Rodziny ptaków

Mewa śmieszka - fakty dotyczące mew, zasięg i migracja

Pin
Send
Share
Send
Send


Często wydaje się, że śmieszka jest lojalna w miejscu, wracając rok po roku w to samo miejsce. Pomimo ich imion, czarnogłowa mewa nie ma zaskórników. W okresie lęgowym głowa czarnogłowej mewy zmienia kolor na ciemnobrązowy, a zimą z białego do ciemnobrązowego. Mewa śmieszka ma ciemnoczerwony dziób i nogi z różnymi odmianami.

Krewetka czarna (Crocosphalus ridibundus) to małe stado, które rozmnaża się w większości Europy i Azji oraz na wybrzeżu wschodniej Kanady. Większość populacji migruje i zimuje dalej na południe, ale niektóre ptaki żyją w zachodnim regionie Europy Milder.

Niektóre śmieszki spędzają zimę także w północno-wschodniej Ameryce Północnej, gdzie dawniej nazywano je śmieszkami. Podobnie jak w przypadku wielu kwiatów, został on wcześniej umieszczony w rodzaju Laras.

Nazwa rodzaju Crocosphalus pochodzi od starożytnych greckich krizo „kolorowych” i „głowy” Kephala. Radibandas Łacińskie „śmiech” w „Jeźdźcu” z innym szlakiem migracji śmieszki.

Śmieszki wykazują różnorodne kompulsywne zachowania i adaptacje. To jeden z interesujących faktów na temat śmieszki.

Niektóre z nich obejmują usuwanie jaj z gniazda po wykluciu, koordynowanie modlitw między rodzeństwem, różnice między płciami, oczywiście pasożytnictwo lęgów i ojcostwo poza ojcem. Są gatunkiem zimującym, występującym w różnych siedliskach.

Opis

Ten żółć jest wydłużony - 3-5 cm (3-5 cali) Długość - 3-5 cm (4-5 cali) W prawo. W locie biała przednia krawędź skrzydeł jest dobrym znakiem pola. Jest podobny do wszystkich gatunków, w tym śmieszki Florydy.

Dorosły dorosły ma czekoladowo-brązową głowę (nie czarną, chociaż z daleka wygląda na czarną), bladoszare ciało, czarne końcówki piór pierwotnych oraz czerwone dzioby i nogi. Zimą gubi się kaptur, pozostawiając tylko dwie ciemne plamy.

Brązowe plamy mają różne wzory w większości części ciała niedojrzałych ptaków. Rozmnaża się w koloniach na dużych zagonach lub terenach podmokłych lub na wyspach zbiorników wodnych, gniazdując na ziemi.

Jak większość facetów, jest również wegańska zimą, zarówno podczas karmienia, jak i wieczornego pieczenia. Nie jest to gatunek pelagiczny i rzadko spotykany z dala od wybrzeża, co jest jednym z faktów dotyczących śmieszki.

Krishnachaura to odważny i oportunistyczny karmiciel. Zjada owady, ryby, nasiona, robaki, resztki i padlinę w miastach lub bezkręgowce na podobnie uprawianych polach. Jest to hałaśliwy gatunek, zwłaszcza w koloniach, o znanym zawołaniu „Cry-R”, które przy naukowej nazwie oznacza wyśmiewanie.

Dojrzałość tego gatunku trwa dwa lata. Ptaki pierwszoroczne mają czarną opaskę ogonową na końcu, skrzydła mają bardziej ciemne obszary, a latem mniej rozwinięty ciemniejszy kaptur.

Podobnie jak większość kwiatów, zwierzęta czarno-białe są ptakami długowiecznymi, a maksymalny wiek odnotowany na wolności wynosi co najmniej 12,5 roku. Oprócz anegdoty wierzy się w wątpliwy obecnie fakt 63-letniego ptaka.

Dystrybucja

Można go znaleźć w większości regionów Europy z wyjątkiem Hiszpanii, Włoch i Grecji. Jest również dostępny w Japonii i Chinach. Jest sporadycznym gościem na wschodnim wybrzeżu Ameryki Północnej, z innym szlakiem migracji śmieszki.

Zachowanie

Przycinanie jaj to zachowanie, które powoduje rozprzestrzenianie gniazd u ptaków, często w celu zmniejszenia ryzyka obserwacji. Usunięcie żółtka jaja służy jako sposób na kamuflaż w celu przetrwania gniazdowania drapieżników. Jest podobny do wszystkich gatunków, w tym śmieszki Florydy.

Znacznie dalej od gniazda żółtka jaja, które są mniej podatne na drapieżnictwo, doświadczają drapieżnictwa ze strony różnych gatunków ptaków, lisów, stoutów, a nawet innych czarnych gniazd to odmiana śmieszki.

