Rodziny ptaków

Purple Heron - Profil | Fakty | Zadzwoń | Siedlisko | Zakres | Dieta

Pin
Send
Share
Send
Send


Czapla purpurowa, nazwa naukowa Ardea purpurea, to szeroko rozpowszechniony gatunek ptaka brodzącego z rodziny czapli Ardeidae. Tytuł naukowy pochodzi z łaciny ardea „Czapla” i purpureus„W kolorze fioletowym”. Rozmnaża się w Afryce, Europie Środkowej i Południowej oraz Azji Południowej i Wschodniej.

Profil czapli purpurowej

W tym artykule opowiem o profilu czapli purpurowej, opisie, w locie, wezwaniu, faktach, zasięgu, rozmnażaniu itp.

Populacje z zachodniej części Palearktyki migrują między siedliskami lęgowymi i zimującymi, podczas gdy populacje afrykańskie i tropikalno-azjatyckie są głównie osiadłe, poza rzadkimi działaniami rozproszonymi.
Wygląda porównywalnie do bardzo rozpowszechnionej czapli siwej, jednak jest niewiele mniejsza, wyjątkowo smukła i ma ciemniejsze upierzenie.

Czapla purpurowa może być ptakiem bardziej unikającym, faworyzując siedliska gęsto zarośnięte blisko wody, w znacznym stopniu szuwary trzcinowe.

Czapla purpurowa poluje na różne ofiary razem z rybami, gryzoniami, żabami i robakami, zarówno prześladując je, jak i stojąc w zasadzce.
Czaple purpurowe są hodowcami kolonialnymi i budują nieporęczne gniazdo z martwych trzcin lub patyków w pobliżu krawędzi wody wśród trzcin lub w gęstej roślinności. Około 5 niebieskawo-zielonych jaj jest składanych i wysiadywanych przez każdego ptaka.

Młodsza czapla purpurowa wykluwa się około 4 tygodnie później i wylęga się sześć tygodni później.

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody zauważa, że ​​globalny trend populacji jest malejący, głównie z powodu osuszania terenów podmokłych, jednak ocenia stan ochrony czapli purpurowej jako „najmniej niepokojący”.

Purpurowa Czapla Opis

Czapla purpurowa to duży ptak o wielkości 78-97 cm (31-38 cali) ze stojącym daszkiem od 70 do 94 cm (28 do 37 cali) i rozpiętości skrzydeł 120-152 cm (47-60 cali).

Jest jednak smukły jak na swój pomiar, waży tylko 0,5 do 1,35 kg (1,1 do 3,0 funta).

Czapla purpurowa jest znacznie mniejsza od czapli siwej, od której można ją odróżnić po ciemniejszym czerwono-brązowym upierzeniu, a u dorosłych jest ponownie ciemnoszara.

Dorośli mają czoło i czubek w kolorze czarnym, z ciemnobrązowym paskiem wzdłuż szyi, zakończonym smukłym, zwisającym grzebieniem.

Jest krótszy niż grzebień czapli siwej i nie przekracza 140 mm (5,5 cala).

Boki góry i szyi są kasztanowawo-kasztanowe, z ciemnymi pasmami i rysami wzdłuż obu stron całej szyi.

Płaszcz jest oleisto-brązowy, a wyższe pióra szkaplerzowe są wydłużone, ale nie mniejsze. Reszta wyższych elementów i ogon są brązowo-szare.

Wejście na szyję jest jaśniejsze niż krawędzie, a u podstawy szyi znajdują się wydłużone pióra, które są pokryte białymi, kasztanowymi i czarnymi pasmami.

Pierś jest kasztanowobrązowa z pewną czernią na przedniej stronie, a brzuch i osłony pod ogonem są czarne.

Brązowo-żółty dziób jest długi, prosty i bardzo skuteczny, a u dorosłych w stanie rozrodczym ma jaśniejszy kolor. Tęczówka jest żółta, a nogi są brązowe na wejściu i żółtawe z tyłu.

Nazwa jest ostra „frarnk”, jednak jest cichsza i bardziej piskliwa niż u czapli siwej.

Jest to przeważnie dużo mniej hałaśliwy ptak, chociaż z czapli dochodzą podobne gardłowe dźwięki. Może być znacznie mniej wytrzymały i wydaje się znacznie wydrążony.

Jego głowa i szyja są wyjątkowo smukłe i przypominają węża niż czapla siwa, a palce u nóg są znacznie dłuższe.

W przeciwieństwie do tego ptaka, zwykle przyjmuje postawę z ukośnie wyprostowaną szyją i nawet pisklęta mają tendencję do wykorzystywania tej postawy.

Dystrybucja i migracja

Czapla purpurowa występuje głównie w paleearktyce i rozmnaża się w Europie, Azji i Afryce.

