Rodziny ptaków

Gilmot grubodzioby lub krótkowłosy

Pin
Send
Share
Send
Send


Guillemot stał się największym członkiem rodziny alków, po wymarciu wszystkich osobników z gatunku nurzy bezskrzydłych. Ze względu na dużą liczbę około 3 milionów par tylko na wybrzeżach Rosji, o nurzyku znanych jest wiele interesujących i interesujących faktów.

Funkcje i siedlisko

Ptak Guillemot morze, a całe jej życie upływa na krawędzi dryfującego lodu i stromych klifów. W okresie lęgowym kolonie ptaków mogą osiągać rozmiary kilkudziesięciu tysięcy osobników. Ten rodzaj z rzędu Charadriiformes ma niewielki rozmiar (37-48 cm) i wagę (średnio około 1 kg).

Małe skrzydełka nie dają możliwości startu z miejsca, dlatego wolą zeskoczyć z klifu (czasem łamią się podczas odpływu) lub pobiegać po powierzchni wody. Istnieją dwa rodzaje nurzyków, które są pod wieloma względami podobne: wygląd, dieta, siedlisko (mogą osiedlać się w pobliżu i spotykać się na terenie jednej kolonii ptaków).

Kolonia ptaków nurzykowatych

Ponieważ ptak obu gatunków wygląda prawie tak samo (różnica występuje tylko w niektórych momentach), przyjęto założenie, że mogą się mieszać, ale okazało się to błędne - nurzyki wybierają tylko partnerów własnego gatunku. Smukły lub długowłosy (Uria aalqe), w przeważającej części żyje na wybrzeżu północnego Oceanu Spokojnego i Atlantyku.

Na południu ludność rozprzestrzenia się do Portugalii. Latem brązowo-czarny kolor występuje na końcach i wierzchołkach skrzydeł, ogona, grzbietu i głowy. Duży obszar dolnej części ciała i brzucha jest biały; zimą dodaje się obszar za oczami i brodą.

Na zdjęciu guillemot jest cienkowarstwowy

Ponadto istnieje odmiana kolorystyczna nurzyka, która ma białe kręgi wokół oczu, jasny pasek, od którego rozciąga się do połowy głowy. Takie ptaki nazywane są nurzykowatymi okularami, chociaż nie są oddzielnymi podgatunkami (istnieją tylko nurzyki północnoatlantyckie i pacyficzne).

Grube lub krótkie (Uria lomvia), nurzyciel arktyczny ptakdlatego woli osiedlać się na bardziej północnych szerokościach geograficznych. Najbardziej znane południowe miejsca lęgowe znajdują się nie bliżej niż Sachalin, Wyspy Kurylskie, Islandia i Grenlandia.

Różni się od swoich odpowiedników większą wagą (do 1,5 kg). Występuje również niewielka różnica w kolorze piór: góra jest ciemniejsza (prawie czarna), granice kolorów są wyraźniejsze, na dziobie są białe paski. Istnieje kilka podgatunków, które są podzielone zgodnie z ich siedliskiem - syberyjski, czukotka, bering, atlantycki.

Na zdjęciu nurzał okularowy

Charakter i styl życia

Nurzynek to ptak Arktyki, co oznacza, że ​​jak większość z nich prowadzi kolonialny tryb życia, ponieważ pomaga w utrzymaniu ciepła w surowym klimacie (do 20 par na metr kwadratowy). Pomimo tego, że oba gatunki mogą osiedlać się razem, generalnie nurzyki są raczej ptakami kłótliwymi i skandalicznymi, aktywnymi o każdej porze dnia.

Dobrze dogadują się tylko z większymi przedstawicielami fauny arktycznej, na przykład z kormoranami atlantyckimi, co pomaga w ataku drapieżników. Jak każdy nurkujący ptak morski, Guillemot potrafi pływać swoimi skrzydłami. Mały rozmiar pomaga utrzymać dużą prędkość i doskonałą równowagę podczas manewrowania pod wodą.

Kaira składa jedno jajko na zboczu klifu

Być może właśnie dlatego, że latem Guillemot żyje na skalistych półkach w bardzo ciasnych warunkach preferują zimowanie w małych grupach lub nawet zupełnie samotnie. Ptaki osiedlają się w tym okresie na oddzielnych polnii lub w pobliżu samej krawędzi lodu. Przygotowanie do miesięcy zimowych rozpoczyna się pod koniec sierpnia: pisklę jest gotowe do pójścia za rodzicem.

