Rodziny ptaków

Ptaki przestrzeni otwartej i podwodnej ZSRR

Pin
Send
Share
Send
Send


Duża grupa ptaków - mieszkańców brzegów mórz, rzek, otwartych i zarośniętych jezior. Skrzydła są długie, przystosowane do długiego lotu. Palce są połączone membraną do pływania. Pokarm dla zwierząt - ryby, bezkręgowce wodne, owady, u dużych gatunków - gryzonie, pisklęta, jaja, padlina.

180. Ivory Gull - Pagophila eburnea

180. Mewa - Pagophila eburnea.


180. Ivory Gull - Pagophila eburnea

Wielkość wrony. Upierzenie jest czysto białe, nogi czarne, dziób żółtawy. Młode ptaki mają ciemne smugi, szarą głowę i gardło.

Ptak zasiedla najbardziej wysunięte na północ wyspy. Zimy w Arktyce na skraju pływającego lodu. Rasy w koloniach na stromych klifach. Lęg zawiera 2 biało-kowate jaja z ciemnobrązowymi plamkami. Głosowe i ostre "kri-kri". Czysto biały kolor jest wyraźnie widoczny w przyrodzie.

181. Mewa - Larus canus

181. Mewa gołębia - Larus canus.


181. Mewa - Larus canus

Wielkość wrony. Upierzenie jest białe. Plecy i ramiona są szaro-szare, końce skrzydeł są czarne. Dziób i nogi są żółte. Młode ptaki są brązowoszare.

Emigrant. Występuje szeroko w całym kraju, od tundry po stepy i półpustynie. Zamieszkuje wyspy morskie, świeże i słone jeziora. Rasy w koloniach lub w oddzielnych parach. Gniazdo jest budowane na ziemi. W lęgu znajdują się 2-3 szaro-oliwkowe jajka z ciemnymi plamami. Głos jest głośnym kiaa-kiaa.

Przy określaniu charakteru należy zwrócić uwagę na białe plamy na czarnych końcach skrzydeł.

182. Mewa srebrzysta - Larus argentatus

182. Mewa srebrzysta - Larus argentatus.


182. Mewa srebrzysta - Larus argentatus

Wielkość kaczki. Głowa, szyja, ogon i brzuch są białe, grzbiet i skrzydła są niebieskawo-szare z czarnymi końcami. Dziób jest żółty, z czerwoną plamą na projekcji żuchwy. Stopy są różowe lub żółte. Młode ptaki są brązowoszare.

Na północy jest ptakiem wędrownym, na południu ptakiem wędrownym i osiadłym. Zamieszkuje brzegi mórz, dużych rzek i jezior o różnych krajobrazach, od tundry po pustynie. Rasy w koloniach, budując gniazda na ziemi. Lęg składa się z 2-3 brązowo-zielonkawych lub ochrowo-oliwkowych jaj z ciemnymi plamami. Głos - w locie, śmiech „ha-ha-ha” lub przypominający miauczenie „kiaau-kiaau”. Na ziemi ptak odrzuca głowę do tyłu, szeroko otwiera dziób i wydaje dźwięki przypominające śmiech. W naturze mewa srebrzysta można łatwo pomylić z mewą szarą, w porównaniu z którą jest większa, różni się od burmistrza czarnymi końcami skrzydeł.

183. Klusha - Larus fuscus

183. Klusha - Larus fuscus.


183. Klusha - Larus fuscus

Znacznie większy niż wrony. Głowa, szyja, ogon i brzuch są białe, plecy i skrzydła czarno-brązowe. Nogi są żółte lub pomarańczowe. Młode osobniki są brązowe z białymi smugami.

Emigrant. Zamieszkuje wybrzeża i wyspy zatok Onega i Kandalaksha Morza Białego, jeziora Karelia, Onega i Ładoga oraz wyspy Zatoki Fińskiej. Rasy w małych koloniach i w oddzielnych parach. Gniazdo jest budowane na ziemi. W lęgu znajdują się 2-3 zielonkawo-buffy lub niebieskawe jaja z ciemnymi plamami. Głos - nagły okrzyk „ha-ak-ag-ag”, gardłowy „gryo” lub „gra”.

W naturze można go pomylić tylko z mewą morską, od której łatwo ją odróżnić dzięki znacznie mniejszym rozmiarom.

184. Sea Gull - Larus marinus

184. Mewa morska - Larus marinus.


184. Sea Gull - Larus marinus

Nieco większy niż kaczka. Głowa, szyja, brzuch i ogon są białe, grzbiet i skrzydła czarno-brązowe. Nogi są różowe, dziób żółty, z czerwoną plamką na projekcji żuchwy. Młode ptaki są szaro-brązowe. Emigrant. Zamieszkuje wybrzeża Półwyspu Kolskiego, Zatoki Kandalaksha i wyspy w Zatoce Fińskiej u wybrzeży Estonii oraz w Zatoce Wyborg w obwodzie leningradzkim. Rasy w małych koloniach lub w oddzielnych parach. Gniazdo jest budowane na ziemi. W lęgu znajdują się 2-3 szarawo-ochry lub brązowawo-oliwkowe jaja z czarnymi plamkami. Głos - śmiejący się i basowy „ha-ha-ha” lub gardłowe „kau”. Podczas określania ważne jest, aby zwrócić uwagę na rozmiar i kolor.