Zasięg rasy zachodniej rozciąga się od południowej Hiszpanii i północnej Afryki na wschód, przez południową i japońską Europę, aż do jeziora Balkhash w Kazachstanie.

W Afryce ptak gniazduje w Senegalu, na wschodnim wybrzeżu Afryki i na Madagaskarze.

Rasa wschodnia rozciąga się od subkontynentu indyjskiego, na wschód do Japonii i Filipin, a na północy do dorzecza rzeki Amur i rzeki Ussuri na około 49 ° N.

Rasa południowa ogranicza się do Madagaskaru, a niektóre władze uważają, że mały mieszkaniec czapli purpurowych na Wyspach Zielonego Przylądka jest odrębną rasą.
Od sierpnia do października ptaki zachodnich mieszkańców migrują na południe do tropikalnej Afryki, powracając na północ w marcu.

Czaple purpurowe zazwyczaj przekraczają swój regularny zasięg po powrocie i wraz z Wielką Brytanią wędrują do północnej Europy.

Mieszkańcy wschodu są w zasadzie mieszkańcami, chociaż niektóre ptaki z północnej części pasma lecą na południe do Korei, Tajlandii i Malezji. Afrykańskie ptaki są rezydentami.

Zwyczaje żywieniowe czapli purpurowej

Czaple purpurowe żerują głównie o zmierzchu i świcie, na ogół w ciągu dnia. Są skłonni polować samotnie w płytkiej wodzie o gęstej roślinności.

Polują, stojąc lub brodząc bardzo wolno, a następnie szybko umieszczają zdobycz i chwytają ją w ramach swoich płatności.

Ich plan odchudzania jest bardzo zróżnicowany, jednak opiera się głównie na rybach.

Łowią małe ryby o długości poniżej 15 cm razem ze szczupakiem (Esox), ciernikiem dziesięciolistnym (Pungitius pungitius), karpiem (Cyrprinus carpio), kiełbasą (Gobio gobio) i linem (Tinca tinca).

Mogą też być owadożercami, które żywią się chrząszczami, szarańczą, ważkami i prawdziwymi owadami.

Często jedzą płazy, przypominające iberyjską traszkę żebrową (Pleurodeles walti), a także mięczaki i skorupiaki. Zjadają też małe ssaki, przypominające norniki wodne.

Siedlisko Czapli Fioletowej

Czaple purpurowe przebywają na wysokości od etapu morskiego i 1800 metrów. Spędzają zimy i okresy lęgowe, przebywając na płytkich słodkowodnych terenach podmokłych, oprócz niektórych brzegów rzek, stawów i bagien.

We wszystkich siedliskach występują znaczne szuwary trzcinowe, obecne są tu trawy trzcinowe, takie jak gatunki Phragmites i pałki (Typha).

Ponadto były obecne na polach ryżowych, słonawych lagunach wodnych i okrągłym drewnie figowym.

Zachowanie purpurowej czapli

Jest to tajemniczy ptak, spędzający dużo mniej czasu na jednodniowych wycieczkach na otwartej przestrzeni niż czapla siwa i często czający się w trzcinowych zagonach.

Jego długie palce sugerują, że prawdopodobnie może spacerować po pływającej roślinności i generalnie chodzi po krzakach w ten sam sposób, nie próbując chwytać gałęzi. Rzadko grzędzie w drewnie, preferując dodatkowe

Najsilniej jest o świcie i zmroku, spędzając noce z różnymi ptakami w ciągu dnia i wieczorem, jednak dzienną aktywność zwiększa podczas odchowu młodszego.

Czapla purpurowa żeruje w płytkiej wodzie, chwytając ofiarę za pomocą bardzo skutecznego dzioba.

Zwykle czeka nieruchomo na ofiarę lub powoli śledzi cierpiącego.
Czapla purpurowa często rozmnaża się w koloniach, ale generalnie gniazda są samotne.

Wybrane miejsce znajduje się głównie w szuwarach, szuwarach lub niskich krzewach w pobliżu gigantycznych jezior lub różnych intensywnych terenów podmokłych.

Czapla purpurowa buduje nieporęczne gniazdo z martwych trzcin, patyków lub niczego innego, co jest na rynku, nieostrożnie ciągnąc wspólnie materiał.

Purpurowe Jaja Czapli

Jaja są niebieskawo-zielone, średnio 56 na 45 mm (2,20 na 1,77 cala).

Lęg często składa się z 4 lub 5 jaj, z których często składa się siedem lub osiem jaj, chociaż te gigantyczne lęgi mogły wynikać z dwóch samic składających się w identycznym gnieździe.

