Rodziny ptaków

Shearwater krótkodzioby - Yolla, Moonbird, Muttonbird

Pin
Send
Share
Send
Send


Burzyk krótkodzioby lub burzyk smukłodzioby, nazwa naukowa Ardenna tenuirostris; formalnie znany jako Puffinus tenuirostris, jest najliczniejszym gatunkiem ptaków morskich w wodach Australii i jednym z nielicznych australijskich ptaków rodzimych. Jest również nazywany Yolla lub moonbird i powszechnie znany jako baranina w Australii.

Australijskie rodzime ptaki, których szczury są odławiane do celów handlowych. Jest to gatunek inwazyjny, który rozmnaża się głównie w Cieśninie Bassa i małych wyspach Tasmanii i migruje na półkulę północną na borealne lato.

Burzyk krótkogonowy Ardena tenuirostris nurkuje w morzu, podobnie jak duże wąwozy i małe ryby, skorupiaki i głowonogi nurkujące pod powierzchnię.

Ciemnobrązowy marine, mniejszy niż większość kul. Bardzo podobny do burzyka przędzy, ale mniejsze dzioby i nieco mniejsze uderzenia skrzydeł na bardziej stromym czole są szybsze i szybsze, ale głębsze.

Zmieniający się wzór włókniny, zwykle z mniejszym złotym i srebrnym błyskiem niż burzyk bawełny, jest trudny do oceny, w zależności od oświetlenia.

Burzyk krótkoogonowy może gromadzić duże ilości wody; Mniej powszechne na południu.

Ten gatunek burzyka krótkodziobego wydaje się być powiązany z burzykiem krótkoogonowym i burzykiem wielkim, który jest gatunkiem tępoogoniastym, czarnodziobym, ale jego dokładne powiązania są niejasne.

Należą do większych gatunków burzyka krótkodziobego, które zostały przeniesione do odrębnego rodzaju, Ardena, na podstawie analizy filogenetycznej mitochondrialnego DNA.

Każdy rodzic powinien karmić jedno pisklę przez 2-3 dni, a następnie iść w poszukiwaniu pożywienia do trzech tygodni. Te wyprawy kuźnicze mogą obejmować 1500 kilometrów (930 mil), a to oznacza, że ​​tratwa może trwać dłużej niż tydzień.

Kiedy koźlęta burzyka krótkowłosego przysięgają, ważą około 900 gramów (2 funty) i są cięższe niż ich rodzice. Na Tasmanii, a zwłaszcza na wyspach Mattenbord z grupy Fornax, tym razem naloty są ograniczone w celu zdobycia żywności i ropy.

Wydaje się, że największa populacja świata (2,5 miliona par - około 12% gatunku) znajduje się na wyspie Babel.

Dorosłe burzyki krótkie żywią się odpadkami plastiku na otwartym morzu, a następnie karmią swoje cielęta. Oprócz tych spożywanych tworzyw sztucznych, do zanieczyszczenia grzybami mogą przyczyniać się inne czynniki.

Tysiące piór burzyka ogoniastego zostało przyciągniętych przez sztuczne światło podczas pierwszego lotu do domu na otwartym morzu.

Pisklęta są narażeni na obrażenia lub śmierć w wyniku kolizji z naturalną infrastrukturą, a gdy zostaną naziemni, zostaną prognozowani lub ulegną wypadkowi drogowemu.

Każdej australijskiej zimy burzyk przenosi się na Aleuty i Morze Kamczackie.

Na australijską wiosnę burzyk wędruje na wybrzeże Kalifornii, zanim przepłynie przez Ocean Spokojny z powrotem do Australii.

Plon

Nazwa „muttonbird” została po raz pierwszy użyta przez pierwszych osadników z wyspy Norfolk, którzy co roku karmią dorosłe zwierzęta Providence Petrels (Terrodroma solandri).

Petrele są krótsze, ale większe niż burzyk krótkodzioby. Oficer Royal Marines nazwał je „latającymi owcami”.

Rdzenne ludy Tasmana od wielu pokoleń zbierają ptaki mięsne i ich jaja, a kilka rodzin kontynuuje tę ważną kulturową praktykę.

Muttonbird jest jednym z nielicznych australijskich ptaków rodzimych, które są pozyskiwane komercyjnie. W sezonie ptactwa mięsnego szczury są zabierane ze względu na ich pióra, mięso i olej.

Przemysł ten został założony przez wczesne foki europejskie i ich rdzenne rodziny.

Wydatki rekreacyjne na burzyka ogoniastego są ograniczone do corocznego sezonu otwartego. Musi uzyskać licencję na płytę główną.

Obejrzyj wideo: Double Roof 7A+V7. Mutton Bird, Albany (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send