185. Burgomaster - Larus hyperboreus

185. Burgomaster - Larus hyperboreus.


185. Burgomaster - Larus hyperboreus

Nieco większy niż kaczka. Grzbiet i skrzydła są jasnoszare, reszta upierzenia jest biała.Łapy różowe, dziób żółty z czerwoną plamką na żuchwie. Młode ptaki są brązowawo-dymne.

Emigrant. Zamieszkuje przybrzeżne "tundry" od Półwyspu Kanin po Cieśninę Beringa i wyspy w Arktyce. Rasa w osobnych parach, rzadziej w małych koloniach na skałach, w tundrze na wyspach wśród jezior. W gronie 2-3 brązowawych oliwek z ciemnymi plamami jaj .. Głos podobny do głosu mewy srebrzystej, ale znacznie ostrzejszy.

Różni się od innych dużych mew jasnymi końcami skrzydeł.

186. śmieszka - Larus ichthyaetus

186. śmieszka - Larus ichthyaetus.


186. śmieszka - Larus ichthyaetus

Nieco większy niż kaczka. Głowa jest czarno-brązowa, grzbiet jasnoszary, ogon i strona brzuszna są białe. Końce skrzydeł są czarne. Łapy żółtawe, dziób czerwono-żółty z czarnym paskiem. Młode ptaki są brązowe z białym dnem.

Ptak wędrowny, częściowo wędrowny. Zamieszkuje brzegi mórz i dużych jezior od północnego Krymu po step Kulunda. Rasy w koloniach. Gniazdo jest budowane na ziemi. W lęgu znajdują się 3 kremowe lub biało-kremowe jajka z czarnymi plamkami. Głos jest szorstkim, niskim „ay”.

Różni się od innych dużych mew czarnym kolorem głowy.

187. śmieszka - Larus ridibundus

187. śmieszka - Larus ridibundus.


187. śmieszka - Larus ridibundus

Nieco większy niż gołąb. Głowa jest brązowa, za okiem wąska biała obwódka. Szyja, brzuch i ogon są białe, skrzydła szare z czarnymi końcami. Dziób i nogi są czerwone. Jesienią i zimą głowa jest biała z brązowawą plamą w pobliżu oczu. Młode osobniki są brązowawo-białe, końcówki skrzydeł są czarne, a na końcu ogona znajduje się ciemny pasek.

Emigrant. Zamieszkuje jeziora, bagna i wybrzeże morskie w większości ZSRR od zachodnich granic po Kamczatkę i Sachalin. Nie występuje na wybrzeżu Arktyki i na pustyniach. Rasy w koloniach. Gniazdo jest budowane na ziemi. Sprzęgło składa się z 3 zielonkawych jaj z ciemnymi plamami. Głos - głośne okrzyki „kia-kia”, „kya-kya”, „kek-kek”.

Wiosną ptaka łatwo rozpoznać po brązowawej głowie; jesienią i zimą na białej głowie widoczna jest biała plama w pobliżu oczu.

188. śmieszka - Larus melanocephalus

188. śmieszka - Larus melanocephalus.


188. śmieszka - Larus melanocephalus

Nieco mniejszy niż wrona. Głowa i górna część szyi są czarne, strona grzbietowa jest niebieskawo-szara, reszta ciała jest biała. Dziób jest stosunkowo duży, czerwony z czarnym paskiem. Nogi są czerwone. Jesienią i zimą głowa jest biała. Młode ptaki są brązowe, z czarnym paskiem na końcu ogona. Ptak wędrowny i wędrowny. Zamieszkuje północne wybrzeże Morza Czarnego, wybrzeże Morza Azowskiego i wyspę Kuralayd u ​​zachodnich wybrzeży Estonii. Rasy w koloniach. Gniazdo jest budowane na ziemi. W lęgu znajdują się 2-3 lekkie jaja buffy z małymi czarnymi plamkami. Głos jest podobny do głosu śmieszki, ale ostrzejszy i ostrzejszy. Różni się od śmieszki białymi końcami skrzydeł i czarnym paskiem na końcu dzioba. Różni się od gołębicy (jesienią) białymi końcami skrzydeł.

189. Sea Dove - Larus genei

189. Sea Dove - Larus genei.


189. Sea Dove - Larus genei

Nieco mniejszy niż wrona. Grzbiet jest szarawy, reszta upierzenia jest biała z różowawym odcieniem po stronie brzusznej. Łapy i długi cienki dziób są czerwone. U młodych ptaków grzbiet jest szarawy, brzuch biały, końce skrzydeł i wąski pasek wzdłuż krawędzi ogona są czarne.

