Rodziny ptaków

Siedlisko rybitwy rzecznej | Zadzwoń | Migracja | Dieta

Pin
Send
Share
Send
Send


Rybitwa rzeczna, nazwa naukowa Sterna hirundo jest ptakiem morskim z rodziny Laridae. Rybitwa rzeczna ma zasięg okołobiegunowy, jego 4 podgatunki rozmnażają się w umiarkowanych i subarktycznych obszarach Europy, Azji i Ameryki Północnej.

Rybitwa rzeczna jest silnie wędrowna, zimuje na przybrzeżnych obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Dorosłe osobniki hodowlane mają łagodną szarą część górną, białą do bardzo łagodnej szarej części dolnej, czarną czapkę, pomarańczowo-czerwone nogi i wąski spiczasty dziób.

W zależności od podgatunku, dziób rybitwy rzecznej może być również zasadniczo różowy z czarną końcówką lub całkowicie czarny.

Istnieje wiele porównywalnych gatunków rybitw zwyczajnych, łącznie z częściowo sympatyczną rybitwą popielatą, którą można rozróżnić na podstawie szczegółów upierzenia, koloru nóg i dziobów lub wokalizacji.
Lęgając się w szerszej gamie siedlisk niż jakakolwiek rodzina rybitwy, rybitwa rzeczna gniazduje na każdym płaskim, słabo zarośniętym dnie w pobliżu wody, razem z wybrzeżami morskimi i wyspami, i łatwo przystosowuje się do syntetycznego podłoża przypominającego pływające tratwy.

Gniazdo rybitwy rzecznej może być również nagim draśnięciem w piasku lub żwirze, jednak zwykle jest wyłożone lub obrzeżone bez żadnych cząstek materii.

Można było również złożyć nawet trzy jajka, ich nieciekawe kolory i poplamione wzory oferujące kamuflaż na otwartym morzu.

Inkubacja rybitwy rzecznej odbywa się dla każdej płci, a wylęg jaj trwa przez około 21-22 dni, dłużej, jeśli kolonia jest niepokojona przez drapieżniki.

Pisklęta puchate wychodzą w 22-28 dni. Podobnie jak większość rybitw, gatunek ten pożywia się nurkując w poszukiwaniu ryb, zarówno w morzu, jak iw wodach słodkich, jednak mięczaki, skorupiaki i inne ofiary bezkręgowców mogą stanowić dużą część planu odchudzania na niektórych obszarach.
Jaja i młodsze są podatne na drapieżnictwo ssaków przypominających szczury i norki amerykańskie oraz ogromne ptaki wraz z mewami, sowami i czaplami.

Częste rybitwy mogą być również zakażone wszy, robakami pasożytniczymi i roztoczami, chociaż pasożyty krwi wydają się rzadkie.

Jego masowi mieszkańcy i duża hodowla sugerują, że gatunek ten jest klasyfikowany jako najmniej niepokojący, chociaż jego liczebność w Ameryce Północnej gwałtownie spadła w ciągu ostatnich wielu lat.

Niezależnie od światowych praw chroniących rybitwę rzeczną, na niektórych obszarach populacjom grozi utrata siedlisk, zanieczyszczenie powietrza lub zakłócenie życia kolonii lęgowych.

Opis

Nominalny podgatunek rybitwy rzecznej ma 31-35 cm (12-14 cali) długości, wraz z 6-9 cm (2,4-3,5 cala) widelcem w ogonie, z 77-98 cm (30-39 cali) rozpiętość skrzydeł. Waży 110-141 g (3,9-5,0 uncji).

Dorosłe osobniki hodowlane mają bladoszarą górną część, bardzo bladoszarą część dolną, czarną czapkę, pomarańczowo-czerwone nogi i wąski spiczasty dziób, który może być głównie różowy z czarną końcówką lub całkowicie czarny, w zależności od podgatunku.

Górne skrzydła rybitwy rzecznej są jednak bladoszare, ponieważ lato się zużywa, ciemne łodygi piór zewnętrznych zmieniają się w odkryte, a na skrzydłach wydaje się szary klin.

Zad i ogon są białe, a u stojącego ptaka długi ogon nie rozciąga się poza złożone końce skrzydeł, w przeciwieństwie do rybitwy popielatej i różyczki, podczas których ogon wystaje poza skrzydła. Nie ma żadnych istotnych różnic między płciami.

