Rodziny ptaków

Great Egret - Profil | Siedlisko | Fakty | Lot | Gniazdo | Połączenie

Pin
Send
Share
Send
Send


Elegancka czapla biała, nazwa naukowa Ardea alba to oszałamiający widok na wielu mokradłach w Ameryce Północnej. Nieco mniejsze i smuklejsze niż czapla modra, są to jednak gigantyczne ptaki o spektakularnych rozpiętościach skrzydeł widocznych u czapli w locie.

Profil czapli białej

W tym artykule opowiem o profilu czapli białej, faktach, czapli białej kontra czapla biała, czapli śnieżnej, nazwie naukowej, czapli białej, siedlisku, symbolice itp.

Polują w tradycyjnym stylu czapli, stojąc nieruchomo lub brodząc przez mokradła, aby złapać ryby śmiercionośnym ukłuciem żółtego dzioba.

Pod koniec XIX wieku na czaple polowano praktycznie aż do całkowitego wyginięcia, co wywołało działania ochronne i było jednym z pierwszych przepisów prawnych dotyczących ochrony ptaków.

Zasięg geograficzny czapli białej

Czaple wielkie są odkrywane na Bliskim Wschodzie aż do Teksasu, stanów Gulf Coast i Florydy na wybrzeżu Atlantyku do Maine i południowej Kanady oraz na zachód od Wielkich Jezior, w jej zasięgu geograficznym.

Opis czapli białej

Czapla biała to wielka czapla o całkowicie białym upierzeniu. Osiągając wysokość 1 m (3,3 stopy), gatunek ten może mierzyć od 80 do 104 cm (od 31 do 41 cali) i mieć rozpiętość skrzydeł od 131 do 170 cm (52 ​​do 67 cali).

Masa ciała może wahać się od 700 do 1500 g (1,5 do 3,3 funta), średnio około 1000 g (2,2 funta).

Jest więc niewiele mniejsza od czapli błękitnej lub siwej (A. cinerea). Oprócz wymiarów czapla biała może być odróżniona od innych czapli białych po żółtym dziobie oraz czarnych nogach i łapach, chociaż w okresie lęgowym dziób może okazać się ciemniejszy, a nogi mniejsze jaśniejsze.

W upierzeniu hodowlanym na grzbiecie znajdują się delikatne ozdobne pióra. Mężczyźni i kobiety mają podobny wygląd; młode wydają się być dorosłymi niekrwiącymi.

Od czapli pośredniej odróżnia się od czapli pośredniej (Mesophoyxmedius) szczeliną, która ładnie rozciąga się poza tył uwagi w przypadku czapli białej, ale kończy się po prostu za uwagą w przypadku czapli pośredniej.

Egret w locie

Czapla biała, Ardea albaCzapla biała lub czapla biała ma stopniowy lot z cofniętą szyją.

Jest to charakterystyczne dla czapli i bąków i odróżnia je od bocianów, żurawi, ibisów i warzęchowatych, które w locie wydłużają szyje.

Wezwanie czapli wielkiej

Czapla biała chodzi z wyciągniętą szyją i zamkniętymi skrzydłami. Czapla zwyczajna po prostu nie jest zwykle śpiewającym ptakiem.

Czapla biała wydaje ciche, ochrypłe rechotanie, gdy jest zaniepokojona, aw rodzinach rozrodczych zwykle wydaje głośne rechoczące cukcuk i wyższe skrzekacze.

Siedlisko czapli białej

Najlepszą lokalizacją dla czapli jest bliskość wszelkiego rodzaju wody. Strumienie, jeziora, stawy, równiny błotne, słonowodne i słodkowodne bagna zamieszkują ten wspaniały ptak, znaleziony na zdjęciach czapli białej.

Zalesione bagna i tereny podmokłe są popularnymi miejscami występowania czapli białej i różnych gatunków czapli, czapli białej, białej lub białej.

Fakty

Nieskazitelnie biała czapla czapla będzie znacznie lepiej ubrana na sezon lęgowy. Plamka porów i skóry na jego twarzy zamienia się w neonowy niedoświadczony, a długie pióropusze pojawiają się z powrotem.

Nazywane aigrettes, pióropusze te były zmorą czapli pod koniec XIX wieku, kiedy takie ozdoby były cenione za kapelusze damskie.
W koloniach mieszanych czapla czapla jest czasem głównym gatunkiem, do którego docierają, a ich obecność może powodować gniazdowanie wśród różnych gatunków.

Czaple wielkie latają powoli, ale z dużą siłą: przy zaledwie dwóch uderzeniach skrzydeł na sekundę ich prędkość przelotowa wynosi około 40 kilometrów na godzinę.
Chociaż czapla biała głównie poluje podczas brodzenia, czapla biała często pływa, aby złapać zdobycz lub unosi się (bardzo mozolnie) nad wodą i zanurza się w poszukiwaniu ryb.
Najstarsza zidentyfikowana czapla biała miała 22 lata, 10 miesięcy wcześniej i została znaleziona w Ohio.

