Rodziny ptaków

Crested Mallard Duck - Profil | Fakty | Jajka | Hodowla

Pin
Send
Share
Send
Send


Krzyżówka lub kaczka krzyżówka czubata, nazwa naukowa Anas platyrhynchos (domesticus) to rozmnażająca się kaczka paradująca, popularna rasa o wysokiej produktywności i produkcji, w całej Ameryce umiarkowanej i subtropikalnej, Eurosyberii i Afryce Północnej, która została wypuszczona do Nowej Zelandii, Australii, Peru, Brazylii, Urugwaju, Argentyny, Chile, Kolumbii , Falklandy i RPA.

W tym artykule omówię kaczkę krzyżówkę czubatą.

Profil kaczka krzyżówka czubata

Ta kaczka krzyżówka czubata należy do podrodziny Anatinae z rodziny ptactwa wodnego Anatidae.

Samce ptaków (kaczory) mają błyszczącą niedoświadczoną głowę i są szare na skrzydłach i brzuchu, podczas gdy samice (kury lub kaczki) mają upierzenie głównie w brązowe cętki.

Kaczka krzyżówka czubata Opis

Każda płeć kaczki krzyżówki czubatej ma na skrzydłach przestrzeń białych lub opalizujących niebieskich piór zwanych wziernikiem; samce są szczególnie skłonne do posiadania niebieskich piór wziernikowych.

Kaczka krzyżówka czubata ma 50-65 cm (20-26 cali) długości, z czego ciało stanowi około dwóch trzecich rozmiaru. Rozpiętość skrzydeł wynosi 81-98 cm (32-39 cali), a dziób ma od 4,4 do 6,1 cm (1,7 do 2 cali) długości.

Zwykle jest niewiele cięższy niż większość innych kaczek dabbling, waży 0,72-1,58 kg (1,6-3,5 funta).

Kaczka krzyżówka czubata zamieszkuje tereny podmokłe, zjada roślinność wodną i małe zwierzęta oraz jest zwierzętami społecznymi, które wolą gromadzić się w zespołach lub stadach różnej wielkości. Gatunek ten jest głównym przodkiem większości ras udomowionych kaczek.

Kaczka krzyżówka czubata Jaja

Samica czubata kaczki krzyżówki składa od 8 do 13 kremowo-białych do zielonkawo-żółtych jaj bez skazy, co drugi dzień. Inkubacja trwa od 27 do 28 dni, a opierzenie się trwa od 50 do 60 dni.

Kaczuszki są przedspołeczne i absolutnie potrafią pływać tak szybko, jak się wyklują.
Kaczka krzyżówka czubata jest uważana za gatunek najmniej niepokojący przez Światową Unię Ochrony Przyrody (IUCN).

W przeciwieństwie do wielu ptactwa wodnego, na niektórych obszarach kaczki krzyżówki są uważane za gatunek inwazyjny.

Jest to gatunek o bardzo dużej zdolności adaptacji, zdolny do zamieszkiwania, a nawet rozwoju w obszarach miejskich, który wcześniej niż ulepszenie mógł wspierać bardziej zlokalizowane, delikatne gatunki ptactwa wodnego.

Niemigrująca kaczka krzyżówka czubata krzyżuje się z rodzimymi dzikimi gęsiami intensywnie powiązanych gatunków poprzez genetyczne zanieczyszczenie powietrza poprzez wytwarzanie płodnego potomstwa.

Pełna hybrydyzacja różnych gatunków nieokiełznanych basenów genowych kaczek może skutkować wyginięciem wielu rodzimych ptactwa wodnego.

Dzika krzyżówka jest przodkiem większości domowych gęsi, a jej naturalnie zaawansowana dzika pula genów zostanie genetycznie zanieczyszczona przez udomowione i zdziczałe populacje krzyżówek.

Rozmiar

Krzyżówka to średniej wielkości gatunek ptactwa wodnego, zwykle niewiele cięższy niż większość innych gęsi.

Ma 50-65 cm (20-26 cali) długości - z czego około dwie trzecie stanowi ciało - ma rozpiętość skrzydeł 81-98 cm (32-39 cali) i waży 0,72-1,58 kg (1,6-3,5 funta) ).