U dorosłych osobników nie będących w stanie rozmnażania czoło i spód ciała stają się białe, dziób jest cały czarny lub czarny z różową podstawą, a nogi są ciemnoróżowe lub czarne.

Górne skrzydła mają widoczną ciemną przestrzeń na krawędzi wejściowej skrzydła, nadgarstku.

Rybitwy, które nie rozmnażały się skutecznie, mogą zacząć pierzenie się w nielęgowe dorosłe upierzenie od czerwca, jednak koniec lipca jest wyjątkowo typowy, a pierzenie jest zawieszone podczas migracji.

Istnieje również pewne zróżnicowanie geograficzne, ptaki kalifornijskie zwykle są w upierzeniu nielęgowym podczas migracji.
Młodociana rybitwa zwyczajna ma bladoszare górne skrzydła z ciemnobrązową listwą nadgarstka. Korona i kark są brązowe, a brwi rude, przechodzące jesienią do bieli.

Górne części są rude z brązowo-białą łuską, a na ogonie brakuje długich zewnętrznych piór dorosłego.

Ptaki z pierwszego poporodowego upierzenia, które przeważnie przebywają na zimowiskach, przypominają nielęgowe dorosłe osobniki, mają jednak ciemniejszą koronę, ciemnobrązową listwę nadgarstka, a czasem bardzo zniszczone upierzenie.

W drugim roku życia większość młodszych rybitw jest nie do odróżnienia od dorosłych lub występuje tylko w niewielkich odmianach, przypominających ciemniejszy dziób lub białą brew.
Rybitwa rzeczna to zwinny lotnik, zdolny do szybkich zwrotów i pikowań, zawisu i pionowego startu.

Podczas dojazdów z rybami leci blisko podłogi przy silnym wietrze, jednak 10-30 m (33-98 stóp) nad wodą przy wietrze.

Z wyjątkiem migracji, zwykle pozostaje poniżej 100 m (330 stóp) i średnio 30 km / h (19 mil / h) przy braku tylnego wiatru.

Jego częste tempo lotu podczas nocnego lotu migracyjnego wynosi 43-54 km / h (27-34 mil / h) [21] na szczycie 1000-3000 m (3300-9 800 stóp).

Pierzenie się

Młode zaczyna pierzyć się w dorosłe upierzenie w pierwszym październiku; Upierzenie szczytu, ogona i budowy ciała zmienia się najpierw, głównie do lutego, a następnie pióra skrzydeł.

Prawybory są zmieniane w fazach; najgłębsze pióra najpierw pierzą się, potem substytut zostaje zawieszony podczas południowej zimy (ptaki w tym wieku przebywają na zimowiskach) i jesienią wznawia się.

Od maja do czerwca drugiego roku rozpoczyna się analogiczna sekwencja linienia, z przerwą w całym okresie linienia dla ptaków wracających na północ, ale nie dla tych, które trzymają się w zimowych kwaterach.

Znaczne upierzenie w okresie lęgowym dorosłego następuje w okresie od lutego do czerwca, przy wymianie 40-90% piór. Poprzednie główne pióra odłożone, aby odsłonić czarniawe zadziory pod spodem.

Próbka pierzenia sugeruje, że najstarsze pióra znajdują się najbliżej środka skrzydła, aby północne lato postępowało, na skrzydle pojawia się ciemnawy klin w wyniku tego przebiegu starzenia się piór.

Głos

Rybitwa rzeczna ma duży repertuar odgłosów, które mają mniejszy ton niż równe odgłosy rybitwy popielatej.

Prawdopodobnie najbardziej charakterystycznym dźwiękiem jest alarm KEE-yah, noszony z troską na pierwszej sylabie, w odróżnieniu od akcentu rybitwy popielatej drugiej sylaby.

Nazwa alarmu podwaja się jako ostrzeżenie dla intruzów, chociaż poważne zagrożenia wywołują kyar, wydany podczas lotu rybitwy, i ucisza normalnie hałaśliwą kolonię, podczas gdy jej mieszkańcy oceniają zagrożenie.

Keeur w dół pojawia się, gdy dorosły zbliża się do gniazda, niosąc rybę i prawdopodobnie służy do rozpoznania określonej osoby (pisklęta wychodzą z ukrycia, gdy usłyszą, jak matka i ojciec nadają to imię).