Jaja są składane w odstępach trzydniowych, a inkubacja może rozpocząć się od jaja pierwotnego lub rozpocząć się, gdy sprzęgło jest pełne.

Inkubacja

Zarówno tata, jak i mama dzielą inkubację, która trwa od 24 do 28 dni, oraz opiekę nad młodszym.

Kiedy dorosły przynosi jedzenie, pisklęta ciągną jego dziób w dół i wyrzucają posiłki z uprawy do gniazda lub młodszy może natychmiast przyjmować posiłki z dzioba.

Młodsze wychowują się po około sześciu tygodniach i stają się bezstronne po dwóch miesiącach. Następnie szeroko się rozpraszają.

Czapla purpurowa w locie

Purpurowa czapla leci powoli z cofniętą szyją i długimi łapami i palcami wystającymi do tyłu. Jego lot jest bardzo skuteczny i powszechny, ze stopniowymi uderzeniami skrzydeł.

Lot jest stopniowy, z schowaną szyją i nogami wyciągniętymi na dużą odległość za ogonem.

To cecha czapli i bąków, która odróżnia je od bocianów, żurawi i warzęchy, które w locie wydłużają szyje.

Żywotność / długowieczność czapli purpurowej

Czaple purpurowe mogą przebywać na wolności maksymalnie 25,4 lat. Podczas pierwszej migracji kilka połówek (62%) nieletnich mieszkańców nie przeżyje.

Dla tych, którzy przeżyją swój pierwszy rok, najważniejszym wyjaśnieniem śmierci jest polowanie. Zwykle nie są przechowywane w niewoli.

Komunikacja i percepcja

Czaple purpurowe mają szeroki wachlarz programów, w których używają ruchu, aby ze sobą rozmawiać.

Agresywne pokazy obejmują stawianie na wroga skrzeczeniem lub atakowanie siebie nawzajem nad czaplą.

Udowodniono, że mają postawy czujne, dzięki czemu stoją nieruchomo z oczami skierowanymi na najeźdźcę.

Ich powitanie i pokazy hodowlane są dość powiązane, jeśli nie takie same. Czaple fioletowe mogą nawet wypowiadać niskie gardłowe imię powitalne po powrocie do gniazda i model o wyższym tonie, gdy wychodzą.

Ich wołania są określane jako rechot, a najbardziej związany z nimi dźwięk to „krek!” Te zewy zostały scharakteryzowane jako podobne do czapli siwych.

Drapieżnictwo

Udokumentowane ptasie drapieżniki piskląt i jaj czapli purpurowych obejmują afrykańskie błotniaki bagienne (Circus ranivorus), a czasem derkacze (Amaurornis flavirostra).

Czaple purpurowe są również żerowane przez ssaki drapieżne przypominające wydry bez pazurów (Aonyx capensis), jeśli woda otaczająca gniazda wyparowuje zbyt szybko. Dodatkowe drapieżniki mogą obejmować węże, szczury i lisy.

W okresie lęgowym czaple purpurowe zmieniają szczyt swojego gniazda w zależności od otaczających go poziomów wody.

Ta technika ma na celu zmniejszenie prawdopodobieństwa drapieżnictwa gniazdowego. Ubarwienie piskląt i dorosłych jest zagadkowe.

Reprodukcja

Czapla purpurowa zazwyczaj gniazduje w małych koloniach, w gęstych szuwarach w płytkiej wodzie, około jednego metra nad poziomem wody. Mogą również zagnieżdżać się bardziej w drewnie.

Masywne gniazdo to platforma wykonana z trzciny lub gałązek. Samiec dostarcza zapasy kobiecie, która buduje gniazdo.

W pobliżu pierwszego można też zbudować inne dodatkowe gniazda, z których korzysta drugi dorosły podczas wysiadywania oraz młode, gdy opuszczają gniazdo, pozostając w prawie gałęziach wcześniej niż pisklę. Gniazdo może być bardzo gigantyczne.

Samica składa od 2 do pięciu jasnoniebiesko-zielonych jaj. Inkubacja trwa około 25 do 30 dni przez każdego z rodziców.

Młode są chronione i karmione przez każdą osobę dorosłą, która natychmiastowo zwraca pokarm do dziobka lub do gniazda.

Najmłodszy ptak zazwyczaj umiera, co można przypisać intensywnej rywalizacji między pisklętami.

Opuszczają gniazdo około 10 dni po wykluciu, pozostając w pobliżu gałęzi lub ukryte w gęstej trzcinie.

Młode pisklęta pojawiają się około trzech miesięcy po wykluciu, a dojrzałość płciową osiągają zwykle po roku.

Obejrzyj wideo: HEYO Heron Yogurt Minuman sehat dan menyegarkan #LabAudiovisualu0026LayananinformasiFPUHO (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send