoki i dodatki są częściowo mulczowane. Ta skóra głowy wydaje się mniej szeroka, blizna jest mniej jasna, a podstawa jest ciemnoszara. Rzęsy są rozrzucone, a oczy wydają się okrągłe.

W tym samym czasie następuje wymiana piór na głowie i szyi, a twarz staje się ciemniejsza. To zimowe upierzenie jest rzadko widziane przez ludzi, ponieważ ptaki opuszczające półki przenoszą się do morza i wracają na ląd dopiero w następnym sezonie lęgowym.

Młode ptaki są podobne do dorosłych w upierzeniu, ale są ciemniejsze, mają ciemniejszy szary pysk i żółtawo-brązowe pierzaste końce i nogi. Po ucieczce wędruje do wody i wychodzi na morze i nie wraca na ląd przez kilka lat. W międzyczasie każdego roku będzie miał szeroki dziób, jaśniejszą plamę na twarzy oraz jaśniejsze nogi i skrzydła.

Maskonur atlantycki ma bezpośredni lot, zwykle 10 metrów (33 stopy) nad poziomem morza i nad powierzchnią wody. Najskuteczniej porusza się na błoniastych nogach z wiosłowaniem i rzadko wznosi się w powietrze.

Zwykle jest wyciszony w morzu, z wyjątkiem miękkich, suszących słów, które czasami lata. W kolonii lęgowej znajduje się nad ziemią, ale na starość słychać narastający hałas, który został nieco skrępowany i odradzany.

Dystrybucja

Maskonur atlantycki to ptak żyjący w chłodnych wodach północnego Atlantyku. Rozmnaża się w północno-zachodniej Europie, na granicy arktycznej i na wschodnim wybrzeżu Ameryki Północnej.

W Europie ponad 90% światowej populacji (4 770 000-5 780 000 par, 9550 000 50 11 600 000 dorosłych) i kolonie w samej Islandii stanowią 60% światowej populacji maskonurów atlantyckich. Największa kolonia na zachodnim Atlantyku (około 260 000 par) znajduje się w Rezerwacie Ekologicznym Witless Bay na południe od St. John's, Nowej Fundlandii i Labradoru.

Inne główne miejsca lęgowe to północne i zachodnie wybrzeża Norwegii, Wyspy Owcze, Szetlandy i Orkady, zachodnie wybrzeże Grenlandii i wybrzeże Nowej Fundlandii. Mniejsze kolonie znajdują się na Wyspach Brytyjskich, w regionie Murmańska w Rosji, w Nowej Zemlii, Spitzbergenie, Labradorze, Nowej Szkocji i innych częściach stanu Maine. Wyspy są szczególnie atrakcyjne dla ptaków do rozrodu w porównaniu z miejscami na kontynencie.

Zachowanie

Podobnie jak wiele ptaków morskich, maskonur atlantycki spędza większość roku z dala od lądów na otwartym morzu i gniazduje tylko na obszarach przybrzeżnych. Jest to ptak mieszany i zwykle rozmnaża się w dużych koloniach.

Na morzu

Maskonury atlantyckie prowadzą do samotnej egzystencji, gdy wychodzą na morze, a ta część ich życia jest mało zbadana, ponieważ zadanie znalezienia ptaka w rozległym oceanie kwitnie. Na morzu maskonur atlantycki bulgocze jak korek, poruszając się w wodzie silnym uderzeniem w stopy i odpoczywając, powodując, że jest wyraźnie wietrzny.

Każdego dnia spędza dużo czasu, przygotowując się do utrzymania piór w odpowiednim kształcie i wylewa olej z gruczołu. Jego puchowe upierzenie pozostaje suche i zapewnia izolację termiczną.

Podobnie jak inne ptaki morskie, jego górna powierzchnia jest czarna, a dolna biała. Zapewnia kamuflaż, z drapieżnikami powietrznymi na ciemnym, wodnistym tle i nie mogąc obserwować ptaka przed podwodnymi najeźdźcami, można go mieszać z jasnym niebem ponad falami.

Podczas ruchu maskonur atlantycki głośno skacze nad powierzchnią wody, zanim wystrzeli w powietrze. Rozmiar skrzydeł pasuje do podwójnego wykorzystania zarówno górnej, jak i dolnej części wody, a powierzchnia jest w niewielkim stopniu związana z wagą ptaka. Aby utrzymać lot, skrzydła muszą uderzać bardzo szybko w tempie kilka razy na sekundę. Samolot ptaka znajduje się bezpośrednio i nisko nad powierzchnią wody i może podróżować do 5 km (5 mil) na godzinę. Lądowanie jest niezręczne; To albo grzbiet fali, albo uderzenie w spokojnej wodzie, flop brzucha. Maskonur atlantycki ma coroczną dziurę, gdy jest na morzu. Ptaki naziemne tracą swoje lotki po jednej parze na raz, aby umożliwić im lot, ale maskonury zrzucają wszystkie swoje lotki za jednym zamachem i przenoszą cały samolot przez cały miesiąc lub dwa. Pszczoła jest zwykle od stycznia do marca, ale młode ptaki mogą stracić pióra nieco później w ciągu roku.

