Rodziny ptaków

Koliber szerokodzioby

Pin
Send
Share
Send
Send


Zjadacz much w koronie królewskiej ma rzucający się w oczy wygląd. Ludzie od dawna porównują tego ptaka do Napoleona Bonaparte. Chodzi o nakrycie głowy, a raczej pióra, które są główną ozdobą pierzastego.

Muchołówka jest niewielkich rozmiarów - do 17 centymetrów, więc jego korona wydaje się dość duża i masywna. Warto zauważyć, że gdy ptak jest spokojny, grzebień opada, stapiając się z powierzchnią głowy.

Pomaga to uniknąć spotkania z drapieżnikiem, ponieważ takiego upierzonego łatwo zauważyć na każdym drzewie. Ale kiedy ptak bierze udział w zabawach godowych, korona otwiera się w całej okazałości.

Samice mają zwykle szary lub ciemnobrązowy kolor ciała. A nakrycie głowy jest żółte z dodatkiem czarnych piór. Są przedstawiciele o ciemniejszych odcieniach.

Wręcz przeciwnie, samce mają bardziej wyzywający wygląd. Ogniste pióra o różnych odcieniach czerwieni są w stanie przyciągnąć samicę z daleka. Głos ptaka wcale nie jest silny i jest rzadko używany. Dlatego tak zachęcający gatunek jest jedynym atrybutem podczas rozmnażania.

W domu - w Ameryce Południowej i Środkowej - pierzasty nazywany jest pawiem. Chodzi o podobieństwo głównej dekoracji muchołka w koronie królewskiej z dużym i pięknym ogonem, który ma paw.

Pióra mienią się w słońcu, mieniąc się pięknym i niezwykłym odcieniem. Wygląd tej dekoracji pozwala łatwo określić wiek ptaka. Jeśli kolory są jasne i niespalone, zwierzę jest dość młode.

Z wiekiem na piórach pojawiają się siwe włosy. Zaczynają robić się białe lub szare, głównie w części głowy ciała. Ale nawet to nie psuje całego piękna tego leśnego mieszkańca. Ptaka dość trudno przeoczyć, nawet biorąc pod uwagę jego wielkość.

Bardzo nam pomożesz jeśli udostępnisz artykuł w sieciach społecznościowych i polubisz go. Dziękuję za to.

Lubisz zwierzęta? Odwiedź nasz drugi kanał „Skandalicznie interesujące” .

30.10.2012

Koliber szerokodzioby (łac. Cynanthus latirostris) należy do podrzędu Trochiliformes z rzędu Apodiformes. Ten niesamowity ptak jest powszechny w południowych regionach Ameryki Północnej.

Woli osiedlać się w kanionach i głębokich dolinach rzecznych, ale świetnie czuje się w suchym, kamienistym terenie, a nawet na pustyniach.

Podrząd Kolibry obejmuje około 330 gatunków ptaków, których cechą jest ich miniaturowy rozmiar i zwiększony metabolizm w organizmie. Sama nazwa „koliber” została zapożyczona przez Francuzów od Indian zamieszkujących Małe Antyle, ale nie zadali sobie trudu, aby poznać jej znaczenie.

Przedsiębiorczego pana bardziej interesowało pstrokate upierzenie zamorskich ptaków, a raczej ich wypchane zwierzęta, mieniące się olśniewającymi kolorami z metalicznym połyskiem.

W XIX wieku modne było spacerowanie ulicami Paryża w damskich kapeluszach ozdobionych zwłokami egzotycznego ptaka.

Zapotrzebowanie na kobiety mody było tak wielkie, że liczba zabitych ptaków wzrosła do milionów. Jeden przeciętny europejski handlowiec zamawiał co roku dziesiątki tysięcy kolibrów, nic więc dziwnego, że 10 gatunków kolibrów zostało wkrótce całkowicie wytępionych, a 11 znajduje się obecnie na liście zagrożonych, a 14 jest krytycznie zagrożonych.

Zachowanie

Cynamonowiec szerokodzioby jest samotnikiem. Każdy ptak ma swój własny obszar domowy i starannie go strzeże. Nieznajoma, która przypadkowo przyleciała w jego okolice, bije dziobem, dopóki nie ucieknie. Bicie jest odbierane nie tylko przez krewnych, ale także przez przedstawicieli innych gatunków.

Nawet większy rozmiar intruza nie powstrzyma Cinantusa. Mimo niewielkich rozmiarów wyróżnia się odważnym sercem i wrodzoną agresywnością.Jego specjalnie zaprojektowane skrzydła wykonują częste trzepotanie (do 200 na minutę), opisując wydłużoną ósemkę, dzięki czemu może unosić się nieruchomo w powietrzu, a nawet latać ogonem do przodu.

Takie właściwości latające czynią z niego prawdziwego mistrza walki powietrznej, rozwijającego w locie prędkość do 45 km / h.