Jeszcze jedno imię rybitwy pospolitej to kip wypowiadany podczas kontaktów społecznych. Różne wokalizacje obejmują kakakakakę podczas atakowania intruzów i staccato kek-kek-kek przed zapobieganiem samcom.
Tata i mama oraz pisklęta mogą odnajdywać się po imieniu, a rodzeństwo dodatkowo rozpoznaje nawzajem wokalizacje od dwunastego dnia od wyklucia, co pomaga w zbiorowym utrzymaniu lęgu.

Dystrybucja i siedlisko

Większość populacji rybitwy rzecznej jest silnie migrujących, zimujących na południe od obszarów lęgowych na półkuli północnej strefy umiarkowanej i subarktycznej.

Pierwsze ptaki latem zwykle przebywają w swoich zimowiskach, choć kilka z nich wraca do kolonii lęgowych chwilę po przybyciu osobników dorosłych.

W Ameryce Północnej rybitwa rzeczna gniazduje wzdłuż wybrzeża Atlantyku od Labradoru po Karolinę Północną oraz w głębi lądu w całej Kanadzie na wschód od Gór Skalistych.

W USA niektóre populacje lęgowe można odkryć w stanach graniczących z Wielkimi Jeziorami i regionalnie na wybrzeżu Zatoki.

Na Karaibach istnieją małe, wyłącznie częściowo migrujące, kolonie; znajdują się one na Bahamach i na Kubie oraz w pobliżu Wenezueli, w obrębie archipelagów Los Roques i Las Aves.
Rybitwa rzeczna gniazduje w większości krajów Europy, a najwięcej na północy i wschodzie kontynentu.

Na północnoafrykańskim wybrzeżu oraz na Azorach, Wyspach Kanaryjskich i Maderze występują niewielkie populacje.

Większość zimuje poza zachodnią lub południową Afryką, ptaki z południa i zachodu Europy zwykle pozostają na północ od równika, a inne ptaki europejskie przenoszą się dodatkowo na południe.

Różnice w rozrodzie utrzymują się w strefie umiarkowanej i tajdze w Azji, z rozproszonymi placówkami w Zatoce Perskiej i na wybrzeżu Iranu.

Terytorium

Rybitwa rzeczna rozmnaża się w koloniach, które zwykle nie przekraczają 2000 par [44], jednak często ich liczba przekracza 20 000 par.

Kolonie w głębi lądu są zwykle mniejsze niż na wybrzeżu. Częste rybitwy zazwyczaj gniazdują obok różnych gatunków przybrzeżnych, przypominających rybitwy arktyczne, różane i wielkokwiatowe, śmieszki i czarne ślizgacze.

Szczególnie we wczesnej części sezonu lęgowego, bez określonego celu, większość rybitw będzie latać w ciszy nisko i szybko w morze. Zjawisko to nazywa się „lękiem”.
Tej jesieni młode osobniki w Massachusetts mają białe brwi, ponieważ źle umiejscowiono atrybut imbirowego zabarwienia młodych ptaków
Po powrocie na strony lęgowe rybitwy mogą kręcić się kilka dni wcześniej niż osiedlenie się na danym terytorium, a dokładny początek gniazdowania może być również powiązany z nadmierną dostępnością ryb.

Rybitwy bronią tylko niewielkiej przestrzeni, a odległości między gniazdami zwykle wynoszą zaledwie 50 cm (20 cali), chociaż 150-350 cm (59-138 cali) jest wyjątkowo typowe.

Podobnie jak w przypadku wielu ptaków, ta sama strona internetowa jest ponownie wykorzystywana rok po roku, z dokumentem, że 1 para powraca na 17 kolejnych sezonów lęgowych. Około 90% wykwalifikowanych ptaków ponownie wykorzystuje swoje dawne terytorium, więc młodsze ptaki powinny gniazdować na obrzeżach, znaleźć partnera po żałobie lub przenieść się do innej kolonii.

Samiec wybiera terytorium lęgowe kilka dni po przybyciu na wiosnę i dołącza do niego jego wcześniejszy towarzysz, dopóki nie spóźni się więcej niż 5 dni, w którym to przypadku para może się rozdzielić.
Obrona terytorium jest szczególnie przez samca, który odpycha intruzów obu stosunków. Przedstawia alarmowe imię, otwiera skrzydła, unosi ogon i pochyla głowę, aby wskazać czarną czapkę.

Jeśli intruz nie ustąpi, samiec przestaje wołać i walczy z graplingiem, aż intruz ulegnie, unosząc głowę, aby odsłonić gardło.