Jedzenie i karmienie

Dieta maskonurów atlantyckich zawiera prawie wszystkie ryby, chociaż zawartość żołądka wskazuje, że czasami zjada krewetki, inne skorupiaki, mięczaki i robaki drobiowe, zwłaszcza w wodach przybrzeżnych. Podczas wędkowania pływa pod wodą, używając półkolistych skrzydeł do wiosłowania i „latania” jak radar do stóp.

Pływa szybko i może osiągnąć wystarczającą głębokość i można go zanurzyć na minutę. Może jeść płytkie ryby do 18 cm (7 cali), ale jego ofiarą są zwykle małe ryby o długości około 7 cm (3 cali).

Dorosły ptak wymaga około 40 karmień dziennie - najczęściej używane są elfy piaskowe, śledzie, kiełki i gromadniki. Może łowić ryby w zasięgu wzroku i połykać małe ryby w zanurzeniu, ale większe próbki są wyprowadzane na powierzchnię. Może złowić kilka małych ryb w zlewie i najpierw przytrzymać drugą, z umięśnionym, zębatym językiem w miejsce ciotki.

Dwie żuchwy są opasane na nadgarstku w taki sposób, że można je trzymać równolegle, aby utrzymać rząd ryb w miejscu, a także są one trzymane skierowane do wewnątrz ząbki na krawędzi bryły. Zapobiega nadmiernej ilości soli, którą zużywa częściowo w nerkach, a częściowo przez gruczoły solne nosa.

Na lądzie

Wiosną zwykle do kolonii wracają dojrzałe ptaki, które wracają do kolonii. Wierność została zauważona w wypuszczaniu ptaków, które zostały usunięte jako nalot i wypuszczone gdzie indziej. Gromadzą się na kilka dni w małych grupach nad morzem, zanim powrócą do siedlisk na szczycie klifu. Każda duża kolonia maskonurów jest podzielona na podgrupy przez fizyczne granice, takie jak Bracken lub Gorse Stand.

Wcześni przybysze kontrolują najlepsze lokalizacje, a najbardziej obrzydliwe miejsca lęgowe są gęsto upakowane po dwanaście na zboczach, gdzie łatwo można ukończyć krawędzie szlaku. Ptaki są zazwyczaj ekskluzywne, ale są bardziej wynikiem lojalności wobec swojego siedliska niż ich towarzyszy i często wracają o tej samej porze rok po roku. Odwiedzający kolonię przekonają się, że wszystkie najlepsze miejsca w gnieździe zostały już zajęte, więc zagroda została przesunięta.

Są narażeni na drapieżnictwo. Młode ptaki mogą przylecieć do brzegu miesiąc lub później po dojrzałych ptakach i nie znajdą żadnych miejsc lęgowych. Rozmnażają się dopiero w przyszłym roku, chociaż okrywa gruntowa wokół kolonii zostaje odcięta przed przybyciem tych subdultów, liczba udanych roślin gniazdujących może wzrosnąć.

Reprodukcja

Nie jest jasne, czy maskonur atlantycki wraz ze swoim byłym partnerem spotkają się z brzegiem, czy też wracają do domu w zeszłym roku, kiedy spotkali się samotnie zimą. Na miejscu wkrótce postanowili ulepszyć i oczyścić stary. Często jeden stoi przed wejściem, a drugi wykopuje, utrzymując ilość ziemi i kawałków, które odstają od partnera.

Niektóre ptaki zbierają łodygi i kawałki wysuszonej trawy jako materiał do gniazdowania, ale inne nie zawracają sobie tym głowy. Czasami zdarza się, że pod ziemią zabiera się dziobowy materiał, który następnie przywozi się i wyrzuca. Oprócz budowania gniazda, ptaki odzyskują inne więzi poprzez wystawianie rachunków.

Jest to praktyka, w której para zbliża się do siebie, wszyscy zwieszają sobie głowy, a następnie szarpią razem pośladki. Wydaje się, że jest to ważny element ich zachowania na dworze, ponieważ zdarza się to wielokrotnie, a ptaki nadal trochę kwitną przez cały sezon lęgowy.

Maskonur atlantycki dojrzewa płciowo w wieku 4-5 lat. Ptaki mogą kolonizować kolonialne gniazda, wykopać dwanaście w trawiastych klifach lub ponownie wykorzystać istniejące dziury, a czasami budować gniazda między pragnieniami a skałami i piargami. Konkuruje z innymi ptakami i zwierzętami dla osób starszych.

Może wykopać własną dziurę lub przenieść się do istniejącego wcześniej systemu wydobywanego przez królika i jest znany z chwytania i upuszczania pierwotnego lokatora. Wspólne wody Manx gniazdują pod ziemią i często żyją w maskonurach, a także w swoich własnych, a ich dawną działalność można podzielić na pomieszczenia mieszkalne maskonurów, powodując uszkodzenie jaj.

Są ekskluzywne (są towarzyszami życia) i opiekują się swoimi małymi dziećmi. Mężczyźni spędzają więcej czasu na ochronie i utrzymaniu gniazda, podczas gdy samica jest bardziej zaangażowana w przycinanie i karmienie.