Emigrant. Zamieszkuje północne brzegi Morza Czarnego i Azowskiego, Jezioro Manycz-Gudilo, wschodnie wybrzeże Morza Kaspijskiego, jeziora Kazachstanu i Azji Środkowej. Rasy w koloniach. Gniazdo jest budowane na ziemi. W lęgu znajdują się 3 białe lub kremowe jaja z ciemnymi plamkami. Głos jest nosowym okrzykiem „kerr-kerr”.

Trudno to określić w locie. Różni się od mewy szarej niewielkimi rozmiarami, czerwonym dziobem i nogami, a od mewy jeziornej (jesienią) ciemną wyściółką skrzydła.

190. Little Gull - Larus minutus

190. Little Gull - Larus minutus.


190. Little Gull - Larus minutus

Nieco mniejszy niż gołąb. Głowa i górna część szyi są czarne, strona grzbietowa jest niebieskawo-szara, reszta upierzenia jest biała, czasem z różowym odcieniem. Ptaki w zimowym upierzeniu mają białą głowę z czarnymi plamami z tyłu głowy i pękami piór wystającymi jak uszy. Młode osobniki są czarno-brązowe. Emigrant. Zamieszkuje jeziora w strefach leśno-stepowych od Bałtyku po dolinę Leny. Rasy w koloniach. Gniazdo jest budowane na ziemi.W lęgu znajdują się 3 brązowawe lub zielonkawo-oliwkowe jajka z brązowymi plamkami. Głos jest raczej melodyjnym okrzykiem „kek-kek-kek”.

Najbardziej charakterystyczną cechą w locie jest czarny spód skrzydła i niewielki rozmiar korpusu.

191. Kittiwake - Rissa tridactyla

191. Kittiwake - Rissa tridactyla.


191. Kittiwake - Rissa tridactyla

Nieco większy niż gołąb. Głowa, szyja i brzuch są białe, grzbiet jasnoszary, skrzydła mają czarne końce, a dziób jest żółty.

Młode ptaki mają czarną półobrożę na szyi i czarny ukośny pasek na skrzydle.

Emigrant. Zamieszkuje skały i wyspy wybrzeża Murmańska, Nowej Ziemi, Ziemi Franciszka Józefa, Nowosybirska, Wyspy Kurylskie i Komandorskie, Wyspę Wrangla, Półwysep Kamczacki, Wybrzeże Ochockie. Rasy w dużych koloniach. Gniazda są umieszczane na półkach skalnych. Lęg składa się z 2-3 jaj buffy z ciemnymi plamami. Głos jest donośnym okrzykiem „kitty-vey. Kitty-vey” lub „ya-ya-ya”.

Różni się od wszystkich średnich mew pod względem zakresu i koloru.

192. Rose Gull - Rhodostethia rosea

192. Mewa różana - Rhodostethia rosea.


192. Rose Gull - Rhodostethia rosea

Wielkość gołębicy. Tył jest popielaty, na karku wąski czarny pasek - "naszyjnik", reszta upierzenia jest biała z jasnoróżowym odcieniem. Dziób jest czarny, nogi i pierścień wokół oka są jaskrawoczerwone. Ogon ma kształt klina.

Emigrant. Zamieszkuje jeziora tundrowe i leśno-tundrowe w dolnym biegu rzek Jakucji - od delty Jany do delty Kołymy. Rasy w małych koloniach. Gniazdo jest budowane na ziemi. W lęgu są 3 brązowawe lub zielonkawe oliwkowe jajka z brązowymi plamkami. Głos jest dość wyraźnym, zróżnicowanym okrzykiem „a-vo. A-vo” lub „clai-clai-clai”. Decyduje o tym głównie klinowaty ogon i charakterystyczne ubarwienie.

Śmieszka

1. śmieszka - Larus melanocephalus Temm.

W. Z wroną. OP. Wygląda jak śmieszka, ale głowa jest lśniąco czarna, a końce skrzydeł są białe. Dziób jest zauważalnie większy niż u śmieszki, czerwony z czarnym paskiem. Zimą głowa jest biała. Młode osobniki różnią się od młodych śmieszków bardziej rozwiniętym czarnym umaszczeniem na końcach skrzydeł. SOL. Ostrzejsze i bardziej szorstkie niż śmieszki. Od. Różni się od śmieszki i gołębicy (jesienią) białymi skrzydełkami. B. Wybrzeża morskiego, w okresie innym niż lęgowy, występuje w przybrzeżnym pasie morza. HP. Ptak wędrowny i wędrowny. Pan. Rasy w dużych koloniach na wyspach i wybrzeżach morskich. Gniazdo wykonane z suchej trawy i piór. W lęgu znajdują się 2-3 lekkie jaja buffy z małymi czarnymi plamkami.

Streszczenie artykułu naukowego z zakresu nauk biologicznych, autorem pracy naukowej jest T.B. Ardamatskaya

Druga edycja. Po raz pierwszy opublikowana w 1999 roku przez G. Ardamatskaya T.B. 1991. Powód pojawienia się śmieszki na gniazdach w Krasnodarze, Terytoriach Stawropolskich i na Kaukazie Kaspijskim II, Ornitol. vestn. 2: 3-9.

