Rodziny ptaków

Blue-eared Kingfisher - Profil | Fakty | Połączenie

Pin
Send
Share
Send
Send


Zimorodek niebieskouchy, nazwa naukowa Alcedo meninting występuje w Azji, obejmując cały subkontynent indyjski i Azję Południowo-Wschodnią. Odkrywa się ją przede wszystkim w gęsto zacienionych lasach, w miejscach, w których poluje w małych strumieniach.

Profil zimorodka uszatego

W tym artykule opowiem o zimorodku uszatym

Wierzchołek jest ciemniejszy, z ciemniejszymi, szorstkimi częściami pod spodem i brakuje mu pofałdowanego paska uszu szeroko rozpowszechnionego zimorodka (Alcedo atthis), który jest odkrywany w dodatkowych otwartych siedliskach.

Opisano różne podgatunki różniące się rozmiarem i odcieniem koloru. Dorośli mężczyźni mają całkowicie ciemną fakturę, podczas gdy kobiety mają czerwonawą żuchwę.

Opis zimorodka uszatego

Ten 16-centymetrowy (6,3 cala) długi zimorodek jest swego rodzaju odpowiednikiem szeroko rozpowszechnionego zimorodka (Alcedo atthis), jednak wyróżnia go niebieskie nauszniki, ciemniejsze i wyjątkowo intensywne kobaltowoniebieskie górne części z bogatszymi, ryflowanymi elementami poniżej.

Młody zimorodek uszaty ma pękate nauszniki, jak u szeroko rozpowszechnionego zimorodka, jednak często ujawnia pewne plamki na gardle i wyższych piersiach, które znikają, gdy kura osiąga dojrzałość. Młodsze ptaki mają czerwonawą fakturę z białawymi sugestiami.

Identyfikacja

Przypomina jednak częstego zimorodka, jednak jest mniejszy i ma głębsze niebieskie górne części (bez turkusowego odcienia niebieskiego) i niebieskie nauszniki.

Samiec ma całkowicie czarny dziób, podczas gdy żeński ma czerwonawą żuchwę. Nieletni ma szorstkie nauszniki i głównie fioletowy dziób.

Dystrybucja i siedlisko

Różnorodność tego gatunku rozciąga się od Indii na zachodzie, na wschód przez Nepal, Bhutan i Bangladesz, a także do Mjanmy, Tajlandii, Kambodży, Wietnamu i Malezji.

Standardowym siedliskiem są baseny lub strumienie w gęstym wiecznie zielonym lesie i zazwyczaj namorzynowe, położone poniżej 1000 metrów (3300 stóp) wysokości.
Strumienie, stawy i odpowiednie podlewanie naszych organizmów w lasach i obszarach leśnych lub w ich pobliżu.

Zachowanie i ekologia

Zimorodek niebieskouchy jest zasadniczo rezydentem jego odmiany. Często siadają na gałęziach zwisających z gęsto zacienionych strumieni, zanim nurkują pod nimi, aby złapać zdobycz, którą są skorupiaki, larwy ważek i ryby. Odnotowano różne owady wraz z konikami polnymi i modliszkami.
Okres lęgowy w Indiach trwa szczególnie do czerwca w północnych Indiach i stycznia w południowo-zachodnich Indiach.

Gniazdo to metrowy tunel w obrębie instytucji finansowej leśnego strumienia, w którym składa się około 5-7 białych jaj zbliżonych do kulistych.

Samica zimorodka niebieskoucha

Wielkość samicy zimorodka uszatego wynosi od 15,5 do 16,5 cm.

Kiedy idziesz do identyfikacji, samica zimorodka uszata przypomina zimorodka zwyczajnego, ale jest mniejszy i ma głębsze niebieskie górne części, bez turkusowego odcienia niebieskiego i niebieskich osłon uszu.

Inną cechą rozpoznawczą samicy zimorodka błękitnego jest to, że samiec ma całkowicie czarny dziób, podczas gdy samica zimorodka błękitnego ma czerwonawą dolną żuchwę, która jest wyraźnie widoczna.

Obejrzyj wideo: Blue-eared KingfisherMale - นกกระเตนนอยหลงสนำเงนเพศผ (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send