Rodziny ptaków

Crested Kingfisher - Profil | Fakty | Zadzwoń | Dieta | Japonia

Pin
Send
Share
Send
Send


Zimorodek czubaty, nazwa naukowa Megaceryle lugubris to naprawdę olbrzymi zimorodek pochodzący z części południowej Azji, rozciągający się na wschód od subkontynentu indyjskiego w kierunku Japonii.

Ptak zimorodka czubatego

W tym artykule przedstawię krótki opis zimorodka czubatego

Czubaty zimorodek zamieszkuje Himalaje i pogórze północnych Indii, Bangladeszu, północnych Indochin, Azji Południowo-Wschodniej, Japonii i Rosji. To bardzo olbrzymi (41 cm) czarno-biały zimorodek o równomiernie pręgowanych skrzydłach i ogonie.
Tworzy gatunek skomplikowany z trzema przeciwnymi gatunkami Megaceryle. Nie ma supercilium i ma zauważalną pierś, która jest zwykle zmieszana z pręgą. Ten kurczak występuje głównie w rzekach górskich i większych rzekach u podnóża.

Istnieją 4 podgatunki zimorodka czubatego:

M. l. continentalis (Hartert, 1900) - Himalaje, od Afganistanu po Bhutan
M. l. guttulata (Stejneger, 1892) - od Bhutanu do Wietnamu, Chin i Korei Północnej
M. l. pallida (Momiyama, 1927) - północna Japonia (Hokkaido), południowe Wyspy Kurylskie
M. l. lugubris (Temminck, 1834) - środkowa i południowa Japonia (Honsiu, Shikoku i Kyushu)

The Crested Kingfisher to (Megaceryle Lugubris, Różne popularne nazwy:

Himalayan Pied Kingfisher) naprawdę gigantyczny zimorodek, który pochodzi głównie z Azji Południowej i Japonii. Crested Kingfisher to gatunek kury z rodziny Alcedinidae.
Ten ptak występuje głównie w górskich rzekach i większych rzekach u podnóża gór.

Rodzaje kurczaków są gatunkiem skomplikowanym z trzema przeciwległymi gatunkami Megaceryle.

Zamieszkuje w Himalajach i u podnóża gór w północnych Indiach, Bangladeszu, Pakistanie, północnych Indochinach, Azji Południowo-Wschodniej, Japonii i Rosji.
Ten przyciągający wzrok zimorodek jest dobrze rozpoznawalny dzięki kudłatemu grzebieniu, gdy jest w stanie relaksu. Wyższa sylwetka jest czarno-biała z poprzeczką i ma biały kołnierzyk.

Charakterystyczny olbrzymi zimorodek ma długie pióra grzebieniowe, a jego wymiary to 41-43, 230-280 g.
Duży czarno-biały zimorodek o równomiernie pręgowanych skrzydłach i ogonie, pozbawiony supercilium i zauważona pierś, która jest zwykle zmieszana z ryflowaną.

Zimorodek ma w locie głośny „ket ket”, dodatkowo głośne „brzęczenie”, głębokie rechotanie między parami ptaków i ochrypłe zgrzytanie.

Dieta zimorodka czubatego

Zimorodek lubi jeść ryby, raki i grzędy na przewieszonym wydziale, częściowo zatopionym kłodzie lub kamieniu, często kołysząc głową. W Chinach zauważono znaczny spadek z powodu zniszczenia siedlisk.

Co więcej, nie jest zagrożony globalnie.

Chociaż powszechne i zwyczajowe w niektórych obszarach, w XX wieku na Hokkaido, a ponadto w Hongkongu, liczba ta gwałtownie spadła.

Bez względu na to, czy podróżujesz skrzydłem, czy za kółkiem, ten wciągający zimorodek z przyjemnością usiądzie w dowolnym miejscu w domu.
W związku z tym, realistyczne oznaczenia są skrupulatnie malowane emalią lateksową na drewnie topolowym, które zostało wyrzeźbione z zauważoną opaską. Każdy jest ekskluzywny i może się różnić.

Opis zimorodka czubatego

Zimorodek czubaty to naprawdę olbrzymi czarno-biały 41-43 cm (16-17 cali) zimorodek z kudłatym grzebieniem.

Ma równomiernie pręgowane skrzydła i ogon. Nie ma supercilium i ma zauważalną pierś, która jest zwykle zmieszana z pręgą.

Zasięg i siedlisko

To mieszkańcy Himalajów i podnóża gór w północnych Indiach, Bangladeszu, północnych Indochinach, Azji Południowo-Wschodniej i Japonii.

Ten kurczak występuje głównie w rzekach górskich i większych rzekach u podnóża gór.

Hodowla

Gniazdo to nora wykopana bezpośrednio w pionowej instytucji finansowej w lesie. Może znajdować się nad strumieniem lub wąwozem lub nawet 1,5 km (0,93 mil) od wody.

Nora jest kopana przez obie płcie, wykorzystując swoje stopy i opłaty. Ma 10-15 cm (3,9-5,9 cala) olbrzymii i parę trzech metrów (6 stóp 7 cali 9 stóp 10 cali).

Lęg 4-7 jaj wysiaduje wyłącznie samica. Pisklęta są karmione przez każdą matkę i ojca przez około 40 dni wcześniej niż pisklę.

Na stojąco

Spadek był znany w północno-wschodnich Chinach. Spadki zostały powiązane ze zniszczeniem siedlisk.

Obejrzyj wideo: 15 Most Expensive Dogs in the World (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send