Rodziny ptaków

Żuraw koronowany wschodni

Pin
Send
Share
Send
Send


Rodzina żurawi liczy około 14 gatunków z dostępnymi podgatunkami.

Przedstawiciele każdego z tych gatunków mają swoje indywidualne cechy i cechy.

Jednym z najpiękniejszych i najbardziej niezwykłych przedstawicieli tych ptaków, jak widać na zdjęciach, jest żuraw koronowy, różniący się od reszty cechami zewnętrznymi i sposobem życia.

Żurawie koronowane są wymienione w Międzynarodowej Czerwonej Księdze, gdzie nadano im status gatunku wrażliwego, ponieważ liczba osobników zaczęła znacznie spadać w ostatnich latach.

Te niesamowite ptaki żyją głównie w Zachodni i Wschodnia Afrykaponieważ są bardzo ciepłolubne.

Mogą żyć w pobliżu dowolnych zbiorników wodnych, jednak preferowane są bagna ze słodką wodą. Na noc ptaki te wolą osiedlać się na gałęziach drzew.

Jak wyglądają żurawie koronowe?

Wysokość żurawia koronowanego może osiągnąć 105 centymetrów, a sam ptak waży od 3 do 5,4 kilograma.

Ubarwienie tych ptaków jest zwykle czarne, rzadziej ciemnoszare.

Ptaki te mają czerwono-białą plamę na każdym policzku, jedna nad drugą.

Ptaki te mają długie palce na łapach, co pozwala im na długi czas. trzymaj się drzew.

Oczy tych żurawi mają niezwykły jasnoniebieski kolor, dzięki czemu natychmiast przyciągają uwagę każdej zainteresowanej osoby.

Jak żyją żurawie koronowe?

Prowadzą siedzący, dzienny tryb życia. Od lipca do października u żurawi koronnych trwa sezon godowy - czas, w którym żurawie łączą się w pary, aby kontynuować i zachować swój gatunek.

Samiec, jak każdy inny samiec, przyciąga uwagę samicy.

W tym celu ptaki wykonują rodzaj tańca, który składa się z różnych kołysania się, wysokich skoków, wirowania i przy akompaniamencie różnych ciekawych dźwięków.

Koronowane żurawie budują gniazda ze zwykłej trawy, czasem używając małych gałązek lub turzyc.

Najczęściej żurawie zakładają gniazda w pobliżu zbiorników wodnych lub nawet na środku wody w gęstej roślinności.

Zwykle samica składa 2-4 różowy lub niebieski jaja, z których wykluwają się małe pisklęta po około miesiącu.

Już następnego dnia po urodzeniu pisklęta mogą opuścić gniazdo, a po dwóch lub trzech miesiącach będą mogły samodzielnie latać.

Samce i samice tego gatunku praktycznie nie różnią się wyglądem. Samce rzadko są nieco mniejsze od samic, ale takie przypadki są rzadkie.

Uważa się, że te ptaki monogamiczny i są lojalni wobec swoich partnerów przez resztę mojego życia.

Ciekawe fakty dotyczące ptaków:

Żuraw koronowany zjada każdą żywność. Czy to liść, źdźbło trawy, owad, ziarno, ryba, kraby czy gady.

Wszystkożerność tych ptaków pozwala im zawsze iw prawie każdym środowisku znaleźć pożywienie dla siebie i zapewnić pożywienie swojemu potomstwu.

Żywotność żurawi koronowanych wynosi około 50 lat.

Co ciekawe, ptaki te emitują specyficzne dźwięki, dzięki którym można je od razu odróżnić od innych typów żurawi - dzięki temu nawet z odległości kilku kilometrów każdy słyszy zbliżanie się koronowanych żurawi.

Uważa się, że te wezwania pomagają ptakom utrzymać stado i nie tracić się nawzajem.

Dźwigi mogą startować na dość duże odległości, nawet do 10000 metrów.

Charakterystyczną cechą żurawi koronowanych jest mały grzebień na głowie, który składa się ze złotych piór.

Dlatego wydaje się, że na ich głowach złota korona... Skąd pojawiła się taka osobliwa nazwa.

W słońcu korona ta błyszczy niezwykle, co może wywołać podziw wśród obserwujących ludzi.