Tekst pracy naukowej "Przyczyna pojawienia się śmieszki Larus melanocephalus na gniazdowaniu w Krasnodarze, Terytoriach Stawropolskich i Morzu Kaspijskim"

Béres J., Molnár P. 1962-1963 (1964). Adatok egyes táli madárvendégeink táplálko -

zásához és dinamikájahos kolozsváron (Clui) és kôrnyékén // Aquila: 57–70. Gloe P. 1970. Beobachtungen zum Brutund Zugvorkommen der Misteldrossel (Turdus

Viscivorus) w Dithmarschen // Ornithol. Rękawica. 22, 5: 101-102. Hartley P.H.T. 1954. Dzikie owoce w diecie brytyjskich drozda. Studium ekologii blisko spokrewnionych gatunków // Brit. Ptaki 47, 4: 97–107. Perez-Gonzalez J.A., Soler M. 1990. Le regime alimentaire en automuchiver de la grive draine Turdus Viscivorus dans le Sud-est de l'espagne // Alauda 58, 3: 195202.

Russian Ornithological Journal 2007, tom 16, wydanie ekspresowe 34Q: 49-54

Przyczyna pojawienia się śmieszki Larus melanocephalus na gniazdach w Krasnodarze, Terytoriach Stawropolskich i Morzu Kaspijskim

Druga edycja. Po raz pierwszy opublikowano w 1991 roku *

Pod koniec drugiej połowy XX wieku prawie wszędzie obserwuje się wzrost liczebności mew, powiększenie ich obszarów lęgowych, wzrost plastyczności ekologicznej, znaczną zmianę w zachowaniu itp. Jest to również typowe dla regionu azowsko-czarnomorskiego, w którym skupione są tysiące kolonii różnych gatunków mew i rybitw, a także dla Ciscaucasia i terytoriów przyległych.

Rozważymy przyczyny ekspansji obszaru lęgowego jednego z najciekawszych ptaków regionu Morza Czarnego - śmieszki Larus melanocephalus, starożytnego, autochtonicznego mieszkańca Morza Tetydy. W XIX wieku jego zasięg obejmował zarówno północno-wschodnie wybrzeże Morza Czarnego, jak i północne. Ponadto - region Morza Egejskiego (Buturlin, Dementyev 1934, Dementyev 1951, Shstyayuvsky 1957, Voinstvensky 1960 itd.). Jednak badania na wyspach Morza Egejskiego Północnego iw Macedonii nie potwierdziły istnienia tam kolonii lęgowych (Makatsch 1963). W 1966 r. Jedną osadę znaleziono tylko w Porto Lagos (Mauersberger 1970).G.P. Dementyev (1951) podaje dane dotyczące gniazdowania śmieszki na wyspach wschodniej Sivash

* Ardamatskaya TB 1991. Powód pojawienia się śmieszki na gniazdach w Krasnodarze, Stawropolu i na Kaukazie. ornithol. vestn. 2: 3-9.

(Camel, Chongar itp.) Na wyspie Biryuchiy (Morze Azowskie) w pierwszej połowie XX wieku. Opierały się one przede wszystkim na informacjach dawnych mieszkańców, ale były wiarygodne, gdyż znacznie później odkryto tu ponownie osady mew (Siohin 1981).

W latach 1950-1970 90% światowej populacji śmieszki gnieździło się w północnym rejonie Morza Czarnego na wyspach Zatoki Tendra na Morzu Czarnym: Orłow, Babin, Smalenny. Jest to gatunek drugoplanowy mew na wybrzeżu Morza Czarnego, których liczebność, choć wahała się pod wpływem różnych czynników biotycznych i abiotycznych (ochrona wysp przed drapieżnikami, brak niepokojenia w pierwszym okresie lęgowym, warunki pogodowe itp.) , ale stale rosło (Ar-Damatskaya 1975a, 1983, 1988). Głównym powodem wzrostu liczebności śmieszki było ostre ograniczenie liczebności lęgowej mewy Larus cachinnans, jej głównego wroga, podjęte w rezerwacie w latach 1956-1958 (Sabinevsky 1958a, b). Jeśli w 1935 r. Policzono 18916 par śmieszki (Klimenko 1950), to w latach 1965 - 142689, aw latach 1979 - 201860 par.

Na wyspach zatoki Tendra śmieszka zajmowała przede wszystkim optymalne biotopy - obszary o rzadkiej roślinności, przygotowane tereny (oczyszczone ze starej wysokiej trawy), linię brzegową wyspy, ale młode ptaki, które przybyły później, osiedliły się w części peryferyjnej kolonii, która znajdowała się zarówno w trzcinach, jak iw pseudosolnym szczawiu oraz w łabędziu tatarskim.