Jaja zaczęły składać jaja w bardziej południowych koloniach w kwietniu, ale rzadko występowały przed czerwcem na Grenlandii. Samica składa jedno białe jajo rocznie, ale jeśli zginie na początku sezonu lęgowego, może nastąpić kolejna produkcja. Synchroniczne jajniki jaj znajdują się u starszych maskonurów atlantyckich na boku.

Jaja są większe niż rozmiar ptaka, średnio 61 mm (2,5 cala) długości, 12 mm (7,7 cala) szerokości i około g2 g (2,2 uncji). Biała skorupa jest zwykle pozbawiona śladów, ale szybko brudzi się błotem. Oboje rodzice są współodpowiedzialni za inkubację. Każdy z nich ma na dnie dwie wolne od piór łaty lęgowe, w których zwiększony dopływ krwi zapewnia jaju ciepło.

Strażnicy spędzają większość czasu śpiąc na inkubatorze w ciemnej komnacie gniazdowej, miażdżąc głowę pod skrzydłami, czasami wydostając się z tunelu, by odkurzyć pióra lub udać się na krótki lot do morza.

Całkowity czas spalania to około 39-45 dni. Z poziomu gruntu powyżej pierwszym dowodem na wyklucie się jest przybycie dorosłej osoby z serią ryb. Przez pierwsze kilka dni sprzęgło może być karmione łechtaczką, ale ryby są następnie wyrzucane na podłogę gniazda obok pokrywy, co je całkowicie zużywa. Pisklę jest pokryta niską czernią, a jej oczy są otwarte i może stać, gdy się rozprzestrzenia.

Początkowo waży około 42 gramów (1,5 stopnia), rośnie w tempie 10 gramów (0,35 uncji) dziennie. Początkowo wysiaduje go jeden lub drugi rodzic, ale gdy głód rośnie, pozostaje sam na długi czas. Obserwacje komory lęgowej prowadzono z podziemnego zagrody z wizjerami.

Pisklę przeważnie śpi, odwiedzając rodziców, a także angażuje się w ćwiczenia. Przestawia swój materiał gniazdujący, podnosi małe głazy i spłaszcza niedojrzałe skrzydła, ciągnie za krawędzie rozwiniętego korzenia oraz naciska i rozszerza się na odsłonięte ściany starego. Porusza się wzdłuż wejścia lub bocznym tunelem, wydalając odchody.

Rosnące pisklę spodziewało się przybycia dorosłego, ruszyło do przodu tuż przed przybyciem starego, ale nie wstało na świeżym powietrzu. Jest hodowany w gnieździe, gdy dorosły ptak przenosi ciężar na rybę.

Na Szetlandach wydmy (mariny Ammodytes) stanowią zazwyczaj co najmniej 90% wszystkich pokarmów dla niemowląt. W latach, w których dostępność dobijakowatych była niska, wskaźniki sukcesu reprodukcyjnego spadły, wiele kóz padło.

W Norwegii śledź (Clupier herringus) jest podstawą diety. Kiedy spadła liczba śledzi, spadła liczba maskonurów. U labradora maskonury wydawały się bardziej elastyczne, a kiedy dostępność kapiliny (Malotus villosus) głównej przynęty zmniejszyła się, były one w stanie przystosować się i karmić szczury innych gatunków drapieżników.

Udoskonalenie szczurów zajmuje od 34 do 50 dni, w zależności od ilości pożywienia. Cała kolonia może przez długi czas doświadczać niedoboru ryb, ale normalny zakres wynosi od 38 do 44 dni, przy czym szczury osiągną około 75% swojej dojrzałej masy ciała.

Taboret może wejść przy wejściu do odbytu, ale zwykle nie pojawia się na otwartej przestrzeni i wydaje się być lekko odporny, dopóki nie zostanie prawie w pełni umeblowany. Chociaż podaż ryb dla osób starszych zmniejszyła się w ciągu ostatnich kilku dni spędzonych w domu, kurczaków nie można porzucić, jak ma to miejsce w przypadku burzyka.

W różnych momentach można zobaczyć starsze dziecko po wyjściu z gniazda. Na kilka dni pod ziemią tratwa opada i zostaje odsłonięte młode upierzenie. Ma stosunkowo mały dziób i ma ciemną karnację z nogami i stopami, a na twarzach dorosłych brakuje białych plam. Nalot ostatecznie opuszcza swoje gniazdo w nocy, przy najmniejszym ryzyku wiktymizacji.

W tym momencie, gdy się pojawia, podnosi się ze starego, zwykle po raz pierwszy, i idzie, biegnie i klapie w morze. Nadal nie może latać prawidłowo, więc powstanie góry jest zagrożone; Kiedy dotrze do wody, wiosłuje do morza iw ciągu dnia jest prawdopodobnie 3 kilometry (2 mile) od brzegu. Nie łączy się z innymi typami ludzi i nie wraca przez 2-5 lat.

Obejrzyj wideo: Wędkarska Gwinea - Bissau - Mirek Garbacz, Marian Opania i przyjaciele łowią egzotyczne ryby (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send