Rodziny ptaków

Kanarek Finch / Serinus serinus

Pin
Send
Share
Send
Send


Samiec ma żółto-zielony, jaśniejszy kolor na klatce piersiowej i głowie. Brzuch jest biały. Skrzydła, ogon i podłużne smugi z tyłu i po bokach są brązowawe. Samice i młode są bardziej matowe i mają podłużne brązowe smugi na piersiach.

Styl życia.

Mieszkaniec krajobrazu kulturowego i dolnego pasa górskiego. Zamieszkuje ogrody, parki i gaje. W południowej części pasma jest ptakiem osiadłym, aw północnej wędrownym. Powszechne w siedliskach. Trzyma się w stadach i parach na drzewach, krzewach i na ziemi. Wołanie to krótki tryl.

Piosenka to zestaw tryli, przypominający dźwięki wydawane przez cykadę. Gniazduje w koronach drzew (głównie iglastych) i na krzakach w kwietniu. Lęg 4-5 niebieskawych jaj z brązowymi plamkami w maju - lipcu. Żywi się nasionami i owadami. Różni się od czyżyka krótszym dziobem i brakiem czarnej „czapki” na głowie.

396. Zięba - Fringilla coelebs

396. Zięba - Fringilla coelebs.


396. Zięba - Fringilla coelebs

Wielkość wróbla. U samców czubek głowy jest szaro-niebieski, grzbiet kasztanowy, czoło czarne, spód ciała czerwono-brązowy. Skrzydła i ogon są czarno-brązowe, paski po bokach ogona i na łopatkach są białe. Samica jest brązowo-szara.

Emigrant. Zamieszkuje strefy leśno-stepowe od zachodnich granic ZSRR do jeziora Bajkał. Gniazdo jest zbudowane na drzewie. W lęgu znajduje się 4-7 niebieskawo-zielonych jaj z plamkami i paskami. Głos to dzwoniąca piosenka „różowo-różowa” i głośny tryl „fu-fu-fu-la-la-la-di-di-di-vi-chiu”. Zdeterminowany charakterystycznym kolorem. W locie wyraźnie widać białe paski na ramionach.

397. Yurok - Fringilla montifringilla

397. Yurok - Fringilla montifringilla.


397. Yurok - Fringilla montifringilla

Wielkość wróbla. Strona grzbietowa jest niebieskawo-czarna, ogon jest biały. Gardło, kark i klatka piersiowa są jasnoczerwone, brzuch jest biały. Na skrzydle znajdują się biało-pomarańczowe paski. Samica ma ciemniejszy kolor.

Emigrant. Zamieszkuje południową połowę leśno-tundry oraz strefę leśną od Półwyspu Kolskiego do wybrzeża Ochockiego. Układa gniazdo na drzewie. W lęgu znajduje się 5-7 zielonkawych jaj z czerwonawo-fioletowymi plamkami. Głos to szorstkie „zhee” i szorstka piosenka „zhzhzh”.

Można go dość łatwo rozpoznać po charakterystycznym kolorze.

398. Kanarek - Serinus serinus

398. Zięba kanarkowa - Serinus serinus.


398. Kanarek - Serinus serinus

Nieco mniejszy niż wróbel. Górna część ciała jest brązowawo-żółta z ciemnymi smugami, strona brzuszna żółta, tył brzucha biały.

Mieszkaniec ptaka. Zamieszkuje ogrody, parki, żywopłoty w osadach w południowo-zachodniej i zachodniej części europejskiej części ZSRR. Gniazdo jest zbudowane na drzewie. W lęgu znajduje się 4-5 niebieskawych jaj z brązowymi plamkami. Głos to krótki tryl i pieśń składająca się z kilku tryli.

Istnieje wiele podobieństw do czyżyka, ale różni się od niego brakiem czarnej „czapki” na głowie.