Powietrzni intruzi są po prostu atakowani, zwykle po wspólnym locie spiralnym w górę.

Niezależnie od agresji udowodnionej dorosłym, wędrowne pisklęta są normalnie tolerowane, podczas gdy w kolonii mew mogą zostać zaatakowane i zabite.

Gniazdo jest bronione, dopóki pisklęta nie wyrosną, a wszystkie dorosłe osobniki w kolonii zbiorowo odstraszą potencjalnych drapieżników.

Hodowla

Pary są ustalane lub potwierdzane podczas powietrznych pokazów zalotów, podczas których samiec i samica latają w szerokich kręgach do 200 m (660 stóp) lub więcej, wywołując wszystkie, podczas gdy wcześniej niż 2 ptaki schodzą zbiorowo w zygzakowatych szybach .

Jeśli samiec niesie rybę, może przyciągnąć wzrok innych samców. Na dole samiec zabiera się do kobiety, okrążając ją razem z uniesionym ogonem i szyją, głową skierowaną w dół i częściowo otwartymi skrzydłami.

Jeśli odpowie, każdy z nich może przyjąć postawę ze szczytem skierowanym ku niebu.

Samiec może drażnić kobietę z rybą, nie rozstając się z jej zaopatrzeniem, dopóki nie pokaże mu się wystarczająco.

Gdy tylko zaloty są pełne, samiec robi płytką melancholię w piasku, a kobiece zadrapania w tym samym miejscu.

Może się zdarzyć kilka prób, dopóki para nie wybierze witryny internetowej dla dokładnego gniazda. Jaja można również składać na nagim piasku, żwirze lub glebie, jednak zwykle dodaje się tam warstwę cząstek lub roślinności, lub gniazdo może być również otoczone wodorostami, kamieniami lub muszlami.

Zadrapanie w kształcie spodka ma zwykle cztery cm (1,6 cala) głębokości i 10 cm (3,9 cala) szerokości, jednak może rozciągać się nawet do 24 cm (9,4 cala) szerokości wraz z otaczającymi materiałami ozdobnymi.

Sukces lęgowy na obszarach zagrożonych powodzią został wzmocniony przez dostarczenie syntetycznych mat wykonanych z trawy morskiej, które zachęcają rybitwy do gniazdowania na większych, znacznie mniej słabych obszarach, ponieważ wielu wybiera maty, aby odsłonić piasek.

Rybitwa rzeczna ma tendencję do wykorzystywania dodatkowych materiałów na gniazda niż rybitwa różana czy rybitwa popielata, chociaż różyczka zazwyczaj gniazduje na obszarach o wyjątkowo rosnącej roślinności.
Rybitwy są profesjonalistami w znajdowaniu gniazd w dużej kolonii. Jajka są akceptowane, jeśli zostały ukształtowane plasteliną lub zabarwione na żółto (ale nie różowe lub niebieskie).

Ta zdolność do znajdowania jaj jest przystosowaniem do życia w niestabilnym, wietrznym i pływowym otoczeniu.
Najwyższy czas produkcji jaj przypada na wczesną maję, przy czym niektóre ptaki, które są istotnie pierwszymi lęgami, składają jaja później w ciągu miesiąca lub w czerwcu.

Miarą sprzęgła są zwykle trzy jajka; większe lęgi najprawdopodobniej kończą się złożeniem dwóch samic w tym samym gnieździe.

Pomiar jaj wynosi średnio 41 mm x 31 mm (1,6 cala x 1,2 cala), chociaż każde kolejne jajo w lęgu jest niewiele mniejsze niż pierwotnie złożone.

Typowa masa jaja to 20,2 g (0,71 uncji), z czego 5% to skorupa.

Waga jajka będzie zależeć od tego, jak dobrze odżywiona jest samica, a także od jej miejsca w lęgu.

Jajka są kremowe, płowe lub bladobrązowe, oznaczone smugami, plamami lub plamami w kolorze czarnym, brązowym lub szarym, które pomagają je zamaskować.

Inkubacja jest przeprowadzana przez każdą płeć, choć zazwyczaj u kobiet, i trwa 21-22 dni. Poza tym, gdy kolonia przeżywa katastrofę, 90% jaj się wykluwa.

Przedspołeczne pisklę omszone jest żółtawe z czarnymi lub brązowymi znaczeniami [70] i podobnie jak jaja jest podobne do równorzędnego stadium rybitwy popielatej.

