Rodziny ptaków

Banded Kingfisher Bird - Fakty | Dźwięk | Piosenka | Waga

Pin
Send
Share
Send
Send


Zimorodek pręgowany, nazwa naukowa Lacedo pulchella to zimorodek występujący w nizinnych lasach tropikalnych Azji Południowo-Wschodniej. To jedyny przedstawiciel rodzaju Lacedo.

Ten artykuł zawiera przegląd odgłosów zimorodka bandażowanego, dźwięków, ptaków, Tajlandii, Malezji, piosenek, faktów, wagi itp.

Zimorodek pręgowany

Dorosłe samice i samce zimorodka bandowanego mają zupełnie inne upierzenie. Samiec ma jaskrawą niebieską koronę z czarnymi i niebieskimi paskami z tyłu. Kobiecy ma szorstkie i czarne pasy na górze i na górze.
Został zarejestrowany tylko dwukrotnie z powodu lat trzydziestych XX wieku, tak jak widywano go w Parku Narodowym Gunung Halimun w czerwcu 2009 roku. Niemniej jednak można go było zarejestrować pod spodem ze względu na jego nieśmiałe zachowanie i czasami odległe siedlisko.

Gatunek ten jest częścią rodziny Alcedinidae Kingfisher, która oddzieliła się od wszystkich różnych gatunków ptaków 26,9 mln lat temu.

Gatunek ten oddzielił się osobiście od swojej najbliższej rodziny 7,95 mln lat temu, w okresie neogenu.

Podejrzewa się, że gatunek ten jest obecny w procesie nieprzerwanego spadku liczby mieszkańców z powodu znacznych strat w obrębie tego siedliska przez jego różnorodność.

Mieszkańcy wnoszą olbrzymi popyt i nacisk na czyste aktywa, co doprowadziło do ogromnej zniżki na okapy leśne. Zagrożenia występują w ramach typów konwersji na rolnictwo, wzrost i ognisko.

Ponadto istnieje tylko kilka danych dotyczących tego gatunku, z których wynika, że ​​pozostałe subpopulacje są niezwykle małe i maleją.

Gatunek ten występuje w chronionym parku narodowym Gunung Halimun. Konieczne jest pilne wyjaśnienie obecnych mieszkańców tego gatunku, więc gatunek ten powinien stać się głównym celem badań.

Opis zimorodka pręgowanego

Zimorodek paskowany ma 20 cm długości, mocną fioletową fakturę i krótki grzebień, który jest powoli unoszony i opuszczany.

W porównaniu z większością swojej rodziny wykazuje wiszący dymorfizm płciowy. Dorosły samiec ma kasztanowe brwi, policzki i kark oraz jaskrawoniebieską czapkę.

Pozostałe części górne, skrzydła i ogon są czarne z niebieskimi paskami. Pierś, boki i ogon dolny są szorstkie, a środkowa część brzucha jest biała.
Dorosła samica zimorodka paskowanego jest równie zwisająca, z czarnymi i pręgowanymi pasami górnymi i białymi dolnymi z czarnymi pręgami na piersi i bokach.

Młodsze ptaki zimorodka pasiastego są bardziej matowe niż dorosłe osobniki po identycznym stosunku płciowym, mają brązowo-pomarańczową fakturę i ciemną pręgę na spodniej stronie.
Decyzja jest przedłużonym gwizdkiem wheeeoo przyjętym przez 15 powtórzeń chiwiu w 17 sekund, przy czym druga sylaba stopniowo zanika. Zimorodek pręgowany odpowie na imitacje jego nazwy.

Dystrybucja i siedlisko

Gatunek występuje w Birmie, Tajlandii, Kambodży, Wietnamie, Laosie, Malezji, Sumatrze, Jawie i Brunei. W Singapurze wymarł.
Gatunek zimorodka pasiastego jest przeważnie osiadły na skalistych lub wolno płynących potokach i większych rzekach, które płyną przez las, głównie na terenach nizinnych, ale może osiągnąć nawet 1500 m.

Gatunek zimorodka pasiastego jest szczególnie rybożerny (mięsożerny jednak zjada przede wszystkim ryby), dodatkowo zjada skorupiaki, robaki i małe gady. Hodowla notowana była w okresie od marca do kwietnia.

Zachowanie zimorodka pręgowanego

Jest to kurczak z nizinnych lasów deszczowych, odkryty aż 1700 m npm w Brunei, jednak zwykle poniżej 1100 m npm w pozostałej części jego zróżnicowania.

W przeciwieństwie do większości zimorodków nie chce basenów ani strumieni na swoim terytorium.
Gniazdo zimorodka pasiastego to szczelina w gnijącym pniu drzewa lub ogólnie w kulistym gnieździe termitów drzewiastych. Składa się od 2 do 5 białych jaj. W Tajlandii jaja są składane od lutego do maja.
Zimorodek pręgowany poluje na olbrzymie robale, a czasem na małe jaszczurki, często chwytane w krzakach, ale zwykle z dna.

Na stojąco

Ten gatunek zimorodka pasiastego jest niezwykły, ale rozpowszechniony w wielu jego odmianach. Występuje rzadko na Jawie, bardzo rzadko na Sumatrze i wymiera w Singapurze.

Jawajski zimorodek niebieskobrązowy, Alcedo euryzona jest bez wątpienia jednym z endemicznych zimorodków na wyspie Jawa.

Opisany przez Temmincka w 1830 roku z wyspy. Na czerwonej liście IUCN gatunek ten został wymieniony jako krytycznie zagrożony (CR), którego pozostali mieszkańcy uznali za mniej niż 250 dojrzałych ludzi.

Obejrzyj wideo: Fish Think Theyre Safe From Birds But the Kingfisher Is Like LOL. Absurd Creatures (Wrzesień 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send