Rodziny ptaków

Najmniej rybitwa - opis | Fakty | Siedlisko | Połączenie

Pin
Send
Share
Send
Send


Najmniej rybitwa to uroczy ptak z czarnym akcentem na głowie, zamieszkującym morskie wybrzeża Ameryki Środkowej i Południowej. Populacje są zagrożone na wielu obszarach ze względu na wpływ człowieka na obszary lęgowe, zwłaszcza konkurenci, którzy mają być wykorzystywani na wybrzeżu.

Najmniej rybitwa Fakty

Ten artykuł zawiera przegląd ptaków, siedlisk, jaj, migracji, drapieżników, odgłosów, długości życia, diety, piskląt i zdjęć

Niemniej jednak najmniejsze rybitwy w niektórych częściach wschodnich obszarów faktycznie gniazdują wydajnie na żwirowych dachach w pobliżu wybrzeża. Na wybrzeżach obszary lęgowe zwykle zakłócane przez plażowiczów.

Zwykle latający nisko nad wodą, z szybkimi, głębokimi uderzeniami skrzydeł i przeraźliwym krzykiem. Zwykle unosi się w powietrzu przed zanurzeniem się w wodzie w poszukiwaniu małej zdobyczy; wykonuje więcej zawisów niż większość rybitw.

Populacje są zagrożone na wielu obszarach ze względu na wpływ człowieka na obszary lęgowe, zwłaszcza konkurenci, którzy mają być wykorzystywani na wybrzeżu.

Niemniej jednak najmniejsze rybitwy w niektórych częściach wschodnich obszarów faktycznie gniazdują wydajnie na żwirowych dachach w pobliżu wybrzeża.

Wewnętrzni mieszkańcy rybitwy najmniejszej (wewnątrz rybitwy najmniejszej) jest gatunkiem zagrożonym. Gatunki zagrożone to zwierzęta i roślinność, którym grozi wymarcie.

Zagrożone gatunki to zwierzęta i roślinność, które w dającej się przewidzieć przyszłości mogą zmienić się w zagrożone.

Rozpoznawanie, obrona i przywracanie zagrożonych gatunków jest pierwszym celem programu zagrożonych gatunków US Fish and Wildlife Service.
Rybitwa najmniejsza, podobnie jak rybitwa rzeczna z poprzedniego świata (Sternula albifrons), rozmnaża się na wybrzeżach przybrzeżnych i głównych rzekach w Ameryce Północnej, a zimuje na morskich wybrzeżach Ameryki Środkowej i Południowej.

Jest to najmniejsza z wielu rybitw, które gniazdują na stosunkowo otwartych brzegach morza i wyspach, które zostały uwolnione od roślinności przez czyste czyszczenie spowodowane pływami lub ruchami rzecznymi.

Choć rozpowszechnione i zwyczajowo w różnych lokalizacjach, jego ulubione siedlisko lęgowe jest cenione za rekreację dla ludzi, rozwój mieszkalny i zmiany w wyniku przekierowania wody, co wpływa na opłacalne gniazdowanie na wielu obszarach.

Chociaż rybitwa ta jest dostosowana do łatwej zmiany hodowli w odpowiedzi na strony internetowe, które zmieniają się wewnątrz i na przestrzeni lat, ta rybitwa wydaje się być najlepsza na stronach internetowych kolonii, które przetrwały przez wiele lat.
Najmniej rybitw to najmniejsi członkowie rodziny rybitw. Rybitwy są zwykle uważane za ptaki morskie, jednak w rzekach, jeziorach lub na różnych terenach podmokłych odkrywa się również szereg gatunków.

Rybitwa najmniejsza wewnętrzna to wędrowny gatunek kury, gniazdujący obok siedlisk słodkowodnych rzek Missouri i Mississippi oraz ich głównych dopływów i zimujący na Karaibach i Ameryce Południowej. Najmniej rybitw żeruje głównie na małych rybach.

Dystrybucja

Wewnątrz rybitwy najmniejsze tradycyjnie gniazdowały obok piaskowych i żwirowych prętów rzeki Decrease Mississippi i jej głównych dopływów, wraz z rzekami Missouri, Purple, Ohio i Arkansas.

W czasie dokonywania wyszczególnień uważano, że rybitwa najmniejsza wewnętrzna została wyeliminowana z wielu letnich gniazd, różniących się rozwojem tam lub różnymi rodzajami inżynierii rzecznej, odpowiadającymi kanałom, które zalały i zniszczyły ich lęgowe wyspy i pręty oraz przenieść reżimy.

Dodatkowo zaproponowano wiele zadań związanych z usuwaniem wody na południowych równinach, które były potencjalnym zagrożeniem dla ich siedlisk.

W 1985 roku oszacowano, że liczba mieszkańców wynosiła mniej niż 2000 dorosłych w zaledwie kilkudziesięciu rozproszonych koloniach wzdłuż rzeki Missisipi i jej dopływów.

