Rodziny ptaków

Sacred Kingfisher Bird - Fakty | Profil | Dieta | Siedlisko

Pin
Send
Share
Send
Send


Święty zimorodek, nazwa naukowa Todiramphus sanctus to średniej wielkości zimorodek leśny, który występuje w namorzynach, lasach, lasach i dolinach rzek w Australii, Nowej Zelandii i różnych elementach zachodniego Pacyfiku. W Nowej Zelandii gatunek ten jest często znany jako kotare, wywodzący się z kōtare Maorysów.

Święte fakty o zimorodku

W tym artykule opowiem o świętym zewie zimorodka, Nowej Zelandii, Australii, diecie, faktach, dziecku, środowisku, znaczeniu duchowym itp.

Chociaż święty zimorodek jest gatunkiem zimorodka, święte zimorodki rzadko jedzą ryby. Alternatywnie często polują na zdobycz lądową, głównie łowiąc robaki, jednak zjadają nawet wszelkiego rodzaju małe zwierzęta, zarówno kręgowce, jak i bezkręgowce.

Te gadżety z posiłkami są najczęściej zabierane na dnie, a zimorodek szybko pikuje lub zeskakuje z działu lub innego podwyższonego okonia na ofiarę, ogólnie biorąc ją bez przyziemienia. Następnie często posiłki są ponownie wprowadzane do okonia, czyli miejsca, w którym jest spożywane.
Jest znany jako „święty”, ponieważ został wymieniony jako święty ptak dla Polinezyjczyków [3], którzy wierzyli, że zarządza falami.

Podobnie rodzimym podgatunkom zimorodka białoszyja i różnym zimorodkom z południowo-zachodniego Pacyfiku przypisywano czcigodną energię znad oceanu.

Opis świętego zimorodka

Święty zimorodek to średniej wielkości zimorodek, mierzący 20-23 cm (7,9-9,1 cala) długości. Samce ważą 28-61 g (1,0-2,2 uncji), a kobiety 28-56 g (1,0-2,2 uncji).

U góry są przeważnie od niebiesko-zielonego do turkusowego, z białymi spódnicami i piórami na kołnierzu, czarnymi maskami i bawełną.

Każda płeć jest spokrewniona, jednak kobiety są często bardziej zielone, tępe i mniej płowe. Nieletni mają płowe lub cętkowane brązowe krawędzie na kołnierzu, spodniej części i osłonach górnych skrzydeł.
Święty zimorodek ma turkusowo-niebieski zad i ogon, płowobiałe podbrzusze i szeroki kremowy kołnierz.

Jest tam szeroki czarny pasek na oczy rozciągający się od faktury do karku. Każda płeć jest spokrewniona, chociaż żeński jest zwykle lżejszy z tępszymi wyższymi elementami.

Młodsze ptaki świętego zimorodka są bardzo podobne do żeńskich, jednak mają różne ilości rdzawobrązowych brzegów piór na kołnierzu i spodniej części oraz wypolerowane krawędzie na osłonach skrzydeł.

Dystrybucja i siedlisko

Święte zimorodki występują w Australii, Nowej Zelandii, Wyspie Lord Howe, Wyspie Norfolk, Nowej Gwinei, Japonii w Indonezji, dużej części północnej i zachodniej Melanezji oraz na wyspach Kermadec.

Gatunek ten rozmnaża się w całej Australii (oprócz suchego wnętrza), Nowej Zelandii, Nowej Kaledonii i regionalnie w Nowej Gwinei.

Populacje w południowych dwóch trzecich Australii migrują na północ pod koniec sezonu lęgowego do Nowej Gwinei, na wschód do Japonii na Wyspy Salomona i na zachód do Indonezji, zamieniając się w niezwykłe lub bardzo nieliczne na zachód na Sumatrę. Ptaki ponownie przenoszą się na południe do Australii w sierpniu i wrześniu.

Dodatkowo wystąpił jako włóczęga na Wyspie Bożego Narodzenia (na Oceanie Indyjskim) [14] w Malezji, na Wyspach Marshalla, Sfederowanych Stanach Mikronezji i Nauru. W Pampandze na Filipinach zauważono parę
Sacred Kingfisher jest szeroko rozpowszechniony i znany we wszystkich przybrzeżnych obszarach Australii kontynentalnej, a mniej rozpowszechniony w całej Tasmanii. Gatunek można również spotkać na wyspach od Australazji po Indonezję i Nową Zelandię
W Australii występuje w lasach eukaliptusowych, lasach melaleuca, lasach i lasach papierowych. W Nowej Zelandii T. sanctus vagans wykazuje migrację wysokościową, z przemieszczaniem się po lęgowym z większych wysokości na wybrzeże, a także z lasu na wybrzeże i otwarte tereny.

Karmienie świętego zimorodka

Święty zimorodek żywi się robakami, małymi skorupiakami, rybami, małymi gryzoniami i gadami, a jest kilka recenzji na temat zjadania małych zięb.

Często ptactwo siedzi na niskim wydziale i oczekuje, że minie ofiara. Zlatuje prosto w dół, aby złapać zdobycz i wraca na swoje żerdzie, aby zjeść, bardzo jak jastrząb.
Święte zimorodki żerują głównie na lądzie, często chwytając zdobycz w wodzie. Żywią się skorupiakami, gadami, robakami i ich larwami, a czasem rybami.

Ptaki siedzą na niskim, odkrytym wydziale wypatrując zdobyczy. Gdy tylko ofiara zostanie ustawiona, Święty Zimorodek zlatuje w dół i chwyta ją na fakturze, po czym wraca na żerdź, aby ją zjeść.

Hodowla świętego zimorodka

Gdy tylko para ptaków się skojarzy, każdy członek tej pary kopie gniazdo; nora w rzecznej instytucji finansowej, duży, pusty wydział lub kopiec termitów to najlepsze przykłady.

Samica składa około 5 jaj, a każdy ptak wysiaduje jaja i zajmuje się młodszym.
Przez większość 12 miesięcy Sacred Kingfishers są głównie samotnikami, parami tylko na okres lęgowy. Często w sezonie układa się dwa sprzęgła.

Każda płeć odkopuje gniazdo, które często jest norą w kopcu termitów, dziurze dołków lub rzecznej instytucji finansowej.

Komora lęgowa jest bez wykładziny i może sięgać nawet 20 m nad dnem. Każda płeć dodatkowo wysiaduje jaja i opiekuje się młodszym.

Stan ochrony

Święty zimorodek ma dużą dystrybucję, a rozwój jego mieszkańców rośnie i jest sklasyfikowany jako najmniej troskliwy w IUCN Purple Record.

Obejrzyj wideo: Sacred Kingfisher - song (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send