Najliczniejsza, powszechnie dominująca mewa śmieszka wyparła słabszego gołębia morskiego Larus genei, tworząc z nim i rybitwami mieszane kolonie: pstrokaty Tha-lasseus sandvicensis, rzeka Sterna hirundo i mewa brodata Gelochelidon nilotica. W 1983 roku wystąpił szczyt L. melanocephalus - 336 000 par.

Rozpoczął się stopniowy „podbój” nowych terytoriów lęgowych przez śmieszkę. Tak więc w 1972 roku na wyspie Czumaki (Kalanczakskie) w Zatoce Dzharylgach znaleźliśmy osadę L. melanocephalus, składającą się z 5000 par, w 1973 roku wzrosła do 15000 par (Ardamatskaya 1975b). Mewa śmieszka przeniosła się na wschód, zajmując w przeszłości miejsca lęgowe. Według N.V. Sharlemana i A.N. Shummera (1930), w latach dwudziestych XX wieku na wyspie Dzharylgach, oddalonej od wyspy Chumaki o 25-30 km, obserwowano kolonie śmieszki.

Z tego okresu (początek lat 70. XX wieku) datuje się również gniazdowanie L. melanocephalus na wyspach Chongarsk (Zubakin, Anzigitova, Kostin 1975). W 1973 r. Policzono tu 615 par, w 1974 r. - 645 par, później obserwowano okresową depresję. W pobliżu Krasnopere-kopska pojawiła się również kolonia. W 1973 roku gnieździło się tam 450 par. W 1977 roku na małych psach

Na wyspach Sivash w pobliżu wyspy Koyanly policzono 987 gniazd, w latach 1979 - 1208 (Siohin 1981). Na wyspach ujścia rzeki Molochny w latach 1975-1982 gnieździło się od 10 do 302 par (Siohin 1981).

Mewy śmieszki pojawiły się w znacznych ilościach w tym samym okresie w rejonie Manycza Wschodniego, na wyspach Jeziora Manycz-Gudilo, będącego reliktowym zbiornikiem zachowanym ze starożytnej cieśniny morskiej, która w przeszłości łączyła Morze Kaspijskie i Azowsko-Czarne. Baseny morskie (Krivenko, Lysenko, Filonov 1973). I tak pod koniec lat siedemdziesiątych XX wieku obszar lęgowy L. melanocephalus powiększył się w kierunku wschodnim o ponad 880 km.

Następnym etapem jest dalszy ruch na wschód, do terytoriów Krasnodar i Stawropol, na wybrzeżu Morza Kaspijskiego. Według danych obrączkowania (mamy około 2 tys. Powrotów obrączek od osobników zaobrączkowanych w koloniach lęgowych w zatoce Tendra) wybrzeże Morza Czarnego na Kaukazie zawsze odgrywało ważną rolę podczas sezonowych migracji śmieszki. Rola ta jest szczególnie ważna dla młodych ptaków, które są charakterystyczne dla lotów zarówno w głąb lądu, jak i na duże odległości, do miejsc nietypowych dla całego gatunku. Przykładem są loty do Szwecji, regionu Astrachania.Tak więc 30 listopada 1974 roku w obwodzie wołodarskim w obwodzie astrachańskim znaleziono śmieszkę, oznaczoną 20 czerwca 1974 roku na wyspie Orłow. Ponadto śmieszki zimują na wybrzeżu Morza Czarnego na Kaukazie i na terytorium Krasnodaru (głównie w dystrykcie Temryuk). Powroty pierścieni wskazują na ich zimowanie w Soczi, Batumi, Suchumi, Cieśninie Kerczeńskiej w pobliżu wyspy Taman itp.

Ekspansja obszaru lęgowego śmieszki występuje nie tylko na wschodzie, ale także na zachodzie. Obecnie jego kolonie lęgowe występują prawie we wszystkich krajach Europy Zachodniej i Środkowej, a także we Włoszech i Grecji. Istnieją niedojrzałe ptaki, które po raz pierwszy przybyły na zimę. Istotną rolę dla nowej osady odgrywają również loty młodych mew, które zaczynają gniazdować w śródlądowych zbiornikach słodkowodnych, co obserwuje się m.in.w rejonie Stawropola (Khokhlov 1990) oraz nad jeziorami i ujęciami wody Sarpinsky. (Kukish 1990) i co wcale nie jest typowe dla autochtonicznego mieszkańca morza ... Ale warunki się zmieniają, a ptaki dostosowują się do nowych.

Zmienia się także zachowanie ptaków. Na wyspach rezerwatu czarnomorskiego śmieszka gniazduje w dużych koloniach mieszanych, gdzie dominuje (Ardamatskaya 1967), wyróżnia się agresywnością wobec innych, słabszych gatunków. W małych osadach mieszanych w Europie Zachodniej jego liczebność jest zawsze mniejsza niż mew siwogłowych Larus canus lub L. ridibundus, w których koloniach gniazdują śmieszki. Nie rujnuje sąsiadów

z czynnikiem zakłócającym obserwowanym na wyspach Zatoki Tendra (Ardamatskaya 1974) zachowuje się spokojnie i spokojnie.