Wśród normalnych pomiarów cięciwa skrzydła wynosi 25,7 do 30,6 cm (10,1 do 12,0 cali), dziób 4,4 do 6,1 cm (1,7 do 2,4 cala), a stęp ma 4,1 do 4,8 cm (1,6 do 1,9 cala).

Cechy męskie i żeńskie

Kaczka krzyżówka czubata samca jest charakterystyczna, z błyszczącą głową butelkowozielonej i białym kołnierzem, który oddziela szczyt od fioletowo zabarwionej brązowej piersi, szaro-brązowych skrzydeł i bladoszarego brzucha.

Tył samca jest czarny, z białymi obwódkami ciemnymi piórami ogonowymi.

Dziób kaczki krzyżówki grzywacz jest żółtawo-pomarańczowy z czarną końcówką, u samicy zwykle ciemniejszy i od czarnego do cętkowanego pomarańczowo-brązowego.

Ubarwienie

Kobieca czubata kaczka krzyżówka jest przeważnie cętkowana, przy czym piórko każdej osoby wykazuje ostre rozróżnienie od płowego do bardzo ciemnobrązowego, ubarwienie wspólne dla większości kobiecych gęsi, ma płowe policzki, brwi, szyję i szyję, z ciemniejszą koroną i pasek na oko.
Każda kaczka krzyżówka żeńska i męska ma wyraźne opalizujące fioletowo-niebieskie pióra wziernikowe z białymi krawędziami, które wyróżniają się w locie lub w czasie relaksu, choć krótko zrzucają się przez coroczne letnie wylinki.

Po wykluciu upierzenie kaczątka jest żółte na spodniej stronie i pysku (ze smugami na oczach) i czarne na drugiej (z kilkoma żółtymi plamkami), aż do najwyższego i drugiego szczytu. Jego nogi i dziób są dodatkowo czarne.

Ponieważ ma prawie miesiąc, upierzenie kaczątka zaczyna zmieniać się w szare, chcąc być bardziej podobne do kobiecego, choć dodatkowo pręgowane, a jego nogi tracą ciemnoszarą barwę.

Dwa miesiące po wykluciu upłynął okres między wylęganiem się, a kaczątko jest teraz młode.

Między trzecim a czwartym miesiącem życia młody osobnik może wreszcie zacząć latać, gdyż jego skrzydła są absolutnie przystosowane do lotu, co potwierdza widok fioletowych piór wziernika.

Jego dziób szybko traci ciemnoszarą barwę, a współżycie można ostatecznie odróżnić wizualnie za pomocą trzech elementów: 1) dziób jest żółty u samców, natomiast u samic czarno-pomarańczowy, pióra na piersi u samców są czerwono-brązowe, natomiast u samców brązowe kobiety; u samców środkowe pióro ogona (piórko kaczych) jest zwinięte, natomiast u samic środkowe pióro ogona jest proste.

Kaczka krzyżówka czubata Dojrzałość

Przez cały okres zamykania okresu dojrzałości, tak samo jak dojrzałości (6–10 miesięcy), upierzenie młodych samic kaczek krzyżówek pozostaje identyczne, podczas gdy upierzenie młodych samców stopniowo dostosowuje się do swoich kolorów atrybutów.

Ta przemiana w upierzenie ma również zastosowanie do dorosłych samców krzyżówek po ich przejściu i po ich nielęgowym upierzeniu zaćmienia na początku i na szczycie letniego okresu linienia.

Kaczki krzyżówki osiągają wiek dojrzałości czternaście miesięcy, a typowa długość życia to trzy lata, jednak będą one mieszkać do dwudziestu.
Wiele gatunków kaczek ma samice o brązowych piórach, które mogą być mylone z samicami krzyżówki.

Inne podobne gatunki

Kobiecy gadwall (Mareca strepera) ma dziób w pomarańczową linię, biały brzuch, czarno-biały wziernik, który jest postrzegany jako biały kwadrat na skrzydłach w locie i jest mniejszym ptakiem.

Podobnie jak samica kaczki krzyżówki w Ameryce Północnej są amerykańska czarna kaczka (A. rubripes), która jest wyraźnie ciemniejsza u każdej płci niż kaczka krzyżówka, i kaczka cętkowana (A. fulvigula), która jest znacznie ciemniejsza niż samica kaczka krzyżówka, z prawie zupełnie innym ubarwieniem gołej części i bez białej krawędzi na wzierniku.
W niewoli gęsi domowe są dostępne w upierzeniu dzikim, białym i różnych kolorach.

