Rodziny ptaków

Orientalny ptak zimorodka karłowatego - fakty | Opis

Pin
Send
Share
Send
Send


Orientalny zimorodek karłowaty, nazwa naukowa Ceyx erithaca, zwany także zimorodkiem czarnogrzbietowym lub zimorodkiem trójpalczastym to gatunek kury z rodziny Alcedinidae.

Orientalny zimorodek karłowaty

W tym artykule opowiem o odgłosach zimorodka orientalnego, faktach, długości życia, samicy, migracji, IUCN, zwierzaku itp.

Rozpowszechniony mieszkaniec nizinnych lasów, występuje endemicznie na większości subkontynentu indyjskiego i Azji Południowo-Wschodniej.

Jest obecny w Bangladeszu, Bhutanie, Brunei, Kambodży, Indiach, Indonezji, Laosie, Malezji, Birmie, Singapurze, Sri Lance i Tajlandii.
Odkryte w Azji Południowo-Wschodniej, w miejscu, w którym lasy deszczowe są gęste i cieniste, to 13-centymetrowe stworzenie poluje nad małymi strumieniami i stawami, aby zadbać o swój bogaty schemat żywienia gekonów, krabów, ślimaków, żab i pająków.

Łapie pokarm unosząc się lub przysiadając nad wodą, a gdy tylko zauważy swoją ofiarę, zanurza się w wodzie z prędkością ponad 40 km / h.
Może to być mały, fioletowo-żółty zimorodek, o średniej wielkości 13 cm (5,1 cala), z żółtymi częściami dolnymi ze świecącymi niebieskawo-czarnymi górnymi częściami.
Orientalny zimorodek karłowaty, Ceyx erithaca, zwany również zimorodkiem czarnogrzbietowym lub zimorodkiem trójpalczastym to gatunek kurczaka w gospodarstwie domowym Alcedinidae.
Może to być mały, fioletowo-żółty zimorodek, o średniej wielkości 13 cm, z żółtymi częściami spodnimi ze świecącymi niebieskawo-czarnymi częściami górnymi.

Może to być szeroko rozpowszechniony mieszkaniec nizinnych lasów, endemicznych na większości subkontynentu indyjskiego i Azji Południowo-Wschodniej.

Jest obecny w Bangladeszu, Bhutanie, Brunei, Kambodży, Indiach, Indonezji, Laosie, Malezji, Birmie, Singapurze, Sri Lance i Tajlandii.
Popularnym siedliskiem są małe strumienie w gęsto zacienionych lasach. W rejonie Konkan w południowo-zachodnich Indiach zaczyna rozmnażać się wraz z początkiem monsunu południowo-zachodniego w czerwcu.

Gniazdo to poziomy tunel o wielkości nawet jednego metra. Lęg 4-5 jaj wykluwa się w ciągu 17 dni, a samica i samiec wysiadują.

Ptaki uciekają po 20 dniach, a drugi lęg może również zostać podniesiony, jeśli zawodzi pierwszy lęg.

Młodszych karmi się gekonami, skinkami, krabami, ślimakami, żabami, świerszczami i ważkami. Zimorodek rudogrzbiety jest zwykle uważany za podgatunek.

Siedlisko

Popularnym siedliskiem są małe strumienie w gęsto zacienionych lasach. W obszarze Konkan w południowo-zachodnich Indiach.

Zasięg geograficzny

Terytorium Oriental Dwarf Kingfisher obejmuje ogromną przestrzeń geograficzną.