399. Dziczyzna - Chloris chloris

399. Dziczyzna - Chloris chloris.


399. Dziczyzna - Chloris chloris

Wielkość wróbla. Grzbietowa strona jest oliwkowozielona, ​​brzuszna żółto-zielona, ​​a końce skrzydeł i ogona są czarne. Samica jest szarawo zielonkawa.

Wędrujący ptak. Zamieszkuje obrzeża lasów mieszanych i liściastych, ogrodów i parków w strefach leśnych i leśno-stepowych europejskiej części ZSRR, Kaukazu, gór Azji Środkowej. Gniazdo jest budowane na drzewie lub krzaku. W lęgu znajduje się 4-6 niebieskawo-białych jaj z czarniawymi plamkami. Głos to czysty, krótki bełkot, piosenka składa się z kilku trylów.

Podczas określania należy zwrócić uwagę na kanarkowożółte pióra na brzuchu, skrzydłach i ogonie.

400. Czyżyk - Spinus spinus

400. Czyżyk - Spinus spinus.


400. Czyżyk - Spinus spinus

Nieco mniejszy niż wróbel. „Czapka” na głowie, plamka na gardle, skrzydła i ogon są czarne. Grzbiet jest zielony, brzuch biały, reszta upierzenia brzucha, a także pręgi na skrzydłach i ogonie są żółte. Wędrujący ptak. Zamieszkuje lasy iglaste, głównie świerkowe od zachodnich granic ZSRR po Wyspy Kurylskie i Sachalin. Gniazdo jest zbudowane na drzewie. W lęgu znajduje się 5-6 niebieskawych jaj z czerwonawymi plamkami. Głos to rozbrzmiewające „tiilli-tili” i zróżnicowana piosenka.

Przy określaniu należy zwrócić uwagę na czarną „czapkę” na głowie.

401. Szczygieł - Carduelis carduelis

401. Szczygieł - Carduelis carduelis.


401. Szczygieł - Carduelis carduelis

Wielkość wróbla. Wierzchołek głowy, skrzydła i ogon są czarne.Policzki, czoło, brzuch, górna część ogona są białe. Wokół dzioba znajduje się szeroki czerwony pierścień. Na skrzydłach poprzeczny żółty pasek.

Wędrujący ptak. Zamieszkuje skraj lasów, ogrody, parki w europejskiej części ZSRR, na Kaukazie, na Syberii na wschodzie po Jenisej, w Kazachstanie i Azji Środkowej. Gniazduj na drzewie lub krzaku. W lęgu jest 4-5 niebieskich jaj z brązowymi plamkami. Głos - dźwięczny „drink-drink-drink” i urozmaicona piosenka.

Dość łatwo określa to pierwotny kolor upierzenia. W locie wyraźnie widać żółty pasek na skrzydłach.

402. Tap dance - Acanthis flammea

402. Tap dance - Acanthis flammea.


402. Tap dance - Acanthis flammea

Nieco mniejszy niż wróbel. Czoło i przednia część korony, wole i klatka piersiowa są szkarłatno-czerwone, na gardle znajduje się mała czarna plamka. Strona grzbietowa jest szaro-brązowa, strona brzuszna biała.

Wędrujący ptak. Zamieszkuje krzewiastą tundrę, tundrę leśną i strefę leśną lasów iglastych na całej północy ZSRR. Gniazdo jest zbudowane na drewnie, czasami w szczelinach między kamieniami. W lęgu znajduje się 4-5 niebieskawych jaj z brązowymi plamkami. Głos - dzwoniący „równy-parzysty” i „pi-yu-pi” oraz śpiewająca piosenka.

Różni się od lnianki obecnością czarnej plamki na gardle.

403. Linnet - Cannabina cannabina

403. Linnet - Cannabina cannabina.


403. Linnet - Cannabina cannabina

Nieco mniejszy niż wróbel. Na czole jest mała szkarłatna plamka, głowa jest szara, grzbiet jest brązowy, ogon górny różowo-szary. Na skrzydłach i ogonie podłużne szerokie czarne i wąskie białe paski. Duże czerwone plamy po bokach klatki piersiowej. Dno jest białawe z podłużnymi smugami.