Większość z tych wariantów kolorystycznych jest dodatkowo identyfikowana u krzyżówek domowych, które nie są hodowane jako inwentarz żywy, ale są zachowywane jako zwierzęta domowe, ptaszki wolierowe i wiele innych, gdzie są rzadkie, ale ich dostępność rośnie.
Ze względu na niezwykle „plastyczny” kod genetyczny, kaczki krzyżówki mogą wykazywać znaczną różnorodność, co widać tutaj w przypadku tej samicy, która wykazuje lekkie lub „morelowe” upierzenie.
Głośny gatunek, samica ma głębokiego szarlatana stereotypowo związanego z gęsi.

Samce krzyżówki wydają dźwięk fonetycznie podobny do kobiecego, typowy szarlatan, jednak jest głębszy i cichszy w porównaniu z kobiecym.

Podczas wysiadywania gniazda lub gdy potomstwo jest obecne, samice wokalizują w inny sposób, tworząc imię przypominające okrojony model znachora.

Ta matczyna wokalizacja jest bardzo kusząca dla ich młodszych. Powtarzanie i modulacja częstotliwości tych szarlatanów stanowi słuchową podstawę identyfikacji gatunków u potomstwa, co często jest określane jako akustyczna identyfikacja konspecjalna.

Ponadto samice syczą, gdy gniazdo lub potomstwo są zagrożone lub przeszkadzane. Podczas startu skrzydła kaczki wydają słaby świszczący dźwięk.

Ze względu na zmienność kodu genetycznego kaczki krzyżówki, która zapewnia jej ogromną funkcjonalność krzyżowania się, mutacje w obrębie genów determinujących kolor upierzenia są dość powszechne i zaowocowały wszelkiego rodzaju hybrydami podobnymi do kaczki piwnej (krzyżówka × gadwall, Mareca Strepera).

Dystrybucja i siedlisko

Kaczka krzyżówka jest szeroko rozpowszechniona na półkuli północnej i południowej; w Ameryce Północnej jego zróżnicowanie rozciąga się od południowej i środkowej Alaski po Meksyk, Wyspy Hawajskie, całą Palearktykę, od Islandii i południowej Grenlandii oraz części Maroka (Afryki Północnej) na zachodzie, Skandynawii i Wielkiej Brytanii na północy oraz na Syberię , Japonii i Korei Południowej.

Ponadto na wschodzie rozciąga się na południowo-wschodnią i południowo-zachodnią Australię i Nową Zelandię na półkuli południowej.

Jest silnie migrujący w północnych składnikach jego rozrodczości, a zimy dalej na południe.

Na przykład w Ameryce Północnej zimuje na południe do południowych Stanów Zjednoczonych i północnego Meksyku, ale dodatkowo zwykle błąka się w Ameryce Środkowej i na Karaibach między wrześniem a Couldem.

Kaczor nazwany później „Trevor” przyciągnął uwagę mediów w 2018 roku, kiedy pojawił się na wyspie Niue, nietypowym miejscu dla kaczek.
Krzyżówka zamieszkuje różnorodne siedliska i klimaty, od arktycznej tundry po obszary subtropikalne.

Występuje na każdym mokradłach słodkowodnych i słonowodnych, razem z parkami, małymi stawami, rzekami, jeziorami i ujściami rzek, a także w płytkich zatoczkach i otwartym morzu w pobliżu linii brzegowej.

Najbardziej popularne są wody o głębokości mniejszej niż 0,9 m (3,0 stopy), przy czym ptaki unikają obszarów o głębokości kilku metrów. Interesują się naszymi zbiornikami wodnymi z roślinnością wodną.

Kaczka krzyżówka czubata Zachowanie: Karmienie

Kaczka krzyżówka czubata jest wszystkożerna i bardzo wszechstronna w swoim wyborze dań.

Jego reżim żywieniowy może opierać się głównie na wielu elementach, łącznie z etapem cyklu hodowlanego, krótkoterminowymi zmianami w dostępnych posiłkach, dostępnością składników odżywczych oraz międzygatunkowymi i wewnątrzgatunkowymi konkurentami.