Występuje endemicznie w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej, południowych Chinach i na subkontynencie indyjskim i może występować w Bangladeszu, Bhutanie, Brunei, Kambodży, Indiach, Indonezji, Laosie, Malezji, Birmie, Singapurze, Sri Lance, Tajlandii i Wietnamie . Najbardziej lubiane siedlisko to obszary, które obejmują małe strumienie w gęsto zacienionych lasach nizinnych.
Zwykle są odkrywane w pobliżu małych strumieni w gęsto zacienionych lasach nizinnych.
Na Borneo rozpoznanie wschodniego krasnoluda jest brane pod uwagę przez wojowników z plemienia Dusun jako paskudny znak.
Ceyx erithaca erithaca: mieszkaniec w południowo-zachodnich Indiach i na Sri Lance; rasy od Bhutanu i północno-wschodnich Indii do południowo-wschodnich Chin, Indochin i północnego Półwyspu Tajsko-Malajskiego (na południe od Przesmyku Kra), mieszkańcy częściowo migrujący, zimujący na południowym Półwyspie Tajsko-Malajskim i Sumatrze

Ceyx erithaca macrocarus: południowe wyspy Andamany i wyspy Nikobar

Ceyx erithaca motleyi: Borneo i sąsiednie północne wyspy przybrzeżne

Ceyx erithaca capta: Nias I. (off nw Sumatra)

Opis

Orientalny zimorodek karłowaty jest prawdopodobnie najjaśniejszym ubarwieniem i najmniejszym ze wszystkich gatunków zimorodka, mierząc jedynie od 5 do 5,5 cala (13 - 14 cm) - razem z fakturą i ogonem; i waży około 0,5 uncji lub 14 g.

Największym zimorodkiem jest duży zimorodek (Megaceryle maxima) o średniej wielkości 18 cali (45 cm) i wadze około 13,5 uncji (355 g).
Potwierdza to po prostu jaskrawa niebieska korona z fioletowym odcieniem na obwodzie, w każdym innym przypadku pomarańczowa głowa.

Wyższe upierzenie jest niebieskawo-czarne z błyszczącymi niebieskimi śladami. Gardło jest białe z jaskrawymi pomarańczowymi śladami na tylnej stronie.

Upierzenie pod spodem jest doskonałe, pomarańczowo-żółte. Faktura i palce są pomarańczowo-czerwone.

Mężczyźni i kobiety wyglądają podobnie.

Młode upierzenie jest znacznie mniej kolorowe.

Karmienie orientalnego zimorodka karłowatego

Podobnie jak inne gatunki zimorodka, Oriental Dwarf Kingfisher poluje z okoni.

Niemniej jednak, jako alternatywa dla ryb (standardowy schemat żywienia zimorodka), żywi się przede wszystkim owadami, a także małymi jaszczurkami lub żabami, jeśli nadarzy się okazja.

Wcześniej niż zjadanie jaszczurek lub żab, zabija je, trzymając je w dziobie i regularnie uderzając w kamień lub pień drzewa.
Zimorodki to ptaki skrajnie terytorialne. Mogą znaleźć dużą przestrzeń opartą głównie na źródłach posiłków, fascynującym drewnie i bezpiecznych witrynach internetowych z noclegowniami.

Jak większość ptaków, będą szukać posiłków rano i wieczorem. Jeśli klimat jest chłodniejszy, mogą nawet polować na posiłki przez całe południe.
Czystość jest konieczna dla zimorodków; mają zamiar zanurzyć się w wodzie, aby się umyć, a następnie polecieć na okonie, aby wyczyścić i wysuszyć swoje pióra w świetle dziennym.

Niektórzy nawet oczyszczą głowy, używając skrzydeł. Mogą jak najlepiej wykorzystać dział, aby wyczyścić swoje spektakularne płatności, chroniąc ich w chwalebnej sytuacji, skrobiąc je wstecz i do przodu.

Hodowla / Zagnieżdżanie

Zaczyna rozmnażać się wraz z nadejściem monsunu południowo-zachodniego w czerwcu. Gniazdo to poziomy tunel o wielkości nawet jednego metra. Lęg 4 lub 5 jaj wykluwa się w ciągu 17 dni, a samica i samiec wysiadują.