Niezwykła legenda:

Wśród rdzennych mieszkańców Afryki rozpowszechniona jest legenda o zagubionym przywódcy, który prosił różne zwierzęta, aby wskazały mu właściwą drogę, ale wszystkie zwierzęta odmówiły pomocy przywódcy.

A potem spotkał żurawie, które były w stanie wskazać liderowi właściwą drogę. Prowadzący postanowił podziękować ptakom, wręczając każdemu z nich piękną złotą koronę.

Po chwili żurawie podeszły do ​​przywódcy i powiedziały, że inne zwierzęta zniszczyły im korony.

Następnie przywódca wezwał miejscowego czarownika, który dotykając głów ptaków stworzył tam szlachetne złote korony z piór.

Oto jak takie niesamowity i niezwykły ptaki jak żurawie koronne.

Żuraw koronowany nie boi się ludzi, dlatego często osiedla się w pobliżu ludzkich siedzib, jednak w ostatnim czasie działalność człowieka zaczęła negatywnie wpływać na życie tych ptaków, w związku z czym liczba koronowanych żurawi znacznie się zmniejszyła.

Ptaki

Kruk rogaty abisyński

Bażant uszaty

Przepiórka czubata kalifornijska

Mała czapla biała

Ibis wspaniały lub hagedash

Zamów Żurawie - Żurawie

Żurawie rodzinne - Gruidae

Rodzaj Crowned Cranes - Balearica

Żuraw wschodni - Balearica regulorum

Chociaż liczebność tego ptaka jest nadal dość duża i wynosi około 40 000 osobników, ma tendencję do zmniejszania się iz tego powodu żuraw koronowy ma w Międzynarodowej Czerwonej Księdze status gatunku wrażliwego (kategoria VU).

Wygląd:

Główną cechą wyróżniającą tego gatunku jest obecność na głowie dużej kępki, składającej się z twardych złotych piór, dzięki czemu ptak otrzymał swoją nazwę. Na policzkach są czerwono-białe plamy, po parze z każdej strony Pod brodą znajduje się mały czerwony worek gardłowy podobny do u koguta lub indyka, ale może on obrzęknąć. Dziób stosunkowo mały, lekko spłaszczony po bokach, czarny. Nogi są czarne. W przeciwieństwie do wielu innych żurawi, żuraw koronowany ma długi tylny palec na nodze, który pozwala ptakowi łatwo trzymać się gałęzi drzewa lub krzewu.
Dymorfizm płciowy (widoczne różnice między samcem i samicą) nie jest wyraźny, chociaż samce wyglądają na nieco większych. U młodych ptaków upierzenie jest jaśniejsze, pióra górnej części ciała są czerwone na końcach, a dno ma kolor piaskowy. Tył szyi jest brązowy, a twarz żółta.

Istnieją dwa podgatunki tego żurawia - zachodni, zamieszkujący zachodnią Afrykę i wschodni, zamieszkujący Kenię, Tanzanię, Zambię i południowe regiony RPA, jego upierzenie jest jaśniejsze w porównaniu z zachodnim żurawiem koronnym. (B. pavonina)... Wysokość - około 106 cm, waga 3,5-4 kg

Siedlisko:

Zamieszkuje sawanny na południe od Sahary, a także we wschodniej Afryce. Mieszka na terenach otwartych - zarówno bagnistych, jak i bardziej suchych, ale preferuje bagna ze słodką wodą, zalane łąki lub brzegi zbiorników wodnych. Żuraw można również znaleźć na polach ryżowych lub innych uprawach kochających wilgoć, porzuconych gruntach rolnych w pobliżu zbiorników wodnych. Często w ich siedliskach można zobaczyć akacje lub inne drzewa, na których ptaki osiedlają się na noc. Żuraw koronowany nie boi się ludzi i często osiedla się w pobliżu ludzkich siedzib.
Prowadzi siedzący tryb życia, jednak w zależności od pory roku potrafi wędrować po naturalnym zasięgu. Migracje sezonowe lub codzienne mogą być dość znaczące i sięgać kilkudziesięciu kilometrów. Aktywny w ciągu dnia. Poza sezonem lęgowym błąka się w stada, często duże, wraz z nadejściem pory deszczowej ptaki rozpadają się w pary i trzymają się oddzielnie, chroniąc swoje terytorium nie tylko przed innymi żurawiami, ale także przed innymi ptakami.