Charakter diety również się zmienia. W przeszłości (Klimenko 1950, Kistyakovsky 1957, Ardamatskaya, Petrusenko, Vakarenko 1988) śmieszka była przede wszystkim entomofagiem związanym zarówno z agrocenozą, jak i dziewiczym stepem lub polami siana, bez odnotowania go na obszarach zaludnionych. W pracy A.N. Khokhlova (1989) wskazano na wspólne żerowanie gołębi morskich, śledzia, śmieszki i śmieszki na składowiskach w mieście Stawropol.

Pojawienie się kolonii śmieszki na Mierzei Yeisk (Solovyov, Tilba, Emtyl 1991) jest dość naturalne. Warunki lęgowe praktycznie nie odbiegają od typowych dla regionu azowsko-czarnomorskiego. Długotrwały pobyt ptaków podczas wędrówek sezonowych na terytorium Krasnodarskim (Shevareva 1955, Ardamatskaya 1977), a także pogorszenie warunków lęgowych na wyspach Zatoki Tendra pod koniec lat 80-tych wzmogły tendencję do dalszej ekspansji zasięgu lęgowego L. melanocephalus. na wschód. Te same powody wyjaśniają pojawienie się jego pierwszej osady na wybrzeżu Morza Kaspijskiego (Patrikeev 1990).

Stale obserwowano wahania liczby śmieszek w Rezerwacie Czarnomorskim, gdyż gatunek ten wyróżnia się zwiększonymi wymaganiami dotyczącymi warunków lęgowych. Osłabienie ochrony wysp przed czworonogami (jenot Nyctereutes pro-cyonoides, lis Vulpes vulpes) i ptakami (mewa, gawron Corvus frugilegus, wrona kapturowa Corvus cornix) drapieżników prowadzi do gwałtownego spadku liczby ptaków lęgowych. Opuszczają wyspę bez ponownego zagnieżdżania się (Ardamatskaya 1974). Wichury majowo-czerwcowe zalewające obniżone obszary wysp prowadzą niekiedy do całkowitej śmierci gniazd, co zaobserwowano w 1984 r., Kiedy to podczas silnej czerwcowej burzy zginęły gniazda prawie wszystkich kolonii śmieszki (Ardamatskaya 1988). Ptaki opuściły wyspy, a niektóre z nich poleciały wzdłuż wybrzeża na wschód. W 1987 r. Na gniazdo pozostało tylko 488 par z całej populacji. Powodem jest czynnik lęku, na który śmieszka nie toleruje. W kwietniu i maju doszło do intensywnych bombardowań na poligonie graniczącym z obszarem chronionym oraz zintensyfikowanych lotów samolotów wojskowych nad wyspami Zatoki Tendra. Ten czynnik hałasu doprowadził do śmierci tysięcy kolonii śmieszek.

Ponadto na głównych wyspach wystąpiły negatywne zmiany szaty roślinnej, a obszar zajętych przez nieużytkowane przez ptaki trawy ruderalne znacznie się zwiększył.

jako biotopy lęgowe.Dobrze znany jest wpływ masowych kolonii mew na roślinność (Ardamatskaya 1967, 1988). Konieczne jest zachowanie charakteru naturalnego wysp, który spełnia wymagania optymalnego stanu lęgowego kolonii śmieszki, która szybko reaguje na pogarszające się warunki i aktywnie poszukuje nowych, bardziej odpowiednich miejsc lęgowych. AI Kukish (1990) również zauważył to na jeziorze. Ujęcia wody Sarpa i Sarpinskie.

Tak więc, chociaż obecnie wyspy Rezerwatu Czarnomorskiego nadal są głównym rezerwatem śmieszki, pojawienie się jej kolonii na Terytoriach Krasnodarskim i Stawropolskim, a nawet na wybrzeżu Morza Kaspijskiego jest całkiem naturalne.

Ardamatskaya T.B. 1967. Wpływ ogromnych kolonii ptaków na roślinność i populację zwierząt ok. Orlova // Materiały spotkania. według struktury i funkcji-on.-biol. rola populacji zwierząt na lądzie. M.: 113-114. Ardamatskaya T.B. 1974. Potrzeba interwencji jest oczywista // Polowanie i polowanie. gospodarstwo domowe 10:14.

Ardamatskaya T.B. 1975a. Zmiana liczby mew na wyspach Zatoki Tendra // Kolonialne miejsca lęgowe ptaków wodno-błotnych i ich ochrona. M .: 54-56.

Ardamatskaya T.B. 1975b. Poszerzenie zasięgu lęgowego śmieszki w północnym rejonie Morza Czarnego // Kolonialne miejsca lęgowe ptaków wodno-błotnych i ich ochrona. M .: 57-58.