Ptaki uciekają po 20 dniach, a drugi lęg może również zostać podniesiony, jeśli zawodzi pierwszy lęg.

Młodsze karmione są gekonami, skinkami, krabami, ślimakami, żabami, świerszczami i ważkami. Zimorodek rudogrzbiety jest zwykle uważany za podgatunek.
W południowo-zachodnich Indiach zaczynają rozmnażać się w czerwcu - wraz z nadejściem południowo-zachodniego monsunu. Na różnych obszarach ich okres lęgowy trwa od października do grudnia.
Gniazdo to poziomy tunel lub nora w instytucji finansowej o wielkości do metra. Gniazda są budowane przez każdego samca i samicę.

Mogą na zmianę wygrzebywać palcami tunel, po czym na końcu tunelu wydrążyć smukłą komorę, w której mają złożyć jaja. Ptaki będą pracować od 3 do 7 dni, aby ukończyć tunel.

Niektóre ptaki atakują swoje miejsca pracy z taką siłą, że podczas tych wykopalisk odniosły śmiertelne obrażenia.

Gniazda zbudowane w wyczerpującej, znacznie trudniejszej do penetracji podłodze mogą mieć tunele, które są krótsze niż te wykopane w piasku lub gładkiej ziemi. Zimorodki są zaciekle terytorialne w obronie swoich gniazd.
Lęg składa się zwykle z trzech do sześciu jaj, które wysiadywane są przez samicę i samca przez około 17 dni. Pisklęta karmione są gekonami, skinkami, ślimakami, żabami, świerszczami i ważkami.
Pisklęta są wszechstronne (bez przygnębienia, ślepe i bezradne), zwykle wymagają opieki i karmienia ze strony taty i mamy, którzy przenoszą posiłki do komory lęgowej i zachowują ciepło.

Niemniej jednak pisklęta rozwijają się wkrótce i wkrótce mogą udać się w kierunku wejścia do tunelu, gdzie spotykają dorosłe osobniki i czekać na karmienie. Ostatecznie zjadają okoń blisko drzwi.

Pisklę może trwać od kilku dni do kilku tygodni. Potem pisklęta prawdopodobnie będą same i będą mogły same się wyżywić.
Młodszy pisklak (odejdź z gniazda), gdy ma około 20 dni wcześniej. Drugi lęg można również wyhodować, jeśli pierwsza próba zagnieżdżenia zakończyła się niepowodzeniem.

Zimorodek orientalny to odrębny gatunek?

Piękne kolory orientalnego zimorodka karłowatego robią wrażenie równie ciekawego, co zaskakującego.

Gatunek ten może poszczycić się dwoma zupełnie różnymi kombinacjami kolorystycznymi - czarny, który dostarcza im różnych częstych identyfikacji, zimorodek czarnogrzbiety; i rodzaj szorstki, olśniewający w całkowitym różowawo-koralowym odcieniu.
Te dwie odmiany są tak bardzo różne pod względem cielesnym, że mimo to toczy się debata, czy ten rufous gatunek musi być jego gatunkiem osobistym (Ceyx rufidorsa), czy podgatunkiem orientalnego zimorodka karłowatego.
W 2010 roku biolog Haw Chuan Lim z Ogólnopolskiego Muzeum Czystej Historii w Waszyngtonie prowadził badania, które umieściły gatunek rybiego na Sumatrze, Malezji, Borneo i Jawie, a gatunek czarnogrzbiety na północ od tych obszarów.

Zalecił, aby dwie odmiany były wystarczająco daleko, aby rozwinąć dwie odmiany kolorystyczne, jednak zachowują swoje podobieństwa genetyczne, czasami krzyżując ścieżki.
Ta specyficzna dla regionu ubarwienie jest rzadkością wśród ptaków, a orientalne i rudowate zimorodki zdecydowanie ładnie się na nią prezentują.

Obejrzyj wideo: Zimorodek gniazdo (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send