Cynamonowiec szerokodzioby słynie z doskonałego apetytu. W ciągu dnia nieustannie je, jedząc więcej, niż waży. Jej głównym daniem jest nektar kwiatowy. Aby go zdobyć, ptak podlatuje do rośliny, wisi w powietrzu i wbija dziób w kwiatek.

Ponadto, bez otwierania dzioba, wystaje język złożony rurką ze specjalnymi miękkimi naroślami, którymi chłonie nektar jak gąbka.

Po zebraniu porcji nektaru cynant wciąga język i połyka smakołyk. Po kilkukrotnym powtórzeniu procedury leci do następnego kwiatu, zapylając w ten sposób do 2000 różnych roślin w ciągu jednego dnia.

Tempo metabolizmu kolibra jest bardzo wysokie, a serce bije z częstotliwością 1200 uderzeń na minutę. Nektar, składający się z łatwo przyswajalnych cukrów prostych i będący wysokokalorycznym pokarmem, pozwala mu nie umierać z głodu, ponieważ proces trawienia i wchłaniania pokarmu przebiega niezwykle szybko.

Aby przetrwać jedną noc bez jedzenia, cynant do rana wpada w oszołomienie. Temperatura ciała spada z 40 ° C do 20 ° C, a puls spada do 40 uderzeń na minutę. Noc spędza na gałęziach drzew i krzewów, a z pierwszymi promieniami słońca wyrusza w poszukiwaniu pożywienia.

Oprócz nektaru ptak zjada małe owady i biesiaduje słodkim sokiem z dojrzałych owoców. Łapie owady w locie lub umiejętnie kradnie ich pajęczyny.

Reprodukcja

Gnieździ się cynamonowiec szerokodzioby w okresie styczeń-sierpień. Przez cały ten czas samce gromadzą się w małych grupach i są zajęte przyciąganiem samic przez śpiew chóralny.

Wylęg piskląt przypada na początek pory deszczowej, kiedy rozpoczyna się masowe kwitnienie roślin.

Samica buduje gniazdo z fragmentów roślin sklejonych pajęczynami. Za pomocą tej samej sieci przyczepia ją do gałęzi i wyściela ją sierścią zwierzęcą i mchem. Gniazdo ma kształt głębokiego kielicha i jest umieszczone w rozwidleniu gałęzi, zwykle na wysokości 1–2 m nad ziemią.

W hodowlę piskląt zaangażowane są tylko samice, ojcowie nie biorą udziału w wychowywaniu potomstwa. Samica składa 2 podłużne białe jaja o średnicy 5 mm i wysiaduje je przez 16-20 dni. Pisklęta wykluwają się na ślepo i pokryte rzadkim puchem.

Matka karmi potomstwo mieszaniną nektaru i małych owadów, które gromadzą się w górnej części jej przełyku, odbijając porcję pokarmu do gardła pisklęcia. Karmienie odbywa się co 20-30 minut.

W wieku 22-24 dni pisklęta opuszczają gniazdo, a ich matka zaczyna inkubować nowy lęg. Czasami udaje jej się nakarmić trzy lęgi w sezonie.

Opis

Długość ciała dorosłego cynamonu szerokolistnego wynosi 8-10 cm przy wadze 5-7 g.

Samice są nieco mniejsze niż samce i mniej jaskrawo ubarwione. Mają jasnozielono-oliwkowy grzbiet. Brzuch jest biały.

Samce są ubarwione w intensywnych odcieniach niebieskiego i zielonego. Ogon górny i spód skrzydeł są białe. Skrzydła wydłużone, korpus malutki, pokryty delikatnymi piórkami z metalicznym połyskiem.

Oczy są stosunkowo duże i zaokrąglone. Czerwony długi dziób jest wygięty w dół z czarną końcówką. Palce krótkich nóg są wyposażone w małe haczykowate pazury.

Żywotność kolibrów z cynamonem szerokolistnym wynosi około 7 lat.

Bioróżnorodność

Dominującym typem roślinności jest las atlantycki, miejscami przerywany otwartymi terenami typu Cerrado, które niegdyś rozciągały się aż do wybrzeża Atlantyku. Niektóre części rezerwatu ucierpiały z powodu wycinki (zwłaszcza tych, które dotknęły jeża cesalpinia (Caesalpinia echinata)) i są teraz w trakcie regeneracji.

Oncilla (Leopardus tigrinus), jastrząb białoszyi (Buteogallus lacernulatus), gąsienica o czarnych policzkach (Conopophaga melanops), gąsienica rdzawoszyja (Conopophaga lineata), cottinga pióropusz żółtoszyja (Iodopleura pipra), blue cap momot (Momotus momota), mrówka warbler Myrmeciza ruficauda, pstrokata przepiórka leśna (Odontophorus capueira), ruda penelopa (Penelope superciliaris), dzięcioł mały (Picumnus exilis), muchołówka białobrody szerokodzioba (Platyrinchus mystaceus) i małe ksenopy (Xenops minutus).

Pin
Send
Share
Send
Send