Chociaż matki mogą dostrzec pewną agresję, gdy zbliżają się drapieżniki, mokre pręty mogą łatwo złapać inne czarnogłowe policzki, jeśli rodzice mokrego szczura są zdezorientowani w ciągu pierwszych 30 minut.

Mewy śmieszki niosą także inne rzeczy, których nie ma w gnieździe. Usuwanie skorupek jaj i innych elementów jest ważne nie tylko w okresie inkubacji, ale także w pierwszych dniach po wykluciu.

Jednak proces usuwania czarnogłowej mewy wydaje się z czasem nasilać. Usunięcie jest wykonywane przez oboje rodziców, mężczyznę i kobietę, zwykle trwa kilka sekund i odbywa się trzy razy w roku.

Czarnogłowa krowa jest w stanie odróżnić jajnik od jaja, rozpoznając jego cienką, ziarnistą, białą krawędź. Dlatego waga jaja lub jajka nie ma znaczenia dla określenia jego wartości.

Hodowla

Dostosowanie żebractwa między rodzeństwem, dla wszystkich gatunków śmieszek, z różnymi wariacjami.

Czarne policzki regularnie karmią swoje dzieci na ziemi, a nie na każdym psie na raz. W zależności od tego, jak intensywne jest żebranie od domu do domu, mają tendencję do dokonywania regularnych korekt, aby żebrać o oddzielne pisklęta lub grupy.

Kozy, które są rodzeństwem, nauczyły się tego zachowania i zaczynają dostosowywać swoje sygnały żebrania, aby indywidualnie obniżyć koszty i zwiększyć ogólne korzyści. Wraz z nasileniem żebractwa zwiększa się regularność karmienia rodziców dzieci.

Ilość i odpowiedź zmienionych sygnałów zmieniała się w okresie pisklęcia. Zwykle jest 3-5 wydarzeń / godzin żebrania, każde bliżej minuty.

Żebranie o wysokiej intensywności obserwuje się pod koniec pierwszego tygodnia gniazda, ale w ostatnim tygodniu okresu lęgowego wiele zmian występuje łącznie. W miarę jak przychodzi do nich coraz więcej rodzeństwa, coraz bardziej dostosowują się do żebractwa wraz ze spadkiem liczby żebraków.

Różnice płci

Samce szczurów mają mniejsze szanse na przeżycie niż samice. Krzewy czarne są gatunkiem dymorficznym płciowym, więc utrata płci jest większa, gdy źródła pożywienia dla śmieszki z zasięgiem są niskie.

Samce częściej rodzą się pierwszym ptakiem, a samice - trzecim. W odpowiedzi na pożywienie dostępne w momencie składania jaj, samica może oszacować pozycję rasy w czarnej dziurze.

Wyświetlacz spacerowy

Czarno-białe mewy wykazują zarówno chodzenie ze skaczeniem głową (HBW), jak i chodzenie bez skakania (NBW). Chodzenie z kiwaniem głową objawia się fazą trzymania i fazą forsowania.

Synchronizacja

Obserwacje zachowania śmieszek pokazują, że osobniki z śmieszkami koordynują swoją aktywność z innymi stadami krishnakula. Synchronizacja w grupach Galów prowadzonych na czarno zależy od odległości między członkami Czarnej Czapli.

Małe „mewy” powszechne na większości obszarów, od stawów kaczych i pól uprawnych po dzikie mokradła i plaże; Występuje lokalnie u setek zwierząt, czasem tysięcy. Całe upierzenie ma białą poświatę na górnej krawędzi skrzydła.

Dorosły osobnik hodowlany ma ciemnobrązowe (nie czarne) kaptury, czerwone dzioby i nogi; Ciemniejsze policzki białej głowy reprodukcji i niemowląt, ciemniejszy koniec dzioba. Młode plamy na brązowym cieście, które zimą szarzeją

Czarne krzewy są rzadkim widokiem w Ameryce Północnej, a kilka osób kręci się wzdłuż wybrzeża północnego Atlantyku. Rekordy zaczęły rosnąć w połowie XX wieku, a pierwszą próbę zagnieżdżenia się w Nowej Fundlandii odkryto w 1977 roku.

W Europie w parku znaleziono mewy krishnakura, ale sytuacja w Ameryce Północnej jest rzadka, jak śmieszka na Florydzie. Być może ta różnica wynika z tego, że jest powszechnie obserwowana w połączeniu z dużym stadem stad Bonaparte, które nie odmawiają ani nie jedzą pływającego pożywienia od ludzi.

Czarne krzewy to jedne z nielicznych kwiatów zakapturzonych, które w rzeczywistości nie mają czarnych głów podczas rozmnażania. Jego kaptur jest ciemnobrązowy z inną trasą migracji śmieszki.

Obejrzyj wideo: Film o pszczołach - Okiem Biologa (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send