Rodziny ptaków

Eurasian Spoonbill - Profil | Fakty | Zakres | Żywotność | Kolor

Pin
Send
Share
Send
Send


Warzęcha zwyczajna jest ptakiem brodzącym, lęgowym w południowej Eurazji od Hiszpanii po Japonię oraz oprócz Afryki Północnej. W Europie tylko Holandia, Hiszpania, Austria, Węgry i Grecja mają znaczną populację.

Profil Spoonbill Eurasian

W tym artykule omówię fakty dotyczące warzęchy euroazjatyckiej, IUCN, połączenia, zasięgu, długości życia, dźwięku, koloru, obrazów itp.

Większość ptaków migruje do tropików zimą, przy czym europejscy hodowcy udają się głównie do Afryki, jednak tylko kilka pozostaje na delikatnych zimowych obszarach zachodniej Europy na południe do Wielkiej Brytanii.

Przegląd

Warzęcha zwyczajna, nazwa naukowa Platalea leucorodia, lub warzęcha zwyczajna, to ptak brodzący należący do rodziny ibis i warzęchy Threskiornithidae.

Rodzaj identyfikujący Platalea pochodzi z łaciny i oznacza „szeroki”, odnosząc się do charakterystycznej formy dzioba, a leukorodia pochodzi od starożytnej greckiej leukerodios „warzęcha”, która sama pochodzi od leukos, „biały” i erodios „czapla”.

W Anglii był on historycznie nazywany „łopatą”, która to reputacja została później wykorzystana jako „Łopata Północna”.
Ten gatunek jest charakterystyczny w większości swojego zasięgu. Ptaki rozpłodowe są całkowicie białe poza ciemnymi nogami, czarnym dziobem z żółtą końcówką i żółtą łatą na piersi jak pelikan.

W sezonie lęgowym ma herb. Nielęgowi brakuje grzebienia i łaty na piersi, a niedojrzałe ptaki mają blady dziób i czarne sztuczki na pierwszych lotach.

W przeciwieństwie do czapli warzęchy latają z wyciągniętymi szyjami.

Opis ważki zwyczajnej

Ten gatunek jest charakterystyczny w większości swojego zasięgu. Ptak rozpłodowy jest cały biały poza ciemnymi nogami, czarnym dziobem z żółtą końcówką i żółtą łatą na piersi jak pelikan.

W sezonie lęgowym ma herb. Nielęgowi brakuje grzebienia i łaty na piersi, a niedojrzałe ptaki mają blady dziób i czarne końcówki piór pierwszego lotu. W przeciwieństwie do czapli warzęchy latają z wyciągniętymi szyjami.

Warzęcha zwyczajna różni się od warzęchy afrykańskiej, z którą zachodzi zimą, tym, że ten ostatni gatunek ma różową twarz i nogi, bez grzebienia.
W większości milczą. Nawet w ich koloniach rozrodczych główne dźwięki to trzaskanie dziobami, sporadyczne głębokie chrząkanie i od czasu do czasu trąby.

Dystrybucja Warzęcha zwyczajna

Jest to gatunek palearktyczny, rozmnażający się z Wielkiej Brytanii i Hiszpanii na zachodzie przez Japonię, a także w Afryce Północnej. W Europie tylko Holandia, Hiszpania, Austria, Węgry i Grecja mają znaczną populację.

Większość ptaków migruje do tropików zimą, przy czym europejscy hodowcy udają się głównie do Afryki, jednak tylko kilka pozostaje na delikatnych zimowych obszarach zachodniej Europy na południe do Wielkiej Brytanii.

Został wytępiony z Wielkiej Brytanii w późniejszej połowie XVII wieku, chociaż w poprzednim wieku był szeroko rozpowszechnionym gatunkiem lęgowym na południowym wschodzie, nawet w pobliżu Londynu.

Siedlisko Warzęcha zwyczajnego

Warzęcha zwyczajna to doskonały wybór na głębokie, płytkie, podmokłe tereny o błotnistym, gliniastym lub ładnym piaszczystym podłożu.