Populacja

Jaka jest liczba wewnętrznych rybitw najmniejszych? Odkąd był chroniony poniżej ESA, liczebność i rozmieszczenie wewnątrz rybitw najmniejszych stale rośnie. Obecnie liczą około 18 000 ptaków.

Postępowanie żywieniowe

Pożywienie, latając nad wodą, unosząc się w powietrzu i zanurzając się, aby złapać ofiarę tuż pod dnem wody. Zazwyczaj zanurza się w dół, aby zabrać ofiarę z dna wody lub lądu i powinien złapać owady w locie.

Rybitwa najmniejsza żeruje w całości na małych, płytkich rybach słodkowodnych i słonowodnych, jednak jej reżim żywieniowy jest zróżnicowany i składa się z małych skorupiaków i robaków.

Wcześniej niż składanie jaj, zaloty są przerywane wyszukanymi rytuałami pokazów lotniczych i charakterystycznymi wołaniami samców, po których samiec dostarcza rybę kobiecie (patrz zdjęcie powyżej).

Najmniej rybitw gniazduje w łatwym zadrapaniu w piasku, muszli lub różnych fragmentarycznych materiałach w trakcie ich rozmnażania; żwirowe dachy i szeroka gama zdeponowanych zasobów były wykorzystywane z różnym powodzeniem. Typowy lęg to 2 lub 3 jaja; każdy dorosły inkubuje i opiekuje się młodszym.

Ta delikatna rybitwa jest zadziorna w obronie gniazda i młodsza. Jego dobrze znana nazwa alarmu identyfikuje tę rybitwę dużo wcześniej, niż się pojawia.

Zagnieżdżanie

Wewnątrz rybitwy najmniejsze zwykle gniazdują na dnie, na otwartych przestrzeniach z dala od krzewów, na lub w pobliżu naszych zbiorników wodnych, w których znajdują się ryby.

Chociaż odkrywane są głównie wzdłuż kanałów rzecznych, mogą również gniazdować w zbiornikach wodnych, oprócz kopalni piasku i żwiru, kopalni węgla i witryn przemysłowych, okoliczności w tym miejscu mają zastosowanie i rzadko na dachach budynków w pobliżu naszych zbiorników wodnych.

Jajka

1-3, może prawie nigdy więcej. Niedoświadczony wypolerowany na blady, poplamiony czarnym, brązowym, szarym. Inkubacja dotyczy każdej płci; kobiecy mógł zrobić więcej na wczesnych poziomach, męski dodatkowo później.

W wysoko cenionym klimacie dorosły mógł zanurzyć się w wodzie i wilgotnych piórach żołądka, aby schłodzić jajka. Interwał inkubacji 20-25 dni. Młodszy:

Opuść gniazdo zaledwie kilka dni po wykluciu, odkryj pobliskie lokalizacje. Każdy tata i mama karmią młodsze.

Wiek przy pierwszym locie około 19-20 dni; młodszy mógł zostać z tatą i mamą jeszcze przez 2-3 miesiące. Jeden lęg rocznie, zwykle dwa na południu.

Młodszy

Opuść gniazdo zaledwie kilka dni po wykluciu, odkryj pobliskie lokalizacje. Każdy tata i mama karmią młodsze.

Wiek przy pierwszym locie około 19-20 dni; młodszy mógł zostać z tatą i mamą jeszcze przez 2-3 miesiące. Jeden lęg rocznie, zwykle dwa na południu.

Siedlisko

Brzegi morskie, zatoki, potężne rzeki, solniska. Zwykle wzdłuż wybrzeża, miejsce to piaskowe w pobliżu głębokich, płytkich wód do żerowania.

W głębi lądu, odkrywane wzdłuż rzek z szerokimi odsłoniętymi łachami, w pobliżu jeziora ze słonymi równinami. Zimą odkrywany wzdłuż tropikalnych wybrzeży, zazwyczaj skutecznie wychodzących na morze.
Wewnątrz rybitwy najmniejsze gniazdują obecnie wzdłuż ponad 2800 mil kanałów rzecznych w Nice Plains i Decrease Mississippi Valley, z koloniami lęgowymi udokumentowanymi w Montanie, Dakocie Północnej, Dakocie Południowej, Nebrasce, Kolorado, Iowa, Kansas, Missouri, Illinois, Indianie, Kentucky, Nowy Meksyk, Oklahoma, Arkansas, Tennessee, Teksas, Luizjana i Mississippi.

Stan ochrony

Wiele populacji jest zagrożonych. Na wybrzeżach obszary lęgowe zwykle zakłócane przez plażowiczów.

Na rzekach śródlądowych zmienne zakresy wody (z uwolnień z głównych zapór) zwykle wylewają witryny lęgowe na łachach.

Obejrzyj wideo: Wykład Beaty Kojtek o ptakach Parku Skaryszewskiego (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send