Rodziny ptaków

Szara dzierzba

Pin
Send
Share
Send
Send


Rosyjsko-angielski słownik biologiczny. 2013.

  • kos śpiewający
  • muszka owocowa

Pochodzenie gatunku i opis

Zdjęcie: Gray Shrike

Po raz pierwszy w nauce podstawowej ptak ten został opisany w połowie XVIII wieku w dziesiątym tomie książki Carla Linnaeusa „Systems of Nature”. Od tego czasu opis ptaka zmieniał się kilkakrotnie, ale generalnie szwedzki biolog nie pomylił się i scharakteryzował ptaka jako małego skrzydlatego drapieżnika.

Pod względem ewolucji dzierzba jest uważana za jednego z czterech najstarszych ptaków na Ziemi. Jest to związane z jej agresywnym i drapieżnym charakterem. Uważa się, że rodzina dzierzby przetrwała globalną epokę lodowcową i została zmuszona do jedzenia mięsa, ponieważ po prostu nie było pożywienia roślinnego i owadów.

Wideo: Gray Shrike

Dzierzba jest ptakiem średniej wielkości (z grubsza przypomina drozda). Głowa ptaka jest duża i okrągła. Skrzydła są zaokrąglone na krawędziach, a ogon dzierzby jest raczej długi w porównaniu z drobnym ciałem. Średnio ptak ma około 35-40 centymetrów długości, rozpiętość skrzydeł około 35 centymetrów, a ptak waży 70-80 gramów.

Grzbiet ptaka ma szarawe upierzenie, brzuch pokryty brązowawymi piórami. Poziomy czarny pasek biegnie przez oba oczy i do uszu. To ona sprawia, że ​​ptak jest rozpoznawalny i trudno go pomylić z kimś innym. Ogon ptaka jest czarny jak węgiel z małymi białymi krawędziami. Dziób jest masywny i mocny, dobrze przystosowany do polowania na drobną zwierzynę. Nogi są małe, ale wytrwałe, co pozwala dzierzbce przylgnąć do najcieńszych gałęzi drzew.

Wygląd i funkcje

Zdjęcie: Jak wygląda szara dzierzba

Wygląd i zachowanie ptaka zależy od podgatunku, do którego należy. W sumie istnieje pięć dużych podgatunków tego ptaka, które różnią się znacznie między sobą rozmiarem i kolorem.

  • szara dzierzba. Najliczniejszy przedstawiciel gatunku żyje w wielu rejonach kontynentu euroazjatyckiego. Swoją nazwę zawdzięcza popielatemu kolorowi. Różni się raczej agresywnym i zarozumiałym zachowaniem, a także szerokim czarnym paskiem na oczach,
  • Dzierzba japońska. Być może najmniejszy podgatunek ptaków. Mieszka wyłącznie na wschodzie Japonii i dlatego ma takie imię. Ten mały ptak o długości około 20 centymetrów ma bardzo nietypowy kolor. Jego skrzydła i ogon są czarne, brzuch czerwony, a grzbiet szary. Na oczach jest jednak „czarna” maska, która wyróżnia wszystkie inne dzierzby,
  • dzierzba tygrysia. Mieszka w Chinach i dalekowschodnich regionach Rosji. Różni się bardzo jasnym, pręgowanym upierzeniem. Ogon i grzbiet ptaka są brązowe z czarnymi paskami, co prawie całkowicie powtarza kolor tygrysa Ussuri. Nawiasem mówiąc, ten podgatunek różni się również tym, że samice nie mają czarnej maski na oczach, która jest charakterystyczna dla wszystkich dzierzby,
  • pustynny dzierzba. Mieszkaniec afrykańskich pustyń. Jeden z nielicznych ptaków, które mogą żyć na skraju upału Sahary. Charakteryzuje się niewielkimi rozmiarami (około 20 centymetrów długości) i wadze 40-50 gramów. Grzbiet i ogon ptaka są czarne, a brzuch biały lub jasnoróżowy. Unikalną cechą Desert Shrike jest zakrzywiony dziób, który pozwala mu otwierać twarde skorupy owadów,
  • dzierzba białobrewa. Ten podgatunek ptaków żyje w Afryce na wysokości 2000 metrów. To najmniejsza z dzierzby. Jego waga wynosi około 30 gramów, a wielkość ciała nie przekracza 20 centymetrów. Ptak ten wyróżnia się spośród reszty białą brwią, która kontrastuje z „czarną” maską. Samica tego gatunku dzierzby ma czerwone plamy po bokach i bardzo różni się od samca, który takich plamek nie ma.

