Rodziny ptaków

Encyklopedia świata zwierząt

Pin
Send
Share
Send
Send


Mniejszy skowronek (Calandrella brachydactyla) zasługuje na swoją nazwę. Mały ptak o jasnobrązowym kolorze. Dziób jest krótki, bardziej przypomina dziób zięby ptaki. Po bokach szyi znajdują się dwie ciemnobrązowe plamy. Szeroka, jasna brew. Tylny pazur jest mały. Lekkie pióra na krawędziach ogona. Często podnosi herb. Samce prawie nie różnią się kolorem od samic. Migrujące ptaki... Ukazuje się w środkowej i południowej Eurazji, w Afryce Północnej. Występują również w południowej części Europy.

Zima - tropikalna Afryka, Morze Śródziemne. Są też w Rosji, w stepowej strefie południowych granic, od Donu po Transbaikalia.

Gniazdo jest wbudowane w dołek. Źdźbła trawy, korzenie są używane i wyłożone pierzem i puchem. Samica składa od trzech do pięciu jaj. Samica wysiaduje pisklęta przez dwa tygodnie. Jeszcze dwa tygodnie później pisklęta wylecieć z gniazda. Zwykle są dwa sprzęgła w sezonie. Pisklęta są karmione owady. Ptaki karmią więcej nasion. Zamówienie: Passerines. Rodzina: Skowronki. Rodzaj: Lesser Larks. Kliknij zdjęcia (Otwórz w całości). Obejrzyj wideo. słuchać

Dźwięk: Lesser Lark

Nagranie audio: do odtworzenia tego nagrania audio wymagany jest Adobe Flash Player (wersja 9 lub nowsza). Pobierz najnowszą wersję tutaj. Ponadto w przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript.

Pin
Send
Share
Send
Send