Jedzenie

Jak wiele ichtiofagów, karmy dla ptaków nurzyka nie tylko ryby.W zależności od gatunku jego dietę latem uzupełnia znaczna ilość skorupiaków, robaków morskich (nurzykowate) lub kryla, mięczaków i nurzyków dwuskrzydłowych (nurzykowate).

Niektóre osoby mogą jeść do 320 gramów dziennie. Ptak nurzyński, fot co bardzo często robi się z rybą w dziobie, może z łatwością połknąć zdobycz pod wodą. Jego zimowa dieta opiera się na dorszu, śledziu atlantyckim, gromadniku i innych rybach wielkości 5-15 cm.

Powielanie i oczekiwana długość życia

Gilemoty zaczynają gniazdować nie wcześniej niż pięć lat. Sezon lęgowy rozpoczyna się w maju. W tym czasie samice złożyły jedno jajko na nagich półkach skalnych. Są bardzo wybredni w wyborze miejsca, gdyż należy przestrzegać kilku zasad, które pozwolą pisklęciu na zachowanie jaja i przetrwanie w tak niesprzyjających warunkach. Gniazdo nie powinno znajdować się poza granicami kolonii ptaków, znajdować się co najmniej 5 m nad poziomem morza i możliwie bliżej środka miejsc lęgowych.

Na zdjęciu jaja nurzyka

Dodatkowym plusem, pomagającym zachować sprzęgło, jest przesunięty środek ciężkości oraz kształt jajka w kształcie gruszki. Dzięki temu nie zsuwa się z półki, ale wraca, opisując okrąg. Niemniej jednak przesiewanie zaczyna się już na tym etapie: po rozpoczęciu kłótni z sąsiadami niektórzy rodzice sami upuszczają jedno jajko.

Wiadomo, że kolor jaj jest indywidualny, co pozwala nurzykom nie popełnić błędu i odnaleźć się w tłumie, w którym spędzają letnie miesiące. Najczęściej są szare, niebieskawe lub zielonkawe, choć zdarzają się też białe, z różnymi kropkami lub znaczeniami w kolorze fioletowym i czarnym.

Okres lęgowy trwa 28-36 dni, po czym oboje rodzice karmią pisklę przez kolejne 3 tygodnie. Potem przychodzi moment, kiedy nurzyki są już trudne do uniesienia coraz większej ilości jedzenia, a dziecko musi zeskoczyć na dół. Ponieważ pisklęta nie są jeszcze wystarczająco dojrzałe, niektóre skoki kończą się śmiercią.

Na zdjęciu pisklę nurzyka

Mimo to większość dzieci przeżywa dzięki nagromadzonej warstwie tłuszczu i puchu i dołącza do ojca, aby udać się na zimowisko (samice dołączają do nich później). Oficjalna długość życia nurzyka wynosi 30 lat. Ale są dane dotyczące 43-letnich osób, z którymi spotkali się naukowcy.

Wygląd

Dorosłe osobniki osiągają średnie rozmiary: długość 39-43 cm, rozpiętość skrzydeł 65-70 cm. Waga dorosłego ptaka wynosi od 750 do 1550 gramów... Ciało nurzyka grubodziobego jest wrzecionowaty. Skrzydło jest wąskie, krótkie i spiczaste, ogon zaokrąglony.

To interesujące! Dziób jest czarny, wydłużony, masywny, spiczasty i lekko zakrzywiony na końcu. Oczy są ciemne. Stopy z chusteczkami błoniastymi, czarne z odcieniem zażółcenia, pazury czarne.

Nie ma różnic w kolorze między obiema płciami. Latem czubek głowy jest czarny, boki głowy, szyi i gardła są nieco jaśniejsze, z odcieniem brązu. Dno jest białe. Zimą podbródek i policzki stają się białe. Na klatce piersiowej biały wzór klina wchodzi w ciemną część; w nurzyku cienkodziobowym to przejście ma zaokrąglenie. Na żuchwie znajduje się szara plamka (pasek). Na skrzydłach znajduje się biały pasek, który można odróżnić na skrzydle, niezależnie od jego formy (złożonego lub otwartego).

