Rodziny ptaków

Warzęcha ptak

Pin
Send
Share
Send
Send


Kraj: KRLD
Typ: Mały arkusz
Temat: Warzęcha (Platalea minor)
Format arkusza: 180x180
Znaczki na arkuszu: 16
Papier: Pokryty
Metoda nadruku: Offsetowy
Chromatyczność: Wielobarwność
Perforacja: 13¼
Numer części Michel: KP 5495-5498KB
Michel cena katalogowa: 19,6 Euro
Rok: 2009
Data wydania: 05.10.2009
Stan: schorzenie: MNH OG

Opis i funkcje

To pierzaste stworzenie jest oddziałem bocianów i z wyglądu w pełni odpowiada swojej nazwie. Wszakże ptak ten zapożyczył pewne cechy wyglądu od bocianów, a zatem jest pod wieloma względami podobny do niego i innych ludzi z określonego zakonu.

Warzęcha biała - skrzydlate stworzenie o pięknych, długich nogach i szyi, uderzające swoją subtelnością i wdziękiem. Ma też imponujące skrzydła. Rzucając nimi majestatycznie, podczas lotu staje się nie do opisania.

Dość często ptak po prostu unosi się w powietrzu, charakterystycznie zginając szyję i wyciągając nogi, łapiąc skrzydłami wznoszące się prądy ciepłego powietrza.

Ale jednocześnie warzęchy mają własne, unikalne cechy, które sprawiają, że są nie tylko nieodparte, ale i niepowtarzalne, w przeciwieństwie do bocianów i czapli, z którymi są spokrewnione, a także ibisów, których są członkami rodziny.

Główną różnicą między warzęchami a kongenerami jest poszerzony dziób.

Długi dziób tych ptaków przypomina kształtem szczypce do cukru, jest na końcu szeroki i spłaszczony.

Na głowie te stworzenia mają biały, czasem z żółtawym odcieniem, grzebień z piór zwisający z tyłu głowy - dekoracja tylko dojrzałych płciowo, dojrzałych osobników. Nogi tych stworzeń są czarne (u niektórych gatunków - czerwone), wyposażone w pływające membrany.

Gęste, gęste upierzenie warzęcha biała w zasadzie ma śnieżnobiały odcień. Ten ptak ma małą głowę, duże i dość mocne ciało, krótki ogon, czarny dziób, w niektórych przypadkach jest na końcu pomarańczowy.

W okresie gier miłosnych na brodzie tych ptaków pojawia się plama ochry. Takie stworzenia osiągają metr długości, a ich waga może dochodzić do 2 kg.

Te stworzenia rzadko wydają dźwięki, ale jeśli to robią, przypominają alarmujące stłumione chrząknięcie z okresowymi krzykami i piskami, czasami wyglądają jak ćwierkanie i dudnienie.

Posłuchaj głosu Spoonbill

Takie tony wokalne są zwykle typowe dla dorosłych, jeśli porywają ich kłopoty w gniazdach swoich dzieci. Same pisklęta również wydają płacz, sygnalizując rodzicom chęć jedzenia. Przez resztę czasu ptaki te wolą być cicho i nie hałasować.

Zasięg tych przedstawicieli fauny pierzastej jest rozległy. Warzęcha to mieszkaniec regionów subtropikalnych i tropików. W takich rejonach planety często spotyka się egzotyczne gatunki fauny, do których należy również przypisać warzęchę - skrzydlatą istotę, która świetnie zdobi tropikalną przyrodę. Te stworzenia dobrze zakorzeniają się w Afryce i Azji.

Jednak ptaki te występują również w umiarkowanych strefach klimatycznych na terytoriach europejskich. Ale stąd, wraz z nadejściem chłodów, starają się odlecieć na zimę do cieplejszych regionów: do Morza Śródziemnego lub Afryki.

Jeśli chodzi o Rosję, tutaj ptaki te występują tylko w regionach południowych: w dolnym biegu Wołgi i Donu, w niektórych innych regionach.

W Rosji znane są tylko dwie odmiany takich ptaków. Oprócz już opisanego żyje tylko na terenie naszego kraju mała warzęcha, któremu niestety grozi wyginięcie. Stworzenia te można odróżnić od kongenerów na podstawie pewnych cech.

Przede wszystkim ich wielkość zwykle nie przekracza 76 cm Ponadto część okrywy z piór na głowie, a także nogi i dziób u takich ptaków są czarne. Znajdują się w Karelii. Z innych krajów - są powszechne w Chinach, zimują w ciepłych regionach Azji.

Oprócz tego na ziemi są jeszcze cztery rodzaje warzęch. Różnią się wyglądem i siedliskiem. Opiszmy bardziej szczegółowo dwa, najsłynniejsze z nich.

1. Bochenek chleba - bardzo mały ptak w porównaniu ze swoimi krewnymi, którego średni rozmiar wynosi około 60 cm, a waga jest nieco większa niż funt. Takie stworzenia wyróżniają się szczególnie kolorem pięknego, ale przeważnie ciemnego upierzenia.