Pisklęta wychodzą w 22-28 dni, zwykle 25-26. Młode młode są karmione w gnieździe przez około 5 dni, po czym towarzyszą dorosłym w wyprawach wędkarskich.

Młodsze ptaki mogą otrzymywać pasze uzupełniające od matki i ojca do końca sezonu lęgowego i do przeszłości.

Odnotowano częste rybitwy karmiące swoje potomstwo podczas migracji i na zimowiskach, minimum do czasu, gdy dorosłe osobniki przeniosą się dodatkowo na południe około grudnia.
Podobnie jak wiele rybitw, gatunek ten może bardzo bronić swojego gniazda i młodych i może nękać ludzi, psy, piżmaki i większość dziennych ptaków, jednak nie tak jak bardzo agresywna rybitwa popielata, rzadko uderza w intruza, zwykle zbaczając z finału druga. Dorośli potrafią rozróżniać poszczególne osoby, atakując znajomych bardziej intensywnie niż nieznajomych.

Nocne drapieżniki nie wywołują porównywalnych ataków; kolonie mogą być zniszczone przez szczury, a dorosłe osobniki opuszczają kolonię nawet na osiem godzin, gdy są obecne wielkie sowy rogate.
Rybitwy częste rozmnażają się zwykle corocznie. Drugie sprzęgła są dostępne, jeśli pierwotne jest źle umieszczone.

Rzadko zdarza się, że drugi lęg może być również złożony i inkubowany, podczas gdy niektóre pisklęta z pierwszego lęgu są mimo wszystko karmione.

Pierwsza próba rozrodcza ma zwykle miejsce w wieku 4 lat, zwykle w wieku trzech lat. Powszechna różnorodność młodszych osobników na parę, które przeżyją, może wahać się od zera w przypadku zalania kolonii do ponad 2,5 w ciągu wspaniałego roku.

Najbardziej udokumentowana długość życia w środowisku naturalnym to 23 lata w Ameryce Północnej i 33 lata w Europie, jednak 12 lat to wyjątkowo typowa długość życia.

Posiłki i karmienie

Podobnie jak wszystkie rybitwy Sterna, rybitwa rzeczna żeruje nurkując w poszukiwaniu ryb z wysokości 1-6 m (3,3-19,7 ft), zarówno w morzu, jak iw jeziorach słodkowodnych i ogromnych rzekach.

Chook może zanurzyć się na mniej więcej sekundę, jednak nie więcej niż 50 cm (20 cali) pod podłogą.

W poszukiwaniu ryb rybitwa ta leci głową w dół, z dziobem trzymanym pionowo.

Może krążyć lub zawisać wcześniej niż nurkowanie, po czym natychmiast zanurza się w wodzie, podczas gdy rybitwa popielata preferuje metodę „zawisu ze stopniem”, a rybitwa różana nurkuje w tempie z wyższego wierzchołka i zanurza się na dłużej.
Rybitwy mają różowe kropelki oleju w stożkowych komórkach siatkówki oka. Poprawia to rozróżnienie i wyostrza dystans, wyobraźni i przewidujący, szczególnie w mglistych sytuacjach.
Rybitwa rzeczna preferencyjnie poluje na ryby o długości 5-15 cm (2,0-5,9 cala).

Gatunki są uzależnione od tego, co się dzieje, ale gdy jest selekcja, rybitwy karmiące kilka piskląt będą miały większą zdobycz niż te z mniejszymi lęgami.

Odsetek ryb karmionych pisklętami może również sięgać nawet 95% na niektórych obszarach, jednak gdzie indziej ofiary bezkręgowców mogą stanowić dużą część planu odchudzania.

Może to w coraz większym stopniu obejmować robaki, pijawki, mięczaki przypominające małe kalmary i skorupiaki (krewetki, krewetki i kraby).

Na obszarach słodkowodnych można było również złapać ogromne owady, przypominające chrząszcze, chrabąszcze i ćmy. W powietrzu można było również złapać dorosłe owady, a larwy zbierać z dna lub z dna wody.

Ofiara zostaje złapana w dziób i oboje połykają ją głową do przodu lub ponownie przynoszą pisklętom. Czasami jednocześnie można było przewozić dwie lub więcej małych rybek.

Kiedy dorośli ponownie niosą posiłek do gniazda, rozpoznają młodszego po imieniu, raczej niż na widocznej identyfikacji.
Ości rybne i wyczerpujące egzoszkielety skorupiaków lub robaków są zwracane w postaci granulek.