Gdzie mieszka szara dzierzba?

Zdjęcie: Gray Shrike in Russia

Większość ptaków śpiewających woli żyć w ciepłym klimacie, ale dzierzba dobrze przystosowała się do życia na półkuli północnej. Obecnie siedlisko ptaka rozciąga się od strefy umiarkowanej do pasa arktycznego wzdłuż całego 50-tego równoleżnika.

Rosja jest słusznie uważana za miejsce narodzin szarej dzierzby. Ptaki osiedlają się na rozległym terytorium od Wołgi po południowy Ural. Znaczna część ptaków całkowicie zasiedliła syberyjską tajgę i świetnie czuje się na brzegach Jeniseju. Jednocześnie nie należy myśleć, że ptak może żyć wyłącznie w lesie. Daleko stąd. Wręcz przeciwnie, dzierzby próbują zaludnić stepy leśne i szczęśliwie żyć na stepach Baszkirii.

Pomimo tego, że ptak jest bardzo nieśmiały i stara się uniknąć spotkania z człowiekiem, dzierzby można spotkać w tak gęsto zaludnionych regionach Rosji, jak regiony moskiewskie, riazańskie, Woroneż i Lipieck.

Szara dzierzba żyjąca w Rosji jest ptakiem wędrownym. Wczesną jesienią ptaki gromadzą się i lecą do Afryki lub Indii. Ale dzierzby żyjące w ciepłych krajach prowadzą siedzący tryb życia i mogą mieszkać na tym samym terytorium przez długi czas. Oprócz Rosji dzierzby żyją w Ameryce Północnej, Azji, a także w Afryce. W Indiach dzierzby nie gniazdują, a jedynie przeczekują zimę. Również ptaki wybrały Kamczatkę. Ze względu na stosunkowo ciepły mikroklimat dzierzby żyją tam stale i nie odlatują na zimę.

Teraz wiesz, gdzie znajduje się szara dzierzba. Zobaczmy, co je ten ptak.

Co je szara dzierzba?

Zdjęcie: Dzierzba szara ptasia

Mimo niewielkich rozmiarów dzierzba szara jest ptakiem drapieżnym i krwiożerczym, często polującym dla własnej przyjemności.

Ciekawostka: jeśli ptak nie może od razu zjeść zdobyczy, zawiesza ją na gałęziach drzew. Następnie, w razie potrzeby, odrywa kawałki, by polować i je zjada. Bardzo często gniazdo dzierzby jest otoczone ukrzyżowanymi zwłokami małych zwierząt.

Główna dieta dzierzby obejmuje następujące stworzenia:

  • małe ptaki,
  • mysz,
  • ryjówki,
  • pieprzyki,
  • szczury,
  • nietoperze,
  • duże chrząszcze (majowe lub wołek),
  • jaszczurki,
  • żaby.

Jeśli nietoperze gniazdują w pobliżu, nie ma wątpliwości, że dzierzba poluje na nie, łapiąc je w powietrzu. Dzierzba jest bardzo dobrym łowcą. Potrafi długo siedzieć w jednym miejscu i wypatrywać zdobyczy. Potem szybko rzuca się na nią i zabija jednym ciosem. Dzierzba uwielbia atakować stada wróblowych, łapać w locie chrząszcze i motyle oraz polować na żaby i jaszczurki.