Jedzenie:

Żurawie koronowane są dobowe, łącząc się w stada między sezonami godowymi.Ptaki te są wszystkożerne i wydaje się, że pożerają wszystko, co napotka na ich drodze. Sadzić nasiona, zboża, pędy ryżu, koniki polne i muchy, skolopendry, kraby, ryby, płazy i gady - wszystko to wzbudza zainteresowanie gastronomów żurawiami koronnymi, powoli omijającymi ich terytorium w poszukiwaniu pożywienia.

Reprodukcja:

Wraz z nadejściem pory deszczowej, która trwa od lipca do października, rozpoczyna się okres godowy - stada rozpadają się, a żurawie łączą się w pary. Aby zdobyć przychylność swojej partnerki, samiec wykonuje dla niej taniec, na który składają się misterne kołysanie, wirowanie, wysokie skoki (czasem nawet do 2,5 metra), rzucanie pęczkami trawy przy akompaniamencie niskich dźwięków nawoływania. Dźwięki te są wynikiem nadmuchania worka gardłowego znajdującego się na szyi żurawia, w tym celu żuraw przechyla głowę do przodu, a następnie gwałtownym ruchem odrzuca ją do tyłu. Jeśli samica odpowie w naturze, podchodzi do niej szerokimi krokami, a oboje partnerzy parzą. Koronowane żurawie budują gniazda z trawy, stawiając je na ziemi. Teren lęgowy jest stosunkowo niewielki i wynosi 10-40 ha, ale jest pilnie strzeżony przed inwazją innych ptaków. Okrągłe gniazdo buduje się z turzycy lub innej trawy w pobliżu wody lub nawet w samym środku gęstej roślinności. Samica składa 2-5 jaj. Okres inkubacji trwa 28-31 dni. W inkubacji uczestniczą oboje rodzice, chociaż samica większość czasu spędza w gnieździe. Pisklęta wykluwają się szaro-brązowe i następnego dnia opuszczają gniazdo. A po dwóch lub trzech miesiącach są już w stanie wykonać swoje pierwsze samodzielne loty.

Nasze zwierzęta:

We wrześniu 2003 roku otrzymaliśmy z nowosybirskiego zoo, które urodziło się w 2002 roku, pisklę żurawia koronowanego. Za swoje chuligańskie zachowanie otrzymał imię - Rogue. Obecnie Rogue bardzo dobrze zaprzyjaźnił się z naszą wdzięczną samicą żurawia demoiselle.

Interesujące fakty:

Stara afrykańska legenda mówi, że niegdyś wielki przywódca, zagubiony podczas polowania, zwracał się o pomoc do różnych zwierząt. Poprosił zebrę, antylopę i słonia, aby zabrały go tam, gdzie było jego plemię. Jednak wszyscy odmówili przywódcy, przypominając mu, jak bezlitośnie polował na nich i ich młode. A kiedy stary przywódca stracił już wszelką nadzieję, zobaczył stado żurawi, które wskazały mu drogę do wioski. W dowód wdzięczności przywódca nakazał kowalowi wykuć każdego ptaka złotą koroną. Kilka dni później żurawie wróciły i powiedziały, że inne zwierzęta z zazdrości skubały i podeptały ich korony. Wtedy mądry przywódca wezwał czarownika, który dotknął głowy każdego ptaka, a na jego głowie wyrosła korona ze złotych piór. Pojawił się więc żuraw koronowany, najmniejszy z piętnastu gatunków żurawi i jedyny, który nocuje na gałęziach drzew.

Żuraw koronowany wschodni ma również inne nazwy: żuraw koronowany szary, żuraw koronowany południowy lub żuraw królewski. Wszystkie te nazwy są poprawne, ale wschodni żuraw koronowy jest najczęstszą nazwą tego ptaka. Wcześniej za podgatunki tego samego gatunku uznawano żurawie koronowane na wschodzie i zachodzie.

Pin
Send
Share
Send
Send