Dorosłe osobniki odlatują z gniazda, aby wypróżnić się, a nawet małe pisklęta przechadzają się w niewielkiej odległości od drapaka, aby złożyć swoje odchody.

Dorośli atakujący zwierzęta lub ludzi zwykle oddają kał podczas nurkowania, zazwyczaj skutecznie zarażając intruza.

Drapieżniki i pasożyty

Szczury przyjmą jaja rybitwy, a nawet powinny sprzedawać ogromne ilości w skrytkach, a norka amerykańska jest kluczowym drapieżnikiem wyklutych piskląt, zarówno w Ameryce Północnej, jak iw Szkocji, gdzie została wypuszczona.

Różowy lis może być minusem. W wyniku gniazdowania rybitw rzecznych na wyspach najpospolitszymi drapieżnikami są zwykle inne ptaki niż ssaki.

Rumiany kamień zwrotny zabierze jaja z gniazd bez opieki, a mewy mogą zabierać pisklęta.

Puchacze rogate i uszatki zabijają każdego dorosłego osobnika i pisklęta, a czaple czarnogłowe mogą również zjadać małe pisklęta.

Merliny i sokoły wędrowne mogą atakować rybitwy latające; podobnie jak w przypadku innych ptaków, wydaje się, że jedną z korzyści ze stada jest zmylenie szybko latających drapieżników.

Na stojąco

Rybitwa rzeczna jest klasyfikowana jako najmniej problematyczna na Crimson Listing IUCN.

Ma dużych mieszkańców 1 600 000-4 600 000 dojrzałych ludzi i ogromną hodowlę szacowaną na 29 200 000 km2 (11 300 000 2).

Liczbę hodowlaną oszacowano na 250 000-500 000 par, najwięcej w Azji. Aż 140 000 par rozmnaża się w Europie.

Mniej niż 80 000 par rozmnaża się w Ameryce Północnej, przy czym większość lęgów odbywa się na północno-wschodnim wybrzeżu Atlantyku, a zmniejszająca się liczba mieszkańców poniżej 10 000 par rozmnaża się na obszarze Wielkich Jezior.
Zagrożenia wynikają z utraty siedlisk w wyniku budowy, zanieczyszczenia powietrza lub rozwoju roślinności lub zakłócania rozrodu ptaków przez ludzi, samochody, łodzie lub psy.

Rodzime czyste powodzie mogą spowodować utratę gniazd, a kilka kolonii jest podatnych na drapieżnictwo szczurów i ogromnych mew.

Mewy konkurują dodatkowo z rybitwami o witryny gniazdowe. Na Karaibach poluje się na niektóre ptaki w celach handlowych jako posiłki.

Sukces lęgowy można również zwiększyć dzięki pływającym tratwom gniazdowym, sztucznym wyspom lub różnym syntetycznym witrynom gniazdowym oraz powstrzymaniu niepokojów ludzi.

Zarośnięta roślinność może również zostać spalona, ​​aby oczyścić dno, a mewy mogą zostać zabite lub zniechęcone przez celowe zakłócenie.

Zanieczyszczenie polichlorowanymi bifenylami (PCB) spowodowało zwiększenie zakresów feminizacji męskich zarodków, które wydawały się zanikać przed pisklęciem, bez wpływu na produktywność kolonii, jednak dichlorodifenylodichloroetylen (DDE), który kończy się rozpadem DDT, doprowadził do bardzo niskie zasięgi dochodowej hodowli w niektórych miejscach w USA.
Rybitwa rzeczna jest prawdopodobnie jednym z gatunków, do których stosuje się Porozumienie o ochronie afrykańsko-euroazjatyckich wędrownych ptaków wodnych (AEWA) i amerykańsko-kanadyjska ustawa o ptactwie migracyjnym z 1918 r.

Wydarzenia do osiedla AWEA muszą mieć wpływ na różne metody ochrony opisane w szczegółowym planie ruchu.

Plan ma dotyczyć kluczowych punktów związanych z ochroną gatunków i siedlisk, administrowaniem działaniami człowieka, analizą, szkoleniem i wdrażaniem.

Przepisy północnoamerykańskie są analogiczne, chociaż kładzie się większy nacisk na bezpieczeństwo.

Obejrzyj wideo: Rybitwa rzeczna Sterna hirundo pull, Dolina Górnej Wisły 16 08 2016 (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send