Ardamatskaya T.B. 1977. Sezonowe rozmieszczenie i migracje mew gniazdujących w rezerwacie Morza Czarnego // Soobshch. Balt. Commission for the Study of Bird Migration 10: 87-113. Ardamatskaya T.B. 1984. Gniazdowanie kaczek i siewek na wyspach Zatoki Tendra Rezerwatu Morza Czarnego // Ornithology 19: 41-49. Ardamatskaya T.B. 1988. śmieszka. Gołąb morski. Rybitwa plamista // Kolonialne ptaki hydrofilne z południa Ukrainy. Siewkowe. Kijów: 43-56, 71-78. Ardamatskaya T.B., Petrusenko A.A., Vakarenko V.T. 1988. Pokrewieństwa troficzne śmieszki w okresie lęgowym w rezerwacie czarnomorskim // Ekologia i zachowanie ptaków. M .: 76-88. Buturlin SA, Dement'ev G.P. 1934. Kompletny przewodnik po ptakach ZSRR. M., 1: 1-255.

Dementyev G.P. 1951. Oddział Mewa // Ptaki Związku Radzieckiego. M., 3: 373-607. Voistvensky M.A. 1960. Ptaki strefy stepowej europejskiej części ZSRR. Kijów: 1-291.

Emtyl M.Kh., Tilba P.A., Plotnikov G.K., Mnatsekanov R.A. 1989. Liczba i rozmieszczenie kolonii ptaków wodno-błotnych na terytorium Krasnodaru // Aktualne problemy ekologii i ochrony przyrody Morza Azowskiego. Krasnodar, 1: 165-174.

Zubakin V.A., Anzigitova N.V., Kostin Yu.V. 1975. Zachowaj wyspy Chongar // Polowanie i polowanie. gospodarstwo domowe 3: 19-20.

Shstyayuvsky O.B. 1957. Ptahi: Zagalna charakterystyka ptahiv. Dymy. Gołębie. Ryabki. Pastuszki. Żurawi. Drop. Sandpipers. Martins. Kijów: 1-432.

Klimenko M.I. 1950. O ekologii mew północnego wybrzeża Morza Czarnego // Tr. Rezerwat Morza Czarnego 1: 3-52.

Krivenko V.G., Lysenko V.I., Filonov K.P. 1973. Poszerzenie obszaru lęgowego śmieszki // Zool. zhurn. 52, 4: 618-619.

Kukish A.I. 1990. Wpływ nawadniania na ptaki kolonialne jezior Sarpińskich // Fauna i ekologia zwierząt w warunkach nawadniania gruntów. Elista: 12–21.

Patrikeev M.V. 1990. Pierwsze znalezisko lęgowe śmieszki w Morzu Kaspijskim (Azerbejdżan) // Rzadkie, rzadko i słabo zbadane ptaki Północnego Kaukazu. Stavropol: 76–77 [wyd. 2: Patrikeev M.V. 2004. Pierwsze znalezisko lęgowe śmieszki Larus melanocephalus na Morzu Kaspijskim w Azerbejdżanie // Rus. ornithol. zhurn. 13 (255): 244-245].

B.V. Sabinevsky 1958a. Gospodarcze znaczenie mewy w warunkach rezerwatu czarnomorskiego // Tr. Rezerwat Morza Czarnego 2: 65–81.

B.V. Sabinevsky 1958b. Doświadczenie w regulacji liczebności mew w rezerwacie Morza Czarnego // Tr. Rezerwat Morza Czarnego 2: 83–87.

Siokhin VD 1981. Rozmieszczenie i liczebność mew na północnym wybrzeżu Morza Azowskiego i Sivash // Lokalizacja i stan miejsc lęgowych ptaków wodno-lądowych w ZSRR. M .: 17-20.

Soloviev SA, Tilba P.A., Emtyl M.Kh. 1991. Nowe informacje o gniazdowaniu śmieszki na Terytorium Krasnodarskim // Aktualne problemy ekologii i ochrony przyrody ekosystemu wybrzeża Morza Czarnego. Krasnodar, 1: 164-165.

Tilba P.A., Mnatsekanov R.A., Emtyl M.Kh., Plotnikov G.K. 1989.Nowe informacje o niektórych rzadkich i mało zbadanych ptakach mew Wschodniego Azowskiego // Aktualne problemy ekologii i ochrony przyrody Morza Azowskiego i regionu wschodniego Azowskiego. Krasnodar, 1: 176-178.

Khokhlov A.N. 1989. Gołąbek morski w depresji Kumo-Manycz // Aktualne zagadnienia ekologii i ochrony przyrody Morza Azowskiego i regionu wschodniego Azowa. Krasnodar, 1: 178–180.

Khokhlov A.N. 1990. Mewy na terytorium Stawropola // Fauna i ekologia zwierząt w warunkach nawadniania gruntów. Elista: 37–45.

Charlemagne N.V., Shumer A.N. 1930. Materiały dla orsztofuni z wyspy Dzha-rilgacha na Morzu Czarnym // Zbirnik Prats Zool. muzeum 8: 99-115.