Ich ciało jest brązowe. A niektóre obszary na plecach, skrzydłach i czole błyszczą fioletowo-zielonym odcieniem.

Warzęcha świata ma jasne upierzenie

2. Warzęcha różowa wśród odmian takich ptaków można nazwać najbardziej niezwykłe i egzotyczne. Kiedyś pióra tych skrzydlatych stworzeń były warte więcej niż złoto. Dlatego eksterminacja tych przedstawicieli skrzydlatej fauny przekroczyła wszelkie rozsądne granice.

Ale środki podjęte w celu ochrony tych pięknych stworzeń pomogły zachować takie ptaki dla potomków.

Są mieszkańcami kontynentu amerykańskiego i są powszechne w Argentynie, Chile i na Florydzie. Te stworzenia mają bogaty czerwony odcień piór na piersi i skrzydłach, karmazynowe nogi, ciemną głowę i dziób. Tylko niektóre obszary pleców są białe.

Na zdjęciu różowa warzęcha

Nie wspomniano o dwóch innych istniejących na świecie odmianach. To warzęcha cienkodzioba - przedstawiciel upierzonej fauny żyjącej na kontynencie afrykańskim. Inną odmianą jest warzęcha czarnogłowa, zamieszkująca różne regiony Azji, a także Australię i pobliskie archipelagi.

Styl życia i siedlisko

Warzęchy wolą osiedlać się na terenach wilgotnych, niedaleko wód słonych lub słodkich, wybierając tereny porośnięte drzewami i krzewami, a przede wszystkim - tereny obfitujące w trzciny.

Najczęściej ptaki te można spotkać na terenach podmokłych, jeziorach, a także rzekach o powolnym przepływie i mulistym dnie. Jak widać, Warzęcha ptak preferuje spokojne i błotniste wody. I jest zrozumiałe, dlaczego: w takich miejscach jest dla niej znacznie więcej jedzenia.

Niemal całe życie tych stworzeń, poza snem i obawami o prokreację, upływa na poszukiwaniu pożywienia. Zdobywając pożywienie, takie ptaki stają się praktycznie niestrudzone. W ciągu dnia potrafią przemieścić się w płytkiej wodzie, na której zwykle polują, na odległość ponad 10 km.

Zła pogoda czy ulewny deszcz nie są dla nich przeszkodą. Te uparte stworzenia są szczególnie pracowite w okresie karmienia piskląt. Rzeczywiście, w tym czasie muszą dbać nie tylko o własny żołądek, ale także karmić nienasycone potomstwo.

Łącząc się w stada, warzęchy potrafią przemieszczać się, migrując, na znaczne odległości w powietrzu. Tutaj już mówimy o roamingu sezonowym, a konto jest utworzone nie na dziesiątki, ale znacznie więcej: na setki i tysiące kilometrów. Podczas lotu ptaki ustawiają się w powietrzu w klinach, których kształt jest podobny do litery V.

W sprzyjającej porze roku (zwykle wiosną) rozpoczyna się okres lęgowy tych przedstawicieli fauny skrzydlatej. Przygotowując się do wychowywania potomstwa, czasami ptaki te tworzą całe kolonie.

Dzieje się tak, gdy zagęszczenie osobników tego gatunku na danym obszarze jest bardzo duże. W tym przypadku zdarza się, że gniazda tych stworzeń znajdują się tak blisko, że tworzą całe wysepki-kolonie, które prawie wspinają się jedna na drugą.

Ale jeśli w tych obszarach jest niewiele warzęch, to zwykle ich gniazda są rozproszone po terenie w znacznej odległości. Ich ułatwienia do wychowywania potomstwa są proste i bezpretensjonalne, najczęściej są to uschnięte liście trzciny lub gałęzie trzciny ułożone w stos.

Jedzenie

Dieta tych ptaków drapieżnych jest bardzo bogata. W rzeczywistości dosłownie jedzą to, co wchodzi do ich ust. A menu zależy od regionu, w którym mieszkają, wybranego obszaru łowieckiego, a także pory roku.

Takie ptaki wolą jeść nie za dnia, ale lepiej o zmierzchu, walcząc gdzieś w płytkiej wodzie.

Łapią małe żaby, szukają kijanek, próbują złapać rybę, która nie jest zbyt duża. Takie ptaki znajdują również robaki, skorupiaki, nie mają nic przeciwko ucztowaniu na mięczakach. Ale w niektórych przypadkach, przy braku innego pożywienia, zadowalają się tylko glonami.

Warzęchy polują w szczególny sposób, wpuszczając do wody półotwarty dziób. Prowadzą ich z jednej strony na drugą, poruszając tą częścią ciała, jakby kosili zwykłą trawę na łące. W ten sposób szukają zdobyczy.

Ich dziób, wyposażony w guzki i szorstkość, jest wyposażony w ogromną liczbę dość wrażliwych zakończeń nerwowych.