Zachowanie czapli wielkiej

Czaple są bardzo terytorialne pod względem zalotów, gniazdowania i żerowania.

Czapla biała, czapla biała lub czapla biała jest pożywieniem dziennym i o zmroku zbiera się z okolicznych terenów, tworząc wspólne kryjówki. Rozprzestrzenianie się po rozmnażaniu jest dość powszechne wśród czapli.

Po młodszym wykluciu towarzyszą dorosłym w długich podróżach. Wiele gatunków czapli rabuje różne gatunki, aby otrzymać dodatkowe posiłki.

Czaple czaple kradną naprawdę nadmierną część swoich posiłków od różnych mniejszych czapli.

Dodatkowo walczą o posiłki we własnym potomstwie. Dla wielu gatunków ptaków dostępność posiłku ma wpływ na agresję.

Jednak odkryto, że czaple wielkie, Ardea alba są wyjątkowo agresywne w wielu warunkach, nawet jeśli posiłki nie są ograniczone.

Komunikacja i postrzeganie czapli wielkiej

Czaple komunikują się za pomocą wyszukanych rytuałów zalotów i odgłosów, które mogą być ostrym, niskim „corr”.

Wiele z najlepszych sposobów mówienia tych ptaków ilustrują ich wyszukane tańce godowe i terytorialność.

Broniąc swojego terytorium, mogli krzyknąć szorstko, skoczyć lub dźgnąć intruza dziobem.

Ekologia

Gatunek rozmnaża się w koloniach na drzewach w pobliżu olbrzymich jezior z szuwarami lub na różnych intensywnych terenach podmokłych, najlepiej na wysokości 3,0-12,2 m.

Zaczyna rozmnażać się w wieku 2-3 lat, tworząc co sezon monogamiczne pary. Jeśli parowanie przejdzie na następny sezon, po prostu nie zostanie zidentyfikowane.

Żywotność / długowieczność

Czaple żyją około 15 lat na wolności (22 w niewoli).

Dieta czapli białej

Czapla biała, Ardea alba żywi się w płytkich wodach lub bardziej suchych siedliskach, żywiąc się głównie rybami, żabami, małymi ssakami i rzadko małymi gadami i robakami, często wbijając je w długi, ostry dziób, stojąc i pozwalając ofierze powrócić na odległość z dzioba, którego używa jak włóczni. Zwykle czeka nieruchomo na ofiarę lub powoli prześladuje cierpiącego.

Reprodukcja

Czaple, Ardea alba są zwierzętami sezonowo monogamicznymi. Czaple męskie są odpowiedzialne za decydowanie o terytorium i wykonywanie szeregu rytuałów w celu zwabienia kobiety.

Kopulacja czapli wielkiej ma miejsce na całym terytorium samców.

Gniazdo czapli

Czapla samica wybiera miejsce na gniazdo, rozpoczyna gniazdo, po czym wabi samicę.

Gniazdo czapli, wykonane z patyków i wyłożone materiałami roślinnymi, może mieć nawet trzy stopy w całej długości.

Jednocześnie składa się do 6 niebieskawych niedoświadczonych jaj. Jaja inkubują obie płcie, a okres inkubacji wynosi 23-26 dni.

Młodsze są karmione regurgitacją przez każdą matkę i ojca i mogą latać w ciągu 6-7 tygodni.

Zazwyczaj gniazda czapli grubej są zbudowane z różnych gniazd czapli w kolonii na terenach podmokłych i zalesionych bagnach.

Gniazda są cienką platformą zbudowaną z patyków, gałązek i łodyg zbudowanych na tyle, na ile ich potencjał.

Jaja są bladozielono-niebieskie i są wysiadywane przez każdego samca i samicę przez około 23 do 24 dni. Pisklęta zwykle wylęgają się 2-3 tygodnie po wykluciu.

Przy rozmiarze lęgu wynoszącym tylko 3-4 jaja, czapla biała będzie składać alternatywne jaja, jeśli którekolwiek z jaj pierwotnych zostanie rozbite.

Czaple są zdolne do rozmnażania się po dwóch latach i znoszenia jednego lęgu rocznie. Sezon lęgowy rozpoczyna się w połowie kwietnia.
Zarówno samice, jak i samce czapli nizinnych biorą udział w wysiadywaniu i karmieniu młodszych półprawnych. Pisklęta są początkowo karmione przez regurgitację, zaadoptowaną przez chwytanie za dziób, miejsce, w którym opiekun trzyma ofiarę nad pisklęciem, aby ją złapać, ponieważ je.

Obejrzyj wideo: Realtime Edit - Silhouetted Great Egret (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send