Guillemots, cienkowarstwowe i grubodziwe, mają podobny wygląd. Różnią się rozmiarem i grubością dzioba, obecnością jasnego paska w nurzyku krótkowłosym znajdującym się między nozdrzami a kącikiem ust, krótką szyją, czarniejszym kolorem piór na wierzchu tułowia oraz brak szarych plam (ciemnych smug) po bokach.

Ponadto nurzyki grubodziobe są zwykle masywniejsze niż nurzyki cienkodziwe, a nurzyki grubodziwe nie mają morfii „okularowej”. Pomimo oczywistego znaczącego podobieństwa, gatunki te nie krzyżują się, zawsze preferując przedstawiciela własnego gatunku.

Zachowanie, styl życia

W locie ten gatunek nurzyka przyciska głowę blisko ciała, przez co stwarza wrażenie dużego ptaka.Podczas lotu wygodniej jest im odpychać wysokie skały, aby uzyskać niezbędną prędkość, a następnie latać, często trzepocząc skrzydłami, ponieważ trudno jest im wystartować z płaskiego obszaru (lądu lub wody) z powodu do budowy ciała i małych skrzydeł. W locie ze względu na mały ogon kieruje łapami, trzymając je wyciągnięte. Guillemots lepiej potrafią pływać i nurkować.

Ze względu na mocno osadzone nogi na ziemi nie porusza się dobrze, ciało jest utrzymywane w pozycji pionowej. Guillemots to ptaki preferujące kolonialny styl życia. Większość z nich nie boi się ludzi. W czasie wolnym od gniazdowania i na wodzie milczą. W kolonii nieustannie krzyczą, w warunkach dnia polarnego mogą być aktywni przez całą dobę. Wydają dźwięki takie jak „ar-ra”, „ar-rr” i tym podobne. Grumpy: samce z powodu walk o samicę, samice - między sobą w walce o najlepsze miejsca lęgowe.

Cały czas przed zagnieżdżeniem spędzają na krawędzi lodu iw wodzie, udają się na ląd w celu zagnieżdżenia się. Gniazdują w gęsto zaludnionych koloniach na stromych, skalistych wybrzeżach morskich. Smukłe nurzyki, alki i kociaki mogą z łatwością być ich sąsiadami na „targu ptaków”.

Długość życia

Średnia długość życia nurzyka wynosi około 30 lat. Ale są dane dotyczące 43-letnich osób, z którymi spotkali się naukowcy.

Siedlisko, siedliska

Guillemot krótkodzioby - mieszkaniec regionów arktycznych... Obszar lęgowy spędza na skałach u wybrzeży polarnych i na wyspach Oceanu Spokojnego, Arktycznego i Atlantyku. Jesienią migruje na zimę na skraj litego lodu. Im ostrzejsza zima, tym dalej na południe nurzykowate spędzają zimowe kwatery, aż do lotów w głąb lądu. Podczas migracji i zimą można spotkać małe stada nurzyków, dryfujące na otwartych wodach północnych mórz i oceanów.

Rozmnażanie i potomstwo

Nuglik grubodzioby trafia na miejsce lęgowe w kwietniu-maju, osiągając wiek dwóch lat, zawsze w tym samym miejscu przez całe życie. Gatunek ten zasiedla kolonie ptaków na stromych przybrzeżnych klifach, których występy służą jako gniazdo. W związku z tym nie wyposaża gniazda; wysiaduje jedno jajko w kształcie gruszki na skalistym terenie.

Taki kształt pomaga uchronić jajko przed upadkiem z wysokości: tworzy dodatkowe punkty kontaktu między jajkiem a skałą, aw przypadku przechylenia często tworzy małe półkole wokół ostrego końca, powracając na swoje miejsce. Kolor jajka - biały, szary, niebieskawy lub zielonkawy, przeplatany - ten wzór jest niepowtarzalny, pozwala rodzicom rozróżnić swoje jajo.

To interesujące! Pary są monogamiczne przez całe życie, inkubując i karmiąc potomstwo, dając sobie nawzajem czas na odpoczynek i wyżywienie.