Wędrujący ptak. Zamieszkuje ogrody, żywopłoty na wsi, krzewy w wąwozach europejskiej części ZSRR, Krym, Kaukaz, Syberia, góry Azji Środkowej i Południowego Kazachstanu. Gniazdo jest zbudowane na krzaku. W lęgu znajduje się 4-6 zielonkawo-niebieskich jaj z brązowymi plamkami. Głos - ćwierkające dźwięki i dzwoniąca piosenka. Różni się od stepowania brakiem czarnej plamki na gardle.

404. Uragus - Uragus sibiricus

404. Uragus - Uragus sibiricus.


404. Uragus - Uragus sibiricus


404. Uragus - Uragus sibiricus

Nieco mniejszy niż wróbel. Grzbiet jest różowy lub biało-różowy z ciemnymi smugami, strona brzuszna jest różowa lub karmazynowa, ogon i skrzydła są czarno-brązowe. Na czole, gardle i po bokach głowy srebrne pióra.

Wędrujący ptak. Zamieszkuje plantacje łęgowe i obszary wycinki w południowej części Syberii i na Dalekim Wschodzie. Gniazdo jest zbudowane na krzaku. W lęgu 4-5 niebiesko-zielonych jaj z ciemnymi plamkami. Głos - dzwonienie „drink-il” i piosenka.

Dość łatwo go rozpoznać po długim ogonie i charakterystycznym ubarwieniu.

405. Soczewica - Carpodacus erythrinus

405. Soczewica - Carpodacus erythrinus.


405. Soczewica - Carpodacus erythrinus

Wielkość wróbla. Grzbiet, ogon i skrzydła są brązowo-czerwone, brzuch różowawo-biały, głowa, kark i klatka piersiowa są jaskrawoczerwone. Emigrant. Zamieszkuje wilgotne łąki porośnięte krzewami, skraj lasu od zachodnich granic po Kamczatkę i Sachalin. Gniazdo jest budowane na krzaku lub drzewie. W lęgu znajduje się 5-6 zielonkawo-niebieskich jaj z brązowymi plamkami. Głos to ciche „guin” i głośna piosenka „gui-vigiu”.

Podczas określania bardzo ważne jest, aby zwrócić uwagę na jaskrawoczerwony kolor głowy, wole i klatki piersiowej.

406. Soczewica syberyjska - Carpodacus roseus

406. Soczewica syberyjska - Carpodacus roseus.


406. Soczewica syberyjska - Carpodacus roseus

Wielkość wróbla. Upierzenie jest szkarłatno-różowe. Skrzydła i ogon są czarno-brązowe, z jasnymi paskami po bokach ogona i na skrzydłach. Głowa i gardło są srebrzyste. Brzuch jest biały.

Wędrujący ptak. Zamieszkuje rejony tajgi Syberii i Dalekiego Wschodu. Na terytorium ZSRR nie opisano żadnego muru. Głos jest krótkim, cichym gwizdkiem.

Różni się od Uragusa większym tułowiem i krótkim ogonem.

407. Schur - Pinicola enucleator

407. Schur - Pinicola enucleator.


407. Schur - Pinicola enucleator

Wielkość szpaka. Upierzenie jest szkarłatne, skrzydła i ogon są brązowoczarne, na łopatkach znajdują się dwa białe poprzeczne paski. Wędrujący ptak. Zamieszkuje północną połowę strefy lasów iglastych od Półwyspu Kolskiego po Kamczatkę. Gniazdo jest zbudowane na drzewie. W lęgu znajduje się 3-5 niebieskich jaj z ciemnymi plamkami. Głos to melodyjny gwizd.

Określane głównie przez wygląd.