Wszystko to działa jak genialne urządzenie sensoryczne, które jest w stanie wykryć w wodzie to, czego inne zmysły nie dostrzegają, czyli przedmioty, które mogą stać się ofiarą. Za osobliwy, bardzo charakterystyczny sposób polowania ptaki te otrzymywały wśród ludu celny przydomek: kosiarki. Niezwykły dziób tych stworzeń jest wyraźnie widoczny Warzęchy na zdjęciu.

Powielanie i oczekiwana długość życia

W okresie godowym, który trwa zwykle gdzieś od kwietnia do czerwca (w regionach południowych zaczyna się znacznie wcześniej), kępka partnerów zapraszająco kwitnie, przyciągając samice. A zaloty ptaków polegają na wzajemnym czyszczeniu sobie piór.

Ptaki gniazdują w pobliżu wody lub nawet na wodzie (w niektórych przypadkach warzęchy szukają pływających tratw do wychowywania potomstwa). Mogą również osiedlić się w oczekiwaniu na przyszłe pisklęta na drzewach lub krzewach, nawet na ziemi, podczas gdy miejsca są zwykle wybierane na bagnach i chowają się w zaroślach starej trawy.

W niektórych przypadkach warzęchy są w stanie zająć gniazda innych ptaków, na przykład pelikanów. Ale opisani przedstawiciele fauny wybranych miejsc sami starają się nikomu nie ustępować, zaciekle broniąc interesów przyszłego potomstwa i jego zamierzonego siedliska.

Gniazdo Warzęcha z pisklętami

Wysiadywane są jaja, których liczba może sięgać nawet pięciu sztuk, po kolei parter. Ich kolor jest zwykle biały, a ogólne tło zaznaczone jest brązowymi plamami. A po trzech, czasem czterech tygodniach (najczęściej mija około 25 dni od początku inkubacji) w gnieździe pojawiają się długo wyczekiwane urocze pisklęta pokryte białym puchem.

Początkowo karmione są pokarmem strawionym przez rodziców. Dostają to w szczególny sposób: wkładając dziób do ust matki lub ojca.

Po około miesiącu młode rosną tak bardzo, że opuszczają gniazdo, przyzwyczajając się do samodzielności, a już starają się nie korzystać z usług troskliwych rodziców. To prawda, że ​​na początku, na wszelki wypadek, nadal starają się pozostać bliżej domu.

Pisklę Warzęcha

W takich okresach dojrzewania tworzą grupy, których członkowie osiedlają się w pobliżu określonych żerowisk. Z takich zgromadzeń dorastających piskląt następnie (około miesiąca później) powstają stada młodych zwierząt, które wolą żyć oddzielnie od przedstawicieli bardziej doświadczonego pokolenia.

Warzęchy żyją dość dużo w porównaniu z innymi ptakami. Maksymalny zarejestrowany wiek tych przedstawicieli fauny pierzastej wynosi nieco ponad 28 lat. Ale wskazana długość życia jest możliwa tylko idealnie, ponieważ istnienie takich ptaków obfituje w tragiczne wypadki i niebezpieczeństwa.

Jak można wywnioskować z tego, co zostało napisane, są to naprawdę niezwykłe ptaki i jedyni przedstawiciele rodziny ibis, którzy żyją na terytorium kontynentu europejskiego. Imię takich ptaków ugruntowało się w naszym życiu tak mocno, że często brzmi w życiu codziennym.

Na przykład nazywa się to „Warzęcha biała» Shakhovskoy Centrum Rehabilitacji. Ta instytucja, zlokalizowana w regionie moskiewskim, pomaga ludziom. Szkoda, że ​​nierozsądne zachowanie człowieka staje się przyczyną zniknięcia tych pięknych skrzydlatych stworzeń z powierzchni planety.

Warzęcha / Platalea minor

Mistrzostwa Świata FIFA 1986, Meksyk (III), Zip Block

Mistrzostwa Świata FIFA 1986 w Meksyku (III), seria znaczków pocztowych

Mistrzostwa Świata FIFA 1986, Meksyk (II), Zip Block

WWF: Small Spoonbill (Platalea minor), Pocztówka

Aby być na bieżąco z nowościami i promocjami!

od 10:30 do 19:00
Sobota od 10:30 do 17:00
Niedziela to dzień wolny

Jak się skontaktować? +7 (985) 936-4272
+7 (917) 534-5921
[email protected]

od 10:30 do 19:00
Sobota od 10:30 do 17:00
Niedziela to dzień wolny

od 10:30 do 19:00 sobota od 10:30 do 17:00 niedziela - nieczynne

Jak się skontaktować? +7 (985) 936-4272
+7 (917) 534-5921
[email protected]

Prawa autorskie © 2006-2021, Nikolay S. Simkin
IE Simkin Nikolay Sergeevich INN: 771524192986 OGRN: 308770000017072
Materiał zamieszczony na stronie ma wartość czysto historyczną i nie jest propagandą żadnych przekonań!

Pin
Send
Share
Send
Send