Podczas wysiadywania ptak wsuwa łapy pod jajko i kładzie się na nim... Jeśli jajko zostanie zgubione, samica może złożyć kolejne, a jeśli umrze, może również znieść trzecie. Okres inkubacji trwa od 30 do 35 dni.

Komunikacja głosowa z rodzicami zachodzi już w procesie dziobania, który może trwać od dwóch do czterech dni: uważa się, że w ten sposób dochodzi do wymiany informacji - pisklę otrzymuje dane o świecie zewnętrznym, których potrzebuje do rozwoju, głos potomstwo pobudza rodziców do zdobywania pożywienia i opieki.

Po urodzeniu pisklę ma gęstą, krótką, puszystą sierść, brązowawo-ciemną na głowie i grzbiecie oraz białą pod spodem; szybko rośnie, przechodząc w piórko. W wieku 1-1,5 miesiąca jest gotowy do wypraw na zimowiska, zeskakując z miejsca urodzenia, pomagając sobie szybować skrzydłami. Dzieje się to wieczorem i nocą, aby zminimalizować śmierć drapieżników, a przyczynia się do tego masowy charakter tego procesu.

Pisklę pieszo dociera do wody i głosem odnajduje rodziców, z którymi udaje się na zimowisko.

Naturalni wrogowie

Ze względu na surowy klimat siedlisk nurzyka grubodziobego nie ma on prawie żadnych naturalnych wrogów. Ponadto wysokość i pionowość skał, na których gniazduje oraz bardzo małe gzymsy, na których wysiaduje pisklęta, ograniczają dostęp drapieżników.

To interesujące! Śmierć tego ptaka w wodzie jest często spowodowana działalnością człowieka: wpada w sieci, które zakładają rybacy.

Kiedy lód Arktyki się porusza, nurza może zostać schwytany, uwięziony przez przesuwające się kawałki lodu w małej dziurze i niezdolny do startu. W środowisku naturalnym giną głównie jaja, zwłaszcza te świeżo złożone, najczęściej z powodu tłoku w gęstych koloniach ptaków i walk dorosłych w walce o miejsca.

Duże gatunki mew mogą czasem zrujnować miejsce lęgowe położone w pewnej odległości od ogólnego masywu. Lis polarny, kruk, sowa śnieżna mogą zjadać pisklęta, które spadły z okapu. Dorośli mogą czasami stać się ofiarami gyrfalcon.

Populacja i stan gatunku

Populacja gatunku nie jest obecnie w stanie krytycznym i liczy miliony osobników, będąc jednym z najliczniejszych przedstawicieli ptaków na obszarach arktycznych i subarktycznych.

Nuglik grubodzioby, jako prawdziwy przedstawiciel ptaka morskiego, jest ważnym elementem polarnego ekosystemu... Ochrona tego ptaka prowadzona jest w niektórych rezerwatach i rezerwatach, na terytorium których wyposaża on miejsce lęgowe lub hibernuje.

Gatunek: Uria lomvia (Linnaeus, 1758) = grubodzioby [krótkowłosy] guillemot

Guillemot grubodzioby - ptak średniej wielkości, jego waga waha się od 780 do 1470 g. U góry łupkowo-czarne upierzenie, boki głowy, brody i gardła czekoladowo-brązowe. Klatka piersiowa i brzuch są białe. Każde skrzydło ma wąski biały poprzeczny pasek. Zimą boki i dół głowy stają się białe.

Obszar występowania tego nurzyka obejmuje północ Europy i Azji, Grenlandię i wybrzeże Atlantyku Ameryki Północnej, Kamczatkę, Wyspy Kurylskie, Sachalin, Alaskę i Aleuty. Nugurz grubodzioby osiada na przybrzeżnych skałach, a także na płaskich wyspach, tworząc wraz z innymi gatunkami kolonie ptaków. Obfitość nurzyków grubodziobych jest wysoka, zwłaszcza w północnych częściach pasma, gdzie tworzą ogromne kolonie lęgowe.

Guillemots żerują w morzu. Ich pożywienie opiera się na małych rybach - dorszach, jaszczurach, gromadnikach, śledziach, myszoskoczkach itp. W pewnych ilościach stosuje się bezkręgowce, głównie drobne skorupiaki żyjące w toni wodnej.