Wydaje się, że prawie całe pożywienie krzyżówki składa się ze ślimaków, bezkręgowców (razem z chrząszczami, muchami, lepidopterami, ważkami i chruścikami), skorupiakami, robakami, wieloma rodzajami nasion i roślin oraz korzeniami i bulwami.

Odnotowano, że samce kaczki krzyżówki czubaty zjadały 37,6% materii zwierzęcej i 62,4% masy roślinnej, w szczególności trawy Echinochloa crus-galli, a samice nieliniące zjadały 37,0% masy zwierzęcej i 63,0% masy roślinnej, podczas gdy nieśne samice zjadały 71,9% masy zwierzęcej i tylko 28,1% masy roślinnej.

Uprawy stanowią zazwyczaj większą część pożywienia drobiu, szczególnie podczas migracji jesiennej i zimą.
Kaczka krzyżówka czubata zwykle żeruje, mrucząc w celu uzyskania posiłków roślinnych lub wypasu; są doświadczenia z zjadaniem żab.

Niemniej jednak w 2017 roku stado kaczek krzyżówek w Rumunii zostało zauważone jako małe ptaki wędrowne, wraz z pliszką siwą i pliszką czarną, co jest głównym udokumentowanym zdarzeniem, w którym zaobserwowano, że atakują i konsumują gigantyczne kręgowce.

Zwykle gniazduje w rzecznej instytucji finansowej, jednak nie zawsze blisko wody.

Jest niezwykle stadny poza sezonem lęgowym i rodzi olbrzymie stada, często nazywane „sordami”.

Kaczka krzyżówka czubata Hodowla

Kaczki krzyżówki czubate zwykle tworzą pary (w październiku i listopadzie na półkuli północnej), aż samica składa jaja najpierw w okresie lęgowym, czyli na początku wiosny.

W tej chwili opuszcza ją samiec, który łączy się z różnymi samcami w oczekiwaniu na okres linienia, który rozpoczyna się w czerwcu (na półkuli północnej).

Niemniej jednak przez tymczasowy czas wcześniej samce są jednakowo potężne seksualnie, a kilka z nich pozostaje w gotowości, aby spłodzić alternatywne lęgi (dla żeńskich kaczek, które zgubiły lub opuściły swój wcześniejszy lęg) lub przymusowo kojarzą się z samicami, które wydają się zdalne lub niezwiązane bez względu na ich gatunek i niezależnie od tego, czy mają potomstwo kaczych, czy nie
Lęgi jaj w ilości 8-13 kremowo-białych do zielonkawo-płowych jaj wolnych od plamek. Mierzą około 58 mm (2,3 cala) i 32 mm (1,3 cala) szerokości.

Jaja są składane co drugi dzień, a inkubacja rozpoczyna się, gdy lęg jest prawie pełny. Inkubacja trwa 27-28 dni, a opierzenie się trwa 50-60 dni.

Kaczuszki są przedspołeczne i absolutnie potrafią pływać tak szybko, jak się wyklują.

Niemniej jednak synowskie odciskanie zmusza je do instynktownego trzymania się blisko mamy, nie tylko ze względu na ciepło i bezpieczeństwo, ale dodatkowo, aby dowiedzieć się i pamiętać o swoim środowisku, a także o tym, jak i gdzie pożywić się na posiłki.

Kiedy kaczuszki dojrzewają do zdolnych do lotu młodych, dowiadują się o swoich konwencjonalnych szlakach migracyjnych i pamiętają o nich (dopóki nie urodzą się i nie wychowają w niewoli).

W Nowej Zelandii, gdzie kaczki krzyżówki są naturalizowane, okres lęgowy okazał się dłuższy, jaja i lęgi są większe, a przeżycie gniazda jest przeważnie większe, w przeciwieństwie do rodzimych kaczek krzyżówek.
Przez cały sezon lęgowy każda samica i samiec kaczki mogą stać się agresywne, odpychając rywali do siebie lub swojego partnera, szarżując na nie.

Samce są skłonne do większych zmagań niż samice i atakują się nawzajem przez wielokrotne dziobanie klatki piersiowej rywala, wyrywanie piór, a nawet porów i skóry podczas niecodziennych wydarzeń.

Dodatkowo identyfikuje się samice krzyżówki, które organizują „pokazy podżegające”, co inspiruje różne gęsi w stadzie do zapobiegania.