408. Klest-Elovik - Loxia curvirostra

408. Klest-elovik - Loxia curvirostra.


408. Klest-Elovik - Loxia curvirostra

Wielkość wróbla. Upierzenie jest czerwone. Skrzydła i ogon są brązowo-czarne. Samice są zielonkawożółte.

Wędrujący ptak. Zamieszkuje strefę lasów iglastych od Półwyspu Kolskiego po wybrzeże Ochocka, lasy górskie na południu kraju. Gniazdo jest zbudowane na drzewie.W lęgu znajdują się 3-4 niebiesko-zielone jaja z brązowymi plamkami. Głos to dźwięczny „klej-klej-klej” i piosenka.

Różni się od szczupaka mniejszym rozmiarem, dziób jest skrzyżowany.

409. Krzyżodziób białoskrzydły - Loxia leucoptera

409. Krzyżodziób białoskrzydły - Loxia leucoptera.


409. Krzyżodziób białoskrzydły - Loxia leucoptera

Tak samo jak krzyżodziób sosnowy, ale na skrzydłach znajdują się dwa poprzeczne białe paski. Dystrybucja i styl życia - jak krzyżodzioby sosnowe.

410. Gil zwyczajny - Pyrrhula pyrrhula

410. Gil zwyczajny - Pyrrhula pyrrhula.


410. Gil zwyczajny - Pyrrhula pyrrhula

Wielkość wróbla. Wierzchołek głowy i pierścień u podstawy dzioba, skrzydła i ogon są czarne. Ogon dolny i górny są białe, grzbiet niebieskawo-szary, strona brzuszna różowoczerwona. U kobiet strona brzuszna jest szara. Ptak zamieszkały i wędrowny. Zamieszkuje lasy iglaste od zachodnich granic kraju po Kamczatkę. Gniazdo jest zbudowane na drzewie. W lęgu znajduje się 4-6 niebieskawych jaj z brązowymi plamkami. Głos to głośne „fu-fu” i trzaskająca piosenka.

Określenie głównie na podstawie charakterystycznej barwy upierzenia.

411. Dubonos - Coccothraustes coccothraustes

411. Dubonos - Coccothraustes coccothraustes.


411. Dubonos - Coccothraustes coccothraustes

Nieco mniejszy niż szpak. Upierzenie różowawo-czerwone, skrzydła, ogon i plamka na gardle czarne, środek grzbietu i łopatki brązowe, kark szary. Dziób jest gruby i masywny.

Ptak zamieszkały i wędrowny. Zamieszkuje lasy liściaste od zachodnich granic kraju po Daleki Wschód. Gniazdo jest zbudowane na drzewie. Lęg zawiera 4-5 szarozielonych jaj z ciemnymi plamami. Głos jest głośnym „dik-dik” i trzeszczącą piosenką.

Definicja opiera się głównie na charakterystycznym wyglądzie.

Klasyfikacja

Królestwo: Zwierząt
Typ: Chordates
Podtyp: Kręgowce
Klasa: Ptaki
Superorder: Nowo przybyli
Drużyna: Passerine
Podrząd: Śpiewacy
Rodzina: Zięby
Rodzaj: Zięby kanaryjskie

Taksonomia

W pobliżu kanarka zięba kanarek (S. serinus) jest czasami uważana tylko za podgatunek kanarka.

Interesujące fakty

Oprogramowanie StackGuard (opracowane przez Grispina Cowana i in.) Nosi nazwę „kanarka” od żywych kanarków, których górnicy używali do wykrywania gazu skalnego w kopalni. Kanarki są bardzo wrażliwe na metan w powietrzu. Z funkcji tej korzystali kiedyś górnicy, którzy schodząc pod ziemię zabrali ze sobą klatkę z kanarkiem. Dopóki słychać było śpiew ptaka, można było spokojnie pracować. Jeśli śpiew nie był słyszalny przez długi czas, trzeba było jak najszybciej wejść na górę, stężenie gazu w kopalni było niebezpieczne.

Pin
Send
Share
Send
Send