Mogą zamieszkiwać dowolne bagna, rzeki, jeziora, zalane obszary i bagna namorzynowe, współczesne lub nie, słonawe lub zasolone.

Jednak szczególnie te z wyspami do gniazdowania lub gęstą roślinnością wschodzącą (np. Trzciny) i rozproszonymi krzewami (szczególnie wierzba Salix spp., Dąb Quercus spp. Lub topola Populus spp.).

Warzęchy euroazjatyckie często chronią zimą siedliska morskie, takie jak delty, ujścia rzek, strumienie pływowe i laguny przybrzeżne.

Rachunek wahadłowy

Warzęcha jest dość rzadka. Jest niezwykle wyspecjalizowany.

Ma wydłużony dziób w kształcie łyżki; obszerny i spłaszczony na czubku, co pozwala mu zanurzać się w błocie lub wodzie jak kaczka.

Lot wahadłowca

Warzęcha leci dość szybko, z szyją wyciągniętą prosto do wejścia, od czasu do czasu szybując w powietrzu na nieruchomych skrzydłach.

W locie szyja i nogi są rozciągnięte na zewnątrz, jednak trzymane pod stopniem tułowia.

Zagrożenia

Gatunek jest zagrożony utratą siedlisk podmokłych. Przełowienie i wznoszenie tam w delikatnych miejscach lęgowych spowodowały spadek liczebności populacji.

Karmienie Warzęcha

Dieta składa się z owadów wodnych, mięczaków, traszek, skorupiaków, robaków, pijawek, żab, kijanek i małych ryb o długości do 10-15 cm (3,9-5,9 cala).

Może zająć glony lub małe fragmenty roślin wodnych (choć prawdopodobnie są one połknięte przez przypadek wraz ze zwierzętami).

Używają bocznych zamiatania dziobów, aby odfiltrować maleńkie rybki i krewetki.

Hodowla Warzęcha zwyczajnego

Bardziej północne populacje lęgowe są bezwzględnie migrujące, jednak mogą migrować wyłącznie na krótkie odległości, podczas gdy różne populacje bardziej na południe wysunięte na południe są rezydentami i koczowniczymi lub częściowo migrującymi.

Na Palearktyce gatunek ten rozmnaża się wiosną (np. Od kwietnia), jednak w tropikalnych częściach swojego zasięgu lęguje się w czasie z opadami deszczu.

Rozmnażanie odbywa się na ogół w koloniach jednogatunkowych lub w małych zespołach jednogatunkowych pośród mieszanych kolonii różnych ptaków wodnych, odpowiadających czapli, czapli i kormoranom.

Poza sezonem lęgowym warzęchy zwyczajne żerują pojedynczo lub w małych stadach liczących nawet 100 osobników.

Migracja odbywa się zwykle w stadach liczących do 100 osób.

Większość ćwiczeń odbywa się w godzinach porannych i nocnych (chociaż na obszarach przybrzeżnych żerują one w rytmach pływów), przeważnie siadają na grzędach oddalonych nawet o 15 km (9,3 mil) od miejsc żerowania. .
Gniazdo jest platformą złożoną z patyków i roślinności, która jest zbudowana zarówno na dnie, na wyspach w jeziorach i rzekach, jak i na gęstych kępach trzcin, krzewów, namorzynów lub krzewów liściastych, aż do 5 m (16 stóp) nad dnem.

W obrębie kolonii sąsiednie gniazda są zwykle dość zamknięte razem, w odległości nie większej niż 1 lub 2 m (3,3 lub 6,6 stopy) od siebie.

Kolonie lęgowe są zwykle zlokalizowane w obrębie 10-15 km (6,2-9,3 mil) obszarów żerowania, zazwyczaj dużo mniej (chociaż gatunek może żerować nawet w odległości 35-40 km (22-25 mil)).

Obejrzyj wideo: Platalea leucorodiaEurasian spoonbillSpatule blancheespátula comúnBecplaner (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send