Wiosną nurzyki wracają na swoje stałe miejsca lęgowe. Dzieje się to w okresie od kwietnia do maja, kiedy wody przybrzeżne są wolne od lodu.

Grubodziwe nurzyki gniazdują na gzymsach i małych półkach wysokich stromych skał przybrzeżnych, a miejscami na płaskiej skalistej powierzchni małych wysp, gdzie nie ma czworonożnych drapieżników. Zajmowaniu miejsc lęgowych towarzyszą zderzenia między samcami i samicami. Wygodne do gniazdowania półki i gzymsy o szerokości 1-2 m zajmują nurzyki o największym zagęszczeniu: ptaki dosłownie skupiają się razem, pokrywając całą powierzchnię gzymsu. Instynkty kolonialne są bardzo silne u nurzyków. Nigdy nie gnieżdżą się w osobnych parach z dala od bazarów. Małe izolowane kolonie składające się z kilku par muszą koniecznie być otoczone dużą kolonią kittiwakes lub innych ptaków. Wyjaśnia to fakt, że aktywność seksualna ptaków kolonialnych jest stymulowana przez sąsiedztwo i zachowanie ich towarzyszy z kolonii. Pojawienie się kolonializmu wśród nurzyków, a także wśród innych mieszkańców kolonii ptaków, ma inne przyczyny. Należą do nich brak dogodnych przybrzeżnych klifów do gniazdowania oraz zalety ochrony potomstwa przed drapieżnikami.

Po podzieleniu się na pary nurzyki zaczynają składać jaja. Masowe składanie jaj następuje w drugiej połowie maja - pierwszej połowie czerwca. Sprzęgło składa się z 1 dużego jajka, podłużnego gruszki, z grubą skorupką. Rozmiary jaj: 69-87x41-59 mm. Jajka są ciemne lub niebieskawo-zielone do białawych z ciemnymi plamami i smugami. Gilotyny nie gniazdują; jaja są umieszczane na gołym gzymsie bez ściółki. Kształt gruszki zapewnia jajku pewną stabilność na okapie. Oboje rodzice inkubują. Podczas wysiadywania nurzacz dociska jajo do miejsca lęgowego i zsuwa łapy od dołu. To rekompensuje brak ściółki. Pisklęta wykluwają się po 33-35 dniach.Pokryte są krótkim, twardym, ciemnym puchem, bardziej przypominającym wełnę. Pisklęta rozwijają się szybko, w 15-20 dniu puch zostaje całkowicie zastąpiony piórkiem. W upierzeniu tym nie ma piór lotnych i ogonowych; rozwijają się one później, po wypuszczeniu pisklęcia do wody. Rodzice karmią pisklęta małymi rybkami, przynosząc im pokarm 2-3 razy dziennie. Po 2-3 tygodniach pisklęta już schodzą do morza. Masowe wypuszczanie piskląt do wody w różnych częściach pasma występuje średnio w sierpniu. Zstąpione pisklę pływa wraz z rodzicami do morza. Tak wczesne uruchomienie jest typowe tylko dla nurzyków z otwartym gniazdem. Przyczyną tego jest ochrona piskląt przed dużymi mewami, które pilnują piskląt rozwierających się i nie są chronione przez dorosłe nurzyki na bazarach.

Zimowe migracje nurzyków grubodziobych są nieistotne. Z północnych obszarów pasma przemieszczają się wraz z postępem lodu w kierunku bardziej południowych. Gilemoty migrują w małych grupach i najwyraźniej nie trzymają się ściśle określonych szlaków migracyjnych, rozpraszając się losowo po oceanie.

Zbieranie jaj nurzyka grubodziobego na bazarach, a także łapanie samych ptaków od dawna odbywa się na wielu bazarach zarówno w naszym kraju, jak i za granicą. Nadmierne, a czasem drapieżne połowy doprowadziły w niektórych przypadkach do gwałtownego spadku populacji nurzyków.