Dla swojej ofiary dzierzba może wzlecieć do kilometra i poczekać, aż cel się zmęczy i zwolni. W okresie inkubacji dzierzba wyłapuje wiele dużych owadów, ponieważ pisklęta potrzebują białka. Ptak potrafi żywić się padliną i nie waha się odrywać kawałków zwierzyny zabitej przez inne drapieżniki.

Cechy charakteru i stylu życia

Zdjęcie: Szara dzierzba w przyrodzie

Jak wspomniano powyżej, dzierzba jest agresywnym drapieżnikiem, który może polować i zabijać, nawet nie czując głodu. Ptak jest lekkomyślny i jest w stanie długo ścigać zdobycz. Ponadto dzierzba ma bardzo rozwinięte poczucie własnego terytorium. Zaatakuje i wypędzi wszystkie inne ptaki, które na nią przyleciały. Często zdarza się, że dzierzba atakuje ptaki dwa, a nawet trzy razy częściej od siebie, aby wypędzić nieproszonego gościa z terytorium.

Nieustraszoność i agresywność pomagają dzierzbom drażnić duże ptaki, atakować je z różnych kierunków i zmuszać do opuszczenia własnego terytorium. Ptaki żyją w parach iw swojej rodzinie utrzymują bardzo przyjacielski i silny związek. Dzierzby są z natury monogamiczne i pozostają wierne swojemu partnerowi na całe życie. Ponadto są troskliwymi rodzicami, długo wychowując swoje pisklęta.

Ciekawostka: nazwa ptaka „dzierzba” pochodzi od starożytnego słowiańskiego słowa „umieścić”, które oznacza „prowadzić”. To znaczy, dosłownie przetłumaczone, „dzierzba” oznacza „gonić srokę”, a to charakteryzuje zachowanie tego ptaka w najlepszy możliwy sposób.

Inną ważną cechą tych ptaków jest to, że mogą wykonywać loty wędrowne zarówno w stadzie liczącym 50-80 osobników, jak i razem (samiec i samica). Ponadto na całej trasie gąsienice wspierają się nawzajem, a odsetek zaginionych ptaków jest niezwykle mały.

Struktura społeczna i reprodukcja

Zdjęcie: Szara dzierzba w locie

W Rosji okres lęgowy tych ptaków rozpoczyna się na początku maja. Samiec śpiewa kobiecie piosenki, rytmicznie kłaniając się przed nią i latając wokół niej w kółko. Następnie zaczyna budować gniazdo, a jeśli samica zgodziła się na zaloty samca, kontynuują budowanie razem. Ptak gniazduje na leśnych polanach, na obrzeżach dużych lasów, a nawet w pasach leśnych na stepach. Ciekawie prezentuje się też gniazdo Chyżwara. Ma dwie warstwy. Pierwsza warstwa jest twarda. Składa się z cienkich gałązek i suchej trawy. Druga warstwa jest miękka i zawiera pisklęta. Ptaki tworzą go z puchu, piór i wełny swoich ofiar.

Z reguły w gnieździe dzierzby znajduje się do 8 jaj. Samica je wysiaduje, a samiec z kolei całkowicie dostarcza jej pożywienie. Inkubacja trwa do 15 dni, po tym czasie wykluwają się pisklęta. Dzierzby to bardzo troskliwi rodzice. Zapewniają pisklętom nie tylko pożywienie, ale także bezpieczeństwo. Jeden z rodziców jest zawsze blisko gniazda i jest gotowy do ochrony piskląt przed wszelkimi drapieżnikami.

Dieta piskląt składa się z owadów. Ta dieta jest bogata w białko, które pomaga pisklętom rozwijać się w jak najkrótszym czasie. Pisklęta spędzają trzy tygodnie w gnieździe, a potem wylatują, ale rodzice nadal je karmią przez miesiąc. Co więcej, nawet gdy młode ptaki są na skrzydłach, utrzymują kontakt z rodzicami i często karmią je swoimi rezerwami. Często zdarza się, że dzieci i rodzice utworzyli stado i razem odlecieli na zimę.