Jest możliwe, że takie zachowanie pozwala kobiecie ocenić siłę potencjalnych towarzyszy.

Smoki, które są zaniedbywane po tym, jak inne sparowały się z towarzyszami godowymi, zwykle celują w oddaloną żeńską kaczkę, nawet jedną z każdego specjalnego gatunku, i ścigają ją i dziobią, aż osłabnie, na którym to poziomie samce na zmianę kopulując z kobiecością.

Kaczka krzyżówka czubata dodatkowo często w identyczny sposób goni różne samce gęsi specjalnego gatunku, a nawet siebie nawzajem.

Pasożyty - kaczka krzyżówka czubata

Kaczki krzyżówki czubate są oportunistycznie skupione przez pasożyty lęgowe, często składające jaja z ich gniazd przez rude, rumiane gęsi, małe łaziki, krasnoludki, łopaty północne, pintaile, cynamonowiec, częste gągoły i różne kaczki krzyżówki.

Jaja te są zwykle akceptowane po tym, jak przypominają jaja krzyżówki żywiciela, jednak kura może próbować je wyrzucić, a nawet opuścić gniazdo, jeśli pasożytnictwo zdarzy się podczas składania jaj.

Drapieżniki i zagrożenia

Kaczki krzyżówki czubate w każdym wieku (szczególnie młodsze) i we wszystkich miejscach powinny radzić sobie z dużą liczbą drapieżników, łącznie z drapieżnikami, łasicowatymi, krukowatymi, wężami, szopami, oposami, skunksami, żółwiami, gigantycznymi rybami, kotowatymi i psowatymi, razem z udomowionymi.

Zasadniczo najbardziej płodnymi czystymi drapieżnikami dorosłych krzyżówek są lisy karmazynowe (które najczęściej decydują się na lęgowe samice) oraz wcześniej lub większe ptaki drapieżne, np. sokoły wędrowne, orły Aquila lub orły Haliaeetus.

W Ameryce Północnej dorosłe kaczki krzyżówki mają do czynienia z nie mniej niż 15 gatunkami ptaków drapieżnych, od błotniaków północnych i sów uszatych (każda mniejsza od krzyżówki) po duże łyse i orły przednie, a także kilkadziesiąt gatunków drapieżników ssaków. licząc kilka drapieżników innych niż ptasie i ssaki, które zagrażają jajom i pisklętom.
Na krzyżówki żerują ponadto różne drapieżniki wierzchołkowe nadbrzeżne, takie jak czapla siwa, mewa srebrzysta, sum czy szczupak północny.

Dodatkowo identyfikuje się wrony (Corvus spp.), Które od czasu do czasu zabijają kaczuszki i dorosłe osobniki.

Dodatkowo kaczki krzyżówki mogą być również atakowane przez większe Anseriformes, podobne do łabędzi (Cygnus spp.) I gęsi w okresie lęgowym, i są nieustannie odpychane przez te ptaki z powodu sporów terytorialnych.

Łabędzie nieme (Cygnus olor) zostały zidentyfikowane jako atakujące, a nawet zabijające kaczki krzyżówki w przypadku, gdy naprawdę czują, że gęsi stanowią zagrożenie dla ich potomstwa.
Zwyczaje polegające na unikaniu drapieżnictwa polegające na spaniu z jednym okiem otwartym, pozwalającym jednej półkuli umysłu zachować świadomość, podczas gdy druga połowa śpi, zostały po raz pierwszy zademonstrowane u kaczek krzyżówek, chociaż uważa się, że są one szeroko rozpowszechnione wśród ptaków.

Stanowisko i konserwacja

Od 1998 r. Kaczka krzyżówka czubata została oceniona jako gatunek najmniej niepokojący na Crimson Checklist of Endangered Species IUCN.

Dzieje się tak, ponieważ ma szeroki zasięg - większy niż 20000000 km2 (7700000 mi2) - i ponieważ jego mieszkańcy rosną, umiarkowanie niż spadają o 30% w ciągu dziesięciu lat lub trzech pokoleń, a zatem nie będzie to uzasadnione.

Dodatkowo wymiary mieszkańca kaczki mogą być bardzo duże.

Mam nadzieję, że ten artykuł o kaczce krzyżówce czubaty był dla Ciebie przydatny.

Obejrzyj wideo: Crested duck breed Domestic birds (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send