Shevareva T.P. 1955. O badaniu niektórych aspektów biologii mewy śródziemnomorskiej metodą obrączkowania // Tr. Banding Bureau 8: 46-90.

Makatsch W. 1963. Ornithologische Beobachtungen in Griechenland // Zool. Ab. Mus. Tierkad .: 135-186.

Mauersbergen G. 1970. Verhalten und taxonomische Stellung der Schwarzkopfmowe (Larus melanocephalus Temm.) // Beitr. Vogelk. 15, 4/5: 210319.

Śmieszka

2. śmieszka - Larus ridibundus L.

W. Z wroną. OP. Mewa średniej wielkości. Ogólny kolor to biały. Grzbiet jest szaro-szary, pióra na zewnętrznych skrzydłach są czarne, z dużymi białymi plamami na pierwszych trzech. Głowa jest brązowa. Młode ptaki mają białą głowę z ciemnymi plamami po bokach i poprzecznym ciemnym paskiem na końcu ogona. Dziób i nogi są czerwone u dorosłych ptaków, brązowawe u młodych. Zwykle zachowuje się w grupach, przelatując nad rzeką lub jeziorem, czasem żerując na zaoranych polach. SOL. Głośne okrzyki „kiaa-kiaa”, „kya-kya” i krótkie „kek-kek”. Od. W przeciwieństwie do mewy szarej głowa jest brązowa. B. Jeziora i rzeki. HP. Emigrant. Pan. Rasy w koloniach. Gniazdo na ziemi. Sprzęgło zwykle zawiera 3 brudne zielone jajka z ciemnymi plamami.

Szara mewa

3. Mewa szarogłowa - Larus canus L.

W. Z wroną. OP. Mewa średniej wielkości. Ogólny kolor to biały. Plecy i ramiona są szaro-szare, końce skrzydeł są czarne. Dziób i nogi są żółte. Młode ptaki są brązowoszare. Woli pływać w parach i stadach w pobliżu zbiorników wodnych lub na zaoranych polach. SOL. Głośne „kaa-kaaa”. Od. W przeciwieństwie do śmieszki głowa jest biała. B. Jeziora i duże rzeki. HP. Emigrant. Pan. Często gniazduje w małych koloniach. Gniazdo jest zwykle na jakiejś wysokości. W lęgu znajdują się 2-3 szaro-oliwkowe jajka z ciemnymi plamami.

Rybitwa plamista

4. Rybitwa plamista - Sterna sandvicensis Lath.

W. Ze świtem. OP. Rybitwa duża z długim dziobem. Czapka na głowie jest czarna, górna część ciała jest szara, dół i ogon są białe. Na głowie ma podobiznę grzebienia. Dziób jest czarny z żółtą końcówką, łapy czarne. Młody w kolorowej czapce. SOL. Trzeszczący krzyk. Od. Różni się od innych rybitw długim czarnym dziobem z żółtym końcem. B. Wybrzeża i wyspy morskie. HP. Emigrant. Pan. Rasy w koloniach na płaskich brzegach. Gniazdo w płytkim dole. W lęgu 2 jaja białawe lub kremowe z małymi czarnymi plamkami. ROV.

Rybitwa śmieszka

5. Rybitwa śmieszka - Gelochelidon nilotica Gm.

W. Ze świtem. OP. Rybitwa duża z niebieskawo-szarym wierzchołkiem i białym spodem z szarym nalotem. Na głowie ma czarną czapkę. Łapy i krótki gruby dziób są czarne. Kark młodych osobników jest kożuszek leukocytarny, z żółtą plamką po bokach głowy. SOL. Miękkie przyjemne „ke-vek, ke-vek”. Kiedy jest zaalarmowany, wydaje ostry i trzaskający krzyk. Od. Różni się od rybitwy plamistej głosem, czarnym, krótkim dziobem i mniej ściętym ogonem. B. Wybrzeża i wyspy mórz, jeziora świeże lub słone, duże rzeki. HP. Emigrant. Pan. Rasy w koloniach na wyspach i mierzejach. Clutch zawiera 3 buffy jaja z kilkoma brązowymi plamkami.

Chegrava

6. Chegrava - Hydroprogne tschegrava Pall.

W. Większe niż kawki. OP. Największa rybitwa. Wierzch korpusu jest ciemnoszary, spód biały, wieczko czarne z metalicznym połyskiem. Na głowie ma podobiznę grzebienia. Dziób jest masywny, czerwony, a łapy czarne. SOL. Ostry, grzechot, wyjątkowo nieprzyjemny. Od. Różni się od innych rybitw dużym rozmiarem, od mew - rozwidlonym ogonem i długim czerwonym dziobem. B. Wybrzeża i wyspy morskie, śródlądowe zbiorniki wodne stepów i pustyń. HP. Emigrant. Pan. Rasy w dużych koloniach, rzadziej w oddzielnych parach na wyspach i wzdłuż wybrzeży. Gniazdo w płytkim dole. W lęgu znajdują się 2-3 jaja buffy z czarniawymi plamkami.

Pin
Send
Share
Send
Send