Guillemot grubodzioby

1. Guillemot grubodziobowy - Uria lomvia L.

W. Więcej wron. OP. Wygląda jak nurzołek cienkodzioby, ale dziób jest nieco krótszy i grubszy, na żuchwie w kąciku ust znajduje się wydłużona plama światła. Granica między czarnym grzbietem a białym brzuchem jest ostra. Nie ma wariacji na temat spektakli. Zimą gardło i przód szyi są białe, czarny kolor na głowie całkowicie otacza oko. SOL. Stłumiony, ochrypły rechot. Od. Różni się od nurzyka cienkodziobego jasną plamą na dziobie i ostrą granicą między czarnym kolorem grzbietu a białym brzuchem. B. Skaliste wybrzeża i wyspy. HP. Wędrujący ptak. Pan. Gnieździ się, podobnie jak nurzykowate, z którymi często żyje razem, w ogromnych koloniach na niedostępnych stromych skałach. Gniazdo bez ściółki. W lęku znajduje się 1 jajko o gruszkowatym, podłużnym kształcie, o różnych kolorach (od zielonkawo-niebieskiego do białego), z pasmami.

Guillemot cienkodzioby

2. Guillemot smukły - Uria aalge Pontopp.

W. Więcej wron. OP. Głowa, szyja i skrzydła są czarne, spód biały, po bokach brzucha niewiele skośnych smug. Łapy są czarne. Niektóre osobniki (nurzyki okularowe) mają biały pierścień wokół oka z białym paskiem rozciągającym się od niego do ucha. Zimą policzki i przód szyi są białe. W locie szyja jest wyciągnięta, ogon nie jest zadarty w wodzie. SOL. Stłumiony, ochrypły, ryczący krakanie. Od. Różni się od nurzyka grubodziobego ukośnymi smugami wzdłuż krawędzi brzucha i całkowicie czarnym dziobem, zimą - w postaci czarnej plamki na głowie (oko znajduje się prawie na granicy czarnej czapki). B. Skaliste wybrzeża i wyspy, zimą przebywa w niezamarzniętych obszarach morza. HP. Wędrujący ptak. Pan. Rasy w ogromnych koloniach na niedostępnych stromych klifach, często razem z kittiwakes. Gniazdo bez ściółki. W lęgu znajduje się 1 jajko o gruszkowatym podłużnym kształcie i dość zróżnicowanej barwie (od zielonkawo-niebieskiej do białej), ze smugami o różnych kształtach i kolorach.

Skrobak

3. Skrobak - Cepphus grylle L.

W. Od gołębicy. OP. Kolor czarny, na skrzydle biała plama. Zimą górna część ciała jest szara, pstrokata, końce skrzydeł czarne. Dziób jest czarny, nogi czerwone. Na lądzie utrzymuje się prawie poziomo. SOL. Cichy, cienki gwizdek. Od. Różni się od nurzyka okularowego czarną głową i białą plamą na skrzydle. W. Skaliste wybrzeża mórz i wysp, zimą utrzymuje się na pełnym morzu. HP. Ptak wędrowny lub rezydent. Pan. Rasy w rozproszonych parach w szczelinach skalnych. Gniazdo wyłożone jest małymi kamykami. W lęgu znajdują się 2 białe lub ochry jaja z ciemnymi plamami.

Skrobaczka do okularów

4. Skrobaczka do okularów - Cepphus carbo Pall.

W. Nieco większy niż gołąb. OP. Skrzydła są całkowicie czarne, wokół oka znajduje się biała plamka. Zimą górna część ciała jest monochromatyczna, bez białych smug, spód jest biały. Nawyki jak nurzyka. SOL. Cichy gwizdek. Od.Różni się od nurzyka białą plamą wokół oka i brakiem bieli na skrzydle, zimą - monochromatycznym topem i ciemną główką. B. Skaliste wybrzeża mórz i wysp. HP. Mieszkaniec ptaka. Pan. Hoduje się w osobnych parach lub w małych grupach w szczelinach skalnych i w zagłębieniach pod kamieniami. W lęgu znajduje się 1-2 białe jaja z czarnawymi plamkami.