Naturalni wrogowie szarych dzierzby

Zdjęcie: Jak wygląda szara dzierzba

I chociaż szara dzierzba jest z natury twardym drapieżnikiem, ma wystarczająco dużo wrogów. Nie zapominaj, że jest to mały ptak, którego waga nie osiąga nawet 100 gramów. Najbardziej zagrożone są lęgi jaj i piskląt. Dzierzby są odważne i agresywne, ale nawet one nie mogą odeprzeć ani przeszkodzić wystarczająco dużemu czworonożnemu drapieżnikowi.

Głównymi wrogami ptaka są:

Również inne duże drapieżniki mogą jeść jajka lub przekąski na pisklętach nie latających. Nawet dorosłe koty mogą zagrozić gniazdu dzierzby, jeśli błądzą tak daleko od domu. Latające drapieżniki mogą również stanowić poważne zagrożenie dla dzierzby. Zwykle jastrzębie lub orły polują na niedoświadczone młode zwierzęta, ponieważ dorosłe ptaki są bardzo zwinne i szybkie. Łatwo chowają się w liściach i niełatwo ich zaskoczyć.

Najbardziej znaczącym zagrożeniem dla ptaków tego gatunku są ludzie. Ze względu na ich aktywność zmniejsza się podaż pokarmu dzierzby, co prowadzi do powolnego, ale systematycznego spadku liczebności tych ptaków. Zdarzają się przypadki, gdy ludzie polują na te ptaki, eksterminując całe rodziny. Jednak takich myśliwych można zrozumieć. Dzierzby lubią osiedlać się w pobliżu pasiek iz przyjemnością żerują na pszczołach. W ciągu zaledwie jednego sezonu mogą wyrządzić znaczne szkody na farmie pszczół, a ludzie nie mają innego wyjścia, jak tylko polować na dzierzby.

Populacja i stan gatunku

Zdjęcie: Gray Shrike

I chociaż szara dzierzba jest w stanie stanąć w obronie siebie i odeprzeć każdego drapieżnika, liczba tego ptaka gwałtownie spada. A to nie jest związane z czynnikami naturalnymi, ale z działalnością człowieka.Ze względu na to, że ludzie stale powiększają powierzchnię ziemi uprawnej i szeroko stosują pestycydy do zabijania szkodników owadzich, liczba dzierzby zmniejsza się z każdym rokiem.

W rejonach tajgi Syberii i Baszkirii nie można dokładnie policzyć liczby ptaków, ale w rezerwatach Meshchersky liczba szarych dzierzby zmniejszyła się o połowę w ciągu ostatnich 10 lat. Obecnie w rezerwacie żyje tylko 50 par tych ptaków. Naukowcy ornitolodzy szacują całkowitą liczbę ptaków w Eurazji na 20-30 tysięcy osobników. W Afryce żyje ok. 30 tys. Osobników więcej, to wystarczy, aby przywrócić populację i zachować naturalną równowagę, ale nadal istnieje pewne zagrożenie dla gatunku.

Faktem jest, że w niewoli szare dzierzby rozmnażają się wyjątkowo słabo. Znane są tylko dwa przypadki, gdy ptaki te rodziły się na wybiegu w zoo. Dlatego nie jest możliwe sztuczne odtworzenie populacji dzierzby. W tej chwili najmniej niepokojąca jest populacja dzierzby, która w najbliższych latach nie jest zagrożona wyginięciem i wyginięciem jako gatunek.

Szara dzierzba Jest jednym z najbardziej wyjątkowych ptaków na świecie. To jedyny ptak śpiewający, który potrafi zarówno pięknie śpiewać, jak i bezwzględnie polować na swój własny gatunek. Na zewnątrz dzierzba wygląda jak całkowicie nieszkodliwy ptak, ale za tym uroczym wyglądem kryje się bezwzględny drapieżnik, który jest w stanie poradzić sobie z dwukrotnie większą ofiarą.

Pin
Send
Share
Send
Send