Alka

5. Auk - Alca torda L.

W. Więcej wron. OP. Ubarwienie głowy i tułowia jest czarne, dolna część ciała jest biała. Zimą przód szyi jest biały. Dziób wysoki, bocznie ściśnięty, czarny, z białym poprzecznym paskiem. Ten sam pasek biegnie od czoła do oka. Łapy są czarne. W locie głowa jest wciągnięta w ramiona. Na ziemi siedzi pionowo, opierając się na ogonie; podczas pływania po wodzie ogon jest zadarty. SOL. Milczy, jej głos - skrzypiący płacz - jest rzadko słyszalny. Od. Różni się od nurzyków masywnym czarnym dziobem z zauważalnym białym poprzecznym paskiem. B. Skaliste wybrzeża i wyspy. HP. Wędrujący ptak. Pan. Hoduje w oddzielnych parach lub małych grupach razem z innymi nurzykami, ale nieco od nich. Gniazdo w niszach lub szczelinach stromych skał wysoko nad wodą, wyłożone kamykami i skrawkami glonów. W sprzęgle 1 jajko w kolorze ochry z czarnobrązowymi plamkami.

Ipatka

6. Ipatka - Fratercula corniculata Naum.

W. Nieco większy niż gołąb. OP. Podobny do ślepej uliczki, ale większy. Policzki są białe, dziób u nasady żółty. Skórzasty wyrostek pod okiem wygląda jak kolumna. Zimą dziób jest mniejszy, ciemny u podstawy, brak płata pod okiem. W ciągu dnia jest aktywny, siedząc na lądzie, oparty o stęp łap. SOL. Bezdźwięczne „orr. Orr”. Głos jest rzadko słyszalny. Od. Różni się od siekiery białym odwłokiem i brakiem wiązek długich piór po bokach głowy. Wraz z ślepą uliczką w przyrodzie nie występują. B. Skaliste wybrzeża i wyspy. HP. Ptak zamieszkały i wędrowny. Pan. Rasy w małych koloniach na stromych, skalistych wybrzeżach. Gniazdo w szczelinie skał wyłożonej suchą trawą. W lęgu znajduje się 1 białe jajko z niewyraźnymi szaro-fioletowymi plamkami.

Ślepy zaułek

7. Ślepy zaułek - Fratercula arctica L.

W. Od gołębicy. OP. Górna część ciała i szyja są czarne, klatka piersiowa i brzuch są białe, policzki są niebieskawo-szare. Nad okiem niewielki skórzasty wyrostek. Dziób jest niebieskawo-szary u podstawy i pomarańczowy na końcu. Zimą dziób się zmniejsza, a u młodych ptaków jest jeszcze mniejszy. Nogi są pomarańczowe. Na lądzie ciało jest trzymane pionowo. SOL. Warczenie „arrr”, ale rzadko słyszalne. Od. Różni się od siekiery białym brzuchem i brakiem wiązek wydłużonych żółtych piór po bokach głowy. B. Płaskie lub skaliste wyspy z rozwiniętą warstwą gleby, zimą występujące w morzu. HP. Wędrujący ptak. Pan. Rasy w koloniach. Gniazduje na trawiastych zboczach w głębokich norach. W lęgu znajduje się 1 białe jajko z niewyraźnymi szarymi plamkami.

Topór

9. Hatchet - Lunda cirrhata Pall.

W. Z wroną. OP. Wierzch ciała jest czarny, dół jest czarno-brązowy, policzki białe, za okiem kępki długich, miękkich żółtych piór. Dziób jest czerwony, z zielonkawą podstawą, bardzo masywny, wysoki, silnie ściśnięty z boków, z 3-4 poprzecznymi rowkami i tarczą nad nozdrzami. Wokół oka jest nagi czerwony pierścień. Zimą policzki są brązowe, po bokach głowy nie ma kępek piór, dziób jest mniejszy i brązowy u nasady. SOL. Stłumiony chrząknięcie. Bardzo rzadko słyszane. Od. Dorosłe ptaki różnią się od ipatki i maskonura ciemnym odwłokiem i kępkami piór po bokach głowy, podczas gdy młode mają brązowe policzki. B. Wybrzeża morskie i wyspy o dość grubej pokrywie glebowej. HP. Ptak zamieszkały i wędrowny. Pan. Rasy w koloniach na trawiastych płaskowyżach. Gniazdują w głębokich norach, wyłożonych trawą i piórami. W lęgu znajduje się 1 białe jajko, czasem z niewyraźnymi szaro-fioletowymi plamkami.

Pin
Send
Share
Send
Send